Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 18:57, 22 gru 2013

Do góry
Super Nai gratulacje
Ogród na glinie ? 18:52, 22 gru 2013

Do góry
Witam wszystkich ogrodowiczów . Przeglądałam kilka wątków już rok temu. Między innymi Pani Sylwii mojej imienniczki ( Syla - z kolorowa parasolką ), a dzisiaj wątek Luki ( ogród Łukasza ) i Monteverede. Bardzo podobają mi się zdjęcia roślin. Zachwyciły mnie też zdjęcia warzyw w wątku Monteverede . Ja też marzę o ogrodzie.
Mam do zagospodarowania 38 arów działki koło domu, ale niestety gliniastej. Potem wstawię tu zdjęcia terenu. Mój ogród ma spełniać kilka warunków:
1. ma zapraszać motyle ( więc chciałabym posadzić rośliny motylowe )
2. ma zapraszać ptaki zwłaszcza zimą ( więc powinny być drzewa i krzewy owocowe )
3. chciałabym też zakątek na aromatoterapię.
4. mój 12 letni syn uwielbia uprawiać warzywa, więc wygospodaruję dla niego ogród warzywny.

Jeśli mi się to uda wykonać będę szczęśliwym człowiekiem, a jestem totalnym amatorem w uprawie.

Na początek przesyłam zdjęcia z ogrodu botanicznego we Frankfurcie nad Menem z cudownymi roślinami.

oraz zdjęcie z wystawy róż też niestety w Niemczech.
Co zrobić z tą gliną żeby coś na niej rosło, a ja żebym nie zbankrutowała na wymianę ziemi i zmarnowane roślinki?
Liczę na was bo macie dużo doświadczenia, a z postów wynika, że i życzliwości nie brakuje tutaj.
Pozdrawiam
Ranczo Edy 18:38, 22 gru 2013

Do góry
Zawitko witaj dziękuję bardzo kochana jesteś życzenia także zostawiłam w pogaduchach
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 18:17, 22 gru 2013

Do góry
Witam i pozdrawiam wszystkich bardzo, bardzo!

Wpadłam przypomnieć sobie przepis na pierniki i zajrzałam z łezką w oku do betonowego 1m2.
Obecnie mam do dyspozycji całe ,,morze" przestrzeni po poprzednim areale bo 4x6 m

Jak na razie to jest jedno wielkie ściernisko - oraz przekopany jeden pasek gdzie posadziłam dwie wiśnie Amanogawy (oby nie przemarzły tej wstrętnej bezśnieżnej zimy), różę pnącą i bluszcze... no i thuje... które próbuję gdzieś wyeksmitować na wiosnę...
Obiecuję, że bliżej ferii pomyślę nad nowym wątkiem, bo jakoś tak życie zaczęło galopować...

Dziewczęta drogie - pojawię się u Was niechybnie jak założę co nowego.
Syla - pytać, informacja na wagę złota, choć w obecnej sytuacji myślę, że realnie temat do zrealizowania na najbliższe 5 lat (taki mój plan minimum). Na razie mierzę się ze swoimi różnymi zdolnościami i niezdolnościami

A tu poniżej moje ściernisko, trawa po łydki

Moja codzienność - ogród Oli 18:13, 22 gru 2013

Do góry
a kuku

pozdrowienia przedświąteczne dla zaglądających
Ogród w skali mikro :) 18:05, 22 gru 2013

Do góry
Łooo mammmma ... 9 stów ...ale jazda.. Dziękuję ...

Noo to pod te 9 stówek.. Te nasze pierniki ....razem 105 sztuk
Zeżarłam tyle ,że nawet się nie przyznam..

Smacznego

Ogród do kwadratu 18:05, 22 gru 2013

Do góry
Mimo niedzieli miałam dzisiaj pracowity dzień. Dzisiaj był dzień pieczenia
Na pierwszy ogień poszedł seromak, według przepisu Ani Monteverde. Piekłam to ciacho w ubiegłym roku, ale coś mi wtedy nie wyszło jak należy. Tym razem lepiej sie przygotowałam i ... pięknie wyrosło Seromak przypomina zebrę

A później upiekłam miękkie pierniczki - będą potrzebne do podchoinkowych paczek obfitości (czyt.prezentów) i może zawisną na choince. Pierniczki te również piekłam w ubiegłym roku - wg przepisu kuchni ogrodowiskowej

A w piekarniku mam jeszcze tradycyjny sernik...
ufff
Ogród w skali mikro :) 17:48, 22 gru 2013

Do góry
Eluś na te 9 stófffek Buziolek oraz...

Gdy pierwsza gwiazdka na niebie zabłyśnie
Niech aniołek Cię mocno ode mnie uściśnie
I złoży serdeczne życzenia z okazji:
Świąt Bożego Narodzenia!

Ogród do kwadratu 17:41, 22 gru 2013

Do góry
Aguś, Marzenko, Sebek - miło mi was gościć
Zrobiłam fotki całej choince, ale... gości u nas jakiś chochlik.... choinkowy Co roku ta sama sytuacja... gasnące światełka!! Już szału dostaję. Kupiliśmy już nowe, jednak chochlik szelmuje nadal

Choinka jest duża, trochę krzywa i dwuczubkowa . Ma banieczki w srebrze i szarościach. Zakochałam się w sopelkach

Może dodam jeszcze pierniczkowe zawieszki... jak zdążę je ozdobić

Choinka 17:30, 22 gru 2013

Do góry
Moja w tym roku w jednej tonacji...

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok 2013 / 2014 16:47, 22 gru 2013

Do góry
Dla Was wszystkich kochani

Kiedy jasne gwiazdka blysnie
Niech Ci serce radość ściśnie
Niech choinka jasno świeci
Niech nadziei płomień wznieci
Niech kolęda zabrzmi w koło
Niech świat śmieje się wesoło
Będzie miło i serdecznie
A Twe szczęście niech trwa wiecznie.
Ogród w skali mikro :) 16:08, 22 gru 2013

Do góry
Dziewczynki .... Kochane jesteście ,że mimo młynu zaglądacie ...

Madzen napiasała ,że odsypiam wczorajszą imprezę... W sumie troszku racji , to w tym stwierdzeniu jest bo od Ani od kulek wyjechałam dopiero około 23..... Jakieś 25 minut ostrej jazdy po ciemku noo i w sumie położyłam się spać około 24... Ale za to z jakim bananem .... Spotkanie było fantastyczne..

A dziś od rana przygotowania do rodzinnego pierniczenia ..... Sprzęt przygotowany ... I teraz czekam na gości .... Buziaki świąteczne dla Wszystkich

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:27, 22 gru 2013

Do góry
Bartku, Czasami nie chce się spać, to żeby na pusto nie przewracać się to zaglądam i ślad zostawiam. Ale nie jestem maniaczką, bez netu też się mogę obejść, i bez telewizorka.
Ale fakt trochę prac przedświątecznych mus wykonać.
Cieszę się z pogody za oknem, +7, w grudniu, po południu. To może będzie krótka zima?
I tego życzę. A w zeszłym roku tak już było.
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:54, 22 gru 2013

Do góry
pierwsi goście już zjechali (-ły)

wiec małe iglaki i żurawki w niebezpieczeństwie

wieczorem było już znacznie ładniej

Makowo na Kociewiu 14:15, 22 gru 2013

Do góry
Dla wszystkich - pewnie jest ich niewielu bo zalatni jesteśmy wianki
Anity wianek był pierwowzorem niedoścignionym niestety
z jemiołą dla koleżanki

i dla mnie na stół

Moje miejsce na Ziemi czyli ogrodowe początki 13:59, 22 gru 2013

Do góry
dotka napisał(a)
Święta za chwilkę i już czas przystroić choinkę.
Dla wszystkich więc małe drzewko z życzeniami pięknych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia.

Dla Ciebie również. Piękna choinka
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:54, 22 gru 2013

Do góry
A krzesła dostały kokardy - bałem się, że Kaja je pokocha i zacznie je jeść, ale jednak nie.... Nadal woli gryźć wszystko inne

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:52, 22 gru 2013

Do góry
Dzisiaj zmieniłem trawnik na bardziej świąteczny....Najgorsze było tłumaczenie obcym ludziom co robię.....Jakby nigdy nie widzieli, żeby ktoś w niedzielę trawę malował Wygląda to dość ciekawie, ale mam nadzieję, że się zmyje

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:38, 22 gru 2013

Do góry
I jeszcze odrobinka domowych klimatów świątecznych, oczywiście z czerwonymi kolorami....... choć to nie skończone jeszcze bo cały czas "pracuję" nad wnętrzem, tzn kończę porzadki i zawieszam ozdoby, jeszcze choinka do ubrania i wieeeele innych prac...........
Orzechy i jabłka...............

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:29, 22 gru 2013

Do góry
A w przedogródku zgapiłam z Ogrodowiska pomysł na wykorzystanie czerwonych jabłuszek i bardzo mi sie to podoba:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies