Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:17, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Po fontannę jadę zobaczyć już w piątek i myślałem o takiej w formie kuli lub trzech waz z których woda się przelewa z jednej do drugiej
I proszę nie przestraszcie się, ale macie tu zdjęcie sprzed chwili
Myślałem jeszcze, żeby obsadzić tą okropną studnię powojnikami lub czymś, co by ją zakryło
Kostka pod samym domem oczywiście idzie do likwidacji, od razu zrobi się więcej miejsca
Ławka będzie w miejscu tego betonu do jest za tą (niż niedługo do pocięcia) huśtawką
Po prostu przykręci się do tego ładne deski lub nałożę na to inną ławkę

A co do jednorocznych to na tym pasku będą rosły begonie stale kwitnące - różowe z białymi
I już mówię od razu, że posłuchałem Was i wybrałem trzy kolory - niebieski, różowy i biały

Sebek,a studnia jest czynna jeszcze?
Tak sobie myślę ,że ta kostka przytulona do budynku to nie wiem czy jest sens ją rozbierać.może niech zostanie taka wąziutka przecież ,przestrzeń między ziemią ,a budynkiem.Czasami podmywa się domek przy mocnym podlewaniu))Chyba nie będzie ona widoczna jak obsadzisz rabatę...? Szkoda,że muszę skręcać szyję przy oglądaniu))
Nie jest taka brzydka ta studnia.U nas była huśtawka metalowa i poszła do rozbiórki latem
Ciekawe jaką kostkę położycie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:03, 28 lut 2011

Do góry
W sumie to niezły pomysł, pomyślę nad tym...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:49, 28 lut 2011

Do góry
Po fontannę jadę zobaczyć już w piątek i myślałem o takiej w formie kuli lub trzech waz z których woda się przelewa z jednej do drugiej
I proszę nie przestraszcie się, ale macie tu zdjęcie sprzed chwili
Myślałem jeszcze, żeby obsadzić tą okropną studnię powojnikami lub czymś, co by ją zakryło
Kostka pod samym domem oczywiście idzie do likwidacji, od razu zrobi się więcej miejsca
Ławka będzie w miejscu tego betonu do jest za tą (niż niedługo do pocięcia) huśtawką
Po prostu przykręci się do tego ładne deski lub nałożę na to inną ławkę

A co do jednorocznych to na tym pasku będą rosły begonie stale kwitnące - różowe z białymi
I już mówię od razu, że posłuchałem Was i wybrałem trzy kolory - niebieski, różowy i biały

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:32, 28 lut 2011

Do góry
Nie mogę się skupić bo wiem ,że mam sporo do zrobienia w domu ,ale na pierwszy rzut co mi przyszło na myśl to ciurkadełko ,a nie fontanna.W miejscu gdzie mieszkasz nie ma miejsca na pałacowe czy parkowe elementy.Lepiej trzymać się trochę tego co otacza Twoją posesję.Żeby nie tworzyć czegoś jak z kosmosu
Przy ławce mile widziane coś pachnącego ...
Jeśli mnie moja wzrokowa intuicja nie zawodzi to z ławki będzie prawie wszystko widoczne jak na dłoni.Dlatego niektóre roślinki powinny się powtarzać czyli nie może być tak ,(wszystko może jak ktoś tak chce!),że nasadzisz w tym "zakolu"różności ,tu mile widziana jest Danusi konsekwencja ,która wyraża się w systematycznej pracy w ogrodzie jak i określonej gatunkowo roślinności,a nie ulubionej bieli którą ja czasami podkreślam żartobliwie
Mam też nadzieję,że znajdziesz jakieś punkty na nasadzenia jednorocznych bo będą cieszyły oczy przez cały letni sezon ,aż do pierwszych przymrozków jesiennych.
Nie mam wyobraźni przestrzennej,muszę widzieć teren,żeby zaproponować konkretne nasadzenia krzewami .U siebie też mam teraz pustkę,którą będę musiała pomału uzupełniać.Właśnie architekci tacy jak Danusia posiadają wyobraźnię ,której mi brak ...;(
Doskonale wiedzą ile za 10 lat dana roślina zajmie miejsca i w jakiej odległości rozmieszczać rośliny między sobą.No i narysują to pięknie na kawałku papieru !
Pytaj o krzewy ,które są kwieciste,a po przekwitnieniu też całkiem nieźle się prezentują.
Coś jeszcze powymyślam jak znajdę chwilę czasu,może zareklamuję jakieś roślinki ,które mnie się podobają i są niewymagające Pozdrawiam Sebek
Inwałd 17:31, 28 lut 2011

Do góry
A byłaś obok w Dinolandi?
Dużo się można dowiedzieć, lecz bardziej wolę Dinozatorland, bo tam się ruszają w wydają dźwięki...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:26, 28 lut 2011

Do góry
Ławka tam być musi, po za nią zaraz są kilkumetrowe tuje
Jedynie co tam może koło nich urośnie to hosty, do światło jest tam do godziny dziennie
Może zamiast posążka dam hortensje w wysokiej donicy?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:55, 28 lut 2011

Do góry
My tu gadu gadu, a ja mam do Was interes
Danusia włączyła się tylko do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/315-ogrod-od-nowa
, lecz może i wy to ocenicie
Chodzi mi o mój mały projekcik renowacyjny

Otóż tam gdzie jest rabata z jednorocznymi mam zamiar nasadzić cięte formy i krzewy zimozielone, a zostawić tylko cienki pasek na byliny. Oczywiście rabatę także troszkę poszerzyć
A tam gdzie są hosty nasadzić także żurawki. Może macie jakieś małe poprawki i pomysły?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:47, 28 lut 2011

Do góry
Jak do niej Sebek w konkury zacznie chodzić,to własne kwiaty z superogrodu zaniesie!A wtedy przychylność murowana.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:40, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Jedyne z kim ustalam roboty ogrodowe to z mamą, która tylko głową potakuje jak mówię jak katarynka o roślinkach
Włóknina kosztowała może 30 zł, a swoje pieniądze wydaję tylko na rośliny i robię wszystko jak najmniejszym kosztem. Po za tym lepsze ogrodnictwo niż chodzenie po pubach...

Zgadzam się z Tobą ,miałam napisać wcześniej ,że dziewczyna będzie zadowolona ,że siedzisz w krzakach,a nie sączysz piwko z kumplami Ale ja i tak za dużo piszę to się ugryzłam ))
Masz zdrowe podejście,życzę Ci ,żebyś poznał mądrą kobietę ,która to doceni ,a nawet się przyłączy do pasji
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:34, 28 lut 2011

Do góry
Jedyne z kim ustalam roboty ogrodowe to z mamą, która tylko głową potakuje jak mówię jak katarynka o roślinkach
Włóknina kosztowała może 30 zł, a swoje pieniądze wydaję tylko na rośliny i robię wszystko jak najmniejszym kosztem. Po za tym lepsze ogrodnictwo niż chodzenie po pubach...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:25, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Gratuluję udanych negocjacji w sprawie włókniny

Lekki szantażyk zawsze pomocny Jedyne słowa na moje argumenty - To pocoś to zakładał

Masz piękne sny w takim razie
Rozumiem Twoją mamę czy rodziców bo to jednak pieniążki i czas,ale wytłumacz,ale za pewne wytłumaczyłeś się jak trzeba skoro zrozumieli ,że tak będzie lepiej.
Jak pisałeś miejscowi nie zwracają tak uwagi na otoczenie,ale zobaczysz jeszcze będą rodzice dumni jak sąsiedzi będą zapuszczać żurawia na Twoje dzieło !!!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:15, 28 lut 2011

Do góry
DWA
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:10, 28 lut 2011

Do góry
Danusza napisał(a)
licz kwiatki może szybciej pójdzie ale przyjemniej na pewno

A więc dwa w fazie pełnego rozkwitu, jeden rozkwitający, trzy pąki i jeden z fazie przekwitania
Już - gotowe
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:08, 28 lut 2011

Do góry
Martek napisał(a)
Gratuluję udanych negocjacji w sprawie włókniny

Lekki szantażyk zawsze pomocny Jedyne słowa na moje argumenty - To pocoś to zakładał
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:06, 28 lut 2011

Do góry
"chętnie bym pomogła w tych zmianach) A tak śpij spokojnie "
Właśnie po to założyłem wątek, żebyście mi w tych zmianach pomogli...

A co do spania spokojnie to teraz nocami tylko myślę o roślinach i ogrodowych pracach
Ale za to pomaga mi liczenie baranów raz nawet miałem chyba 890 naliczone ...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:01, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A co do hobby to raczej nie będę miał innego - najwyżej "wybranka" będzie musiała zmienić swoje
Bardzo dobrze kombinujesz
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:01, 28 lut 2011

Do góry
Dobra wieści - mam pozwolenie na wywalenie włókniny, tak się cieszę, że chyba zrobimy sobie Dancingowisko!
Ale zostawię ją sobie na okrywanie ziemi na nowe rabaty, żeby chwasty nie rosły
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:58, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Włókninę już powoli zaczynałem nie lubić latem, ponieważ chcąc zasadzić bylinę tylko chodziłem z nożyczkami i po prostu ją ciachałem
Na jesień także miałem problem z sadzeniem cebulek i nie wiem czy wyrosną, jak przestawiła się włóknina i zakryła miejsce sadzenia
Po za tym bardzo wywiewa mi korę, szczególnie przy silnych deszczach po prostu spływa na trawnik, bo teren jest pochyły
Chyba jednak rozmyślę jej likwidację i pewnie za to ochrzan dostanę, ale w końcu to moje rabaty - co nie?
A także zauważyłem, że ziemia jest zbita i twarda No właśnie Seba,ale każdy musi przekonać się sam.Szkoda ,że nie ma połowę mniej chętnie bym pomogła w tych zmianach)) A tak śpij spokojnie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:52, 28 lut 2011

Do góry
A co do hobby to raczej nie będę miał innego - najwyżej "wybranka" będzie musiała zmienić swoje
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:48, 28 lut 2011

Do góry
W gazonach od zawsze rosły aksamitki, lecz w tym roku postanowiłem troszkę je wymieszać i zasadziłem begonie semperflorens, z których jestem bardzo zadowolony i polecam te dwie rośliny do każdych nasadzeń - radzą sobie świetnie
Od dwóch lat zawsze jak kupuję jednoroczne to zawsze jest deszczowy dzień i od razu mam podlane roślinki
Tutaj świeżo po posadzeniu gazony

A tutaj już rozkwitnięte

Szałwie zjadły ślimaki, więc wymieniłem je na begonie
Tutaj wzdłuż chodnika do domku - znajdują się na przeciwko siebie, rosną z tych symetrycznych rabatach

No i begonie pod studzienką, były bardzo udanym połączeniem i pięknie się rozrosły

Nawożę je dosyć często - około raz na dwa tygodnie

Co do pierwszych gazonów mam zamiar posadzić w nich na środku jakieś kule lub stożki, a na miejscu środkowego będzie nowa huśtawka
Donice pod studnią z uwagi na "ogrodowy remont" po prostu przeniosę o jedną "ścianę" w bok
A te wzdłuż chodnika zostaną na swoim miejscu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies