Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:21, 07 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
To ja też taką jutrzenkę u siebie chciałabym zobaczyć

Aganiu trzeba wstać raniutko między 5 a 6 i popatrzeć na wschód

Kolorowy ogród na piasku 23:12, 07 lut 2014

Do góry
White Cover rośnie w postaci regularnego krzewu, wyprostowana do góry i kwitnienie prawie bez przerw, dość wcześnie zaczyna kwitnienie. Swany późno zaczyna pierwsze kwitnienie, ma wyraźną przerwę i jesienią zostaje dużo pąków, które z powodu zimna już nie dają rady rozwinąć się. Wypuszcza długie pędy, szczególnie te letnie. Według mnie jest to róża wybitnie na skarpy, murki czy duże powierzchnie.
Znalazłam zdjęcie Swany, widać jak się mocno zwiesza. Jak znajdę zdjęcie W.Cover to wkleję

Edit. Sklepik musi poddać się sprawdzeniu
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:08, 07 lut 2014

Do góry
Aniu jak tak to się poprawiam z serdecznościami dla Ciebie
Ogród u stóp klasztoru 22:58, 07 lut 2014

Do góry
Ładnie to zestawienie wygląda

z kompostem i z trocinami podobnie kombinuję, też mam takie zrębki w okolicy, to jakieś zrządzenie losu na reszcie i pożądany skutek, oszczędność i wygląd, i mniejszy przyrost chwastów

Przygotowując nowe rabaty, glinę mieszam z piaskiem i sieję gorczycę, po przekopaniu, byliny mi rosną, że hey, próbowałaś tak zrobię z rodgersjami, jak będzie mizernie..........świecznica już mi rośnie w takim podłożu i jest gigantyczna więc się nie poddaję rodgersje będą jeszcze u mnie pięknie wyglądać

Ogród u stóp klasztoru 22:38, 07 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Alinko witaj. Ja już gdzieś tam wcześniej u Ciebie byłam. Po ostatnich stronach i widokach na nich same pochwały Ci się należą. Rabata z werbeną dla mnie najładniejsza, ale wgłębnik ją na pewno goni. O nawożeniu poczytałam, również stosuję gnojówkę z pokrzyw i skrzypu.
Zapytam o Larissę, czy ona ma rzeczywiście takie małe kwiaty? Wygląda ślicznie. Pozdrawiam.

Witaj . dziękuję za miłe słowa . Werbenę pokochałam przez ogrodowisko i pierwsze nasionka dostałam od Danusi ,teraz to już sama się wysiewa a sadzonek starczyłoby dla całego ogrodowiska , na wiosnę niestety cześć idzie na kompostownik . do wysyłki dla forumek się nie nadają , bo za słabe żeby przetrwać pocztę .ty jesteś z naszych okolic to zapraszam na sadzonki .

Larisa to jedna z najukochańszych moich róż . kwiaty nie są aż tak malutkie , nawet powiedziałabym że duże jak na okrywową . zauważyłam tez że róże w miarę jak się starzeją maja większe kwiaty . pierwszy rok nigdy nie daje dużego kwiecia ,polecam tę różę

Ogród Ewy :) 22:38, 07 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wielkie dzieki Ewo, liczę właśnie na taaaakie wielkie krzewy, zatem podobnie jak Golden przytnę tylko symbolicznie aby się rozkrzewiły. Marzą mi sie takie dwumetrowe z powojnikami ah doczekać sie lata nie mogę

Marzenko to kup róże w donicach, czytałam o co pytałaś u Ani. Dużo szybciej osiągniesz taki efekt
Róże z powojnikami wyglądają cudnie

Ania i róże i cała reszta :) 22:32, 07 lut 2014

Do góry
Nie ma rady, muszę kończyć, a myślałam, że zdążę jeszcze wspominki wstawić .
Jutro po pracy postaram sie nadrobić, teraz komputerek pożyczam rodzince a ja zmykam spać, bo mnie tu cisną i cisną .
Dobrej nocy, do zobaczenia kochani

a to już tegoroczna fotka

Ogród u stóp klasztoru 22:30, 07 lut 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Dziękuję za wytłumaczenie co i jak z mydłem
Ogród? WOW cudo
A czy opuncję czymś nawozisz, że Ci tak ładnie kwitnie? Bo moja ma dwa lata i jeszcze nie kwitła.
I jeszcze mam pytanie dotyczące szałwi. Co robisz, że masz takie ładne, gęste kępki? Bo u mnie jest jej sporo ale tak się jakoś rozsiewa, że nie tworzy kępek, placyków tylko pole.

Marta opuncji nie nawozimy , rośnie w ostrym słońcu w ziemi z piaskiem .moja też nie od razu kwitła . poczekaj jeszcze ...może już w tym roku .
Szałwia dostaje na wiosnę tylko porcje kompostu i tyle po pierwszym kwitnieniu ścinam i we wrześniu znowu zakwita , z tym że trochę słabiej . te kępy u mnie mają już 5 lat i nie od razu były takie gęste podsyp kompostem , zmieszaj go z ziemią , może też sprawia że są takie gęste . wstawiam fotki poglądowe

2010 - już roczne sadzonki

2011

2012

2013

a te sadzonki zrobione z tej jednej białej co ją widać na poprzednich fotkach

i ogólny widoczek z szałwią

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:21, 07 lut 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)

Pozostaje powspominać...

trafiłam przez przypadek, przeczytałam i powiem że piękny ten widok
Aniu po mapie widzę że prawie rzut beretem Zazdroszczę tego co masz za płotem, drzewa, drzewa i drzewa. Chłopcy słodziaki szczególnie podoba mi się ten szczery uśmiech blondasa na ostatniej fotce
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:20, 07 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Siedzę na strychu..... wpadłam na chwilunię, wiec traktujcie że mnie tu nie było...

Viva.. chcę przesunąć trochę dalej obwódkę z bukszpanu.. wystawa południowa.. i dać jakieś niskie róże... więcej pomysłów na ładne zagospodarowanie nie widzę..
Z tyłu rosną trawy, jest trzmielina oskrzydlona i azalia pontyjska.. reszta do przekopania tylu liliowce.. czy cebulowe.. kolor różowy to ewentulane róże..

Pokaź tę rabatkę zimą. Pomysl na obwodkę bukszpanowa bardzo dobry.
Ania i róże i cała reszta :) 22:20, 07 lut 2014

Do góry
eliza3 napisał(a)
Miło Cię widzieć Ładnie Ci w blond... ale ładnemu we wszystkim ładnie
Facet też ładny Pozdrawiam serdecznie.

Facet ponoć bardzo mój , chociaż na tym zdjęciu aż tak bardzo nie widać, że mocno podobny .
Dzięki Eluś .

butterfly napisał(a)

Bogda. Ania już ci odpisała a ja jeszcze dodam od siebie - Ania robi tak piekne zdjęcia różomi ze ta na jej awatarku też mnie zaczarowała.... i kupiłam aż 5 krzaczków.... i powiem szczerzę że trochę rozczarowała... może jeszcze sie nie zadomowiła na dobre, to będzie jej 2 rok u mnie... kolor trochę inaczej sobie wyobrażałam....zobaczymy jak poradzi sobie po tej zimie...

A Heritage to moja faworytka pachnie obłędnie, nawet jak się przechodzi z 1,5 m obok, uwielbiam zanurzac nos w jej kwiatach
U mnie powtórzyła kwitnienie, a kwiaty ma takie jak lubię
Aniu,
Pozdrawiam ciepło

Aphrodite powinna być ok, może trochę się pochorować w drugiej połowie sezonu, ale szybko wraca do siebie, jeżeli się nią odpowiednio zajmiemy. Kolor jest zazwyczaj pastelowy, pudrowy, jasny róż, na jesień jest mocniejszy.

To jest fotka z czerwca

z sierpnia

A to jest z września

Marzena2007 napisał(a)
Aniu piękna ta wersja świąteczna

Tak, tak , dzięki śliczne .

monteverde napisał(a)

a ile trzeba czekać żeby róża od korzenia odbiła, bo też kilka fajnych wywaliłam?

Miałam przypadek, że jedna z róż - Swany odbiła dopiero w drugiej połowie czerwca.

Eve napisał(a)
Barock piękna Muszę o niej pomyśleć, skoro dobrze znosi upały
Teraz szukam róż, które trzymają dobrze kwiaty, u mnie temperatury są wysokie i bardzo duże nasłonecznienie, niektóre róże dosłownie się pieką i żal mi kwiatów bardzo, zastanawiam się jakby je choć trochę zacienić.
Taki problem mam z Summer Song np, prześliczna róża, ma piękny kolor, cudownie pachnie, ale rośnie w miejscu totalnie nasłonecznionym i błyskawicznie przekwita. Muszę coś koło niej wsadzić, żeby ją zacienić.

Mam ten sam kłopot w ogrodzie, nie mam cienia jak na razie (rośnie..), Summer Song podobnie jak u Ciebie Ewuniu pada podczas upałów, kwiaty omdlewają. W zasadzie to chyba wszystkie angielki w tych odcieniach tak mi padaja jak przypraży. A Barock nic sobie z tego nie robi, to udana róża, przynajmniej mój egzemplarz.
Znowu na wsi 22:13, 07 lut 2014

Do góry
Jola, ja już mam potwierdzone zamówienie, wszystko jest, w tym roża Munstead Wood, najdroższa chyba w całej ofercie. Nawet mój mąż, który ogólnie róż nie lubi, kiedy ją zobaczył i powąchał powiedział, że ją chce. Wyobrażasz sobie?

Te Twoje niebieskie bodziszki podobają mi się od dawna.
A za masę zieleni na mircie daję głowę.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 07 lut 2014

Do góry
No to wiosna w domu...

Cyprysik ostrzyźony czeka na wiosnę, obcięłam go dwa tygodnie temu po wstawieniu do ogrodu zimowego w czasie mrozow...widać za oknem ile mieliśmy sniegu.... Tyle co kot naplakał...
Ogród w budowie - nieustającej 22:07, 07 lut 2014

Do góry

Ja te kury wspominam do dziś. Były po prostu świetne. Szkoda, że u nas taki rzeczy jak na lekarstwo. Bo też bym je chętnie kupiła. Pewnie nie zmieściłyby się do walizki, a jakby nawet to ta walizka ciągnęłaby mnie a nie ja ją.
Zresztą ogród też wspominam - był jednym z fajniejszych jakie widziałam w Anglii.

A jak miałabyś więcej czasu na Niemcy to mogę Ci polecić jeszcze parę miejsc w okolicy Hamburga - ale to już trochę dalej. Tam są ogromne zagłębia szkółkarskie.
I nie wiem czy byłaś w Hanowerze - Herrenhausen to tez klasyka którą trzeba zobaczyć. Jakby co to pisz na prv.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:06, 07 lut 2014

Do góry
Świetna okazja Aniu żeby Ci pogratulować poczytnego wątku
Mój 4 arowy azyl... 21:58, 07 lut 2014

Do góry
Przed chwilą usiadłam do kompa, bo oczywiście otwarcie olimpiady oglądałam. Nie opisuje ogólnego wrażenia, spodziewałam się czegoś zaskakującego, czego nie było a wkurzyłam się totalnie bardzo głośnym podkładem muzycznym. Nie słyszałam komentarzy redaktorów, ani prowadzących.

Byłam na działce i przycięłam borówki. Mam cztery krzewy. Jeden sadzony bardzo dawno, bo jakieś 18 lat temu. Owocuje na początku lipca, to chyba 'Earliblue'. Krzew trochę zaniedbany i przez to słabo owocował a owoce były drobne. Dziś prześwietliłam go dość delikatnie, bo częściowo zrobiłam to w ub.r.

Trzy pozostałe to Patriot. Z tej odmiany jestem bardzo zadowolona, bo owocuje obficie, owoce duże i smaczne.
Przed i po prześwietleniu

Ogród w Wienheim 21:56, 07 lut 2014

Do góry
I jeszcze coś co chciałabym zobaczyć pewnie w maju - tą glicyniową aleję widziałyśmy kiedyś z Danusią w którejś niemieckiej gazecie w pełni kwitnienia. Była po prostu fioletową burzą, nic tylko kwiaty i kwiaty. Ja niestety zawsze trafiałam albo przed albo po z pojedyńczymi kwiatkami.

Szmaragdowy Zakątek 21:53, 07 lut 2014

Do góry
dla czekających na wiosnę kolorowa zagadka z serii „znajdź 10 szczegółów”
tylko dla spostrzegawczych....bo raczej trudna...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:52, 07 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze rabatka powinna przechodzić w lewo za chodnik

Jeszcze dorysowałam trawnik

Kochana Danusiu bardzo dziekuje za pomoc. Mam tylko pytanie o te trzy zielone kolka obok ambrowca na froncie, co bys radzila w tym miejscu? Tak by trochę się zaslonic od sąsiada?
Szmaragdowy Zakątek 21:48, 07 lut 2014

Do góry
Kilka fotek z zimowej (bez śnieżnej) wizyty u Kapiasów

ubiegłoroczne odrosty bukszpanów nieśmiało spoglądają w kierunku słońca

a tu pierwsze oznaki wiosny....krokusy przebijają się z pod jałowców...a na pierwszym planie
(mało wyraźne) 2 malutkie fiołeczki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies