Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Igiełkowy ogródeczek 13:01, 25 wrz 2013

Do góry
Katalpy sporo urosły dla porównania zdjęcia z dziś i z czerwca, myślałam że one wolniej rosną, będę je ciąć, niech tylko przeżyją zimę:

I na koniec iglaczek
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 13:00, 25 wrz 2013

Do góry
W tej chwili moim największym zmartwieniem są dwie rabaty za domem. Pierwsza wzdłuż płotu (17,5 m dł i 3,80 szeroka w najszerszym miejscu), którą zrujnowałam,( wykopując z niej częśc roslin aby je posadzić z przodu), na której rosną- rząd tuj brabant na zmianę ze szmaragdowymi, przed nimi 6 pęcherznic diabolo, a przed nimi 6 wierzb o kulistej koronie szczepionych. Na obrzeżu rabaty i pod drzewkami rosły funkie (częsć została)po kilka sztuk na zmianę zielone z białym brzegiem i ciemnozielone i co kawałek miedzy nimi trzmielina z białym brzegiem. Ponieważ uwielbiam białe kwiaty, sadząc te rośliny myślałam, ze ładnie się będą uzupełniać, ale pęcherznice bardzo mocno się rozrosły i zacieniły, wierzby zaczęły się przechylać do światła a funkii i trzmielin z tarasu prawie nie widać. Całość wygląda nieefektownie i nieporzadnie, zrobił się tam taki gąszcz a obrzeza tera są prawie puste. No a na środku rabaty rośnie drzewko (chyba śliwa) o bordowych listkach, kwitnące na różowo-jedyne, którego nie chciałabym wykopywac bo jest już dość duże.
Poniżej widok na rabatę od frontu domu (te bordowe krzaki w głębi)

i sama rabata tak jak ją widać z tarasu
Ogród do kwadratu 12:58, 25 wrz 2013

Do góry
Kasiu - dzięki... marzenia się spełniają

A dzisiaj rano było tak piękne światło, że wybiegłam z aparatem na podwórko
Zobaczcie łąkę za płotem.... bossska....

Igiełkowy ogródeczek 12:54, 25 wrz 2013

Do góry
Są jeszcze róże:

Jukka chce zakwitnąć, ale czy zdąży....?

Igiełkowy ogródeczek 12:51, 25 wrz 2013

Do góry

Kolory jesieni:

Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 12:51, 25 wrz 2013

Do góry
Przed domem są dwie wąskie rabatki wzdłuż płotu, które po obejrzeniu Waszych wątków po raz kolejny częściowo przerobiłam, ale zupełnie nie wiem czy dobrze.
Owocowy murzynek 12:49, 25 wrz 2013

Do góry
...świetne też ze śliwką.
Igiełkowy ogródeczek 12:49, 25 wrz 2013

Do góry
Horti w różnej fazie przebarwienia:

Trawki o poranku zachwycają:

Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 12:47, 25 wrz 2013

Do góry
Igiełkowy ogródeczek 12:45, 25 wrz 2013

Do góry
Agata mam nadzieję, że coś z tej rabatki wyjdzie, bo ja już tworzę tam rabatki, gdzie nie miało ich w ogóle być....ale co zrobić jak ciągle kusicie czymś nowym.

U mnie dziś wreszcie pogoda na sadzenie cebul, nie mogłam się już doczekać, a nazbierało się trochę zakupów, czekam też na przesyłkę z netu. Dziś wsadziłam polecane przez Anie i Madżenkę tulipki Exotic Empror i czosnki Gladiator.
Rano miałam takie widoki:

Kto chce grzybka?

Żurawki lime marmolade z sadzonek tegorocznych są już całkiem ładne, wszystkie się przyjęły po podziale
Pilny ogród Moni 12:29, 25 wrz 2013

Do góry
Następnie część za domem

oraz obok
Pilny ogród Moni 12:26, 25 wrz 2013

Do góry
Teraz zapraszam do oglądania zdjęć
Na początek zdjęcia z mojego balkonu (chyba lepiej tak widać)
Ogród przed domem
Lewa dolna część projektu

Środek

Oraz prawy bok ze świerkiem i brzozą w roli głównej
Ogród ogrodniczki 12:23, 25 wrz 2013

Do góry
Skoro się podoba to wstawię jeszcze kilka fotek

Pilny ogród Moni 12:17, 25 wrz 2013

Do góry
Niestety jak na razie nie widzę zainteresowania moim wątkiem więc spróbuję Was zachęcić, bo bardzo mi zależy na waszym zdaniu Jak już wiecie nagle spadło na mnie projektowanie i wykonywanie mojego przydomowego ogródka. Wpadłam wtedy w wir szukania odpowiednich roślinek. Po zrobieniu sobie wody z mózgu stwierdziłam, że trzeba pytać się mądrzejszych dlatego zwracam się do Was. Zapraszam do mojego ogródka Jest teraz w fatalnym stanie, ale mam nadzieję, że jeszcze coś z niego będzie
Ma on 12 arów, dużą część zajmuje dom, garaże oraz budynek gospodarczy. Praktycznie cały ogród znajduje się przed domem, a za nim tylko malutki pasek zieleni (tak niestety teraz wyszło po zmianie nawierzchni, ale musi być funkcjonalnie). Mam dwa pieski na działce, które są sporym problemem, ale planujemy dla nich kojec, żeby miały kawałek tylko swojego świata w którym mogą robić co chcą. Reszta działki jest do zagospodarowania. Pokażę Wam projekt i zdjęcia żeby było łatwiej się zorientować

Oczywiście gapcia nie zrobiła oznaczeń, ale postaram się Wam wszystko po kolei opisać.
Projekt jest zrobiony w skali 1:100, dom ma wymiary 10x10 więc możecie sobie wyobrazić wielkość reszty elementów.
Na dole projektu jest brama wjazdowa z ulicy, (ze wszystkich innych stron mam sąsiadów tak dodałam, bo ta kostka przy innych granicach może wyglądać jak wjazd, ale nim nie jest).
W górnym lewym rogu rośnie czereśnia, po jej lewej stronie czarne porzeczki, a u góry jeżyna. Te dwie zielone kólki po prawej stronie czereśni to bukszpany, a brązowe to studnia i trzepak.
Po lewej strony bramy rosną trzy bliżej niezidentyfikowane iglaste drzewka. powyżej nich dwie morele i brzoskwinia.
Patrząc na prawo przed domem od góry po samej siatce rośnie świerk, leszczyna, brzoza, forsycja i trochę odstająca morela.
To na środku to pigwowiec i hortensja.
Tyle tylko przeżyło moją współpracę z panem od koparki Resztę roślinek mam w głowie (niestety nie całą resztę, ale mam nadzieję, że mi pomożecie
W kamiennym kręgu od początku 11:54, 25 wrz 2013

Do góry
Dzisiejsza kłótnia wróbli

Klucz gęsi

Pająki w Polsce - nie bójmy się ich :) 11:24, 25 wrz 2013

Do góry
dziś właśnie śmignął mi po podłodze kątnik domowy - syn podpowiedział jak się nazywa - i ukrył się za kanapą w gabinecie, ach Ci moi mniejsi i wieksi lokatorzy

w ubiegłym roku na działce:

teraz tez jest wiele pajęczyn, ale na szczęście włokniny juz nie ma
Mikro...klimat. 11:19, 25 wrz 2013

Do góry
Pozdrawiam jesiennie odwiedzających
Mikro...klimat. 11:13, 25 wrz 2013

Do góry
Poczyniłam też małe zakupy cebulek, dla pamięci wklejam:
Mikro...klimat. 11:10, 25 wrz 2013

Do góry
I nawet tak też było

Mikro...klimat. 11:07, 25 wrz 2013

Do góry
Bardzo spodobał mi się jego pomysł. Rano było tak:

a za godzinkę tak:

Super sprawa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies