Witam, Pani Danusiu, bardzo dziękuję za odpowiedź na prośbę skierowaną właśnie do Pani i oczywiście za podane rady. Niezmiernie cieszę się, że choć późno, ale w końcu trafiłam na Panią i ogrodowisko. Mam w zamiarze do zimy uporządkować ten bałagan i oczywiście zacznę tak, jak Pani sugeruje od pozbycia się pojedynczych roślin, w tym dostrzeżonych przez Panią mieczyków

. Jeśli chodzi o nowe linie rabat, to czy ma Pani na myśli te linie, które zostały nakreślone przeze mnie na trawie cienką linią? Czy to oznacza, że takie mogą pozostać, tylko mam wyciąć do tych miejsc trawę? Czy też ma być inaczej? Dla wyjaśnienia dodam, że nakreśliłam głównie kwadraty o wymiarach 90X90, z myślą, że może obwódki im zrobię z bukszpanu. Na dodanym obecnie zdjęciu zaznaczyłam na czarno te kwadraty. Natomiast na żółto zaznaczyłam prostokąty, które byłyby wypełnione żwirkiem. Myślałam, żeby np. po lewej stronie na żwirku posadzić 2 miskanty zebrinus i w kwadracie drzewko np. wiśnię piłkowaną Kiku-Shidare. Nie jestem jednak teraz pewna, czy to będzie dobrze wyglądało, czy nie wyjdzie znów za dużo i za pstrokato. Dlatego nic wcześniej nie sugerowałam, stąd na poprzednich zdjęciach te linie na trawniku. Pani Danusiu, mam nadzieję, że moje wyjaśnienie ostatecznie ukazuje moją niemoc w sprawie tych linii rabat. Dlatego, jeszcze raz bardzo proszę o poradę. Z góry dziękuję i bardzo serdecznie pozdrawiam, Edyta