Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Metamorfozy ogrodowe 08:44, 07 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przed

PO

Genialnie wyeksponowany jałowiec Skyrocket w tych spiralach! Tylko taki mi się podoba, mój żywopłot z niego zasłaniam stopniowo, bo patrzeć się nie da. A ten łuk? To też Skyrocket? Niesamowicie to wygląda. Mimo wielu roślin pojedynczych wystarczyło parę grupowych nasadzeń i zrobił się porządek, ład i takie "uspokojenie" na rabacie. Jest nadzieja dla wielu ... no co by nie wysadzać wszystkiego i zmieniać od nowa .
Postawić trawkę nad i... 08:33, 07 wrz 2013
Do góry
baraga1904 napisał(a)
...nowa rabata jeszcze nie skończona...brakuje obwódki z traw i luster...rośliny mikrusie...dwie trzmieliny są nowe, jedna ta w środku stara...no i bluszcze własnej produkcji...zanim się to rozrośnie ...szału nie ma....

Szał będzie Tylko czekać jak bluszcz zakryje ściankę..ale tu będzie cudnie...no szałowo dosłownie
Fajnie to zrobiliście,super pomysł,bardzo mi się podobają takie ścianki..
Mój mały skrawek ziemi 07:03, 07 wrz 2013

Do góry
Dziękuję Kasiu

Dziś posadziłam żurawki Delta Down , one z trawkami będą na stałe , a do wiosny są też żurawki x.

Niestety u mnie w każdej części ogrodu co innego się dzieje , taki misz masz co chwile zmieniany .
Jeszcze sezon trwa , a ja już mam plany na przyszły rok między innymi zakup kamyków , by stworzyć efekt jak u Kaisia .Naturalny nie do końca. To mój ogród westchnień i zachwytów.

A aby stworzyć ten efekt , nie wiem czy mi wystarczy czasu w ,moim życiu , ale będę się starać usilnie.
Pomysł na ogród 06:25, 07 wrz 2013

Do góry
Skula napisał(a)
jak zwykle dziękuję bardzo za szybką , budującą i konstruktywną reakcję oraz ożywioną dyskusję

wiedziałem , że na kogo jak na kogo , ale na Was można zawsze liczyć

cóż powoli zaczynam traktować to miejsce jak "swoisty dysk przenośny" gdy chcę komuś pokazać zdjęcia - ot taka przechowalnia

ale mimo wszystko - pozdrowionka

Skula napisał(a)

hey , a to trzeba codziennie podpisywać listę?

Odnośnie zagadki (twoje słowa tak odebrałam) na przodogródek to ja odpadam. Muszę to napisać, bo myślę, że wreszcie ktoś musi - każdy kto bezinteresownie ci radzi (vide - agrowłóknina, żurawki etc) narażony jest na twoją arogancję *

Popatrz sam na to co masz - pomijam aspekt estetyczny, bo to subiektywna ocena- jednakże twój przodogródek to taki "koszyk zakupoholika"... sucholubne jałowce i pijaczka hakuro, rabatowy misz-masz, obrazek iście jak z peerelowskich archaicznych ROD-kich ogródków.
Ażurowa rabata, a jednocześnie braknie jej trójwymiarowości i reprezentatywności. Wyszła ci (moim skromnym zdaniem) rabatka zbieracza (bo nie kolekcjonera) na której można podziwiać z bliska pojedyncze roślinki, ale nie ma w tym spójnej kompozycji jaka powinna charakteryzować frontową, elegancką rabatę. Ale o gustach podobno się nie dyskutuje (aczkolwiek na TYM forum tak i chyba jesteś tego świadom)

Popatrz teraz na to zdjęcie - widzisz? Bo ja widzę tylko pojemniki na śmieci. Może jakoś je trzeba przesłonić i z tej strony?
Pozostałe (frontowe) rabaty RACZEJ powinny być ze sobą spójne, powinny być kontynuacją pomiędzy sobą i powinny podkreślać architekturę.
Popatrz, nawet kostka ułożona jest w szlaczki... przecież aż się prosi by nasadzenia były spójne i konsekwentne. Postawiłeś kule w donicach, ale one nijak mają się do reszty...

*arogancja-wyrażanie przesadnej, pyszałkowatej, bezczelnej pewności siebie połączone z ostentacyjnym lekceważeniem innych
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:46, 07 wrz 2013

Do góry
Nasze psisko Silva

Moje "Ranczo Akapulko" 00:04, 07 wrz 2013

Do góry

Piątek, 6 września 2013

Porządki

Mam troszkę kłopotów, bo nie mam kogo do pomocy , by ułożyć podłogę w blaszaczku. Każdy obiecuje, a później inaczej to wygląda. Albo czasu nie mają, albo żądają nie wiadomo jakiej sumy za ich pracę. Ja na początku kupiłam podkłady kolejowe z myślą o podłożu do blaszka na to chciałam położyć deski, lub płytę meblową , bo mam jej pod dostatkiem. Później wymyśliłam palety, bo są tanie i jest ich pod dostatkiem końcu pomyślałam o dopasowaniu każdej palety do rozmiarów blaszaka i zrezygnowałam z tego zamiaru,bo do tej pracy potrzebne są narzędzia i człowiek który to zrobi.
Dziś zadzwoniłam do tartaku i zamówiłam nowe deski i kątowniki na które deski trzeba będzie położyć i przybić.Mniej pracy i uważam że najlepsza decyzja.
Za kilka dni pojadę po deski, dokładnie we wtorek.Muszę to szybko zrobić zanim przyjdzie pora deszczowa a w międzyczasie skopałam kawałek ziemi pod kwiaty i posadziłam przy przyczepce żywopłot.Wszystko co mogłam zrobić na działeczce.
Wczoraj porządkowałam domowy ogródek , wyrwałam pomidory,chwasty i zeschłe kwiaty.
Jutro nie wiem co będę robiła, nie mam jeszcze planów, co prawda chciałam jechać po thuje i krzewy, ale nie wiem czy pojadę, bo nie mam transportu.

Ogródkowy chaos u monitki 23:42, 06 wrz 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Obiecałam Madżence fotki Lariski. To mój tegoroczny nabytek i jestem z niej bardzo zadowolona gdyby jeszcze pachniała byłaby idealna Kwitnie praktycznie cały sezon. Nie spodziewałam się że taki młodziutki krzaczek będzie tak intensywnie kwitł.

przekwitnięte

Dziekuję Moniko, jednak moja to nie lariska. Ma dużo bardziej zwart kwiat, aż ciasne te główki. Zaczyna drugie tłoczenie bedę ja systematycznie focić
Lariska piekna!!,!
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:38, 06 wrz 2013

Do góry
No i na dobranoc tuberoza
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:35, 06 wrz 2013

Do góry
No i jeszcze takie tam
Kobea

Ratibida

Nerine

Osteospermum

Datura

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:34, 06 wrz 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
ach te rozplenice.....

Piękne ujęcie...a ja nie mogę u nas dostać rozplenicy
Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 23:26, 06 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Na dobranoc dwa motylki.

Cudny ten motylek....takiego nie spotkałam w moim ogrodzie
Pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu
W kamiennym kręgu od początku 23:24, 06 wrz 2013

Do góry
GorAna napisał(a)

taki sobie widoczek równiutkiego szmaragdu

Zastanawiam się, czy swoich pięciu nie przyciąć podobnie, tzn. na taką równiutką ścianę?
Aniu, co byś radziła?

Eksperyment ogrodowy Beaty 23:24, 06 wrz 2013

Do góry
Witaj Beatko
Pobiegłam z rewizytą do Twojego ogródeczka - jest piękny - nic dodać nic ująć - zapiera dech w piersi. Ja jestem od niedawna na forum, a ostatnio miałam kilka miesięcy wyjętych z życiorysu. Teraz myślę że będę już uczestniczyła w życiu ogrodowiska.
Beatko przy okazji chcę Ci życzyć wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Z tej okazji przyjmij kwiatuchy z Mojego ogródeczka.
Pozdrawiam

Ogród w budowie - nieustającej 23:22, 06 wrz 2013

Do góry
Metr czarnego kota...

... który zaraz potem pomysł z fotografowaniem uznał za głupi

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:21, 06 wrz 2013

Do góry
granaty na wyciągnięcie ręki...

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:18, 06 wrz 2013

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:18, 06 wrz 2013

Do góry
Lugdunum (ORAfarcom)

Pastella

Venrose
przekwitająca Eden Rose

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:17, 06 wrz 2013

Do góry
cytryny też można zbierać do ręki.....

Ogród w budowie - nieustającej 23:16, 06 wrz 2013

Do góry
Nie mam pojęcia, która to odmiana, ale też czytałam Basiu o tych które wymieniasz. Te moje mają takie charakterystyczne, głęboko wcięte "szwy".

Zmienię temat na różany, bo róże bardzo dobrze znowu kwitną:

Mrs John Laing tworzy po prostu bukiet kwiatów, choć to jej pierwszy rok w moim ogrodzie:

Elegancki Chopin:

A tu dwa oblicza tej samej róży - Gruss an Aachen i na jednym krzewie różne kolory kwiatów:

Claire Austin

Crocus Rose

Pastella

Sebastian Kneipp

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:14, 06 wrz 2013

Do góry
figi można było zajadać prosto z drzewa.....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies