Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:16, 25 lis 2013

Do góry
już niebawem spadnie na te zaschnięte moje skarby złoty deszcz - i powędrują do świątecznych stroików

zanim to nastąpi też będzie u mnie pierniczkowo

a tymczasem żeby nie popaść w kolory szarości albo bieli zostawiam kilka kolorów z 24 lipca bo 25 nie robilam zdjęć

mój Frederic

Pilgrim

agapant w pełni kwitnienia

lilie trudno jest skomponować zwłaszcza te trąbkowe - stale poszukuję dla nich właściwego miejsca

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:07, 25 lis 2013

Do góry
Agnieszko pozdrawiam

przy Waszej pomocy już mam 2 zmiany opanowane na wiosnę -

1/ róg - mała sprawa żeby wsadzić to coś na róg tylko muszę wykopać piwonię a żeby ją wsadzić wykopać kocimiętkę itd

2/ z kratkami będzie o wiele więcej roboty - będzie zmiana drogi komunikacyjnej a to już poważna zmiana więc muszę usunąć wszystko - 2 wielkie hosty, tawułki, roże, rh , serduszkę a potem wsadzać w nowe miejsce - zejdzie ze 2 dni jak nic

wydawało mi się we wrześniu że na wiosnę niewiele będę robić - a teraz pękam ze śmiechu ile szykuje się przesadzania i to nie wszystko ale zanim poproszę Was o konsultacje moich innych miejsc na razie
podzielę sie zdjęciami tego co zdążyłam przed deszczem wprowadzić do domu z myślą już o świątecznych
dekoracjach

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:04, 25 lis 2013

Do góry
O kurcze, ale szybko!!! Jest Pani Mistrzynią

Gardenarium napisał(a)
Joan, kochana - trzeba posadzić hortensje bukietowe, nic nie ozywia ogrodu jak one, a w dodatku małym kosztem.

Tam gdzie Pani zaznaczyła mają być właśnie róże z hortensjami (ale w przewadze róże - już zasadzone)

Gardenarium napisał(a)
Tu gdzie zaznaczyłam ławkę trzeba zrobić wyżwirkowany placyk - łezkę, po jej obu stronach niebieskie iglaki np. Picea pungens Glauca Globosa, za żwirkiem 4 szt na mb. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold, A Za nimi hprtensje LImelight, Phantom, albo Vanille Fraise, a te wszystkie pola obsadź duża ilością wrzosów i wrzośców, takie pola, pasują do brzóz i uatrakcyjnij miskantami. I masz.

Wyżwirowany placyk jest właśnie tuż obok, w kształcie koła (ta słabo widoczna dziura w ziemi). I właśnie dookoła niego będą róże i hortensje. Na duże iglaki tam już miejsca nie ma, bo są drzewa liściaste . Ewentualnie mogę dać krzewy lub iglaki miniaturowe

Gardenarium napisał(a)
Pomarańczowe kulki po prawej to Thuja 'Golden Tuffet 3 szt.
Za wrzosowiskiem posadź turzyce zimozielone.

No właśnie ciężko tak doradzać jak wszystko się ze sobą zlewa. Chyba muszę zrobić zdjęcia latem.
Plan jest taki:

Witam Państwa 00:01, 25 lis 2013

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:45, 24 lis 2013

Do góry
Joan, kochana- trzeba posadzić hortensje bukietowe, nic nie ozywia ogrodu jak one, a w dodatku małym kosztem.
Tu gdzie zaznaczyłam ławkę trzeba zrobić wyżwirkowany placyk - łezkę, po jej obu stronach niebieskie iglaki np. Picea pungens Glauca Globosa, za żwirkiem 4 szt na mb. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold, A Za nimi hprtensje LImelight, Phantom, albo Vanille Fraise, a te wszystkie pola obsadź duża ilością wrzosów i wrzośców, takie pola, pasują do brzóz i uatrakcyjnij miskantami. I masz.

Pomarańczowe kulki po prawej to Thuja 'Golden Tuffet 3 szt.
Za wrzosowiskiem posadź turzyce zimozielone.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:35, 24 lis 2013

Do góry
Niestety zaplanowałam mój ogród bez "iglaków", a teraz widzę, że zimą/jesienią strasznie nędznie to będzie wyglądać. Mam już posadzone drzewa liściaste (12szt. każde inne niestety) i brak mi miejsca na szerokie drzewa. Za działką jest kilkadziesiąt małych brzózek i suche trawiszcza, co powiększa efekt bałaganu.
Posadziłam już bluszcz na siatce, zaplanowałam zimozielone żywopłociki z przodu, ale chyba przydałyby się jakieś kolumnowe zielone akcenty.

Macie jakieś pomysły jak i czym ten widok ożywić? Pomocy!
Ogród wśród pól 23:16, 24 lis 2013

Do góry
Teren przed domem do zaplanowania przed wiosną

Jakieś pomysły jak to zmienić?
Zostać musi tylko drzewo (czeremcha).
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:52, 24 lis 2013

Do góry
I takie przymiarki

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:26, 24 lis 2013

Do góry
Od tamtej pory minęło 7 lat. Rośliny są bujne, niektóre zostały wymienione (bo marzły, bo brzydkie). Były powodzie i inne trudne sytuacje. Wymieniłam mostek. Są zresztą dwa, kompletnie różne, pokażę przy innej okazji.
W zależności od pory roku rabaty nad strumykiem zmieniają wygląd, ale z pewnością jest on charakterystycznym elementem ogrodu i jego ozdobą. Wiosną - kaczeńce, latem - hosty, jesienią suche kwiaty języczek...
Jeśli macie taki rów u siebie - warto nadać mu nowe oblicze!

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:24, 24 lis 2013

Do góry
Gosia, a co powiesz na to?

Choroby trawnika 22:22, 24 lis 2013

Do góry
Witam i proszę o wskazówki co do dalszego postępowania.
Właśnie pojawiło mi się coś takiego na trawniku, na razie kilka miejsc. Na pierwszy rzut oka - grzybnia. Trawnik jest o tej porze roku prawie cały czas w cieniu, przyznaję się bez bicia, że niekoszony od dawna. Ziemia u mnie słabiutka, ale był nawożony wiosną potem w lipcu i sierpniu

Czy zastosować jakiś fungicyd? No i wreszcie chyba go skoszę mimo, że wciąż mokry - ściana lasu nie dopuszcza do nas słońca.
Ogród zapachów u Jasi 22:14, 24 lis 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)

Mirko irys kupiłam w Anglii, był to bardzo korzystny zakup . Kupiłam 3 doniczki z irysami o kwiatach białych, różowych i niebieskich. Już w kraju otrzymałam od jednego z uczestników wycieczki siewki irysów , lecz w tym roku jeszcze nie zakwitły. Jestem bardzo ciekawa tych kwiatów.

Przy łączeniu roślin kwitnących na biało problemem jest głównie to jakie to są odcienie bieli .
Róża Mme Hardy kwitnie zdecydowanie krócej od clematisa, u mnie kochają ją wszystkie szkodniki,
ma bardzo ładny zielony pąk.

Pozdrawiam Jasia

Jasiu dziękuję za zestawienie róży i powojnika - dobrze że zwracasz mi uwagę że nie łatwo polączyć odcienie bieli to prawda nie pomyślałam i chyba to zestawienie nie jest najlepsze.
Zła wiadomość że tą róże kochają szkodniki - tego nie lubimy - ale jak się dziwić szkodnikom skoro taka cudna, przemyślę moje zestawienie

i jeszcze jedno - masz cierpliwość do irysów - też jestem ciekawa co Ci wyrośnie
posadziłaś cebulowe?
ogrodoweimpresjejolki 22:13, 24 lis 2013

Do góry
No i nic nowego Wam dziś nie pokaże z ogrodu, bo się rozpadało zanim dotarłam do ogródka
I na dodatek wieje zimny wiatr. Znowu coś przyniesie ...

Haniu, dziękuje za wierszyk, ale ja dziś po południu nie w skowronkach, ale okutana szalikiem z rękawiczkami na dłoniach. W dodatku za brak czapki dostałam ochran

Przy takiej pogodzie pozostaje domowe zacisze

Może już czas na pierniczki i kruche ciasteczka ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:12, 24 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Prześliczna ta biała róża. Jak wszystkie zresztą, które pokazujesz. Pozdrawiam.

Dziękuję, pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:10, 24 lis 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jak zwykle byłam na śniadaniu w ZC.
Jak zwykle nie wyszłam z pustymi ręcami.
Kupiłam chryzantemki i więcej dyń.
Uwielbiam tegoroczną jesień...

Jak cudnie!!!
W tym samym czasie, kiedy napisałas mi komentarz, ja pisałam u Ciebie
masz niesamowite poczucie estetyki, które mi się bardzo podoba
pięknu taras, czy jest to drewno czy kompozyt?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:08, 24 lis 2013

Do góry
Pozdrawiam, dzięki za tyle miłych słów w moim wątku.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:06, 24 lis 2013

Do góry
Chciałam, żeby słychać było plusk wody (w pobliżu jest taras). Fachowcy zrobili więc małą fontanienkę. Między ustawionymi głazami ukryty jest wypływ wody, która pluszcze na kamieniach.

Tak to wyglądało na początku. Głazy wyglądały zbyt dramatycznie, jak na mój gust, ale z czasem rośliny się rozrosły i kamienie przestały dominować, zmieniły się proporcje.

Co do oczekiwanego dźwięku, wyszło bardzo dobrze. Efekt jest bardzo przyjemny, ale ponieważ to rów melioracyjny - woda niesie muł i różne brudy. Więc pompa (zanurzona w wiadrze, zakopanym w dnie rowu pod mostkiem) się zamula. I trzeba ją czyścić , z różną częstotliwością. Piszę o tym, bo trzeba się z tym liczyć, ale ja nie żałuję, uważam ,że warto.

Tu akurat fontanna nie jest włączona

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:05, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzisiaj taki leniwy dzień, mżawka, bez słońca tylko siedzieć w domku i sobie dogadzać, z balkonu uchwyciłam mewę, w locie się nie udało bo za szybko latają jedno tylko takie słabo widocznea 2 na kominie

Aniu, nie wiedziałam, że mewy tak daleko od morza sie wypuszczają,,,
Róże masz wszystkie śliczne
W cieniu - zacieniona 22:05, 24 lis 2013

Do góry
...i tak się bawię...siedzą w doniczkach już dwa tyg.,...dla mnie to eksperyment...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:04, 24 lis 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ech tutaj gdzie pas kory w projekcie mam cisy ale ciągle myślę....

Pięknie!
przyszłam się ujawnić, jako stała obserwatorka Twojego wątku
masz jeden z moich ulubionych ogrodów na tym forum, widać, że to Twoja pasja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies