Dzisiaj po sobotnich konsultacjach z Danusią nad moim Konwalnikiem, poprawiłam mu życie
Tak wyglądał w sobotę na zdjęciu Danusi
A tak wygląda teraz po wykonaniu zaleceń Danusi:
Poszerzyłam im miejsce zdejmując kamyki, wykopałam i podwyższyłam nasadzenie dosypując puchatej ziemi próchniczej.
Te 6 sadzonek mam z dwóch kupionych w lipcu.
Dodam, że ta żółta trawka już zielenieje - to niedźwiedzie futro po podziale.
Moi dziadkowie mają jeszcze z trzy, ale wykorzystują chyba do noszenia drewna, wiec im jeszcze nie zabrałam
Arella to potwór, przygotuj na nią duuuuużo miejsca. W zeszłym roku swoją wsadzałam jakoś w czerwcu i pod koniec sezonu już była duża. W tym roku jest gigantem. Z zimowaniem żurawek nie mam najmniejszego problemu, bez niczego wytrzymują. Co prawda ona po zimie była jedną z najmocniej klapniętych, obcięłam ją w marcu, potem przyszły mrozy bez śniegu i bałam się, że padła, ale bardzo szybko pojawiły się nowe liście.
tu z września zeszłego roku (kupiona z 5-6 listkami)
tu początek czerwca, z lewej strony
liście
sprzed dwóch dni
Zacytuję:
'...przygotowanie stanowiska dla konwalników jest bardzo ważne. W moim ogrodzie zauważyłam, że im więcej mają pulchnej gleby i są posadzone nieco wyżej, tym lepiej kępa rośnie i jest ładniejsza. Szerokość rośliny wynosi wtedy średnio 20-30 cm...'
Danusia oglądając w sobote moje Konwalniki poradziła bym spulchniła im wokól ziemie. U Ciebie wygląda to dobrze, ja bym lekko poszerzyła miejsce wokół tej kępu i dosypala próchnicy. Właśnie dzisiaj robiłam to u siebie
Masz wielką i piękną kępę. Możesz z niej zrobić co najmniej 3 sadzonki. Dzieli się Konwalnika bardzo łatwo.
Marzenko co do lawendy :
dwarf blue - młode listki wypuszcza zielone i pięknie kwitnie ... po przycięciu kwiatostanu listki są niebieskie i ponowne kwitnienie jest słabe ....w kolejnym sezonie dokładnie zaobserwuję kiedy dokładnie te listki z zielonych zamieniają się na niebieskie .....
aromatico blue - zielone listki cały czas .... pierwsze i drugie kwitnienie intensywne , nie wspomnę tu o zapachu ....
żurawka na obrazku to dzielona przeze mnie w tym roku Marmalade .....