Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od ogrodu do łąki i stawu 20:51, 29 lis 2013

Do góry
Rabata z lawendą w trochę szerszej perspektywie

Wilcza Góra 20:45, 29 lis 2013

Do góry
Buziaki na setkę Następna jeszcze szybciej zleci
Ogród w Tarnowie 20:45, 29 lis 2013

Do góry
Wszystkie doniczkowe przeniesione do pomieszczeń a jedynie świderek zostaje ale zabezpieczony przed zimą i mrozami.Ta metoda się sprawdza.

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:44, 29 lis 2013

Do góry
No i wychodzą chyba przebiśniegi
no i jeszcze trochę dzisiejszych kwiatków
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:37, 29 lis 2013

Do góry
Dzisiaj sfocilam trochę ptaszki w ogrodzie i z balkonu, żeby ich nie płoszyć, więc zdjęcia nie najlepsze
a tu dzwoniec tu akurat robilam modraszkom, ale wyszło jak wyszło
wróble cierpliwie czekały jak jadły sikorki i dzwońce i albo siedziały na trzepaku, albo chodziły po ziemi i zbierały robaczki
a dopiero potem leciały do karmnika
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:31, 29 lis 2013

Do góry
EdytaB napisał(a)
chyba się jednak zdecyduję - umierać jeszcze nie zamierzam- poczekam
czarną mam - musze jej jedynie w tym sezonie pourywac do połowy nowe przyrosty żeby się zageściła

cała reszta bajkowa - klon widze robi furorę

Sosny, sprawiają mi wiele radości, a w szczególności kosodrzewiny, szczególnie one nie wymagają wielu prac, ale też nie wszystkie, np. moja gęstokwiatowa tak sypie igły, że chyba nigdy ich nie pozbieram, to właśnie czeka mnie na wiosnę

To jest ta dama, za karaganą, do której muszę się dorwać

za to cisy są zawsze zielone

Wilcza Góra 20:25, 29 lis 2013

Do góry
Gratki na pierwszą setkę
Wilcza Góra 20:17, 29 lis 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
kolejna daweczka pozytywnej czerwieni

Tą pozytywną czerwień można przerobić na wspaniałą nalewkę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:10, 29 lis 2013

Do góry
9. Rabata przy chodniku. Rosną tam dwa stare cyprysiki groszkowe i duży jałowiec, 5 thuji w rzędzie, przed krzewami od strony trawnika rosną liliowce, lilie, berberys języczka i kilka bylin. Prawdopodobnie rabata będzie troszke poszerzana. Kolejna rabata, któa nie powala na kolana... Mam mało zdjęć z tego miejsca.

W czasie kwitnienia lilii

10. Ostatnia rabata między domem a budynkiem gospodarczym. Totalny mix roślinny. Niejedna osoba chwyci się za głowe jak przeczyta co tam rośnie. Wierzba mandzurska, trzmielina szczepiona, 3 rh, dwa miniaturowe świerki, choina Jeddeloh, Sosna 'Shmidtii', jodła balsamiczna Nana, żurawki, berebrys, kosodrzewina, klematisy na kratce, tawułka, liliowce, lilie, cyprysik miniaturka, i salniak z około 35 roślinkami skalnymi, możliwe że jeszcze coś tam rośnie. Teraz sam się przeraziłem.

W wersji juz bardzo zaniedbanej, ojj muszą tu zajść zmiany

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
6. Rabata po remoncie, ale nie do końca udanym, jednak obecnie najbardziej uporządkowana.
Rosną tutaj dwie thuje, dwa bukszpanowe stożki, dwie kulki bukszpanowe, żółta trzmielina na pniu, berberys' Tiny Gold', żurawki. Dalej rosną głownie kwasoluby, 3 azalie i 3 RH staowczo za cisano posadzone

7. Ciąg dalszy najdłuższej rabaty. Kolejna część za jałowcem gdzie rosną lilie i głownie byliny, obwódka z żurawek. W tym roku wywaliłem dużego jałowca i na tym pomysły się skończyły, sam nie wiem co z tym zrobić.

Poza brakiem jałowca i przesuniętym bukszpanem nasadzenia się jeszcze nie zmieniły

8. Wąski koniec długiej rabaty z 3 strzyżonymi thujami i kulką buszkpanową, wszystko podsadzone kolorowymi żurawkami... całkowity niewypał.

Do góry
1. Przedogródek
Na rabacie znajdują się dwa cisy, jodła koreańska, modrzew szczepiony 'Blue Dwarf', dwa jałowce 'Blue Arow', jeden jałowiec płożący, różanecznik, kosodrzewina, zielony berberys, liliowce w sporej ilości, lilie podobnie i żurawki. Trawnik wiosną w tej części likwiduje całkowicie, będzie kora po całości.

2. Rabata 'zło wcielone'
Zmieniana z 6 razy, żadna zmiana nie była korzystna, zdjęc pokaywać nie będę bo nie ma czego, całkowicie do remontu, Rośnie tam z 8 miniaturowych iglaków a reszta to byliny różnego typu, liliowce, tawułki, astry, parzydło leśne, dzwonki, . Istan tragedia

3. W tym miejscu rośnie duża stara jabłoń porośnięta bluszczem.

4. Teren pod jabłonią porośnięty bluszcze i niestety ma tam swoje miejsce kosz na śmieci, co bardzo mi się nie podoba, ale już nie mam pomysłu gdzie go przenieść, zwyczajnie nei ma gdzie, jedynym rozwiązanie jest chyba zrobienie kratek z bluszczem.

5. Studnia, ratunek dla ogrodu i portfela w razie upałów baaardzo głęboka. Obenie jest brązowa, chce ją czymś obudować.
To właśnie tu 20:09, 29 lis 2013

Do góry
U Pszczółki przewinął się wątek makutry. Ma ją Celina i Ewa z Wilczej.
Mam i ja. Nigdy nie kręciłam w niej maku, ale majonez i masę do ciast, tak
Czas ją wydobyć. A przy okazji inne odchodzące w niepamięć kuchenne naczynia.

Do góry
Zrobiłem dzisiaj taki pobieżny plan ogrodu. Rozmieszczenia roślin nie robiłem bo to niewykonalne umieścić każdą roślinke na rysunku i jeszcze w odpowiednim miejscu może i jest wykonalne, ale nie na jeden wieczór a na całą zime .
Postaram się opisać jakie rośliny znajdują się na rabatach i dołączyć zdjęcia jeżeli takowe znajde. Pozwoli może to zobrazować bardziej działke na wyrost nazywaną ogrodem.
Cała działka ma wymiary 15x60m, do budynku gospodarczego jest ok 28 metrów, więc jest to połowa, ale ze względu na ogród ta ważniejsza część
Jak widać garaże są na końcu czegoś co teoretycznie nazywa się trawnikiem. Do momentu budowy kanalizacji, żaden podjazd nie wchodzi w gre z wiadomych względów. Na wiosne mają kopać, więc jest szansa, że wiosną 2015 roku doczekam się podjazdu i ładnego nowego trawnika, ale do tej pory jest jak jest i trzeba ten stan rzeczy zaakceptować.

ogrodoweimpresjejolki 19:59, 29 lis 2013

Do góry
jotka napisał(a)

Od kilku dni spacerki mam przymusowe na trasie dom-przychodnia: po skierowanie, oddać krew, odebrać wyniki, ...
Po drodze kwiaciarnia Kupiłam kwiaty dla córki bo dzisiaj urodziny mojej pierworodnej

Oczywiście kupiłam też coś sobie, ale pokaże jutro, bo pochmurny dzień spowodował, że zdjęcia trzeba było robić przy lampie i nie wychodzą za dobrze..

Cudne te goździki Najlepszego dla Córci

Jolu co za pech z tym szkłem! Nogi szkoda

No i to sprzątanie,też do luftu

Mam taki sam kolor fiołków na parapecie
Dwa ogrody 19:53, 29 lis 2013

Do góry
Kolorów ciąg dalszy:

Jarzmianka

Ogród na górce 19:49, 29 lis 2013

Do góry
anna_pisalska napisał(a)
i powstał domeczek Teraz tylko aranżacja otoczenia i będzie ładnie

Och jak żałuję, że nie mogę domeczka teleportować do swojego ogrodu.
I posadowić go wśród takich brzóz.

anna_pisalska napisał(a)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:46, 29 lis 2013

Do góry

1 - tuje ciąć, nawet na stożek lub kolumnę, nie mogą być roztrzepane i nieporządne
2 - buka wyprostować, bo jest pochylony
3 - biały miskant 'Variegatus' lub rozbielony 'Morning Light' - 3 szt
4 - niższe turzyce lub trawki (Carex testacea lub Stipa tenuissima) 3 - 5 szt
5 - berberys 'Admiration 3 szt
6 - żurawka 'Creme Brule' 7 szt
7 - żurawka 'Berry Smoothie' 11 szt
8 - coś krwistego albo Carex Evergold (biały) 10-15 szt
9 - cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' lub tuja 'Miriam' 5 szt
10 - żurawka 'Mint Julep' albo niskie trawki lub nawet czarny konwalnik 'NIgrescens' do wyboru - 10 - 12 szt

Węża ze ściany zdejmij, kup wózek i schowaj do garażu, wyjeżdżaj i podłączaj tylko, gdy używasz. Bardzo zwraca uwagę, nie powinien tam wisieć, Może stać gustowna, metalowa konewka
Ogród do kwadratu 19:41, 29 lis 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Sławko - dzisiaj się zastanawiałam jak Ci się wiedzie w Krakowie. Sławko... wiesz... ogród jest taką perełką, bo ma wspaniałych opiekunów

Więc jeszcze troszkę wspomnień... na rozjaśnienie tej listopadowej nocy

Pięknie! Wita się cicha wielbicielka Twojego ogrodu
Moja bajka 19:23, 29 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasia ja też wierzę w Mikołaja, no bo jak tu nie wierzyć? Sama zobacz dziś mi przyniósł
to gdzie można spotkać tego Mikołaja?
Wizytówka - Działka prawie w Borach Tucholskich 19:23, 29 lis 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies