Kasa na tę planowaną rabatę? A co my teraz robimy? Hortensjową?
Nie wydawaj kasy na hortensje. Zostaw na rododendrony.
Wiosną zrób sadzonki z patyków, jesienią posadzisz własne egzemplarze.
Kulki na pniu tez możesz mieć za grosze. Nie wiem, jak u Was, ale w marketach sprzedają wiosną za grosze tuje. Kup tuje, zrób z nich kulki.
O, takie https://www.pinterest.com/pin/421227371372948601/
Podobnie roślinki zadarniające na skarpę, pewnie chętnie się ktoś mieszkający blisko podzieli. One szybko rosną.
Dobra, Mirello, jedno jest absolutnie pewne - chcesz wrzosowisko.
Mirella chciałaby połączyć wrzosy z berberysami, kosodrzewinką, trawkami, żurawkami, wiosenne z krokusami. To nie będzie duże wrzosowisko, bo nie ma tyle miejsca, jakieś 50 góra 70 szt.
Daj więc plan ogrodu z zaznaczonymi stronami świata i pokaż, gdzie miałoby być wrzosowisko. Od tego zaczniemy, skoro to jest pewne.
Wybierzemy miejsce pod wrzosowisko.
Tess jest rzeka ale tak dość wąska. właśnie w tym linku co mi przysłałaś "jurajski" widziałam kwiaty i inne cuda i mi się podoba bardzo. Coś może pokombinuję przy niej wiosną, o ile mi budżet pozwoli bo rabata o której tyle dyskutujemy też pochłonie troszkę kaski.
Kasial już wiosna prawie była a tu znowu zima przypomniała o sobie. A Ty odwiedziłaś agrocentrum? Bo ja jeszcze się nie zebrałam.
No to mnie postawiłaś pod ścianą
To Tobie ma się podobać, a nie innym, bo to ma być Twój ogród.
W ogrodzie z wrzosowiskiem ładne jest wrzosowisko, bez dwóch zdań.
I wrzosowisko rób u siebie koniecznie, o ile tylko znajdziesz odpowiednie stanowisko.
Ale to tylko jedna rabata czy jej fragment. Co z resztą? Nie da się skopiować ogrodu jota w jotę, zresztą nie ma też takiej potrzeby.
Dla mnie ogród z wrzosowiskiem na innych rabatach jest smutny, na wielu rabatach same iglaki. Wiem, że Danusia obecnie nie zrobiłaby już takiego ogrodu.
Sądzę, że lubisz dużo koloru w ogrodzie, czy tak? Zatem powinno być w nim dużo wrzosów, berberysów (są bordowe, żółte, zielone, a nawet żarówy)
Czy wrzosowisko z brzozami ma być?
Tak się dopytuję i przyglądam i przyglądam, bo niwaka tam gdzie jest całkiem dobrze wygląda (pomimo, iż niespecjalnie lubię niwaki oraz sine iglaki).
Coś fajnego dzieje się na tle ściany.
O wiele bardziej mi tam pasuje niwaka niż ten zwalisty stożek z coniki. Wydaje mi się, że to on głównie powinien być obiektem przemyśleń.
Może zostaw niwakę, daj jej coś fajnego na dół, a różanki zrób po bokach? Bo wiesz, różanka zimą też zbyt piękna nie jest.
Tess, dzięki, ale wiesz jak to jest z tą perspektywą, nie zawsze udana, albo nie pełna, albo coś wchodzi w kadr, ale proszę jeszcze raz to samo miejsce tylko trochę później.
Tutaj w drugą stronę. Kamienie przy ścieżce pomagają nie niszczyć roślin przy przeciąganiu węża do podlewania.
Trochę z boku. Tam gdzie mata rośnie z tyłu już żywopłot z grabu.
I taka krótka perspektywa.
Dlatego sądzę, że jeszcze za wcześnie w Twoim przypadku na wytycznie rabat, czy inne decyzje co do ogrodu.
Nie spiesz się, Mirelko.
Masz fart, że tak wcześnie trafiłaś na O. Masz wielką szansę stworzyć u siebie piękny ogród.
Ale najpierw się poprzyglądaj, zobacz, co Ci się podoba (najpierw będzie Ci się podobać prawie wszystko).
Rabata ma być z krwi i kości różanką z trawami i bukszpanami. Czyli w miejsce niwaka, dziwaka będzie prawdopodobnie posadzone ML i myślałam o kulce ale nie mam sprecyzowanych planów. Po prostu Niwaki z różami mi kompletnie nie konweniuje a na tle ekranu z tuj sam jeden będzie dobrze wyglądał ...chyba
Co do zasady albo tylko linie proste, albo tylko wijące.
Ale jest na O. ogród, który mnie wbił w fotel i szczęki długo szukałam, który ma w przedogródku linie proste, a z tyły - już nie.
To ten ogród.
tyły https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=58
Musiałam sobie przybliżyć plany
Pytałam o zimowe zdjęcia, bo zimą niwaka jest niewątpliwie ozdobą tego miejsca - widać go (w pozostałych okresach zresztą też).
Brakuje mi - zanim opowiem się za lub przeciw - informacji, co planujesz w miejscu niwaki?