Niestety jak na razie nie widzę zainteresowania moim wątkiem więc spróbuję Was zachęcić, bo bardzo mi zależy na waszym zdaniu

Jak już wiecie nagle spadło na mnie projektowanie i wykonywanie mojego przydomowego ogródka. Wpadłam wtedy w wir szukania odpowiednich roślinek. Po zrobieniu sobie wody z mózgu stwierdziłam, że trzeba pytać się mądrzejszych dlatego zwracam się do Was. Zapraszam do mojego ogródka

Jest teraz w fatalnym stanie, ale mam nadzieję, że jeszcze coś z niego będzie

Ma on 12 arów, dużą część zajmuje dom, garaże oraz budynek gospodarczy. Praktycznie cały ogród znajduje się przed domem, a za nim tylko malutki pasek zieleni (tak niestety teraz wyszło po zmianie nawierzchni, ale musi być funkcjonalnie

). Mam dwa pieski na działce, które są sporym problemem, ale planujemy dla nich kojec, żeby miały kawałek tylko swojego świata w którym mogą robić co chcą. Reszta działki jest do zagospodarowania. Pokażę Wam projekt i zdjęcia żeby było łatwiej się zorientować
Oczywiście gapcia nie zrobiła oznaczeń, ale postaram się Wam wszystko po kolei opisać.
Projekt jest zrobiony w skali 1:100, dom ma wymiary 10x10 więc możecie sobie wyobrazić wielkość reszty elementów.
Na dole projektu jest brama wjazdowa z ulicy, (ze wszystkich innych stron mam sąsiadów

tak dodałam, bo ta kostka przy innych granicach może wyglądać jak wjazd, ale nim nie jest).
W górnym lewym rogu rośnie czereśnia, po jej lewej stronie czarne porzeczki, a u góry jeżyna. Te dwie zielone kólki po prawej stronie czereśni to bukszpany, a brązowe to studnia i trzepak.
Po lewej strony bramy rosną trzy bliżej niezidentyfikowane iglaste drzewka. powyżej nich dwie morele i brzoskwinia.
Patrząc na prawo przed domem od góry po samej siatce rośnie świerk, leszczyna, brzoza, forsycja i trochę odstająca morela.
To na środku to pigwowiec i hortensja.
Tyle tylko przeżyło moją współpracę z panem od koparki

Resztę roślinek mam w głowie

(niestety nie całą resztę, ale mam nadzieję, że mi pomożecie