No właśnie prócz tego co jest to nie wiem co tam władować po selekcji rabata zostanie pusta tak jak ja przedstawiłam.
Tło to iglaki.
Myślałam o placyku na ławeczkę , a podwyższenie ma być naturalną zasłoną .
Po bokach hortensje bukietowe, z prawej strony żurawki.
Dziękuje, bardzo mi miło W tej tonacji powstanie jeszcze choinka i drugi mniejszy wianek z szyszek, ale te muszą wyschnąć bo świeżo zebrane
Jeszcze może kilka innych rzeczy zrobie, ale to już zależy wszystko od czasu.
buuuu nikt mnie nie odwiedził chyba już wszystkich zima zamroziła
a ja mam dla Was plan całego gospodarstwa naszego ze wszystkimi elementami
teraz już każdy się u mnie odnajdzie i może wspólnie uda się zagospodarować te moje zielone skrawki (choć na tym skanie wyszły niebieskie )
Pozdrawiam wszystkich ogrodomaniaków :*
Bogdziu, jak lubię pogiętości i pokrętności, fakt, mam jedną sosnę, która, za chiny nie chce trzymać się palika, taki płaz........ z niej się zrobił, ale ja jej nie będę na siłę prostować, bo..............to taka żmija w moim ogrodzie wredna, pokrętna i wyjątkowo niechętna..............indywidualność schowana, rozpłaszczona, nie focę jej i nie dotykam, bo jej gałązkę ułamałam, jak coś zrobić próbowałam
ale tem widoczek uwielbiam
tu z kolei sosna po zimie ma za bardzo powyginane gałęzie od śniegu
tę sosnę muszę związać przed zimą, ale jak ja siem tam dostanę, brakuje mi Zbyszka do pomocy
Makkasiu, ja wogóle nie okrywam swoich klonów, bo rosną u mnie już długo, nie które 6 lat, a pozostałe są jeszcze starsze tylko okrywa się te najmłodsze egzemplarze, przez pierwsze 3 zimy jeśli rosną w gruncie, pozdrawiam letnią fotką, oczywiście z klonem
Bardzo ciekawa turzyca, uprawiam ją pierwszy sezon, wprawdzie jeszcze nie kwitła, ale w krótkim czasie - jak na młodą siewkę - dorosła do ładnych rozmiarów, bo ok. 0,5 m . W warunkach naturalnych jest znacznie wyższa, osiąga ponad metr wysokości.
Uprawiam ją w kamieniach, bez podłoża (polecam do strumyków). O tej porze bardzo dekoracyjna, w zasadzie większość oczkowych turzyc pogrążyła już się w śnie zimowym, a ta nadal zielona. Kwalifikowana jako turzyca zimozielona.
Często uprawiana w Europie zachodniej, powstały jej odmiany, nieliczne krajowe sklepy posiadają ją w ofercie. Lubi miejsca wilgotne, cieniste, półcieniste.
Nasiona które dostałem w 2012 skiełkowały prawie w 100%. Łatwo rozmnożyć ją z nasion, jak też przez podział kępy.
Nie posiadam zdjęć letnich, tak prezentuje się późną jesienią, w następnym sezonie powinna zakwitnąć. Obrazy
Jestem, w niedziele byłam na urodzinach u syna ,a dziś piekłam ogrodowiskowe pierniczki
Miałam pomocnika już się nie mógł doczekać kiedy będzie mógł foremkami wykrawać.