Kule po lewej - trzmielina na pniu
Zielone pod śliwą - trawy miskanty Variegatus - białe
żólte kule, dowolnie cięty żółty krzew, albo kule z żółtego bukszpanu, albo tawuła japońska Goldflame, cięta ładnie w zgrabne kule.
Tuja Smaragd dorośnie
za tują dużą dwie tuje żółte cięte
świerk cięty w stożek, żeby wielki nie urósł
Dolne piętro żurawki, białe- Carex Evergold lub białe hosty.
I podpowiedziała co mogę posadzić pod glediczją. Hortensje bobo. Przynajmniej 7 sztuk.
Informacja:Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to jest?
A ja mam zagadkę z ogrodu Bury Court.
Co to za roślina - ta wysoka z białymi baldachami kwiatów i okrągłymi, dużymi liśćmi? Dużo jej tam rosło.
Nie było tabliczki z podpisem, wokół były małe siewki, więc nie ma kłopotu z jej rozmnażaniem.
Nie przypominam sobie tej rośliny z innych ogrodów, Dzidka też nie wiedziała co to jest.
Ewcia, ja widziałabym takie coś, tylko z węższą ścieżką, z mnóstwem cebulowych wiosną a potem jakaś mieszanka na suche tereny, może jakieś bodziszki potem z trawą? Jak jeździsz do Niemiec to tam jest mnóstwo takich fajnych łąk kwietnych , sprawdzę czy kiełkują ( w przeciwieństwie do niektórych polskich) i dam Ci znać bo po ostatnim angielskim wyjeździe tez zaczynam swoją przygodę z łąką kwietną.
Jolu tego czego nie chciałam to chyba już się wyzbyłam ostatnie roślinki wywiozłam na spotkania w zeszłym roku choć mam coś pod działką a mają robić kanalizacje wiec może będę musiała wykopać jeszcze tam rosną przede wszystkim irysy
Teraz irysy japońskie ensata
Dziś wyszłam na chwilkę do ogrodu i zobaczyłam jak pięknie kwitną ciemierniki jak naładuję baterie do aparatu to zrobię zdjęcia
Marzenko, ale wiosennie już u Ciebie - ja mam jeszcze z 10 cm śniegu, widok z kuchennego okna wrzuciłam u siebie. Graby powalają, zaczynam zastanawiać się intensywnie gdzie mogłabym je wsadzic i mam już nawet pomysła .
Aga
Sadzonki graba kupiła mi projektantka mojego ogrodu, niestyty w tegorocznych wiosennych poszukiwaniach grabów nie udało mi się tego źródła zlokalizować. Kupiłam 1,2 m sadzonki, z ladnym pniem i dobrze rozkrzewione w ilości 88 szt. Żywopłot był sadzony w maju 2010 roku i już tak mocno urusł a jest radykalnie trzy razy w roku cięty.
O buksikach napiszę Ci jutro na prive
paola1a z własnego doświadczenia mogę Ci polecić Bonicę. Kwitnie nieprzerwanie niemal do mrozów w zasadzie. Jest bezproblemowa. Mam ją własnie z lawendą...
Ania74 śnieg leży, ale na pocieszenie dodam, że we wczesnych godzinach przedpołudniowych widziałam przelatujące liczne klucze dzikich gęsi barbara_kraj... ten śnieg to mimo wszystko był ochroną dla roślin, a dlaczego chcesz go teraz Basiu?
Nie powiem, że nie tęsknię do takich widoków
Nie, Basiu, nie są bardzo stare. Ogród w którym zrobiłam zdjęcia kranom zaczął się budować w 1956 roku, to La Mortella, ogród sir Wiliama Waltona, angielskiego kompozytora na włoskiej wyspie Ischia, zaprojektowany przez Russela Page'a. Mortella po włosku znaczy mirt. Cudowne miejsce.