Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:15, 02 lis 2013

Do góry
Bogusia - mi się ogólnie takie ogniste kupy podobają Zwłąszcza jak już nie ma miejsca na nowe.. a w końcu kupowanie nowego to największa przyjemnosc

Ciociu Małgoś - szukaj miejsce na jaką kupkę ognistą

Bogumiła - przesadź może w inne miejsce... miałam moje pierwsze i kiepsko rosły, po przesadzeniu oszalały... możesz też im pomóc i ścinaj przekwitnięte kwiatki.. odmianowe raczej na pewno nie powtarzają cech... wiec z nasionek żaden pożytek.. szybciej się rozmnożą przez podział.. piszą, że tak sie daje, ale tego nie lubią.. będę eksperymentować...... z mojej kolorowej kupy wyrosło takie coś... i w żaden sposób nie przypomina niczego z ognistej kupy.... czekam co będzie z siewek za rok.. tym razem ich nie wypieliłam.. dla eksperymentu
Przymrozki załatwiły kwiaty.. ale nie widać by to było żółte lub czerwone Nie przypomina też żadnej jeżówki jakie mam.. duży jeż.... płatki różowe z dodatkami koloru..

A inne siewki z podstawowych odmian takie same.. to wszytko siewki Zawsze je pieliłam.. a w tym się zostały.... są wszędzie Foto kiepskie

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:56, 02 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
macham...

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:55, 02 lis 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Teraz jak masz jeden ogród do obrobienia bedziesz miała o wiele mniej pracy.Wszystko poukładasz i będzie pięknie. Buziaki.

Może i będzie pięknie, a pracy będzie faktycznie mniej
Znowu na wsi 20:54, 02 lis 2013

Do góry
Jolu to przypomnij się na pewno, bo ja zapomnę pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 20:53, 02 lis 2013

Do góry
Aniu...rosną niedaleko jeziora,całe łany...w trzęsawiskach.

To jest czermień błotna (Calla palustris) - roślina trująca, szczególnie sok jest toksyczny, bo kłącza już nie.

...trzęsawisk jest całkiem sporo,są w lesie i porośnięte wodną roślinnością...niesamowite widoki.

Ta roślina, typowa dla torfowisk, to wełnianka pochwowata (Eriophorum vaginatum)
Rododendronowy ogród II. 20:53, 02 lis 2013

Do góry
Pozdrawiam.Walczymy z liśćmi.Już trzy przyczepy pojechały do lasu i dalej nie jest czysto.Nigdy nie spotkałam jętek, mimo "jeziora".Nie wiem jakie warunki muszą mieć do rozmnażania?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:49, 02 lis 2013

Do góry
Iglaki o każdej porze roku są zielone i ogród nie czuje jesieni

Przyjazny ogród 20:47, 02 lis 2013

Do góry

siewki szybko rosną, a kwiaty ubarwia to miejsce już w następnym sezonie.

U mnie są pierwszy rok, nie biorę nawet pod uwagę, że nie zakwitną w nowym sezonie, sugeruję się uprawą w arboretum gdzie nie stwarzają najmniejszych problemów - stanowisko słoneczne do półcienistego, żyzna, przepuszczalna gleba.

Moja działka. 20:46, 02 lis 2013

Do góry

Pelargonie jeszcze ładnie kwitną aż szkoda żeby zmarzły
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:33, 02 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu wiem, że Jest White jak napisałam to pomyślałam, że to może być ona masz tu linka z jeżówkami jak klikniesz na zdjęcie to masz wszystkie wymiary jeżówki, weź sobie w zakładkę i w razie czego będziesz miała http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/echinacea__jezowka, a masz może Secret Love?

Aniu - z jeżówek można doktorat zrobić.. odmiany są bardzo podobne i różnią sie tak małymi detalami, że idzie ogłupieć.. Secret Love nie mam.. śliczna czerwona... mam tylko dwie czerwone.. Papaya ognista o ciekawym kształcie i Hot Lava o wielkich kwiatach. Ostatnie zakupy robiłam z myślą, że pamiętam, albo że mam zapisane na doniczkach.. a potem zapomniałam odczytać, zapomniałam zapisać... i sie porobiło..

To jest jeżówka Pink Sorbet lub Secret Romans .. za cholerkę już nie dojdę którą wzięłam.. jeszcze poszukam, czy nie wstawiłam jednak kartki z nazwą..

Ale i tak najbardziej lubię moje zwykłe jeżówki purpurowe białe i różowe Gdybym miała miejsce to posadziłabym z nich cała łąkę, a tak mam tylko dwie duże kępy i trzecia olbrzymia kępa z doubledecker (po czasie przestaje dostawać kogutki i wygląda jak zwykła )

No i liczę na szał ciał z malutkiej Piccolino.. chyba najmniejsza jaką widziałam Za to bardzo żywotna...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:24, 02 lis 2013

Do góry
bacowa napisał(a)
Karola 100 grabów to nie jest tak dużo i cięcia też nie ma tak wiele.
Przed ogrodzeniem mam taki żywopłot:
dwa razy w sezonie po 15 min.sekatorem spalinowym i" opitolone"

Bacowa w jakiej odległości sadziłas te graby?i gdzie mozna kupić sadzonki z 50 bym kupiła
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:21, 02 lis 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Aniu jeżówki super też się nimi zaraziłam w tym roku i trochę posadziłam,mam nadzieje że dobrze przezimują Pozdrawiam

Bogusia.. dobrze zimują.. u mnie nigdy żadna nie wymarzła.. żadna nie padła.. co najwyższej rosły słabo, bo głupio posadzone. Ale to u mnie nic nowego
Tu miałam miejsce i tymczasowo wtykałam kolejne nabytki.... a jakby było mało .. dosadziłam w tym jeszcze kolejne... i w jednej kępie będzie 6 różnych.. pomieszane z tulipanami, i czym sie da.. nawet jak nie mam tego przekopać, chyba zostawię i niech będzie taki jarmark Już sie przyzwyczaiłam do takiej ognistej kupy ...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:16, 02 lis 2013

Do góry

W cieniu - zacieniona 20:16, 02 lis 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusiu pozdrawiam
Miło Cię widzieć...przesyłam powrotne znad mglistego morza.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:13, 02 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Wyżej jest White Double Delight - pod taką nazwą kupiłam i zapisałam. Są też różowe i też taka mam. Foto kiepskie znalazłam.. a obok ta biała Delight.. Są tej samej wielkości

Niżej jest Meringue - pod taką nazwą kupowałam u Podstolca i raczej mała szansa, że jest inaczej..
tak wygląda mniej rozwinięta.. Milkshake - jest podobna, ale rośnie wysoka...a ta jest niziutka.. i to raczej przemawia, że jednak jest to Meringue

Aniu wiem, że Jest White jak napisałam to pomyślałam, że to może być ona masz tu linka z jeżówkami jak klikniesz na zdjęcie to masz wszystkie wymiary jeżówki, weź sobie w zakładkę i w razie czego będziesz miała http://www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny/echinacea__jezowka, a masz może Secret Love?
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:12, 02 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nie ma krewetek, rozgrzebałam pół skarpy. Sadzonki z Pisarzowic, kupowałam wtedy ze 30 - 40 żurawek, wszystkie git, tylko ta jedna zdechła.

Uspokoiłaś mnie, bałam się o resztę. Dzięki

Krewetki siedzą koło korzeni..... po skarpie nie łażą..za leniwe.. i trzymają się blisko papu

No to coś z innych jeżówek..

jeżówka Marmalade - to nowy nabytek.. kupiłam jedną, spodobała się i dokupiłam jeszcze 2 .. niech będzie kępa solidna w przyszłym roku

jeżówka Secret Glow

jeżówka Colorburst Orange

Ostatnie dwie głowy nie dam uciąć a odmiany.. takie kupowałam, ale czy to one??.. też tegoroczny nabytek.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:09, 02 lis 2013

Do góry
Irga w szronie

Perułkowiec - ale był malutki!

W tle sosna bośniacka, teraz ma 2 metry

W cieniu - zacieniona 20:09, 02 lis 2013

Do góry
Aniu...rosną niedaleko jeziora,całe łany...w trzęsawiskach.

podobnież są pod ochroną ale Ty masz tam bagna a co to wygląda jak bawełna
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:06, 02 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu ta ostatnia to "Milkshake", a ta wyżej to "Meringue", pozdrawiam Double Delight są różowe i faktycznie są niskie a jeżówki masz śliczne Piękna jest ta nowa Secret Pride

Wyżej jest White Double Delight - pod taką nazwą kupiłam i zapisałam. Są też różowe i też taka mam. Foto kiepskie znalazłam.. a obok ta biała Delight.. Są tej samej wielkości

Niżej jest Meringue - pod taką nazwą kupowałam u Podstolca i raczej mała szansa, że jest inaczej..
tak wygląda mniej rozwinięta.. Milkshake - jest podobna, ale rośnie wysoka...a ta jest niziutka.. i to raczej przemawia, że jednak jest to Meringue

Przyjazny ogród 20:05, 02 lis 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Dziękuję , setka stoi, tak więc czas ją ruszyć

W ogródeczku powstało 6 nowych rabat, z czego 4 w najbardziej zaniedbanej części, tam też budują się oczka , wolno, ale z pasji

Tak się zaczęło - rydel wbity w ziemię, to znaczy, że pije kawę Jest lipiec

Trawa rosła, krety ryły jak oszalałe, wszelkie sposoby walki zawiodły, aż wykurzył je z nor okropnie duszący gaz - ogród przestał być przyjazny.

Werbena bardzo długo kwitnie, dla niej tutaj zawsze będzie miejsce

Żelaźniaki, lubię je, siewki szybko rosną, a kwiaty ubarwia to miejsce już w następnym sezonie.
I cisy, będzie ich tutaj sporo.

Mariusz gratki z powodu "setki" piszesz o żeleźniakach, że na następny rok Ci kwitną u mnie idą w liście i już 2 lata ani jednego kwiatka mam żółte i różowe, coś robię nie tak? pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies