Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:03, 28 sie 2013

Do góry
To dla Ciebie Alinko zbliżenie M sam układał, a teraz karmnik ościsty musi się rozrosnąć

Słoneczny ogród słonecznej safikey 22:02, 28 sie 2013

Do góry
zapomniałam się pochwalić, że po raz pierwszy przycięłam tawuły na rabacie, oczywiście narchniona ogrodowiskiem,
nawet ładnie wyszły a to cieszy bo mam jeszcze na innej rabacie kilka sztuk, więc będzie łatwiej

a tu rzeczywiście widać, że mrok zastał mnie przy pracy

dobrej nocy, bo jutro wcześnie do pracy

a po pracy znowu relaks w ogrodzie

Ogród z prostymi liniami 22:01, 28 sie 2013

Do góry
Sylwia napisał(a)
Witam serdecznie!
Rabata od frontu po zmianach, niestety niedokończona (zabrakło żwiru) i do korekty- trzy żurawki stracone i trzy raczej zostaną. Do konwalnika potrzeba prawie lupy, żeby go zobaczyć, ale raczej się przyjął
Wczoraj strzygłam bukszpany.

Jeśli pozwolisz to "skrytykuję"
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to za "ubogo" poprowadzona linia kroplująca - zgodnie ze sztuką powinna "opętlać" rośliny dzięki czemu te są równomiernie podlewane. Zwłaszcza, że rośnie tam dwóch "pijaków", którzy ze względu na swój rozmiar nie myślą o towarzyszach.
Za gęsto posadziłaś hakonechloe, jeśli będzie jej dobrze to zaczyna intensywnie rosnąć. Optymalna odległość to 70cm od kępy do kępy. Wbrew pozorom to rozłożysta trawa. Radzę rozsadzić je teraz, bo jak dobrze się ukorzenią to przesadzenie w nowe miejsce odchorowują jeden sezon co najmniej (słabo rosną).
Żurawki wypadły z zasadniczego powodu - żółte są bardzo wrażliwe na przypalenia słońcem. Przesadź je na razie w jakieś cieniste miejsce. Nawet te, które wydają ci się padnięte. Tam ożyją, rozrosną się, a w tym czasie i klony będą dawać więcej cienia.
Konwalnik źle rośnie w zbitej glebie.
Ogród u stóp klasztoru 21:52, 28 sie 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
A może takie rozchodniki Alinko? Pozdrawiam

Piękne, a jaka to odmiana i czy ktoś wie, gdzie ją można dostać na Górnym, Dolnym lub w Małopolsce?
O....! 21:49, 28 sie 2013

Do góry
Urszulla - pokażę Ci, gdzie schowałam te nowo ukorzenione bukszpaniki - to po prostu trochę zacienione miejsce w kącie ogrodu... w tych małych doniczkach jest te 270 bukszpaników, a w tej gęstwinie namnażarki jeszcze ok 2 razy tyle, natomiast pod ta folia z tyłu są ukorzeniane tegoroczne bukszpaniki i cisy ( te ostatnie robię pierwszy raz- zobaczę, czy sie uda)

Marzenko a na zimę co zrobisz z tymi bukszpanami?
Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:47, 28 sie 2013

Do góry
zakupiłam również kilka sztuk lawendy, żurawki Cherry Cola, super tanią białą hortensję oraz berberys Admiration (zawsze niesamowicie mi się podobał)

od razu zabrałam się za planowanie miejsca na rabatach

postanowiłam, że w tym tygodniu dokonczę już tę rabatę: czyli zrobię obrzeża na całej długości i wysypię korą - ciągle brakuje mi czasu

hortensja i Berberys jeszcze nie mają swoich miejsc

Dzis po południu udało mi się posadzić nową żurawkę i dosadzić lawendę, potem do końca zdjęłam włokninę i przygotowałam ziemie pod korę i.................. zastała mnie noc

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:47, 28 sie 2013

Do góry
I jeszcze molinie - taaakie duże

Cieszę się ze nie musieli ich przycinac do transportu

mam nadzieje że jutro uda mi się dużo nasadzić...
Siejsko czarodziejsko 21:46, 28 sie 2013

Do góry
teraz kolej na to co mam obiecane - niestety nie wiem jak się choiny nazywają

takie maja byc 2szt

i te tez 2szt

a to pęcherznica ? a jak się nazywa

no to wszystko co mam na zdjęciach,
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:44, 28 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

O kurka - ale kolos ten lotosik Niezły jest Pozdrówka Anek. Zaglądnęłam po wywczasach i sobie zaznaczę że na 1335 stronie skończyłam... mam niemal 30 do nadrobienia a że ja podobnie jak i Ty muszę wszystko po kolei poczytać i oglądnąć to sobie to na jutro już przynajmniej częściowo zostawiam... A dzisiaj macham łapką. Buziole
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:43, 28 sie 2013

Do góry
Spellbound - widzę ze bardzo mi ożywią tę rabatę

A to Peppermint Spice = kłopot....

Ale przynajmniej widac że się przyjeły bo młode listki są
Co z tym ogródeczkiem począć 21:40, 28 sie 2013

Do góry
kurka skasowałam wpis !!!
Jeszcze raz

Bukszpanowa po zmianach

I co dalej
Czy postawić ławkę na środku ,posiać trawę i nic nie dodawać ,bo Rh się nie zmieści

Czy ławkę postawić przy tarasie ,przyznam że tak najwygodniej a w miejscu gdzie jeszcze rośnie kulka cisowa zrobić np.........ciurkadełko

Żywopłocik i kulka bukszpanowa z pomponikiem będą przesadzone ,muszĘ poczekać aż przekwitną begonie
O....! 21:39, 28 sie 2013

Do góry
witam Was miło, no konie to zawsze fajny widok naprawdę sympatyczne zwierzęta...i coraz mniej ich...

Kasia, Agnieszka, Sebek, Borbetka, GorAna, Joaska, Debra, Basia, Zbysiu, Gabriela, Bogusiu - dzięki
Marzena, nie mają szans na dosięgnięcie...
Dajana, no miło mi, że sprawiłam Ci przyjemność, ja też Cię pamietam oczywiście ze spotkania u Alinki
Justyna, zapraszam, wracaj
Mira, tak kolejne, teraz trzecie duże, obornika od koni nie chcę ze względu na laseczki tężca, które tam bytują, a ja mam tendencję do notorycznego kaleczenia sie przy pracach w ogrodzie...
Margi - całkiem niedaleko od Tarnowa ale nie wiem czy raj, raczej często trudne warunki - ale widoki piękne, to prawda

chyba powoli kończy się lato...
ciągle rano mgły...

a po południu dymy z ognisk...

no i konie nadal się pasą...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:37, 28 sie 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

Śliczne te serducho z Gardenii i szyszki też
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:34, 28 sie 2013

Do góry
Czosnek skalny zwany też górskim 'Allium montanum'

Wrzosy też mi kwitną
Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:33, 28 sie 2013

Do góry
w sobotę dokupiłam kilka nowych roślinek i dosadziłam na rabatach:

zamiast uschniętego cyprysika zdecydowałam się posadzić berberys Orange Rocket - pieknie się wybarwia i doda koloru zielono-żółtej rabacie na żwirku

niesamowicie mi się spodobały jego kolory

tu berberys już posadzony, bardzo mnie cieszy ten kolor

rabata wygląda teraz fajniej i jeszcze bardziej kolorowo, bo bordowego tutaj zdecydowanie brakowało

Siejsko czarodziejsko 21:23, 28 sie 2013

Do góry
Dostałam lub mam obiecane od znajomych różne roślinki
część powsadałąm na tymczas w różnych miejscach ale powinny trafic na docelowe stanowiska
niestety zbytnio sie nieznam na roslinkach - prosze podpowiedzcie jak sie nazywaja.

A może część z nich da sie wykorzystac na nowych stanowiskach.
nie muszą być wykorzystane tutaj przy strumieniu, w watku sa zdjecia z różnych stron domu. Rosliny mogą poczekac na inne miejsca. Tutaj bym chciała zamknąć temat ze wzgledu na przekopany trawnik (zakładany drenaz).

tutaj wiem ze to mnijsze to hortensja ( na razie mała sadzonka wiec trudno zgadywać) to drugie to jałowiec ??? - jaki

tutaj bukszpan - to u niego normalne, te zółte liscie?

to jest berberys ??

ogrodoweimpresjejolki 21:22, 28 sie 2013

Do góry
Cieszę się, że już lepiej
Co z tym ogródeczkiem począć 21:21, 28 sie 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)

Myslę że na linii gdzie stoi lampka posadzę jeszcze z trzy jasne trawki ,będzie pasic ?

jeżeli dobrze rozumiem, to szerokość liczyc od ściany do żurawek?...czy będzie ten pasek jeszcze zwężany?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:20, 28 sie 2013

Do góry
I ta część z zapożyczonym krajobrazem (przed wjazdem), dzięki której mój ogród wydaje się być położony w lesie Tyle, że sąsiad nie podcina swojej pęcherznicy i moim zdaniem brzydko to wygląda i w dodatku przełazi na moją stronę. Mogę to ciachnąć?

I anabalki w otulinie z irgi płożącej na wjeździe, te trochę się już kładą, bo mają ciężkie kule. Mój błąd, że nie podparłam.

I w końcu zaczęłam porządkować tę nieszczęsną stronę, której wam nie pokazywałam. Mam tu macierzankę pstrą, bukszpany (niebieskie) i przesadzone niedawno,przycięte w kulkę lawendy, które się przyjęły w nowym miejscu.

I skalniak pod brzozami, które zaczynają już niestety strasznie śmiecić.

Ogród Sylwii od początku cz.II 21:19, 28 sie 2013

Do góry
Marzenko , Filipie - dziękuję , a kwitnąca jeszcze lawenda dla Was

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies