Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:46, 11 wrz 2013

Do góry
Dorcia cebule sadze zwyczajnie, sadzareczka w ręku, dołeczek, cebulka, zasypujemy i obok identyczna czynność...w przypadku krokusów do jednego dołka sadziłam po 2-3 cebulki.

Zielona witaj u mnie, ta rabata jest dość długa

tulipany są wsadzonę tam gdzie teraz na zdjęciu widać hosty i begonie, natomiasy krokusy tutaj gdzie jest runianka. Krokusy jak tulipany najpiękniej wyglądają w dużych ilościach. Mam jeszcze kilka "łączek" krokusowych

Basiu żebyś Ty wiedziala ile mi się jeszcze roślin podoba a nie mam na nie miejsca np ostatnio u Irenki widziałam cudne budleje....
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:41, 11 wrz 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu ta róża to Easy Does It jest śliczna i ma taki ostry pomarańcz a fiołki w tą zimę mi pomarzły na parapecie nie było mnie w domu i nikt ich z tegoż parapetu nie zdjął zaczynam od nowa to jej zdjęcie w pełnym słońcu

a to niektóre z fiołków jakie miałam

Dziękuję Aniu. Róża faktycznie piękna a kolekcja fiołków imponująca. Pozdrawiam deszczowo
Pitmedden Garden 13:39, 11 wrz 2013

Do góry

Pitmedden Garden 13:25, 11 wrz 2013

Do góry
Coż tu więcej pisać... ? Pitmedden na początku sierpnia:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:21, 11 wrz 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
i 300 krokusów na tej samej rabacie

Witam. Jestem nowa na forum, więc na początek kłaniam się celem zapoznania. Widok tych krokusów sprawił, że utwierdziłam się w przekonaniu, że rabatkę pod oknem kuchennym powinnam obsadzić właśnie tymi kwiatami. Wczesną wiosną to przepiękny widok. Czy dobrze zrozumiałam, że w tej samej rabacie masz tulipany? Zdradź proszę, jak wkopać te cebule, żeby nie "pokłóciły" się pod ziemią? Czy każdą wpuszczałaś oddzielnie, czy lepiej odrzucić ziemię, poukładać tulipany, zasypać pierwszą warstwą, poukładać krokusy i zasypać na wierzch? Jeśli to absurdalny pomysł, to przepraszam, ale próbuję sobie wyobrazić, jak trzeba podejść do tematu takiej ilości cebul. Pozdrawiam.
Moja bajka 13:08, 11 wrz 2013

Do góry
Mój malutki syneczek przy wielkim drzewie

Pitmedden Garden 13:07, 11 wrz 2013

Do góry
w warzywniku moją uwagę najbardziej przyciągnął szpaler ze starych odmian jabłoni

niestety nie wiem która z tam posadzonych odmian jest największym rarytasem, uwieczniłam nazwę jednej z nich

w rogu kompozycja z agapantów

przy warzywniku też można usiąść i odpocząć
Ogród z łezką 13:04, 11 wrz 2013

Do góry
a tu masz bryłkę tej dużej Koreanki
Ogród z łezką 12:50, 11 wrz 2013

Do góry
już zamieszczam .... takie były .... o tu tu gdzie łopata
Pitmedden Garden 12:47, 11 wrz 2013

Do góry
spojrzenie od strony zabudowań gospodarczych w kierunku domu....

piękne szpalery

zaglądam jeszcze do małej spiżarni

na chwilkę tylko przysiadam na ławce

i idziemy zobaczyć ogród warzywny

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:40, 11 wrz 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

pamiętasz nazwę tych tulipków ? piękne są !
Ogród ogrodniczki 12:38, 11 wrz 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
W tym miejscu planuję trzmielinę na pniu.
Ale ciągle czegoś mi tam brakuje...

Basiu, w tym miejscu napisałaś, ale w którym? na trawniku czy za murkiem? Trzmielina kolorystycznie pasuje.
Początki w Kruklandii 12:34, 11 wrz 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Część moich podzielonych żurawek.
Reszta ukorzenia się w cieniu

Co za trawka taka ruda, zimowała juz u Ciebie??

PS. Kolizji z łosiem też jestem ciekawa
Pitmedden Garden 12:32, 11 wrz 2013

Do góry
Mijamy dzieciniec,

i pierwsze kroki kierujemy w lewo

tym razem zaczynamy od obejrzenia dawnych zabudowań gospodarczych

można obejrzec stajnie i kuźnie, maszyny rolnicze a na zewnątrz tradycyjne grzybki
Pitmedden Garden 12:14, 11 wrz 2013

Do góry
pierwsze spojrzenie na ogród

i dom. Dla zwiedzających udostępnione są tylko ogrody.

Pitmedden Garden 12:05, 11 wrz 2013

Do góry
Ogrody Pitmedden

Odwiedzając ten ogród niedaleko miejscowości Ellon w Szkocji, możemy podziwiać piękne, geometryczne rabaty, jak i długie rabaty bylinowe

Ogród został założony w 1675, ale niestety 1818 został zniszczony przez pożar.
Na szczęscie dziś znowu możemy spacerować po ogrodzie Pitmedden

Dojazd prowadzi starą droga wśród drzew

potem przed nami wyłania sie piękny krajobraz i zadbany, tonący w zieleni parking

ach, takie wieście...

plan ogrodu

Żurawka - Heuchera 11:54, 11 wrz 2013

Do góry
Może się komuś przyda informacja jak rozmnażam żurawki

Na ochotniczke zgłosiła się odmiana Sashay

Nie wszystkie żurawki trzeba wykopywać aby pobrać sadzonki, ale gdy ich pędy zbyt bardzo wyniosły się nad ziemie, wręcz zalecałbym całkowite wykopanie i podział w 'łapkach'

Po wykopaniu jeszcze przed oczyszczeniem z suchych liści:

Po oczyśczeniu widać jak wysoko wyrosły pędy. W przyszłym roku zaczęło by się robić gniazdo w środku kępy z powodu pokładania się pędów. Jednak niektóe odmiany są dośc zwarte i się nie pokładają , ale czym dłuższe tym gorsze.

Możemy odciąć sekatorem w miejscach zaznaczonych żółtym kolorem lub odrywać pędy siłą w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym. Ja osobiście preferuje metodę siłową przy której możemy oderwać sadzonki z korzeniami co prz odcinaniu sekatorem jest prawie niemożliwe.

Oderwane sazonki z korzeniami i bez. Widać jak długie są niektóre pędy.

Przykład sadzonki z długim pędem i korzeniami. Jeżeli wysadzamy wprost do gruntu nie jest to może wielki problem, ale gdy do doniczek postępuje w następujący sposób:

oczyszczam z zaschniętych części i nadmiaru liśći oraz odłamuje zbyt długi pęd z korzeniami

Tak przygotowana sadzonke umieszczam w doniczce. Czasem zanurzam w ukorzeniaczu co nie jest konieczne, ale przyśpiesza ukorzenienie.
W ten sposób ukorzeniam mnóstwo sadzonek rocznie praktycznie bez żadnych strat, tegoroczne niepełne łowy

Nie każda żurawka jest prosta w rozsadzaniu, nie wszystkie mają tak grube pędy. Największy problem jest z dzieleniem żuraweczek, któe mają pełno drobnych i cienkich pędów.

Dziękuje za uwage i przepraszam za większą ilośc zdjęć w jednym poście niż zalecana, ale nie chciałem rozbijać instrukcji.
Kubusiowo 11:52, 11 wrz 2013

Do góry
Spóźniłam się ale i tak razem z rudzielcem gratki na 1000 przesyłam.

Leśne Wzgórze 11:49, 11 wrz 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Urzekła mnie wersja z hakone Ale żeby nie było łyso przez właściwie 7 miesięcy to posadziłbym tam jeszcze 3 kule bukszpanowe

Tylko wtedy przesadziłbym te ciemne wrzosy gdzie indziej i podsadziłbym je tymi żółtymi - wrzoścami lub wrzosami - albo tym i tym

Też myślałam żeby te żółte wrzosy przerzucić na prawo, tylko zastanawiam się gdzie te zielone ulokować. No cóż na razie nic nie wsadzę muszę to wszystko jakoś spasować.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:49, 11 wrz 2013

Do góry
To obiecana instrukcja rozmnażania żurawek

Na ochotniczke zgłosiła się odmiana Sashay

Nie wszystkie żurawki trzeba wykopywać aby pobrać sadzonki, ale gdy ich pędy zbyt bardzo wyniosły się nad ziemie, wręcz zalecałbym całkowite wykopanie i podział w 'łapkach'

Po wykopaniu jeszcze przed oczyszczeniem z suchych liści:

Po oczyśczeniu widać jak wysoko wyrosły pędy. W przyszłym roku zaczęło by się robić gniazdo w środku kępy z powodu pokładania się pędów. Jednak niektóe odmiany są dośc zwarte i się nie pokładają , ale czym dłuższe tym gorsze.

Możemy odciąć sekatorem w miejscach zaznaczonych żółtym kolorem lub odrywać pędy siłą w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym. Ja osobiście preferuje metodę siłową przy której możemy oderwać sadzonki z korzeniami co prz odcinaniu sekatorem jest prawie niemożliwe.

Oderwane sazonki z korzeniami i bez. Widać jak długie są niektóre pędy.

Przykład sadzonki z długim pędem i korzeniami. Jeżeli wysadzamy wprost do gruntu nie jest to może wielki problem, ale gdy do doniczek postępuje w następujący sposób:

oczyszczam z zaschniętych części i nadmiaru liśći oraz odłamuje zbyt długi pęd z korzeniami

Tak przygotowana sadzonke umieszczam w doniczce. Czasem zanurzam w ukorzeniaczu co nie jest konieczne, ale przyśpiesza ukorzenienie.
W ten sposób ukorzeniam mnóstwo sadzonek rocznie praktycznie bez żadnych strat, tegoroczne niepełne łowy

Nie każda żurawka jest prosta w rozsadzaniu, nie wszystkie mają tak grube pędy. Największy problem jest z dzieleniem żuraweczek, któe mają pełno drobnych i cienkich pędów.

Dziękuje za uwage i przepraszam za większą ilośc zdjęć w jednym poście niż zalecana, ale nie chciałem rozbijać instrukcji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies