Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Murki oporowe 11:47, 23 wrz 2013

Do góry
Czy da się zrobić w miarę prosto niedoświadczonymi rękoma podobny murek z kamieni polnych..? Ale jako samodzielny murek, nie przysypany ziemią z żadnej strony.

A bardziej taki podobny: Murek

Myślałam, by taki na wysokość do 70cm sobie zrobić, ale przecież to mi się wszystko rozsypie w 5 minut... Są gdzieś może instrukcje, jak murek z takich otoczakowych kamieni zrobić? U nas wszystko z takich jest (podjazd, ścieżka, podmurówka domu i tarasu) i w okolicy też tylko takie, więc jestem na takie "skazana" A z desperacji, jak ratować chaos na różanej rabacie, wymyśliłam taki nierówny murek właśnie...

Chaos różany - narożny murek za różami zniżający się przy końcach wydumałam. Tam gdzie łopata ścieżka jest

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:29, 23 wrz 2013

Do góry
Zabrakło, ani chybi, jedynej chwileczki,
aby się spełniły sny na temat takiej wycieczki!
Z wnukiem się spieszyłam, i był piesek na smyczy,
który każdą pachnącą trawkę natychmiast zaliczył.

Za późno myśmy się zorientowali, że atrakcja pod domem!
Ech, polatałoby się w przestworzach balonem!
Tylko nie wiem, czy przypadkiem nie zeszłabym na zawał
widząc popod sobą taki ziemi kawał?

Panowie niestety zwinęli manele,
i zakończyli lot nad miastem w niedzielę.
Może na powitanie wiosny zdarzy się okazja,
zaręczam, że na taki lot bierze mnie fantazja!

Może by mnie zaniosło na stok Babiej Góry,
Albo na ulubiony las popatrzyłabym z góry?

Ale nic straconego, staję na balkonie,
chmurkom pod spódniczkę zaglądam,
I czuję wiatr w uszach...prawie jak w balonie!

W cieniu - zacieniona 11:26, 23 wrz 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
kwitną rozchodniki

piękne są .....kolor niesamowity
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:26, 23 wrz 2013

Do góry
Danusiu ,bardzo dziękuję miałaś rację jak zawsze .Ukłony za Twoją wiedzę i chęć pomocy-----skutecznej .Dlaczego to u mnie Pozdrawiam To dla Ciebie . mje horti.
Czas na ogród 11:24, 23 wrz 2013

Do góry
Cześć dziewczyny i dziękuję za miłe słowa
Zmiany trwają cały czas, nie byłabym sobą gdybym czegoś nie robiła w ogrodzie. Pomysłów mam mnóstwo i jestem pod tym względem raptus, najpierw robię a potem okazuje się, że jednak nie jest dobrze. Przynajmniej tak było jak zaczęłam robić pierwsze nasadzenia. Chciałam mieć wszystko, bo wszystko mi się podobało. Błędy typu kupowanie oczami a nie głową pojedynczych sztuk mam już za sobą... oby
Front ogrodu przyszedł zmianę w pierwszej kolejności, to co z nim zrobiłam to była jakaś masakra, myślałam że pęcherznice szybko zapełnią ogród więc posadziłam, 5zł za sadzonkę to nie majątek a przy wydatkach na dom budżetu mocno nie nadszarpnęły, efekt był kiepski.... o koszeniu między roślinami nie wspomnę.

Stąd postanowiłam coś z tym zrobić i tak zaczęła się moja przygoda z Ogrodowiskiem
Pęcherznice poszły do Teściowej a ja na zakupy świerki, żurawki i turzyce do wkopania.

prace w trakcie zdzierania darni (bez męża nie drgnęłabym z miejsca) i wkopywanie świerków wg wytycznych Szefowej

i po operacji

Starorzecze na górce 11:23, 23 wrz 2013

Do góry
Dzięki Dziewczyny za wizytę.
Co do zdjęć, to była pierwsza tura z ubiegłego roku z przełomu czerwiec/lipiec (jako że o pięknie Chorwacji była mowa, więc wkleiłam). Na tegoroczne muszę jeszcze trochę poczekać, bo mąż "obrabia" (cokolwiek to oznacza). Kachat, zatem lawenda już nie kwitnie na dziko tak, jak na jednym z wcześniejszych zdjęć Generalnie mniej roślin kwitnie i więcej wszelkich suchości/ochrowatości widać
kasiula79, nowy awatarek trzyma ściętą gałąź wierzby zdaje się mandzurskiej - zdjęcie pochodzi od zawitki, Halinki, która obdarowała mnie sadzonkami przed wyjazdem, pokażę całe:

Rododendronowy ogród II. 11:22, 23 wrz 2013

Do góry
Bogusiu dziękuję jeszcze raz miała Danusia rację ,ale i ty mi pomogłaś bardzo .Reszta y mnie co zrobiłam Kwiatek za to ha ha To moje horti.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:12, 23 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Miałam gości dzisiaj.. a przy okazji naukę jak to będzie jak będą wnuki w ogrodzie ... elektryczny pastuch wokół oczka to zdecydowanie jednak za mało.....
A to mój miły gość, z przychówkiem też miłym ...

Aniu ale miałaś fajnych gości !!!
musiało być wesoło
Aneczkowe marzenia 11:08, 23 wrz 2013

Do góry
Aneczka napisał(a)
Czyli obciąć z lewej i prawej tak? Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie Czy może obciąć tylko z prawej? O tak:

Co do ogranicznika z kamieni, to zrobiłam go na początku tworzenia tej rabatki, jak jeszcze nie miałam kory i fakt, że trawa strasznie wcinała mi się mięszy te kamienie. Niedawno wysypałam tam korę, ale te kamienie jeszcze zostawiłam nie wiem po co. Masz rację, usunę je, bo psują efekt, dzięki

Tak sobie myślę Aneczko, że zamiast tych połączonych orzeszków spróbuj narysować takie rozwleczone "S", ale tak, by było równoległe do rabat pod płotem.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:03, 23 wrz 2013

Do góry
Sylwia umówmy się że tam nic nie ma jakie będą drzewa nie wiem, jeszcze nie wymyśliłam czy to będa kuliste wiśnie czy buk, a może właśnie ambrowiec. Z kuchni mam taki obrazek
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:45, 23 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
mam dokładniejsze zdjęcia dla zobrazowania sytuacji

zawijasek nie podoba mi się bo wygląda jak wielki znak zapytania... do góry nogami
na łuku w jednym miejscu też lekko chyba do poprawienia... chociaz jak patrzę na to z dołu, z poziomu trawu to nie ma tej krzywizny...

Hamak... hmm, gdzies, tam gdzie teraz ta żółć do wywalenia,
zamiast żółkci co? pomysły na razie brak...
Za żółcią po 4 szt kosodrzewiny i berberysu

mam czas całą zime na przemyslenia - ale jakbym wybrała drzewko na zamiane to wsadziłabym jeszcze tego roku...

ale ładnie!!..cudny ten zawijas...ale czytałam że chcesz zmienić jego kształt?...hortki chcesz poprowadzić pod świerkami?...ja tez mam Beaciu działkę obsadzoną świerkami ....muszę je mocno trzymac w ryzach coby do ludzi były podobne...a czy Ty przycinasz swoje?

aaaa o hamaku jeszcze kilka słów...otóż w tym sezonie stałam się jego szczęśliwą posiadaczką...celowo piszę "szczęśliwą", bo hamak to super sprawa!!!...fakt, że chwil relaksu może jest nie za wiele, ale jak już się w nim zatopisz to o bożym świecie można zapomnieć....u mnie najwięcej korzystają dzieciaki, goście , no i na końcu JA... hamak z jednaj strony jest przymocowany do drzewa, a z drugiej belka...ciężko było u mnie na działce znaleźć trochę cienia, więc stąd takie rozwiązanie

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:30, 23 wrz 2013

Do góry
mira napisał(a)
Na razie nie mam czasu dla ogrodu , co prawda pierwsze jesienne porządki rozpoczęte ale zaplanowanej pracy mam jeszcze sporo - oczywiście związanej z przesadmało zaniem
wytłumaczę się - muszę przesadzić liliowce aby rosły z brzegu rabat, rozsadzić hostę z tyłu domu gdzie tworzy się aleja zachodzącego słońca i dopiero wtedy akcja "cebulki"
a że przez ostatnie 2 lata sadziłam mało cebul spadło mi pogłowie więc muszę nadrobić

pozdrawiam
moje jesienne widoczki

WItaj Miro,

pięknie u Ciebie. Piękne widoczki.Co to za róża? Ma jeszcze bardzo dużo pąków.

Pozdrawiam
Ogród Eli 10:00, 23 wrz 2013

Do góry
w jednym z odc. Mai pokazana była studnia, która zbierała deszczówkę z rynien domu, pokazała to M i ku zaskoczeniu zrobił mi taką. najpierw wykopał duży dół, włożył beczkę 1000l i rurami połączył z rynnami. gdy pada to cała deszczówka z domu spływa mi do tej studni i mam wodę do podlewania

podczas budowy studni ten biedak był deptany, czymś przywalony, gałązki połamane, myślę dam mu szansę i obcięłam go na bonsai (to był mój debiut ) i na razie ma się dobrze
moje oczko w głowie i może dlatego przemarza mi co zimę pomimo okrycia

a takie olbrzymy mi ostatnio M przytachał
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 09:33, 23 wrz 2013

Do góry
Witam wszystkich nowych gości, jakiś czas mnie tu nie było, dziękuje za wasze opinie i postaram się udoskonalać jeszcze mój ogród. Dziś wrzucam nowe fotki moich jesiennych kompozycji.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:21, 23 wrz 2013

Do góry
Brakło ciut ciut - po prostu chwilka mała
Aby Hania pięknym balonem poleciała.
Może winien Frodo - ma pomysły szalone
I akurat zachciało mu się iść na stronę?

Ale by była frajda nie do opisania
Cały region z góry by widziała Hania.
Martwię się jednak co by to było
Gdyby nad morze balon zaciągnęło.

Co wtedy robić? Jak dookoła woda
Kto Hani ratunek jakiś poda?
I kiedy znikąd nie było pomocy
Pilotka budzi się mokra po nocy.

Ogród cioci 09:09, 23 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No a teraz coś z dzisiaj. Dostałam przesyłkę z cebulkami. Plus te co kupiłam. Pienkne Razem 500.

ale zaszalałaś. Jak to posadzisz to na wiosnę będziesz miała cudnie. Rety, jak sobię pomyślę jak to wszystko będzie wyglądało.
W takim razie życzę pogody, żeby zdążyć z wsadzeniem tego wszystkiego do ziemi.
Ja ostatnio miałam urodziny i dostałam przyrząd do sadzenia cebul. Ale cebul już nie dostałam
Cebule kupiłam wcześniej i pewna byłam że mam sadzarkę, którą podarował mi teść. Okazało się że podarował na krótko. Dwa dni sadziłam w tej mojej skalistej glinie kilkanaście cebulek. Musiałam wyskrobywać dołek w ziemii czubkiem łopatki.
Będziesz je na wiosnę wykopywać?
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:00, 23 wrz 2013

Do góry

to z cioci ogrodu.
Ja zbyt mało spontaniczna jestem, żeby tak kupować i sadzić rośliny od serca. Niestety.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:30, 23 wrz 2013

Do góry
Lecę też natrzepać ci stronek...ha, ha, ha......

A ogrodomaniactwem zakupowym się nie przejmuj... od tego sie nie umiera.. tylko trawnika ubywa

Zakupy fajne..... Będziesz zadowolona...

Liliowcami się nie przejmuj... sypnij na karpę korę... ja rok temu przesadzałam końcem października..

I gratki na seteczkę.. bo jak nie mieć cebulowych... masz cały październik na sadzenie... a i w listopadzie jak posadzisz nic sie nie stanie..

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:57, 23 wrz 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Nowe pomysly tesciowej

Monia, o te kwiatki czerwone mi chodziło, w bukszpanowych gałązkach z czerwona kokardką w kratkę.
A zamek i dekoracje ... łał. Tylko mieć czas. Mogłabym tam pracować.
Ogród Dominiki 07:48, 23 wrz 2013

Do góry
Domi napisał(a)
A begonie dalej kwitną...Tam, gdzie było więcej słońca urosły duże, a w cieniu zostały malutkie (te na środku)...

Te żółte begonie pod klonem również nie przejmują się pogodą...

Domi, dogrzebałam się zdjęć z początku, ponieważ szukam czegoś białego i zwiewnego na rabatę wzdłuż podjazdu z kulami i wpadła mi oko ta roślina ze zdjęcia, tego drugiego, po lewej stronie. Co to jest?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies