Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni....

Mala_Mi 17:07, 23 lis 2013

Marta.. u mnie trzmieliny rosną w pełnym cieniu Pod hostami i berberysami, a słonko to widzą tylko zimą, jak padną hosty i berberys.. a wystawa dodatkowo północna Dadzą radę.. Pomysł Agi mi się podoba... i jedna żurawka na całej długości rabaty ...
Tusiala 08:09, 25 lis 2013

Dzięki dziewczyny

Violu za mało miejsca, żeby coś dawać przed bukszpany. Wąska kiszka jest

Czyli trzmielinie nic nie będzie jak ją tam wsadzę. I bardzo dobrze.

Dziś jak wyszłam z domu to myślałam, że się rozbeczę. I nie chodzi o śnieg i mróz, który delikatnie pokrył ziemię tylko o to, że doniczka spadła mi z parapetu i roztrzaskała dwie płytki na wejściu do domu. A dopiero w tym roku je zakładaliśmy. I tak mi jakoś smutno teraz. Popołudniu muszę dzwonić do płytkarza. Mam nadzieję, że da się wymienić i nie będzie nic widać. Ech……….

zawitka 08:23, 25 lis 2013

Witaj aleśmy się spikęły Ty byłaś u Irenki a ja u Ciebie zaczęłam oglądać ale pejzaż miód pytanie czy mogę zostawić sobie do namalowania i lecę od początku do Ciebie bo kulkowo ha ha Pozdróewka i zaraz napiszę co mi sie podoba
Tusiala 08:48, 25 lis 2013

Zawitka zostaw sobie do malowania co tylko chcesz Kulkowo dopiero zaczyna się robić
Pisz, pisz a ja lecę do Ciebie
zawitka 08:49, 25 lis 2013

Marto przeleciałam po Twoich włościach fajne roślinki pracujesz nad upiększeniem , bukszpanki cudo .Nie mam czasu poczytać i nie wiem co zdecydowałaś w sprawie obsadzenia płotu ale z doswiadzenia wiem że winobluszcz zrzuca liście i jest brzydki zimą a na wiosnę liście a jak wsadzisz bluszcz zimozielony to masz mniej pracy i ładnie wygląda .Mówię nie doczytalam Ja mam po jednej str bluszczyk i wsadzam na drugą stronę na taki sam szary płot jak u Ciebi e
dominika_rew 10:14, 25 lis 2013

Agawita napisał(a)

Wpadłam z ciekawości kiedy zobaczyłam Twój wpis u Danusi bardzo podoba mi się pomysł Agi na tą rabatkę. Moim skromnym zdaniem, bo oczywiście u siebie robię metodą prób i błędów..najważniejszą obwódkę bukszpanową masz już ładną, te 4 trzmieliny wprowadzą trochę ładu i symetrii - nie jestem pewna jaką odmianę trzmielin tu masz? emerald'n gold pasowałaby tu faktycznie, Tak jak pisze Aga, żurawki mogłyby być czerwone i żółte, bo dadzą radę skoro nie będą w pełnym słońcu do tego te kulki bukszpanów i kilka trawek dla zwiewności. Mi tam się już podoba..
Gardenarium 10:19, 25 lis 2013

Tusiala napisał(a)

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

O te rabatki chodziło?

Bukszpany są fajnie obsadzone, żarnowiec moim zdaniem nie pasuje, potrzebujesz koloru i nieco wysokości.Zamiast żarnowca może wyższy miłorząb Mariken? a przy schodach niższy?

Na dole piętro Carex Evergold dla nadania nieco jaśniejszych kolorów, żurawki pomarańczowe z różowym od spodu (Creme Brule, Caramel. Tu gdzie żarnowiec fajnie by wyglądała wielka żółta kula z cisa na pniu, ale jest nie do zdobycia

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:23, 25 lis 2013

Zgarnij korę, może na brzegu da się wsadzić carexy?

1 Carex Evergold
2.Heuchera Caramel
3.Ginkgo biloba Mariken lub Pendula
4.Carex testacea 'Prairie Fire'

Instagram Ogrodowiska
Tusiala 10:27, 25 lis 2013

Dominiko witaj serdecznie mi też się podoba pomysł Agi i była tak miła, że mi fajnie to zobrazowała o trzmielinę mnie nie pytaj bo muszę dopiero poznać ich nazwy ale wrzucam ich zdjęcie z bliska może to pomoże je zidentyfikować
Cieszy mnie to, że Ci się podoba

dominika_rew 10:30, 25 lis 2013

Szefowa piękny pomysł dała... teraz musisz Ty wybrać