Witam po powrocie, popieram apel Sebka o usunięcie zdjęć nie swojego autorstwa jeśli oczywiście takowe pamiętamy, że były.
Natomiast mam prośbę także o wymianę zdjęć w swoich wątkach ( osób starszych stażem) - z Image Shacka na te ze znakiem wodnym Ogrodowiska.
Mam pytanie czy może orientuje się Pani gdzie można u nas w Polsce
kupić różę odmianę Queen of Sweeden? Zazwyczaj kupowałam ją w UK od
Austina ale tu nie wiem czy jest?
Wróciłam i od razu tutaj trafiłam i cieszę się, jak dziecko normalnie, że mamy ogrodnika, który pokazuje siebie przy pracach, jak ja. Bo po prostu uwielbiam takich ogrodników Świetne zdjęcia przy wycinaniu roślinności przy oczku wodnym, boskie liatry przy warzywach Mam nadzieję, że sporo takich prac zobaczymy. To bardzo pouczające.
Ja bym nie sadziła do gruntu, posadziłabym do donic i potem wiosną "pędziła" je w doniczkach jako dekorację. Jednak obawiam się, że te cebulki nie były przechłodzone i mogą nie zakwitnąć, a wystawienie ich na mróz spowoduje uszkodzenia.
Bardzo proszę o pomoc
Właśnie dostałam ok 200 cebulek tulipanów które już kiełkują i nie wiem czy posadzic je teraz pod śniegiem gdzie ziemia jest jeszcze nie zamarznięta
Czy dopiero wczesna wiosna a teraz przechowywać je w zimnym i ciemnym
pomieszczeniu ?
Ja proponuję przyciąć berberysy i cisy w płaskie chmury i przód rabaty podsadzić polami wrzośca kwitnącego na różowo, jedną albo dwie odmiany i dodać trawy Morning Light.
No proszę tak zajęłam się swoim ogrodem, że pominęłam powitanie mojego Guru ogrodowego, szefowej we własnej osobie
Danusiu, dzięki Twojemu pięknemu ogrodowi tu trafiłam, czytam, czytam Twój wątek, ale doszłam dopiero do 520 strony, dużo jeszcze przede mną, co bardzo mnie cieszy, bo wciąga jak czytanie książki
Jak już wyjdę na prostą z moim wątkiem to będę prosić Cię o pomoc z jedną rabatą, którą chciałabym zrobić totalnie w Twoim stylu, już coś zaczęłam
Bardzo proszę o uwagi i komentarze do tego co powymyślaliśmy z M, jesteśmy totalnymi samoukami stąd te ciągłe przeróbki i zmiany koncepcji, działamy metodą prób i błędów
a ja mam trochę inny problem jako nowicjusz chodzi o podpis! U was jest fajnie wytłuszczony, odsyła do wątku i np. do albumu w picasaweb jak mam to zrobić? Coś próbowałam, ale chyba nie do końca mi wyszło
Tak, trzeba sadzić nieco dalej od drzewa, wyskrobać dołek, podsypać kompostu i oczywiście rozciągnąć linię kroplującą żeby się podlewało. Sadzić rośliny ukorzeniające się pędami - irga Major, trzmieliny kolorowe. Dolewać.
Dla drobniejszych roślin można na korzeniach nasypać niewielką warstwę kompostu i tam sadzić.
Ja też Cię witam, z podpisem poradziłaś sobie to i reszta pójdzie dobrze.
Dęby na działkach znam i pracę z tym związaną także, tym bardziej ucieszyłam się, że mimo wszystko go lubisz
Witam serdecznie, ogrodowisko czytam od dłuzszego czasu ale jak to z
młodymi mammami bywa mało czasu jest na siedzenie przed kompem kiedy
dzieci w domu, no chyba ze spią. Ja potrzebuje wskazówki, a własciwie
listy roslin jakie moglabym posadzic na długosci 50 metrów cienia
który tworzy ogromna stodoła, jest to tez i ziemia bardzo wilgotna bo
od stodoły nie ma orynnowania i deszczowa woda spływac wciaz bedzie
pod rosliny. Zasadzenia musze poprowadzic tak by były w odstepie od
tejse stodoły by sasiad zawsze miał wejscie do scian i ewentualny
remont. Nie mogą one tez byc inwazyjne by nie pokrywały mu stodoły a
mi efektownie i wysoko ją zasłaniały. Widze tam trawy, byliny, krzewy.
Ale jakie? Prosze o pomoc.
Dodam ze klimat nie dotyczy polskiego bom w Anglii ulokowana a
zaczełam sie interesowac roslinami od roku ale rok to nakby nic.
Pozdrawiam
Eni