Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

zawitka 09:23, 14 sty 2014

Pytanie do Agnieszki Bk----ile razy malujesz bombki lakierem bo ja chyba za mało jakieś blade i nie świecą ;D
AgnieszkaBK 22:08, 14 sty 2014

zawitka napisał(a)
Pytanie do Agnieszki Bk----ile razy malujesz bombki lakierem bo ja chyba za mało jakieś blade i nie świecą ;D

Do lakierowania bombek używałam werniksu szklącego, ale później zauważyłam, że lepszy efekt jest po lakierze uniwersalnym akrylowym w sprayu. Takim właśnie lakierowałam bombki brokatowe. Trzeba tylko uważać, żeby nakładać z zalecanej odległości i bardzo cienkimi warstwami, kilkakrotnie. Jeżeli da się za dużo lakieru, to podnosi farbę. No i oczywiście najlepiej robić to na zewnątrz. Życzę miłej pracy
zawitka 20:24, 19 sty 2014

dzięki Aga ---- tak myślałam że to trzeba kilka razy malować ;D

No i dalsze robótki żeby się nie nudzić
zawitka 20:25, 19 sty 2014

Dorota123 21:37, 19 sty 2014

Widzę tu tyle zdolnych ludzi, szczerze podziwiam, sama też czasem coś wydziergam, alb okleję (tak tylko dla siebie). Pozdrawiam wszystkich przeglądających ten wątek.
zawitka 09:27, 20 sty 2014

Aga tę doniczkę to polakierowałam raz i więcej nie będę bo się boję że jak za duż to od szła popęka zobaczymy .Polakierowałam też tym samym lakierem doniczkę glinianą i te......z popatrze co będzie jak wystawię na dwór ha ha To pierwsza praca ze spękaniem tyż lakierowana z zewnątrz A sprajem nie mogę bo mi nie wychodz zacieki Sprejem maluję tylko szyszki te duże swoje .Aga jak będziesz chciała szyszki to napisz to Ci wyślę ha had
zawitka 09:31, 20 sty 2014

Dorotko świece Twoje są śliczne ja na świecy jeszcze niwe kleiłam ale pewnie będę
paniprzyroda 12:27, 21 sty 2014

Zawitko, jeśli mogę głos zabrać w temacie lakierowania, to ja do przedmiotów do wewnątrz używam zwykłego lakieru akrylowego mat lub połysk do drewna, bezbarwny, bezzapachowy. Jest w dużych opakowaniach, 1l, ale można odlać do słoika a resztę zabezpieczyć. I tak wychodzi taniej, niż typowe specyfiki do decupażu. w przerwach pędzel wkładam do wody, osuszam przed kolejnym użyciem. Maluję szerokim pedzlem, 3 cm, we wnętrzach. Lakieruję trzy razy, przecierka delikatna papierem ściernym, lakierowanie trzy razy, znów przecierka. Im więcej razy, tym lepiej. Oczywiście kolejne warstwy muszą wyschnąć ( ok. pół godz ). I tak do zadowalającego efektu. Jest dobrze wtedy, jeżeli pod opuszkami palców nie wyczuwasz miejsca klejenia, przy brzegu motywu. Zapewniam, że wydaje sie to żmudne, ale szybko dochodzi się do wprawy i efekt cieszy
Na zewnątrz lakiery akrylowe się nie nadają, po jednym sezonie żółkną lub robię się zacieki, plamy. Odbarwiają się też kolory z naklejonych motywów. Do takich celów najlepszy jest lakier jachtowy, ale to już większy wydatek.
paniprzyroda 13:01, 21 sty 2014

Te szerokie pędzle służą mi właśnie do lakierowania. Do ceramiki, metalu, szkła najlepiej jest jednak użyć podkładu, który wygładza i uszczelnia powierzchnię przedmiotu, powoduje, iż farba ładnie przywiera i nie maże się po powierzchni.

Pudło z wykorzystaniem kraku jednoskładnikowego:

jajka z krakiem dwuskładnikowym, jeżeli używa się wydmuszek gęsich lub form akrylowych to powierzchnia jest idealnie gładka, tutaj na styropianie:
paniprzyroda 13:06, 21 sty 2014

Zapomniałam na wstępie napisać, że obejrzałam wątek od początku i podziwiam wszystkie piękne prace pozdrawiam