Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Puszczykowie 13:26, 23 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się nie za bardzo podoba że placyk na leżaki i oczko są tak wyizolowane od reszty nasadzeń, nie jest to w żaden sposób powiązane roślinnością. Obiekty na trawniku.

Skoro placyk już jest to może do niego przybliżyć oczko?

Albo wszystko inaczej ustawić.
Reszta jest ok moim zdaniem. Ładne linie.

Danusiu, bardzo dziękuję za Twoją opinię
Nie pomyślałam wcześniej, żeby to jakoś wkomponować w całość. Oczka to już raczej nie przybliżę, bo ono... też już jest.

Tak wygląda patrząc od strony domu. Na razie niechętnie je fotografuję, bo taka pusta niecka straszy, a dopiero na wiosnę je wykończymy.
Jedyna co przychodzi mi do głowy, to żeby z czasem zmniejszać powierzchnię trawnika i roślinami połączyć to w jakiś sposób. Tak jak napisałaś. Zima przed nami, będę myśleć o tym.
A drzewka, o których pisałam, jak rozumiem, mogę kupować i sadzić.
Napisałaś, że ładne linie Dziękuję
Pszczelarnia 13:18, 23 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

Dobre, dobre, brawo Ania.
Ogród Margaret-ki :) 12:57, 23 paź 2013

Do góry
A tak wygląda rabatka o nazwie "A". Widzimy ją z okna salonu i to ona pójdzie jako kolejna pod nasadzenia. Najchętniej od razu, bo jest gotowa. Ale nie mam ostatecznego planu i chyba wstrzymam się do wiosny. Od łąk mogą być wysokie iglaki, a przy siatce graniczącej z drugą stroną działki chciałabym nieco niższe, by nie zasłanisć zbyt stawu. Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki?
Trawa jest w opłakanym stanie. W minione dni walczyliśmy z tym terenem, równaliśmy go.

Pszczelarnia 12:52, 23 paź 2013

Do góry

to jest cudo
poprosze na PW info, gdzie i kto zrobi?

i jestem na bieżąco
Pszczelarnia 12:51, 23 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dla Irenki mój ambrowiec. Wygląda na to, że on się właśnie jesiennie rozkręcił. Mimo przymrozków utrzymuje liście i kolor. Mamy go 2 lata. Trzeba go naprostować, bo wiatry dają mu się we znaki.

Jeszcze etykiety, jakie mi Irenka wynalazła. Flamaster z farbą akrylową i voilà:

i co! jest sliczny, ale twój będzie wielki, ja mam kolumnowy, czyli wąski do twojego ogrodu pasuje, tylko liści bedzie jeszcze więcej, ale u nas juz tyle ich, że w tę czy w tamtą, wiecej mniej, bez róznicy
fajnie te tabliczki wygladają
Ogród w Puszczykowie 12:51, 23 paź 2013

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Przekopiowane z projektowania:

Drodzy Forumowicze
Zakładam ten nowy wątek w projektowaniu, gdyż mam nadzieję, że może zajrzy tutaj więcej osób niż do mojego ogródka, a bardzo chciałabym prosić Was o pomoc i ocenę mojego pomysłu. Mam nadzieję, że ze strony technicznej nie popełniam błędu, zakładając tutaj wątek mimo, iż mam już swój ogródkowy.
Mam taką nadzieję, że może i Danusia zajrzy i podpowie (a może i zgani ).
Krytyki się nie boję, a powiem nawet, że będę za nią wdzięczna, bo mam nadzieję, że dzięki temu mniej się napracuję, a i efekt będzie lepszy
A więc, pokrótce...
Chciałabym jeszcze tej jesieni posadzić przynajmniej kilka szkieletowych roślin, aby się już zadomowiły, a od wiosny dosadzać mniejsze. Sytuacja obecnie wygląda tak:

nasadzenia obecne:
1 - choiny kanadyjskie 2x
2 - sosna czarna kolumnowa x 1
3 - jałowiec chiński Stricta x 3
4 - katalpa x 1
5 - amonagawa
6 - smaragd x 4
7 - jodła kaukaska x 1
8 - świerk serbski 12x
9 - grujecznik japoński x 3
10 - sosna czarna x 1
11 - jarząb Edulis x 1
Nasadzenia planowane ( na razie zaznaczone ołówkiem na lini rabaty i trawnika, musiałabym trochę trawnika uciąć, żeby drzewa nie właziły na serbki):
- klon jesionolistny Kelly's Gold 2x
- klon Royal Red lub Brandywine (w każdym bądź razie czerwona odmiana) pomiędzy nimi
Dodatkowo chciałabym posadzić buki Purple Fountain 2szt (jeden pomiędzy katalpą, a choiną kanadyjską, a drugi pomiędzy grujecznikiem, a jarząbem), oraz świerk Brewera (pomiędzy kompostownikiem, a katalpą).
Jak wydam taką furę kasy, a to wszystko nie będzie grało to się chyba załamię
Będę bardzo wdzięczna za Wasze rady

Jestem za pozostawieniem jednego wątku, dziękuję że przeniosłaś
Postaram się podpowiedzieć i wyrazić opinię jak tylko popatrzę na plan.

Pszczelarnia 12:47, 23 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeszcze ogólnie.
Dereniowa z trzcinnikami paskowanymi 'Overdam' i 'Avalanche'. Posadziłam na ekstremalnym stanowisku (stroma skarpa) niskie rugosy - Rosa rugosa 'Snow Pavement' i 'Rotes Meer' - muszę pilnować, żeby im się ziemia nie obsunęła.

A druga strona skarpy to cisy 'Repandens' - jeden wielki eksperyment:

Widać też 3 odmiany derenia: cornus alba 'Ivory Halo', cornus sericea 'Flaviramea', cornus alba.

I miłorząb po przejściach. Kiedyś wyrwany z korzeniami tydzień albo dwa (w listopadzie) przeleżał w krzakach. Znaleziony, wsadzony, ożył.

wspaniale, aż żałuję, ze nie wskoczyłąm na minut 5!
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 12:44, 23 paź 2013

Do góry
znalazłem Banksa teraz rośnie przy pergoli na płasko do wyginania

Pszczelarnia 12:44, 23 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

tyś Pszczółka najprawdziwsza

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:31, 23 paź 2013

Do góry
no a u mnie takie widoki

hortensja pnąca, z liśćmi i bez
Ogród ogrodniczki 12:26, 23 paź 2013

Do góry
Jesienne kolory pod bukiem.

Wąska rabata przed domem 12:25, 23 paź 2013

Do góry
Witam miłośników ogrodów!

podczytuję już od jakiegoś czasu to forum i jestem mega zaskoczona pozytywną energią jaką tu obserwuję! Mam nadzieję, że pomożecie mi w moich zmaganiach z nowym (starym) ogrodem, który nabyłam wraz z szeregówką po poprzednich właścicielach. Jak już będę miała ogródek - wiosną - to na pewno założę swój wątek w ogrodach aby się nim pochwalić. Na razie jednak nie chcę próżnować i postanowiłam zająć się organizacją mojego mini przedogródka

Jak się wprowadzaliśmy do domku to przedogródek był zarośnięty kilkumetrowymi zaniedbanymi tujami (mieszkały pod nimi szerszenie, wszystko się sypało), więc drzewiska jakoś usunęliśmy aby było jakieś przejście i światło. Teraz ja - ogrodniczka amatorka zastanawiam się co posadzić w miejscu po tujach aby było ładnie. Chodzi mi konkretnie o dwa pasy ziemi, które są do obsadzenia:

1. wąska rabata między schodami wejściowymi a wjazdem do garażu; szer 0,65 m długość 2,80 m dłuższy bok, krótszy 2,10 m. Rabata jest ustawiona prostopadle to ulicy. Tak to wygląda:

widok jak sie wychodzi z domu:

Po wycięciu tuj okazało się, że pod sciana rośnie powojnik. Jest bardzo mizerniutki, ale pewnie go przesadzę do ogrodu i zobaczę czy odżyje.

Co do rabaty - myślałam o jakimś drzewku kolumnowym blisko ściany domu - trochę zasłoniłoby skrzynkę na ścianie. Coś a' la Buk Dawyck Purple. Do tego dwie lub trzy kule cisowe albo inne na pniu i żurawki dwa kolory jako wypełnienie. Ale nie wiem czy to ma sens Myślałam też aby to miejsce obsypać jasnym żwirkiem - obok jest wszędzie ciemna kostka brukowa więc żwirek może rozjaśniłby to miejsce troche. Tylko nie wiem jakie rośliny mogą rosnąć w żwirku

miejsce jest dobrze osłonięte od wiatru bo sąsiedzi obok mają wzdłuż siatki wysokie tuje. Ale tez i jest tu mało słońca. Jest to zachodnia strona ale obok są trzy kondygnacyjne budynki, za które słońce szybko się chowa.

2. maluśki pasek przed ogrodzeniem - rośnie tu ostrokrzew jakiś (chyba) niełanie ucięty w przeszłości i migdałek trójklapowy, który wygląda strasznie (ma pęknięta korę, widoczną żywicę, chyba nawet i pleśń) więc chce się tych roślin pozbyć i posadzić coś innego w tym miejscu - może szmaragdy ale pewnie zdecyduję się na cisy, aby w przyszłości był to ładny ekranik, który zasłoni auto, które parkuję na podjeździe. Czy cisy będą w tym miejscu ok? na rabatce jest też słup od lampy ulicznej, który mi trochę zawadza i nie wiem, czy w przyszłości tym cisom też nie będzie zawadzał za bardzo.Pasek jest wąski jakieś 1,7 m na 0,5 m.

Pomożecie? Zwłaszcza chodzi mi o tą pierwszą rabatkę. Z góry dzięki za wszystkie sugestie
Ogród ogrodniczki 12:24, 23 paź 2013

Do góry
Dziś ładny ale wietrzny dzień.
Kilka fotek na osłodę.

Podsadziłam kulki bukszpanowe trawkami i żurawkami.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:23, 23 paź 2013

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:14, 23 paź 2013

Do góry

Jaskinia Niedźwiedzia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 23 paź 2013

Do góry
róże pachniały oszałamiająco, naprawdę były cudne, nazw nie znalazłam..

i czarna Góra, byłam tam i nie mogłam się odnaleźć, bez śniegu, to zupełnie inne miejsce

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:05, 23 paź 2013

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:58, 23 paź 2013

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 23 paź 2013

Do góry

a na tę paprotkę czaiłam się z przyjaciółką, ale za dużo świadków
Małymi kroczkami do celu... 11:47, 23 paź 2013

Do góry
Ewo masz rację i od tego zacznę, tylko mam jeden problem, są to 3 dołki zanikowe, nie wiem co z nimi, chcąc je zasłonić rabata wyglądała by tak i nie wiem, czy to nie jest za szeroko ?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies