Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Polecane drzewa i krzewy liściaste 13:17, 04 lip 2022

Do góry
Ja miałem w poprzednim ogrodzie klon pospolity Globosum i mimo że był w pełnym słońcu nie było z nim problemów. Tylko wybierz odpowiednio wysoko zaszczepiony bo jeżeli chcesz w formie kuli to część gałęzi będzie szła w dół od miejsca szczepienia. U nas był posadzony przy furtce i musiałem przycinać w formę parasola bo był dość nisko zaszczepiony i w kształcie kuli zablokowałby wejście na posesję. Po lewej od klona Katalpa.

Rozważ też brzozę Youngii szczepioną na wysokości 2,5 m, tylko musi mieć dość regularnie poprowadzone gałęzie. Z niej też da się uformować ładny parasol.
Tak wygladała u mnie tylko że szczepiona była nisko, około 1,6 m.
Nowa trawa z rolki - pielęgnacja, porada 13:09, 04 lip 2022

Do góry

Zaznaczyłem kawałek skoszony niżej.
W Kruklandii 13:03, 04 lip 2022

Do góry
Juzia napisał(a)

Jedno dla Hani, drugie dla Ciebie
Więcej nie mam

Jak poprawię wygląd tej kałuży, to wtedy będę cykać.
Chwilowo wstyd

Weź nie gadaj fajnie wygląda a jak jakieś coś zielone będzie pływać to będzie git
Dechy faktycznie nie pasują szukaj fajnego patyka
Ta fontanna go taka na baterie słoneczne?
ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 12:54, 04 lip 2022

Do góry
No i czesc ostatnia, przedogrodek.

to tu zaczelam najierw, robiac taka testow rabate z trawami, wiem juz ze jej najwezsza czesc jest zbyt waska.

i to w sumie tyle. Chcialabym dsadzic drzewek, krzewow, oslonic sie od sasiadow,
sporym problemem jest rowniez skarpa od strony polnocnej, jest mala, poprzedzaja ja drzewka owocowe. Natomiast wypadaloby ja jakos zagospodarowac bo i trawe kosi sie tam niewygodnie
ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 12:52, 04 lip 2022

Do góry
od tej strony ogrodzenie ma kolo 38 metrów, czesto biega przy nim pies, bawiac sie z psem sasiada.

przy tarasie znajduje sie piaskownica a dalej plac zabaw. Niebawem i jedno i drugie zostana przemalowane na bialo, aby chociaz to nawiazywalo do domu i tworzylo spojna calosc. nadal zastanawiam sie co wysypac wokol piaskownicy. Z uwagi na koty, nie moze bc to piasek.

Tuz za tarasem, powstala rabata z miskantami i rozchodnikami.

W czasie gdy robilam zdjecia (poranek) ta czesc byla jeszcze w cieniu, po poludniu cienia nie ma praktycznie nigdzie.
ogród na deweloperce. Glina, piach i wielki pies. czy to się uda ? 12:48, 04 lip 2022

Do góry
Od dawna podglądałam Wasze piekne ogrody. Od bardzo dawna. Kiedy nawet wlasny ogród nie mogł być w swerze marzeń
Ale jest! udalo sie! i chociaz działka nie jest duza ( 1040 m2) i mocno problematyczna ( glina, piach, ekspozycja) to ciesze się że jest

doiero zaczelam, to moj perwszy sezon, ogrodniczka laiczka, ogrodniczka amatorka, ogrodniczka w gorącej wodzie kąpana

Planow było wiele, realizacja okazała sie trudna, a bo to brak czasu, a to brak finansow, a to czesc roslin dostalam i głupio sie pozbyc. oczywiscie tez podstawowe bledy jak złe rozplanowanie, zły dobór roślin. Przed niczym niestety się nie ustrzegłam.

Ostatio sen z powiek spedza mi rabata... pod ogrodzeniem. ma około 25 metrów długosci i szerokość jednego przęsła w płocie czyli pewnie 180-200 cm.
Na ten moment wyglada to słabo, a ja przyznam szczerze jestem zdruzgotana to jak to wyglada vs. jak wgladalo w mojej głowie. czuje i widze ze nie poszlo to w strone w ktora mialo isc. A po ogladeciu Waszych pieknych ogrodów to jest mi nawet smutno ze taka jestem nieudolna

Ogród uzytkuje ja, maz, 4 letni syn oraz wielki pies i 3 koty ich kotowosc nie stanowi problemu, gdyz albo ich nie ma alob spia na lezaku. Natomiast cala reszta toczy walke o byt. Maz postanowil miec piekny trawnik, i przez pewien czas nawet mu to wychodzilo, ale wyjechalismy na wakacje, pogoda dopisala az za bardzo i trawnik sie spalil Syn chcial plac zabaw, piaskownice ( dobrze ze na trampline nie dalam sie juz namowic), ja chcialam basen i rosliny, a pies? No cóz on z kolei chce wszedzie lezec i sikac. Efekt jest dokladnie taki jaki mozna bylo przewidywac. Czyli chaos! brak jakiegokolwiek klucza do tego jak powinn tu wygladac.

Niebawem malujemy plac zabaw i taras, wiec chociaz ta czesc bedzie spojna. Co docalej reszty bardzo prosze Was o pomoc i sugestie.
Bardzo podobaly mi sie trawy. Mam wrazenie ze ogolnie naogladala sie internetow i spodobalo mi siewszystko to co modne. trawy, hortensje, rozne byliny ( werbena, przegorzany, perovskie, jezowki, lawenda i rozchodniki) Natomiast ewidentnie pokazlo to moj brak wiedzy i umiejetnosci.

JAkies sugeste ? JAk to usystematyzowac ? jak nadac temu jakis sensowny ksztalt ? chcialabym drzewka, krzewy, trawy.. wszystko bym chciala, ale nie potrafie laczyc, tworzyc pieter. Mimo przegladania roznych kursoow, pomyslow na rabaty..

dorzucam zdjecia mojej nedzy i rozpaczy zebyscie widzieli z czym sie mierze !
Dzialka ma w głowiej mierze ekspozycje na wschod i poludnie. W praktyce slonce jest caly czas. Jedynie po 16:00 czesc przy basenie powoli pokrywa cien.

dluga rabata o ktorej mowilam. Ziemia ciezka, duzo w trakcie kopania musialam mieszac z torfem, piaskiem, rozluzniac jej strukture.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:47, 04 lip 2022

Do góry
Stipa tu, stipa tam chyba jej się u mnie spodobało.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:44, 04 lip 2022

Do góry
I zbiory z posadzonej rok temu wiśni

Jak widać, borówki też już mamy dojrzewa pierwsza odmiana Bluecrop.
Rozpoznawanie traw 12:31, 04 lip 2022

Do góry
Overdam ma dwa paseczki białe po bokach. Ten który ma 1 pasek środkiem nazywa się Avalanche.
Trzcinniki mają jeszcze jedną ważną zaletę, startują bardzo wcześnie bo na początku kwietnia, szybko rosną i dzięki strzelistym kwiatom zdobią ogród całą zimę aż do marca. W marcu ścinamy a w kwietniu już zielenią się na nowo, i wtedy najbardziej widać różnicę między Overdam (więcej białego) a Avalanche (więcej zielonego). Od lipca gdy zaczynają dominować kwiaty (jak na powyższym zdjęciu) różnice w kolorystyce liści nie są już tak wyraźne i obie odmiany wyglądają podobnie. Mam porównanie bo w szkółce się pomylili i przysłali mi obie odmiany.

Poniżej zdjęcia obu odmian rosnących koło siebie.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:24, 04 lip 2022

Do góry
Warzywniak i pierwsze zbiory ogórków. Trochę mi przerosły, bo przez weekend nie miałam czasu się nimi zajmować

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:04, 04 lip 2022

Do góry
Judith napisał(a)
No i rabata skończona.:

Minimalistyczni, ale jednak z lekkim pazurkiem. Mam na myśli, że nie w rządkach pod linijkę. Bardzo ładni
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:38, 04 lip 2022

Do góry
Asia u mnie wygwizdów tak jak u Soni więc wolałem nie ryzykować zwłaszcza z młódką ( jak zawsze)

Monika ten Blue jest super blue

Frisbee Petticoat

Cotton Candy

Everbloom Red Wonder syn. 'Red Ball'.

widok z tarasu i odwrtnie
Ogród z rzeźbą 11:32, 04 lip 2022

Do góry
Potwierdzenie, że udało ci się udawać choć przez chwilę lemura...
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:27, 04 lip 2022

Do góry
ubiegłoroczna zmiana przy bocznym zejściu z tarasu

przy okazji poszerzony zakątek hortensjowy, niektóre małe sadzonki jeszcze w doniczkach po zimowaniu w piwnicy

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:17, 04 lip 2022

Do góry
Czosnki się kłaniają

Widać w tle jak Śś goni magnolię w przedogródku

Miłego dnia wszystkim
Wszystkiego po trochu 11:17, 04 lip 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Takie cudo mam

I takie

Ogrodówki podziwiam u innych, bo u mnie dla nich za zimno.

Liliowce cudo. Jakoś je polubiłam odkąd mam ich więcej
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:13, 04 lip 2022

Do góry
Zazdroszczę cienistych ogrodów,ale lubię też ten mój słoneczny

Robi się kolorowo... Końcem lipca powinno wszystko kwitnąć i to będzie mój ulubiony czas

Trawnik przeżył upały i suszę bardzo dobrze ,mimo że podlewany
co 5-7 dni

Kffiotkki i trawki ,uwielbiam

Do raju daleko - u Ewy 11:12, 04 lip 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Moja nowość z ubiegłego roku - Doppio Bianco
Sliczna jest

Bardzo mi się podoba

Moje ogrodówki znowu nie zakwitną, no trudno
W ogródku Martki 10:50, 04 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Kosmosy Cupcake - zamawiałam różowe i białe nasiona, pierwsze kwiatki mało cupcake-owe, czekam na te spódniczki w pełnej formie. Rozkręcają się.

Ależ ta oranżeria daje piękne tło dla zdjęć Gdyby to nie było tak skomplikowane, pomalowałabym swoją szklarnię.
W ogródku Martki 10:44, 04 lip 2022

Do góry
Kosmosy Cupcake - zamawiałam różowe i białe nasiona, pierwsze kwiatki mało cupcake-owe, czekam na te spódniczki w pełnej formie. Rozkręcają się.

Chabry już kwitną na dobre i grupowo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies