Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 10:46, 30 sty 2015

Do góry
Budki moje niczym nie malowane. Surowe drewno.
Może przez to mniej ładne, ale obawiałam się, że chemia może ptakom zaszkodzić.
Pewnie można zastosować jakieś farby ekologiczne (bo przecież takie kolorowe budki ludziska mają), ale wybrałam pełną ekologię.

Grabulki, to jest powojnik Summer Snow, sprzedawany częściej pod nazwą "Paul Farges".
Mam go dopiero rok, wiec doświadczeń mało, ale jestem zachwycona. I opinie o nim czytałam pozytywne.

Agentko, gdzieżbym miała się na Ciebie fochać

Renatko - ciemierniki tegoroczne z L. kwitną w doniczkach. Moje w gruncie od grudnia mają pąki i cały czas myślą, czy już czas

Wiosny u mnie dzisiaj nie ma, w nocy trochę pomroziło (-3 wieczorem było). Przykryłam cebulowe, co główki wystawiły już, żeby nie znmarzły. I powojniki, bo też sie rwą do życia.

Szkoda, ze tego nie widzieliście Około północy rozkładałam kolorową pościel na rabatkach Pościel jest w misie, piłeczki, laleczki
Nadal leży.
Uprzedzając pytanie - sąsiedzi znoszą to dzielnie. Nawet nie pytają Przywykli do moich dziwactw ogrodowych.

Kochani, macham zbiorowo Będę później. Lecę po korę, postanowiłam zasypać cebulowym główki.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:26, 30 sty 2015

Do góry
Dominiko ja robię rabatę 27 metrów, wydaje mi się że dużo ale jak zaplanowałam co posadzę to jednak mało miejsca ehhh te chciejstwa.
Również na rabacie będą hortensje. W inspiracjach które pokazała Tess są hortensje z trawami! Boski widok!!!
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:19, 30 sty 2015

Do góry
Tess jakaś bezsenność? Kobieto o 3 rano post Nie, nie byłoby powiedzmy tak:
1 część -3 pięterka ale nie wiem jakie
2 część- hortki funkie i coś jeszcze
3 część albo to co w 1 albo coś innego
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 03:49, 30 sty 2015

Do góry
Masz tu trochę inspiracji hortensjowych:

http://www.verdetuinarchitectuur.be/nl/projecten/detail/project-mt-lokeren

http://moderncountrystyle.blogspot.com/2014/09/hydrangeas-topiary-and-boxwood-in.html

http://thebeautyofflowersgardens.blogspot.com/2014/11/white-hydrangea-border.html
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 03:34, 30 sty 2015

Do góry
Nic nie zrozumiałam Te 25 metrów podzielisz na 3 części?
I dasz hortki, funkie, hortki?

Funkie to trzeba dać raczej przed hortki.

Znasz zasady tworzenia rabat? Rabata powinna mieć trzy pietra. Oczywiście, są od tej zasady wyjątki, ale co do zasady 3.

Zastanów się jednak, czy takie 25 metrów hortensji to nie będzie za dużo? Piekne są, to prawda.
Działka wkoło Lubczyka :) 02:50, 30 sty 2015

Do góry
Super, że już wiesz, jak szkielet rabaty będzie wyglądał.
Będzie cudnie!
Reszta wyjdzie w praniu, jak coś nie zagra, to zmienisz.
Irysy syberyjskie ładne są, ja lubię.
Wprawdzie krótko kwitną, ale ładnie wypełnią rabatę wówczas, kiedy traw jeszcze nie będzie. A po przekitnieciu możesz je przecież ściąć, gdyby za dużo zielonego było, albo konkurowało z trawami.

Tak się zachwyciłam tą Wieloszkową, że też sobie taką niedługo zrobię.
Wichrowe wzgórze 21:50, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
W trzech kolorach? Niewykonalne, bo ja jestem kwiatkowo konsekwentna jak nie przymierzając Mała Mi Konsekwentnie kupuję co mi się podoba

Szukałam dzisiaj w necie tego aparatu, ale nie znalazłam.

Piękna zima.

No tak, to może być kłopot przy takiej konsekwencji
Ogród mały, ale pojemny;) 21:02, 29 sty 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Madziu , Tereso - zapraszam częściej

Jeszcze tu jestem, na 29 stronie
Pod Laskiem 20:37, 29 sty 2015

Do góry
Tess róży nie ciachałam pare gałęzi mi się połamało jak odplątywałam to te niestety poszły ale bardzo mało, resztę pozaczepiałam o bluszcz tak się wydawało że ich jest tak dużo tych gałązek, ale jak rozplątałam to okazało się że są bardzo długie. Dół taki co był gęsty też cały oplotłam drucikami i doczepiłam do muru, zmniejszyła się powierzchnia o połowę i wszystkie gałązki przywierają do bluszczu

a z tą rabatą różano- bylinową tam jest za dużo misz- masz różnego rodzaju i wszystko pojedyńczo zamiast po kilka szt musze to zmienić
Ogród mały, ale pojemny;) 20:23, 29 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Przemku, dopiero dzisiaj odkryłam jak piękny jest Twój ogród.
Dlaczego mi nikt mi dotąd tego nie powiedział???
Pięknie, pięknie, pięknie.
Wracam obejrzeć jeszcze raz.

Tesiu, bo nie wiedziałam, że nie wiesz o tym ogrodzie.
Tylko ja nie wiem, co jest piękniejsze: tył, czy przedogródek ?
Ogród mały, ale pojemny;) 20:14, 29 sty 2015

Do góry
Przemku, dopiero dzisiaj odkryłam jak piękny jest Twój ogród.
Dlaczego mi nikt mi dotąd tego nie powiedział???
Pięknie, pięknie, pięknie.
Wracam obejrzeć jeszcze raz.
Ogród w cieniu drzew 19:56, 29 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)

Tam gdzie brzozy to obok skrzynki są też. Planuję koło brzóz same funkie, rozplenice i róże swann okrywowe a z tyłu anabelle z trawami. Czyli też taki biały zakątek po wspólnym namyśle z Tess. Zobaczymy co wyjdzie mi. Skrzynkę przenoszę żeby nie zasłaniała tej rabaty. Miedzy rosliny wysypie czarny grys, żeby było mniej pracy. A ty gdzie planujesz swój biały zakątek masz już miejsce ?

Będzie piękne miejsce u Ciebie, przeczytałam wcześniej wymianę zdań z Tess. Gratuluję konstruktywnych rad. Będę obserwować Twoje zmagania...
Mój "zakątek" będzie na środku ogrodu. Zakątek wzięłam w nawias, bo kojarzy mi się z czymś na obrzeżu ogrodu..., czymś nieco ukrytym. To będzie rabata prawie w środku ogrodu, na widoku, z racji usytuowania budynku powiedziałabym, że w przedogródku. Zrobiłam już roboczy szkic, jak będę gotowa to go pokażę. Trochę żałuję, że nie przygotowałam miejsca a mogłam usunąć darń i skopać na zimę. Teraz czeka mnie to na wiosnę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 19:35, 29 sty 2015

Do góry
Jak to się nie da wykopać. Przecież to młode roślinki.

Hotrensje po cąłości - to ile ta rabata będzie miała długości?
W Gąszczu u Tess 19:07, 29 sty 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Kurde a gdzie ja miałabym taką budkę lęgową zawiesić, no ja drzewa odpowiednigo nie mam

Kasiu, budki można też wieszać na murach. Ja mam dwie na murze.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=344

Wprawdzie nie zostały w ub. roku zasiedlone (szpaki chciały je zasiedlić, ale im wstrętne sroki nie pozwoliły), ale dzisiaj jedną czyściłam i okazało się, że wprawdzie gniazdka tam nie było, ale jakiś ptaszek w niej nocuje. Były ślady bytowania.
W tym roku przykleję na daszek taki odstraszacz druciany, żeby sroki nie mogły tuptaniem w daszek odstraszać chętnych lokatorów.
Pod Laskiem 18:57, 29 sty 2015

Do góry
Monia, narobiłaś się, efekty są.
Nie za wcześnie na cięcie róż? (ja sie nie znam, wiesz)

Monia, przyszło mi do głowy, że może nie musisz przesadzać bylin z różanki, jeśli przeprowadzisz cięcie róż. Będzie mniej gęsto i moze dadzą radę.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:52, 29 sty 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Serdecznie proszę o pomoc. Drzewka były zakupione dawno dawno temu wbrew dekalogowi i logice po sztuce Co to można by zrobić, żeby miało to ład i skład? Troszkę szkoda mi je całkowicie usunąć. Może wy coś poradzicie?

Wkleiłam to zdjęcie z tamtego wątku i poczytałam, co radziła Danusia.

Wywal te kłujaki stąd. Wszystkie. Ten płożący jak podrośnie zarośnie przejscie całkiem. A tym cyprysikom znajdź gdzieś miejsce.
Trzecią laurowiśnie dodaj, bo dwie to tak nijak.
Możesz z laurowiśni zrobić w przyszłości żywołpocik.
Przed laurowiśnie mozesz dać coś niskiego.

Hortensje bukietowe chcesz dać? Oczywiście, można, będzie ładnie. Na całą szerokość działki? Hosty przed też jak najbardziej, o ile masz tam cień albo hosty znoszące słoneczne stanowiska.

Zaglądałaś do linków?
Moje zmagania ogrodowe 18:37, 29 sty 2015

Do góry
Moja mata wiklinowa. Dopiero drugi roczek jej leci U mnie wiatrów nie ma, ale czy na wiatr nie pomoże porządne umocowanie maty? My przyczepiliśmy dość gęsto (co 15 cm) na górze i na dole.
Co z tym ogródeczkiem począć 18:28, 29 sty 2015

Do góry
O żesz ty orzeszku! że niby z nudów tylko?

Foch!
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:23, 29 sty 2015

Do góry
Widzę. O, ślepota
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:18, 29 sty 2015

Do góry
Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies