Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 17:13, 18 paź 2013

wietrzyk napisał(a)
Cześć Ewuniu,
jestem tu już kolejny raz u Ciebie i postanowiłam się wpisać, bo Twój ogród bardzo mi się podoba. Bardzo lubie taki naturalny styl, w którym roślinki wyglądają jakby były, ot tak sobie posadzone, ale jednak tworzą bardzo harmonijną całość. Ja póki co sadzę wszystko raczej tak "pod linijkę", a bardzo chciałabym, żeby efekt był właśnie naturalny. Oj nie jest łatwo, nie jest...
Czy mogłabyś powiedzieć czy te małe doniczki tworzące domki dla owadów są w jakiś sposób przymocowane (czy nie spadają podczas wiatru) i co to za sianko jest w nich upakowane?
Przeczytałam też, że masz lilaki posadzone. Czy mogłabyś napisać w jakim sąsiedztwie? Bo nie za bardzo wiem z czym skomponować lilaki.

pozdrawiam

Miło mi
Ojjjjjjjjjj, zmagam się z liniami, planami, piętrami i sąsiedztwem roślin. Jest jakiś ogromny miszmasz w tym wszystkim. Ogród duży, potrzeby moje estetyczne względem ogrodu jeszcze większe i jak to pogodzić przy pomocy 2 rąk i 1 sprawnej nogi?
Ale dzięki Ogrodowisku (ludziom i ogrodom) oraz pomocy rodzinnej jest już łatwiej. Dużo łatwiej.

I tak:
doniczki gliniane są na tyle ciężkie, że nie spadają. Te na kołkach grubszych nigdy. Te na leszczynowych w jagodniku czasami lecą ale żadna się nie rozbiła. A jest tam słoma orkiszowa. Można dać cokolwiek (siano, liście z sianem). Słoma ma tę zaletę, że jest dość sztywna i nie wypada.
GorAna 17:19, 18 paź 2013

Zatem czekam na efekty....będzie pięknie, bo ineczej nie może być
Pozdrawiam
Bogdzia 17:23, 18 paź 2013

Poczytałam i myślę że mimo tajemnicy jaka tu panuje beda buki lub graby co prawie oznacza to samo bo różnią się głównie korą.Popieram .
Urszulla 19:35, 18 paź 2013

więc czekam cierpliwie na to co będzie się działo,
podejrzewam że wymaga dużo czasu i pracy
agniecha973 19:43, 18 paź 2013

Samo uporządkowanie terenu ze starych nasadzeń to mordęga.
Jak z siłą roboczą Ewa? A może skoro wszyscy mają za wysokie kwalifikacje do łopaty, to ogłoś nabór do takiej pracy (najlepiej nadaj tytuł stanowiska zaczynając od "starszy specjalista") zaznaczając, że pracownik musi znać chociaż jeden język obcy i mieć minimum średnie wykształcenie, a i jeszcze kilkuletnie doświadczenie ogrodnicze.
Madzenka 23:40, 18 paź 2013

magnolia napisał(a)

Mnie chodził tylko o źródło Marzenko, nie o wielkość. Że kupne stoją, a wyszabrowane z miedzy szybko strzelają w górę.
I o to jeszcze że jak ma kupować droższe i wyższe ale cienkie, nierozgałęzione, to lepiej wziąć mniejsze bo zgodnie ze sztuką na żywopłot sadzonki powinno się przyciąć żeby stymulować rozagałęzianie się nisko.
Ty pewnie kupowałaś juz ładnie poprowadzone i w doniczkach?

Niestety miewam kłopoty z jasnością sformuowań

Dokładnie tak jak piszesz, moje były w doniczkach wysokie chyba na 1,2 ale ladnie rozgałęzione a i tak je po posadzeniu przycięliśmy o 1/3

Ciekawe co Ewa kupiła...?
monteverde 01:35, 19 paź 2013

A można dać żywopłot ze świdośliwy, pięknie wiosna na biało kwitnie, ma owoce a jesienią liście przebarwiają się na piękny czerwony kolor, aha lubi cięcie, ostatnio widziałam w ang. programie u Monty
Przebarwiające się liście świdośliwy

Tess 05:34, 19 paź 2013

Pszczółko, na pewno to, co wybrałaś, będzie pięknie i będzie podkreślać piękno ogrodu.
Musi tak być, skoro wybierałaś sercem.
Pozdrawiam
Agania 20:01, 19 paź 2013

Jestem u Ciebie po raz pierwszy, więc wypada się przywitać Ewuś, witam Cię serdecznie, nie będę głęboko wnikać w ten żywopłotowy i sąsiedzki temat, ale ja kocham buka ponad życie i jeśli nie masz gliny i podmokło, to posadź buka, szukam ogrodu z jego nadmiarem i jeszcze nie znalazłam, ale go polecam
Milka 09:32, 20 paź 2013

Przejeżdżalismy koło ciebie, dosłownie 50 m, ale plan tak napiety, że nie odważyłam sie zboczyc, bo wiem, ze byłaby nasiadówka i ogladanie