Bogdziu póżna jesień zabiera urodę ogrodu bylinowego, na szczęście zawsze znajdzie się jakaś roślinka pocieszacz - w tym roku to zwariowany ciemiernik , który nie kwitł wiosną tylko latem a teraz znowu ma kwiaty albo nagietki, które same się nasiały jeszcze - teraz kwitną
Mimo mżawki przed południem wybrałam się na działkę. Musialam ten popiól z ogniska zebrać i wykorzystać. Część wsypałam do kompostownika, część przykopałam na ścieżkach zarosniętych mchem. Ciekawe, czy pomoże?
Zaskoczyły mnie spore pączki kwiatowe na jednej z jabłonek! Jak dalej będzie tak ciepło gotowe się rozwinąć!
Agata te kiedyś czasami przychodzi tak szybko... wczoraj pytam sie synusia ile to lat mu stuknie?? Wiem, wiem, co za matka co nie wie... ale ja taka trochę zakręcona... a on mi gooopi mówi, że 29.... stwierdziłam, że go pogięło i to niemożliwe.. on wygląda na 18.... kto widział potwierdzi.. a ja nie mogę mieć takiego starego syna...
U Ciebie zimowo.. to u siebie też dam zimę.. czyli to co tygryski lubią najbardziej... z synusiem, a eMuś cyka zdjecia..
Mirko irys kupiłam w Anglii, był to bardzo korzystny zakup . Kupiłam 3 doniczki z irysami o kwiatach białych, różowych i niebieskich. Już w kraju otrzymałam od jednego z uczestników wycieczki siewki irysów , lecz w tym roku jeszcze nie zakwitły. Jestem bardzo ciekawa tych kwiatów.
Przy łączeniu roślin kwitnących na biało problemem jest głównie to jakie to są odcienie bieli .
Róża Mme Hardy kwitnie zdecydowanie krócej od clematisa, u mnie kochają ją wszystkie szkodniki,
ma bardzo ładny zielony pąk.
pojutrze wyszło ... wczoraj wróciłam znów po "balansie bieli" ... choć bez balansu ogólnie ... za to dziś napstrykałam zdjęć ... i nie zawaham się ich użyć ... co jest drobnym naduzyciem gdy spojrzy się nań nawet od strony autorki obiektywnie bo pokazywać i to o tej porze w zasadzie nie ma czego ...
na pierwszy rzut niech pójdą zaległe cebulki w części frontowej ... zdjęcia starsze jednak zmniejszane dopiero teraz
detalicznie ... fliczniutkie cebulki
cała rabata ... część dalsza i bliższa patrząc od wejścia ...
Jola jesteś super Babcia i super koleżanka... ja nie mam złudzeń, że to nie moje klimaty ..
ale
i tego będę sie trzymać
Z okazji Twoich 3 roczków na Ogrodowisku u mnie wstawię dla Ciebie kwiatek.. może już nie urodziwy, ale jeszcze kwitnie.. całe lato, jesień i teraz... taki twardziel Długodystansowiec.....
A to pytanie do Ciebie.. nie wiem czy te też masz, Azalea japonica Ledikanense straciłą całe liście.. czy to normalne, zostały sie tylko na samym czubku takie małe.. jeden poziom.. a były takie śliczne.... tak pięknie sie przebarwiły, cały rok bez zarzutu.. powiększyły się i to dużo... krzaczki sie połączyły
Szkoda tego drugiego .... ale tak to jest.. zrobiło sie miejsce na nowe ..
To taka rabata 2009 roku.. jaka dumna z niej byłam...
Azalie przesadzone, bo tawuły ja zarosły
Trzmielina przesadzona, bo tuje ją zarosły
Tuje Rheingold cięte już mocno bo właziły w okno, piszą wolno rośnie... 4 lata i miała 1,5 metra
Tawuły cięte już 3 razy do roku.. bo za duże....
W środku doszedł hibiskus... i nic nie padło.. nawet azalie ... Chociaż ich od 3 lat widać nie było..