Genialnie wyeksponowany jałowiec Skyrocket w tych spiralach! Tylko taki mi się podoba, mój żywopłot z niego zasłaniam stopniowo, bo patrzeć się nie da. A ten łuk? To też Skyrocket? Niesamowicie to wygląda. Mimo wielu roślin pojedynczych wystarczyło parę grupowych nasadzeń i zrobił się porządek, ład i takie "uspokojenie" na rabacie. Jest nadzieja dla wielu ... no co by nie wysadzać wszystkiego i zmieniać od nowa .
Szał będzie Tylko czekać jak bluszcz zakryje ściankę..ale tu będzie cudnie...no szałowo dosłownie
Fajnie to zrobiliście,super pomysł,bardzo mi się podobają takie ścianki..
Dziś posadziłam żurawki Delta Down , one z trawkami będą na stałe , a do wiosny są też żurawki x.
Niestety u mnie w każdej części ogrodu co innego się dzieje , taki misz masz co chwile zmieniany .
Jeszcze sezon trwa , a ja już mam plany na przyszły rok między innymi zakup kamyków , by stworzyć efekt jak u Kaisia .Naturalny nie do końca. To mój ogród westchnień i zachwytów.
A aby stworzyć ten efekt , nie wiem czy mi wystarczy czasu w ,moim życiu , ale będę się starać usilnie.
Odnośnie zagadki (twoje słowa tak odebrałam) na przodogródek to ja odpadam. Muszę to napisać, bo myślę, że wreszcie ktoś musi - każdy kto bezinteresownie ci radzi (vide - agrowłóknina, żurawki etc) narażony jest na twoją arogancję *
Popatrz sam na to co masz - pomijam aspekt estetyczny, bo to subiektywna ocena- jednakże twój przodogródek to taki "koszyk zakupoholika"... sucholubne jałowce i pijaczka hakuro, rabatowy misz-masz, obrazek iście jak z peerelowskich archaicznych ROD-kich ogródków.
Ażurowa rabata, a jednocześnie braknie jej trójwymiarowości i reprezentatywności. Wyszła ci (moim skromnym zdaniem) rabatka zbieracza (bo nie kolekcjonera) na której można podziwiać z bliska pojedyncze roślinki, ale nie ma w tym spójnej kompozycji jaka powinna charakteryzować frontową, elegancką rabatę. Ale o gustach podobno się nie dyskutuje (aczkolwiek na TYM forum tak i chyba jesteś tego świadom)
Popatrz teraz na to zdjęcie - widzisz? Bo ja widzę tylko pojemniki na śmieci. Może jakoś je trzeba przesłonić i z tej strony?
Pozostałe (frontowe) rabaty RACZEJ powinny być ze sobą spójne, powinny być kontynuacją pomiędzy sobą i powinny podkreślać architekturę.
Popatrz, nawet kostka ułożona jest w szlaczki... przecież aż się prosi by nasadzenia były spójne i konsekwentne. Postawiłeś kule w donicach, ale one nijak mają się do reszty...
*arogancja-wyrażanie przesadnej, pyszałkowatej, bezczelnej pewności siebie połączone z ostentacyjnym lekceważeniem innych
Mam troszkę kłopotów, bo nie mam kogo do pomocy , by ułożyć podłogę w blaszaczku. Każdy obiecuje, a później inaczej to wygląda. Albo czasu nie mają, albo żądają nie wiadomo jakiej sumy za ich pracę. Ja na początku kupiłam podkłady kolejowe z myślą o podłożu do blaszka na to chciałam położyć deski, lub płytę meblową , bo mam jej pod dostatkiem. Później wymyśliłam palety, bo są tanie i jest ich pod dostatkiem końcu pomyślałam o dopasowaniu każdej palety do rozmiarów blaszaka i zrezygnowałam z tego zamiaru,bo do tej pracy potrzebne są narzędzia i człowiek który to zrobi.
Dziś zadzwoniłam do tartaku i zamówiłam nowe deski i kątowniki na które deski trzeba będzie położyć i przybić.Mniej pracy i uważam że najlepsza decyzja.
Za kilka dni pojadę po deski, dokładnie we wtorek.Muszę to szybko zrobić zanim przyjdzie pora deszczowa a w międzyczasie skopałam kawałek ziemi pod kwiaty i posadziłam przy przyczepce żywopłot.Wszystko co mogłam zrobić na działeczce.
Wczoraj porządkowałam domowy ogródek , wyrwałam pomidory,chwasty i zeschłe kwiaty.
Jutro nie wiem co będę robiła, nie mam jeszcze planów, co prawda chciałam jechać po thuje i krzewy, ale nie wiem czy pojadę, bo nie mam transportu.
Dziekuję Moniko, jednak moja to nie lariska. Ma dużo bardziej zwart kwiat, aż ciasne te główki. Zaczyna drugie tłoczenie bedę ja systematycznie focić
Lariska piekna!!,!
Witaj Beatko
Pobiegłam z rewizytą do Twojego ogródeczka - jest piękny - nic dodać nic ująć - zapiera dech w piersi. Ja jestem od niedawna na forum, a ostatnio miałam kilka miesięcy wyjętych z życiorysu. Teraz myślę że będę już uczestniczyła w życiu ogrodowiska.
Beatko przy okazji chcę Ci życzyć wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Z tej okazji przyjmij kwiatuchy z Mojego ogródeczka.
Pozdrawiam