Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Ewy :) 13:17, 27 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Ewo, kochamy te same rośliny, róże, hortensje. Cieszę się, że do nas trafiłaś

Pokazuj inne części ogrodu

Witaj Danusiu

No proszę tak zajęłam się swoim ogrodem, że pominęłam powitanie mojego Guru ogrodowego, szefowej we własnej osobie

Danusiu, dzięki Twojemu pięknemu ogrodowi tu trafiłam, czytam, czytam Twój wątek, ale doszłam dopiero do 520 strony, dużo jeszcze przede mną, co bardzo mnie cieszy, bo wciąga jak czytanie książki

Jak już wyjdę na prostą z moim wątkiem to będę prosić Cię o pomoc z jedną rabatą, którą chciałabym zrobić totalnie w Twoim stylu, już coś zaczęłam

Bardzo proszę o uwagi i komentarze do tego co powymyślaliśmy z M, jesteśmy totalnymi samoukami stąd te ciągłe przeróbki i zmiany koncepcji, działamy metodą prób i błędów

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej
Testowe dodawanie zdjęć 11:01, 25 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wkleiłaś przez zewnętrzny serwis ImageShack, jest druga opcja - teraz jedyna, po prawej masz napis
"Wgraj zdjęcie" kliknij tu i wgrywaj bezpośrednio. Po ukazaniu się miniaturki kliknij na nią, a wskoczy zdjęcie do tekstu.

a ja mam trochę inny problem jako nowicjusz chodzi o podpis! U was jest fajnie wytłuszczony, odsyła do wątku i np. do albumu w picasaweb jak mam to zrobić? Coś próbowałam, ale chyba nie do końca mi wyszło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:55, 24 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani czyńcie honory domu, bo wyjeżdżamy z Hanią na dwa dni do Essen na targi. Może spotkam Pana Szmita, jak w zeszłym roku?

Jak wrócę, opowiem Wam, co na zachodzie Europy piszczy w ogrodnictwie Jestem bardzo ciekawa.

Będę tęsknić.

Danuś miłej podróży i mnóstwo fotek poprosimy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:40, 24 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani czyńcie honory domu, bo wyjeżdżamy z Hanią na dwa dni do Essen na targi. Może spotkam Pana Szmita, jak w zeszłym roku?

Jak wrócę, opowiem Wam, co na zachodzie Europy piszczy w ogrodnictwie Jestem bardzo ciekawa.

Będę tęsknić.

No to pa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:29, 24 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będę tęsknić.
My też Danusiu... Dobrze, że tylko 2 dni, bo byśmy pousychali, jako te kwiatki bez wody... A nie zgub się nam gdzieś w tym świecie...
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:22, 24 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oto moja ulubiona hortensja bukietowa, Hydrangea paniculata "Limelight".
Lubię ją z powodu dużych kwiatów, koloru i mocnych pędów, które jednak muszę podwiązywać, bo kładą się na moje kule. Czy jest jakaś hortensja, która trzyma pion bez podwiązywania?

Już niedługo będę takie miała
Dzisiaj zamówiłam 5 sztuk !!!
Kamienne płyty łamane 16:55, 24 sty 2012

Do góry
Po latach narasta na kamienie i można się pobawić ręcznie albo naszym szpadelkiem-nożem do kancików.

Przed cięciem

Po cięciu

A to szpadelek. Mamy go w ogrodowiskowym sklepie. Te kanty trawnika też nim robione.

Sadzenie krzewów pod drzewami 15:42, 24 sty 2012

Do góry
Tak, trzeba sadzić nieco dalej od drzewa, wyskrobać dołek, podsypać kompostu i oczywiście rozciągnąć linię kroplującą żeby się podlewało. Sadzić rośliny ukorzeniające się pędami - irga Major, trzmieliny kolorowe. Dolewać.

Dla drobniejszych roślin można na korzeniach nasypać niewielką warstwę kompostu i tam sadzić.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 14:51, 24 sty 2012

Do góry
Ja też Cię witam, z podpisem poradziłaś sobie to i reszta pójdzie dobrze.
Dęby na działkach znam i pracę z tym związaną także, tym bardziej ucieszyłam się, że mimo wszystko go lubisz

Cały rok w ogrodzie 14:40, 24 sty 2012

Do góry
Nieźle, nieźle a u mnie śniegowa pierzyna.
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 14:39, 24 sty 2012

Do góry
Nie cytujmy niepotrzebnie, zwłaszcza jak odpowiadamy zaraz pod pytaniem, niepotrzebnie powtarzać treść pytania jest
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 14:32, 24 sty 2012

Do góry
Otrzymałam takie pytanie

Witam serdecznie, ogrodowisko czytam od dłuzszego czasu ale jak to z
młodymi mammami bywa mało czasu jest na siedzenie przed kompem kiedy
dzieci w domu, no chyba ze spią. Ja potrzebuje wskazówki, a własciwie
listy roslin jakie moglabym posadzic na długosci 50 metrów cienia
który tworzy ogromna stodoła, jest to tez i ziemia bardzo wilgotna bo
od stodoły nie ma orynnowania i deszczowa woda spływac wciaz bedzie
pod rosliny. Zasadzenia musze poprowadzic tak by były w odstepie od
tejse stodoły by sasiad zawsze miał wejscie do scian i ewentualny
remont. Nie mogą one tez byc inwazyjne by nie pokrywały mu stodoły a
mi efektownie i wysoko ją zasłaniały. Widze tam trawy, byliny, krzewy.
Ale jakie? Prosze o pomoc.
Dodam ze klimat nie dotyczy polskiego bom w Anglii ulokowana a
zaczełam sie interesowac roslinami od roku ale rok to nakby nic.
Pozdrawiam

Eni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:24, 24 sty 2012

Do góry

Będę tęsknić.
Nasz przydomowy ogródek 12:22, 24 sty 2012

Do góry
Ja także mam w ogrodzie podobne czapeczki, a już myślałam, że zima nas ominie w tym roku.
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 12:18, 24 sty 2012

Do góry
Najlepiej cytować. A z cytatu wykasować text jeśli niepotrzebny, zostawiając zdjęcie. Czy tak?
A.C.T.A.- zamach na wolność słowa 12:17, 24 sty 2012

Do góry
Mówiłam mu, żeby zmienił fotkę, ja mam taką, mogę dać Ci Roninku
Ogród Ewy :) 12:15, 24 sty 2012

Do góry
Witaj Ewo, kochamy te same rośliny, róże, hortensje. Cieszę się, że do nas trafiłaś

Pokazuj inne części ogrodu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:56, 24 sty 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
...

Danusiu ile lat ma Twój ogród? Ile czasu potrzeba aby rośliny pokryły tak pięknie całą powierzchnię?

Widzę, że duża powierzchnia została wysypana żwirkiem? Czy takie rozwiązanie jest dobre dla młodych roślin? Planuję wiosną zastąpić korę żwirkiem ale obawiam się, że nie zapewnię odpowiednich warunków wzrostu młodym roślinom. Proszę doradź czy młde trawy i róże wysypać żwirkiem? Bukszpany bez obaw wysypię ale co z innymi roślinami?

Mój ogród w zasadzie powstał 2008-2009, a więc jest młody. Tylko żywopłoty zostały posadzone nieco wcześniej ale niewiele.

Sporo roślin miało duże rozmiary, choćby te buki i niektóre świerki. Stożki przy furtce były wysokie, ale krzywe, kilka lat Witek je wyprowadzał.
Rośliny okrywowe pokrywają w dobrych warunkach powierzchnię w 2 lata.

Trawy i bukszpany mogą być w żwirku, ale róż bym nie polecała tym wysypywać.

Ogród Ewy :) 11:53, 24 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych ogrodników

Ogród mamy 10 lat, pierwsze 4 lata to był głównie trawnik i jakieś iglaki, chcieliśmy mieć jak najmniej pracy przy nim. Jakieś 6 lat temu zaczęłam interesować się bardziej ogrodem i powoli stał się moją pasją. Mój M bardzo mnie w tym wspomaga, głównie przy nasadzaniu budowaniu, przesadzaniu.
Mamy już kilka różnych etapów za sobą, ogród bylinowy, elementy ogrodu angielskiego, generalnie ciągłe przesadzanie i szukanie tego co nam się podoba najbardziej.
Po latach odkryliśmy, że najbardziej kochamy ogrody śródziemnomorskie, ogrody formalne i romantyczne, w tym kierunku przerabialiśmy ogród.

Po drodze oczywiście życie i kaprysy pogody zweryfikowały nasze chciejstwa, padł nasz ukochany żywopłot z laurowiśni, hortensje przestawały kwitnąć, jedne róże się przyjmowały, inne te najbardziej kochane umierały, i tak przesadzaliśmy, przesadzaliśmy i przesadzamy do tej pory

Jakieś półtora roku temu zobaczyliśmy ogród Danusi i już wiedzieliśmy, to jest to! Szukaliśmy rozwiązań do zacienionej części ogrodu. Szukałam tego ogrodu w necie, aż natknęłam się na Danusię. Zobaczyłam stronę Gardenarium i mój ukochany ogród nie tylko bukszpanowy

Miesiąc temu znalazłam Ogrodowisko, nie wiem jak to możliwe, że wcześniej to przeoczyłam i czytam, czytam, oglądam, polubiłam Was wszystkich cichutko przysiadując na ławkach w Waszych ogrodach i przysłuchując się dyskusjom ogrodniczym.

Wracając do naszego ogrodu, tak jak pisałam wcześniej próbujemy połączyć w nim 3 style co nie jest łatwe, więc ciągle w nim grzebiemy

Nasze ukochane rośliny to róże, bukszpany, różaneczniki, oleandry i inne rośliny śródziemnomorskie, które okupują zimą garaż.

Pokażę Wam kilka zdjęć prezentujących fragmenty ogrodu.

Kocham też agapanty
Zdjęcie z tarasu przed domem, z prawej strony mur, na nim powojniki, są do tej pory, hortensje przeniesione, przeszkadzały magnolii.

hortensje od strony wschodniej, obecnie rabata przerobiona

To fragment nieistniejącego już żywopłotu z laurowiśni

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:52, 24 sty 2012

Do góry
Pokaż Rysiu w swoim wątku ten uśmiech przy koszeniu Koniecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies