Wiosenna aura mnie do Was Kochani przywróciła

Bociany się już pokazują, to nie mogę być od nich gorsza

W ostatnim czasie grafik mój jest napięty, stąd brak udzielania się, acz wątki podczytuje w miarę możliwości czasowych.
Nikita- Witam, dziękuję za wizytę i miłe słowa! Sezon na spotkania ogrodowe powoli się rozkręca, więc nie wątpię że nawet w niedalekiej przyszłości będzie szansa na wspólne wymienienie się doświadczeniami ogrodowymi LIVE

A. pochwalony, teraz stroszy się jak paw

Łuk się kwieciłem obsypie kiedyś kiedyś za kilka lat pewnie…. niestety wisteria nie pachnie, ale nie można mieć wszystko, to jej mogę wybaczyć, o ile tego kwiecia będzie mieć pod dostatkiem, co by zaspokoić braki zapachowe. Z długością działki już się pogodziłam, ba nawet polubiłam, lubię wyzwania

Pozdrawiam!
zawitka- Witam i macham! Stratyfikacja lawendy na zimno trwa około miesiąca, więc weź troszkę piasku wsyp do szklanki lub innego pojemniczka dodaj nasiona lawendy, wszystko wymieszaj i leciutko podlej i niech się chłodzi przez kilka tygodni, po wysiewie do doniczek niemalże od razu wykiełkuje

Cały proces jest dość czasochłonny, dlatego osobiście również polecam rozmnażanie przez ucinanie pędów i ich ukorzenianie wprost do gruntu. Szczegółowe info o tej pięknej roślince znajdziesz tutaj :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/344-lavandula-lawenda: )
Mathildis – masz rację że poprzeczne rabaty optycznie skróciłyby teren, jednak w związku z ciągłymi pracami budowlanymi, potrzebny mi jest jak najszybszy dostęp z końca na początek ogrodu, a szkoda byłoby jeździć cięższym sprzętem po kwiatkach.. więc na poprzeczne rabaty przyjdzie jeszcze pora… w końcu ogród zmienia się cały czas

Pozdrawiam!
Margarete – hej ho!

z letargu już się wybudziłam dawno dawno ale brak czasu do udzielania się na forum to moja największa zmora….. pierwsze nasionka wczoraj wysiałam [dziś już rukola zaczęła wschodzić! szok, wiosnę chyba poczuła!], porządki wiosenne już prawie całe za mną, jedynie lawenda jeszcze do przycięcia i trawnik do wygrabienia i warzywnik do przekopania
fotki z poczynań zimowych i pierwszych oznak wiosny niedługo wrzucę

a to tak na zachętę dla mnie i ode mnie