Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:13, 26 mar 2011

Do góry
Teraz specjalnie poszedłem zmierzyć i długość na prostej linii od chodnika wynosi 120 cm, a od granicy z korą wynosi 150 cm, więc wcale nie tam mało. Po za tym są to małe rośliny - żurawek kilka i konwalników troszkę więcej
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:52, 26 mar 2011

Do góry
Jak pisałem wcześniej mam zamiar go obsadzić konwalnikami i żurawkami (citronelle), tylko jeszcze muszę je kupić, a w centrum ogrodniczym jeszcze nie było bylin. Pojadę po żurawki chyba do Goczałkowic, mają wielkii wybór
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:49, 26 mar 2011

Do góry
Sebek dorzuć do tego ciurkadełka bukszpanów Brakuje trochę zielonego moim zdaniem
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 16:49, 26 mar 2011

Do góry
No to już mam chyba pierwszą okazję - w LM jest worek trawy 4 kg za 26 zł, w swoim ogrodniczym płacę po 13 zł za kilo, a więc wychodzi dwa razy mniej. Kupię sobie jak będę w nim na początku kwietnia
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 16:44, 26 mar 2011

Do góry
Myślę że to niezły pomysł z utworzeniem takiego wątku. Pomysłowi bardzo jesteście
Rozmnażanie agawy z sadzonek liściowych 16:41, 26 mar 2011

Do góry
Także jestem tego ciekaw czy się uda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:32, 26 mar 2011

Do góry
U mnie deszcz głównie padał, lecz na chwilę zaczął grad padać, lecz drobny. Oby na tym stanęło. Ogród wygląda prześlicznie tak ozdobiony śniegiem, a doniczkowcom na pewno nic nie będzie
Ogród w Tarnowie 16:24, 26 mar 2011

Do góry
Richie - wiosna w pięknym stylu do Ciebie zawitała. Strasznie podobają mi się te wysokie donice z prymulkami - no cud miód i orzeszki
Ogród w Tarnowie 16:23, 26 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nawet może być nie być w ogrodzie roślin, ale gdy trawnik jest pięknie ścięty, równy i bez chwastów to od razu jest dobre wrażenie. Ja także uwielbiam kosić trawnik w pasy

Sebku uwielbiam Twoje wypowiedzi, to jakbym słyszała siebie. Cieszę się, że macie z Richim takie samo zdanie jak ja. Myślałam, że mam wypaczone zdanie na temat pielęgnacji trawnika.
Jako, że mam go bardzo mało i koszenie trwa pól godziny plus ulica, to koszę go 2 razy w tygodniu, we wtorek i w sobotę rano.

Od dwóch lat jakoś mi strzeliła do głowy myśl - Chcę mieć idealny trawnik. No i w sumie w zeszłym roku wyglądał nieźle, tylko go za nisko kosiłem no i się nie zagęszczał. Lecz zawsze gdy posiałem nowe nasiona to po południu zawsze burza była. Tak oto trawnik zakładałem co najmniej 8 razy
Na ogrodowisku widzę, że wielu jak nie wszystkim zależy na murawie idealnej - równej i bez chwastów. Koło samego domku także mam go mało i koszenie zajmowało mi do 20 minut, lecz kosiłem raz w tygodniu - zawsze to była sobota lub piątek. Nawet jak deszcz nie padał przez chwilkę to od razu biegłem z kosiarką, czasem nawet na deszczu kosiłem
Ogródek Aldony 16:13, 26 mar 2011

Do góry
Jak widzisz u Danusi takie połączenie jest nie tylko zgodne, ale jaki daje super efekt. W donicach możesz posadzić np. canny o ile masz je gdzie przechować na zimę. Do elewacji świetnie pasowałaby canna durban
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:10, 26 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A jak ciurkadełko wyszło, jak woda. Jestem ciekawa czy pomogły moje rady?

Danuś, radziłaś dobrze, bo zrobiłem jeszcze tak przed Twoją radą. Teraz już jest OK i woda cieknie po całej kuli. Mam rozumieć, że ma iść ona cały czas?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:05, 26 mar 2011

Do góry
Z fontanną zrobiłem tak, że pogrzebałem w niej, ale także obróciłem ją, bo krzywo jednak wycięty otwór był. Po obcięciu siatki rozsypałem granitowy żwirek
Przed

I po ...

Mam do was pytanie odnośnie złączenia kabli - wykopałem jak widzicie otwór na doniczkę i tam te kable włożyłem. Jednak jak teraz pada to jest to okryte doniczką, bo inaczej będzie się woda wlewać do środka. Może macie jakiś inny pomysł - może obkleić złączenie folią, powstałby wtedy taki cukierek

A tutaj już efekt końcowy dzisiejszej pracy

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:54, 26 mar 2011

Do góry
W tej chwili wróciłem w ogrodu i mam kilka wieści.
1 - ciurkadełko już gotowe i obsypane żwirkiem
2 - posadzona bukszpanowa obwódka
3 - wyczyszczona altanka i doniczki
Zacznę może od bukszpanów - tak wyglądały przed posadzeniem

Teraz wyglądają tak

Pogoda się popsuła, lecz to nie leci śnieg. Jak dla mnie to jest raczej drobny grad? Ale na szczęście głównie pada deszcz. Odcięta część będzie dla róży angielskich( tych o wielu płatkach ) I powojników, połączenie bardzo ładne i wypatrzone u Was
Ogród w Tarnowie 13:15, 26 mar 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Nawet może być nie być w ogrodzie roślin, ale gdy trawnik jest pięknie ścięty, równy i bez chwastów to od razu jest dobre wrażenie. Ja także uwielbiam kosić trawnik w pasy

Sebku uwielbiam Twoje wypowiedzi, to jakbym słyszała siebie. Cieszę się, że macie z Richim takie samo zdanie jak ja. Myślałam, że mam wypaczone zdanie na temat pielęgnacji trawnika.
Jako, że mam go bardzo mało i koszenie trwa pól godziny plus ulica, to koszę go 2 razy w tygodniu, we wtorek i w sobotę rano.
Ogród minimalistyczny 12:13, 26 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Racja, przypominam sobie wcześniejsze realizacje z sosnami, chyba nawet niektóre u Mai były, lecz tylko jeden jak na razie kojarzę

Ogród inteligentny, Ogród w Magdalence.
Te sosny niektóre poza tym stały jakby na wierzchu, ziemia im była potrzebna od zaraz. Wierzcie- wiem co robię.

Co do tego ja nie mam żadnych wątpliwości!
Pogaduchy skowronków 09:28, 26 mar 2011

Do góry
Witojcie
U mnie zimno i teraz coś zaczyna padać, ale jeszcze nie widać do to będzie - oby to był deszcz ...
Ogród minimalistyczny 23:55, 25 mar 2011

Do góry
To porób fotki Danusiu, zawsze najbardziej ciekawi mnie efekt po położeniu trawnika
Ogród minimalistyczny 23:29, 25 mar 2011

Do góry
Kilkanaście fotografii, a jakże pięknie ukazały metamorfozę chwastowiska w pałac, cudny ogród
Ogród w Tarnowie 23:24, 25 mar 2011

Do góry
Ogród minimalistyczny 23:18, 25 mar 2011

Do góry
Ja także, może jeszcze znajdę coś dla siebie. Bogda - fotografuj swoje puste place, za kilka miesięcy czy lat będziesz miała porównanie i wspomnienie jak to było wcześniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies