Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:04, 22 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aniu sadzę w osłonki plastikowe, zwykłe czarne, dopasowane obwodem do ozdobnych donic, zadołować lub przechować do wiosny w garażu. W ubiegłym roku próba była udana.
Pamiętasz to zdjęcie?

Marzenko cudne te inspiracje tulipanowe, w tym roku chce kupic i obsadzic kilka donic , ale to bedzie pierwszy raz. Pytanie jest takie ile potrzeba cebul tulipanów na taką niedużą donicę jak ta biała u Ciebie na pierwszym zdjęciu?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:02, 22 wrz 2013

Do góry
Co u mnie w trawie piszczy...

... piszczą kanie i maślaki

Arboretum Bolestraszyce 14:01, 22 wrz 2013

Do góry
Bardzo fajnie prezentowały się domki dla owadów - pomysł godny naśladowania i do wykonania samodzielnie bez zbędnych kosztów - myślę o takiej konstrukcji u siebie

Arboretum Bolestraszyce 13:57, 22 wrz 2013

Do góry
Przy arboretum można też zobaczyć ogródki pokazowe wykonane przez architektów krajobrazu. Całość niestety nie powala na kolana, ale detale niczego sobie, niektóre rozwiązania można podpatrzeć bo są ciekawe. Pozwólcie, że na tych detalach się skupię
Najpierw nawierzchnie i ściółki różnej maści - np szkło i obok fajna alejka żwirowo kamienna - do skopiowania

cegły z odzysku i pieńki oraz ścinki
Arboretum Bolestraszyce 13:51, 22 wrz 2013

Do góry
Troszkę nowych zdjęć z Arboretum
pięknie się teraz prezentuje wrzosowisko - tyle kolorów i odmian mmm marzenie
Krążkowe chwastowisko 13:51, 22 wrz 2013

Do góry
Aneczka napisał(a)
Ja pod swoimi drzewkami zrobiłam ramki z host, bluszczu i żórawek. Ale ja dopiero zaczynam, więc nie widać jeszcze u mnie za wiele. Musisz podpatrzeć u innych forumowiczów Pozdrawiam.

Tak podglądam i szukam inspiracji
Ale w ten weekend zamiast w ogrodniczkę zabawiałam się w cukierniczkę i zamiast rabat tworzyłam misia z masy plastycznej

Zapakowany do transportu

A teraz czas wrócić do projektu moich rabat..
Tu odpoczywam 13:48, 22 wrz 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Sadzę Kasiu, przesadzam i zmieniam co nie co Kasiu z jedynką, Grembosiu, Ewo witam Was u siebie serdecznie Pozdrawiam wszystkich odwiedzających jeśli takowi bywają

Bywaja , bywają i to często, tylko nie zawsze zostawiają ślad w pośpiechu
Ogród średniowieczny i nie tylko 13:46, 22 wrz 2013

Do góry
I jeszcze takie widoczki

liście są oznaką przemijania i jeszcze nie zebrane bo to się komponuje z grzybkami hahahah
Ogród średniowieczny i nie tylko 13:43, 22 wrz 2013

Do góry
Szaleją ziemowity - czyli już jesień niestety

i moje kulki - nie bukszpanowe
Rododendronowy ogród II. 13:41, 22 wrz 2013

Do góry
Witaj Bogdziu miałam zapytać jak oko ale już wiem że lepiej Boski widok z okna Pozdrawiam i mam prosbę zerknij do mnie tam jest prośba o ratunrk Rh Posyłam kwiatucha
Ogród średniowieczny i nie tylko 13:39, 22 wrz 2013

Do góry
No to teraz trochę fotek z ostatniego miesiąca
Najładniejsza część to rabata niebieska - jestem z niej bardzo zadowolony bo kwitnie od wczesnej wiosny aż do teraz i ciągle się zmienia. Werbena dodała jej elegancji i koloru - Aniu dziękuję za werbeny i zakwitła Barbula kladońska też jest piękna. Niestety w tym roku nie doczekałem się przegorzanów, wprawdzie liście mają piękne, ale ani jednego kwiatka - może w przyszłym roku?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:28, 22 wrz 2013

Do góry
Gratulacje z okazji seteczki.Różyczka ze wspólnych zakupów dla Ciebie.

Tu odpoczywam 13:28, 22 wrz 2013

Do góry
Sadzę Kasiu, przesadzam i zmieniam co nie co Kasiu z jedynką, Grembosiu, Ewo witam Was u siebie serdecznie Pozdrawiam wszystkich odwiedzających jeśli takowi bywają

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:10, 22 wrz 2013

Do góry
I troszkę porządziłam

Żurawki rozsadzone i doszło troszkę smaragdów
Niestety thujki małe i wygląda to komicznie Troszkę żałuję, że w tym roku posadziłam rośliny... Było trzeba najpierw zrobić szkielet ogrodu a dopiero póżniej brać się za rabaty

Tutaj smaragdy już większe to nie jest nawet tak tragicznie.

I mój ukochany wrzos

Cztery łapki - zwierzęta domowe 12:44, 22 wrz 2013

Do góry
Mam szczeniaki, odchowane, odrobaczane i szczepione, oddam za koszty, najważniejsze, by miały dobry dom, nie zdążyłam założyć hodowli, psy po rodowodowych rodzicach rasy-Nova Scotia Duck Tolling Retriever, urodziły się i urosły śliczne szczeniaczki, wesołe przyjazne, z doświadczenia wiem, że to rasa o dobrym zdrowiu, do lekarza wet. prócz szczepień i odrobaczania nie chodzimy. Są tak żywe, że nie potrafię im zrobić wspólnego zdjęcia.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:44, 22 wrz 2013

Do góry
Ciągle myślę o połączeniu białych tulipanów z szafirkami. Pod moimi pseudograbami w obwódkach bukszpanowych będą odciągać uwagę od pachruszczy a bukszpany zakryją zasychające listki. Musze zatem dokupić jednolitych białych tulipanów najlepiej montreaux lub china town...... Obym zdążyła wszystko posadzić przed Bożym Narodzeniem...

Dosyć myślenia o wiośnie ....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:36, 22 wrz 2013

Do góry
Dla przypomnienia - inspiracje dla białych donic

Ogród Dominiki 12:33, 22 wrz 2013

Do góry
Ziemowity:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:33, 22 wrz 2013

Do góry
Te tulipany zostaną w tym roku wzmocnione Queen of night i black hero

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:29, 22 wrz 2013

Do góry
Witam,
Niestety nie wysłał mi się tekst do zdjęć powyżej.Piszę od nowa.
Od ok tygodnia żółknie, szczególnie końcówki. Siew był 28 dni temu. Ok 10 tygodni temu dostała gleba przed siewem 6 kg Yara Mila Hydrokomplex na 90 m2. Niestety trawa była siana 6 tyg po nawożeniu (było gorąco i ziemia osiadała pod agrowłókniną). Ok 2 miesiące temu robiłem badanie gleby i wyszło że Azotu jest ok 1 % norny a Potasu i Fosforu po ok 25 % normy.
Może to żółknięcie spowodowane jest brakiem składników pokarmowych ? Wilgoci, wody trawa ma raczej pod dostatkiem.
Czy dać jeszcze jakiś nawóz z azotem teraz ? Może Substral Magiczna Siła dolistnie a potem ewentualna walka z pleśnią śniegową na wiosnę ?
Może 1 kg Yara Hydrokomplex na 50 m2 ?
A może to jakaś choroba grzybowa ?
Zdjęcia powyżej
Proszę o pomoc.
TP
ps. trawnik ma jeszcze dużo siewek Wiechliny mających ok 1 cm. Boję się aby ich nie uszkodzić nawożeniem, nawet jeszcze nie wchodzę na trawnik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies