Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Kondziowy ogrod cz II 16:22, 02 lut 2015

Do góry
A mój eM nadal nie chce wziąć do samochodu obornika
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:20, 02 lut 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Tess jest rzeka ale tak dość wąska. właśnie w tym linku co mi przysłałaś "jurajski" widziałam kwiaty i inne cuda i mi się podoba bardzo. Coś może pokombinuję przy niej wiosną, o ile mi budżet pozwoli bo rabata o której tyle dyskutujemy też pochłonie troszkę kaski.

Kasa na tę planowaną rabatę? A co my teraz robimy? Hortensjową?
Nie wydawaj kasy na hortensje. Zostaw na rododendrony.
Wiosną zrób sadzonki z patyków, jesienią posadzisz własne egzemplarze.

Kulki na pniu tez możesz mieć za grosze. Nie wiem, jak u Was, ale w marketach sprzedają wiosną za grosze tuje. Kup tuje, zrób z nich kulki.
O, takie
https://www.pinterest.com/pin/421227371372948601/

Podobnie roślinki zadarniające na skarpę, pewnie chętnie się ktoś mieszkający blisko podzieli. One szybko rosną.
Ogród Mirelli 16:08, 02 lut 2015

Do góry
Dobra, Mirello, jedno jest absolutnie pewne - chcesz wrzosowisko.

Mirella chciałaby połączyć wrzosy z berberysami, kosodrzewinką, trawkami, żurawkami, wiosenne z krokusami. To nie będzie duże wrzosowisko, bo nie ma tyle miejsca, jakieś 50 góra 70 szt.

Daj więc plan ogrodu z zaznaczonymi stronami świata i pokaż, gdzie miałoby być wrzosowisko. Od tego zaczniemy, skoro to jest pewne.
Wybierzemy miejsce pod wrzosowisko.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 14:57, 02 lut 2015

Do góry
Tess jest rzeka ale tak dość wąska. właśnie w tym linku co mi przysłałaś "jurajski" widziałam kwiaty i inne cuda i mi się podoba bardzo. Coś może pokombinuję przy niej wiosną, o ile mi budżet pozwoli bo rabata o której tyle dyskutujemy też pochłonie troszkę kaski.

Kasial już wiosna prawie była a tu znowu zima przypomniała o sobie. A Ty odwiedziłaś agrocentrum? Bo ja jeszcze się nie zebrałam.
Ogród Mirelli 14:28, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

No to mnie postawiłaś pod ścianą
To Tobie ma się podobać, a nie innym, bo to ma być Twój ogród.
W ogrodzie z wrzosowiskiem ładne jest wrzosowisko, bez dwóch zdań.
I wrzosowisko rób u siebie koniecznie, o ile tylko znajdziesz odpowiednie stanowisko.
Ale to tylko jedna rabata czy jej fragment. Co z resztą? Nie da się skopiować ogrodu jota w jotę, zresztą nie ma też takiej potrzeby.
Dla mnie ogród z wrzosowiskiem na innych rabatach jest smutny, na wielu rabatach same iglaki. Wiem, że Danusia obecnie nie zrobiłaby już takiego ogrodu.

Sądzę, że lubisz dużo koloru w ogrodzie, czy tak? Zatem powinno być w nim dużo wrzosów, berberysów (są bordowe, żółte, zielone, a nawet żarówy)
Czy wrzosowisko z brzozami ma być?

Tak uwielbiam dużo koloru w ogrodzie
W Gąszczu u Tess 13:43, 02 lut 2015

Do góry
Ogród Mirelli 13:41, 02 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję Ci serdecznie za rady. Zanim trafiłam na Ogrodowisko to ciągle i wszędzie oglądałam ogrody i prawie wszystko mi się podoba ☺. Teraz podchodzę rozsądnie do tematu i robię selekcję. Nadal wygrywa ogród z wrzosowiskiem ☺. A Tobie się ten ogród nie podoba?

No to mnie postawiłaś pod ścianą
To Tobie ma się podobać, a nie innym, bo to ma być Twój ogród.
W ogrodzie z wrzosowiskiem ładne jest wrzosowisko, bez dwóch zdań.
I wrzosowisko rób u siebie koniecznie, o ile tylko znajdziesz odpowiednie stanowisko.
Ale to tylko jedna rabata czy jej fragment. Co z resztą? Nie da się skopiować ogrodu jota w jotę, zresztą nie ma też takiej potrzeby.
Dla mnie ogród z wrzosowiskiem na innych rabatach jest smutny, na wielu rabatach same iglaki. Wiem, że Danusia obecnie nie zrobiłaby już takiego ogrodu.

Sądzę, że lubisz dużo koloru w ogrodzie, czy tak? Zatem powinno być w nim dużo wrzosów, berberysów (są bordowe, żółte, zielone, a nawet żarówy)
Czy wrzosowisko z brzozami ma być?
Makowo na Kociewiu 13:38, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Tak się dopytuję i przyglądam i przyglądam, bo niwaka tam gdzie jest całkiem dobrze wygląda (pomimo, iż niespecjalnie lubię niwaki oraz sine iglaki).
Coś fajnego dzieje się na tle ściany.
O wiele bardziej mi tam pasuje niwaka niż ten zwalisty stożek z coniki. Wydaje mi się, że to on głównie powinien być obiektem przemyśleń.
Może zostaw niwakę, daj jej coś fajnego na dół, a różanki zrób po bokach? Bo wiesz, różanka zimą też zbyt piękna nie jest.

a gdybym tam posadziła tak jak radzi Juzia wyższa kulkę na pniu ?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:28, 02 lut 2015

Do góry
Tam w oddali widać rzekę? Czy to tylko płaski teren?

Domi, zobacz, jak skarpa bez widocznych kamieni nabiera łagodniejszego wyrazu. (ale się mi napisało, he, he)
Początki w Kruklandii 13:25, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Jakiś foch był?

No coś Ty!

Niespodziankę miałam zrobić ale nie wyszło
hehe
Początki w Kruklandii 13:24, 02 lut 2015

Do góry
Jakiś foch był?
Makowo na Kociewiu 13:17, 02 lut 2015

Do góry
Tak się dopytuję i przyglądam i przyglądam, bo niwaka tam gdzie jest całkiem dobrze wygląda (pomimo, iż niespecjalnie lubię niwaki oraz sine iglaki).
Coś fajnego dzieje się na tle ściany.
O wiele bardziej mi tam pasuje niwaka niż ten zwalisty stożek z coniki. Wydaje mi się, że to on głównie powinien być obiektem przemyśleń.
Może zostaw niwakę, daj jej coś fajnego na dół, a różanki zrób po bokach? Bo wiesz, różanka zimą też zbyt piękna nie jest.
Ogród w cieniu brzozy 11:31, 02 lut 2015

Do góry
Tess, dzięki, ale wiesz jak to jest z tą perspektywą, nie zawsze udana, albo nie pełna, albo coś wchodzi w kadr, ale proszę jeszcze raz to samo miejsce tylko trochę później.

Tutaj w drugą stronę. Kamienie przy ścieżce pomagają nie niszczyć roślin przy przeciąganiu węża do podlewania.

Trochę z boku. Tam gdzie mata rośnie z tyłu już żywopłot z grabu.

I taka krótka perspektywa.
Ogród Mirelli 10:36, 02 lut 2015

Do góry
Dlatego sądzę, że jeszcze za wcześnie w Twoim przypadku na wytycznie rabat, czy inne decyzje co do ogrodu.
Nie spiesz się, Mirelko.
Masz fart, że tak wcześnie trafiłaś na O. Masz wielką szansę stworzyć u siebie piękny ogród.
Ale najpierw się poprzyglądaj, zobacz, co Ci się podoba (najpierw będzie Ci się podobać prawie wszystko).

A podobał Ci się ogród Przemka?
Makowo na Kociewiu 10:22, 02 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Musiałam sobie przybliżyć plany
Pytałam o zimowe zdjęcia, bo zimą niwaka jest niewątpliwie ozdobą tego miejsca - widać go (w pozostałych okresach zresztą też).
Brakuje mi - zanim opowiem się za lub przeciw - informacji, co planujesz w miejscu niwaki?

Rabata ma być z krwi i kości różanką z trawami i bukszpanami. Czyli w miejsce niwaka, dziwaka będzie prawdopodobnie posadzone ML i myślałam o kulce ale nie mam sprecyzowanych planów. Po prostu Niwaki z różami mi kompletnie nie konweniuje a na tle ekranu z tuj sam jeden będzie dobrze wyglądał ...chyba
Ogród Mirelli 09:56, 02 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję za linki. Oglądam, czytam i notuję.

Proszę o pomoc. Zabieram się do wytyczenia moich dwóch rabat.
Pytanie: skoro mam w ogrodzie założone rabaty proste linie, to myślę, żeby zachować spójność rabaty do wytyczenia też powinny mieć proste linie? Czy mogą być wijące?

Kolejne pytanie: czy na rabatach wytyczonych prostymi liniami sądzi się rośliny tylko w rzędach, czy mogą być nasadzenia np. okrągłe klomby?

Zdjęcia rabat wytyczonych i do wytyczenia są na 1 i 2 stronie.

Co do zasady albo tylko linie proste, albo tylko wijące.
Ale jest na O. ogród, który mnie wbił w fotel i szczęki długo szukałam, który ma w przedogródku linie proste, a z tyły - już nie.
To ten ogród.
tyły
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=58

przedogródek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=61

Radzę - przeczytaj ten wątek, bardzo pouczający, instruktażowy wręcz jest (ale nie nudny, o nie!)

Jak sadzić na prostych rabatach? Niekoniecznie w linii, Madżenka sadzi w trójkąty i plamy a ma prostokątne rabaty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2583-wizytowka-kiedys-bedzie-tumadzenie-ogrodnika

podobnie Gusiarz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=2
Makowo na Kociewiu 09:39, 02 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Jeśli chodzi o moje przemyślenia "Czacha dymi" to będzie kilka znaczących przenosin.
1. Borówki będą przeniesione obok placyku żwirowego.
2. Na miejsce borówek będą posadzone chyba Hortensje Vanilia Frise i żólte trawki?
3 Pod Brzozą zostaną kulki bukszpanowe ale wsadzę do nich najprawdopodobniej kożuch z trzmieliny
4. Wszystkie topiary spod Hortensji limelight będą wykopane i znajdą się tuż obok w kompozycji z kulami tujowymi.
5. Pod hortensjami bedzie tylko bukszpanowy żywopłot ale może być też z lawendowy.
6. Czerwone żurawki i berberysy z rabaty z Limkami będą przeniesione na wierzbową.
7. Bonsai będzie przeniesiony na miejsce róży LO,
8 róża będzie przesadzona na miejsce różaneczników ze strony trzmielin na pniu.
9.Różaneczniki pójdą na borówkową
uuuff co zrobie z wolnym miejscem po bonsaju tego jeszcze nie wiem ale to "różanka" Makowa więc chyba wiecie co
Musiałam to zapisać...kiedy plany się zmienią ???
Bonsai stąd zniknie

i będzie rósł na tle tuj tam gdzie jest pylon z LO

Musiałam sobie przybliżyć plany
Pytałam o zimowe zdjęcia, bo zimą niwaka jest niewątpliwie ozdobą tego miejsca - widać go (w pozostałych okresach zresztą też).
Brakuje mi - zanim opowiem się za lub przeciw - informacji, co planujesz w miejscu niwaki?
Makowo na Kociewiu 09:02, 02 lut 2015

Do góry
Tess Kasiu, czy możesz dać zimowe (chętnie też bezśnieżne) zdjecie rabaty z niwaką?

W tej chwili nie mogę znaleźć innych zdjęć - wiosna 2014

i późne lato nie przystrzyżony
Makowo na Kociewiu 08:44, 02 lut 2015

Do góry
Kasiu, czy możesz dać zimowe (chętnie też bezśnieżne) zdjecie rabaty z niwaką?
Witam Ciepło 22:10, 01 lut 2015

Do góry
Witaj, Jurku z Warszawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies