Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:47, 07 sie 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:45, 07 sie 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:45, 07 sie 2013

Do góry
Troszkę porannych (wcześnie koło 6) zdjęć. U nas popadało malutko po południu, a cały dzień skwar. Pozdrawiam gorąco

Ogród średniowieczny i nie tylko 21:43, 07 sie 2013

Do góry
Comte de Chambord

Rose de Recht - ta róża jest jak dla mnie bardzo fajna bo nie rośnie wielka, krzak jest gęsty, kwitnie obficie i pachnie ślicznie i nie choruje
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:41, 07 sie 2013

Do góry
Ania upał niemiłosierny 2-3 razy dziennie nad jezioro -niekoniecznie w poszukiwaniu wiadomych rusałek racze odpływając w kierunku zachodzącego słońca (wariant wieczorny)

te dają sobie radę ale młodsze krzaczki muszę codziennie ostro nawadniać

Ogród średniowieczny i nie tylko 21:39, 07 sie 2013

Do góry
Queen of Sweden

Candlelight
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:37, 07 sie 2013

Do góry
od białych do czarnych
boule de neige

rockoko

winchester cathedral
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:36, 07 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
szybki strzal na dzien dobry

Milego dnia

Zachwycające!
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:33, 07 sie 2013

Do góry
Jeszcze trochę liści miodunka od Alinki i funkie czyli hosty

i wreszcie różyczki
najpierw okrywowa ale nazwy nie pamiętam, ma kwiatostany jak grona takie stożkowe i długo kwitnie

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:31, 07 sie 2013

Do góry
Lustro na ścianie w obudowie z kamienia a dookoła rabata bagienna (powstała w starym basenie)
A wszystko zaczęło się od starego, porzuconego lustra, uszczerbionego na końcach. Kiedyś widziałam jak taką taflą można powiększyć przestrzeń - no i zaczęłam kombinować. Poszłam do OBI kupiłam klej do płytek i przykleiłam na ścianie. Potem przytargałam trochę kamienia i kleiłam go do ściany (dobrze że moje niemowle wtedy słoidko spało
Moje spostrzeżenia - lusto trzeba kleić na całej powierzchni, ja kleiłam plackami i woda zmywa od środka farbę z lustra - robią się brzydkie plamy. I trzeba uważac przy klejeniu kamienia na lustrze - po zimie odpada, trzeba połowę powierzchni przykleić do ściany.
Jak wzmocnioć efekt lustra? Dookoła powbijać pochodnie by światło odbijaoł się w lustrze - niesamowite, panoramiczne wrażenie!
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:29, 07 sie 2013

Do góry
No i róże już kolejne kwitnienie
widok z góry

a i jeszcze moje kulki - nie są to ani bukszpany ani cisy ale też chyba mogą być czyli tawuły i pięciorniki
Ogródkowy chaos u monitki 21:28, 07 sie 2013

Do góry
monitka napisał(a)
A teraz już ogrodowo

a jak omijasz tą bukszpankową obwódkę przy koszeniu?u mnie już by jej nie było
System automatycznego nawadniania 21:24, 07 sie 2013

Do góry
Paster napisał(a)
Witam wszystkich po raz pierwszy na Forum.

W pewnym poradniku systemu nawadniania wynurzalnego znalazłem informację, że średnica rury doprowadzającej (magistrali) oraz kran końcowy nie mogą mieć średnicy mniejszej
niż 19 mm (3/4"). U mnie niestety jest 1/2", lecz mimo tego przyłącze daje wydatek około 2 m3/h. Ciśnienie w sieci w mojej części miasta (wg informacji z wodociągów): 3,0 - 3,5 bara. Czy przy takich parametrach istnieje szansa na stworzenie poprawnie funkcjonującego systemu nawadniania trawnika?

Poniżej zamieszczam rysunek części swojego ogrodu (wykonany w programie Gardena), na której mam zamiar wykonać nawadnianie (niebieska kropka w lewym dolnym rogu to ujęcie wody). Jeśli chodzi o trawnik to drzewo po prawej stronie to mała 2 metrowa brzoza, natomiast po lewej u góry to 60 cm wysokości krzew).

Poza tym chciałbym umożliwić rozbudowę systemu w przyszłości (do max. 4 sekcji, posiadam jeszcze drugie ujęcie wody w innej części ogrodu). W miejscu ujęcia wody posiadam już wkopaną skrzynkę pod licznik, zawory, itp.). Interesuje mnie asortyment tylko profesjonalnych firm. Czy mógłbym przy okazji prosić Was o propozycję rozmieszczenia zraszaczy? Kształt trawnika jest dosyć skomplikowany. Jakie dysze Waszym zdaniem powinienem zastosować? Dość często u mnie wieje dlatego nie chciałbym zraszaczy tworzących "mgiełkę".

Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!

Piotrek

Ga...a przede wszystkim nie jest firmą profesjonalną, niezłą, ale dla amatorów i jej instrukcje co do projektowania dostępne w wielkich hipermarketach są wadliwe, U Ciebie brakuje na pewno zraszacza na środku. Zraszacze muszą dolewać do siebie aby opad był równomierny i nie wystąpiły "martwe pola". Rozmieszczenie zraszaczy zależy od ich zasięgu, dobierasz tak, aby nie lało po ścianach, więc pewnie jesteś skazany na zraszacze statyczne, czyli mgiełkę a nie obrotowe z większym strumieniem i innym sposobem wylewania wody.

Chociaż 8 metrów - musi to Witek zobaczyć bo ja tak ogólnie mogę coś podpowiedzieć, a le nie wiem czy dobrze, bo nie znam zasięgów.
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:24, 07 sie 2013

Do góry
Na niebieskiej pięknie się prezentują werbeny - też od Ani i ostróżki (druga odsłona) i inne takie
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:23, 07 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich!
Mój ogród nie jest duży ani mały - ma niecałe 10 arów, wymiary pasa startowego tj. 20 na 47 metrów, otoczony z 3 stron domami i murami. Moje osiągnięcie to stworzenie wrażenia ogrodu większego niż w rzeczywistości dzięki trikom wyczytanym w gazetach i podglądnietych w programach ogrodniczych tj. lusto w ogrodzie, ścieżka do nikąd, tunele w buszu roślin itp.
Jestem z zamiłowania również budowlańcem-cieślą buduje domki, układam kamienie na ścianie i wogóle lubię takie ,,mało kobiece" zabawy.
Witam na moim koncie i zapraszam do rozmowy.
Kasiek
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:20, 07 sie 2013

Do góry
Ostróżki też od Ani i odętka wirginijska

no i hortensje może nie tak obficie kwitną jak bym oczekiwał ale i tak ładnie

LM jeszcze czeka z kwitnieniem
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:17, 07 sie 2013

Do góry
Inne białości czyli tojeść orszelinowata w sumie podobna do budleji Tojeść od Ani Asc

i zakwitły białe cynie, a przy nich ostróżka letnia

jeszcze kwiotną białe lilie - mały być himalajskie ale są nn

i inne też nn, ale pięknie kwitną
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:13, 07 sie 2013

Do góry
Pięknie kwitnie teraz budleja biała
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:11, 07 sie 2013

Do góry
Jestem znów. Przez te upały to nic się nie chce i nawet zdjęć w ogrodzie nie robiłem. Ale dzisiaj się przemogłem i kilka fotek jest Popracowałem też ciężko ale na słońcu i chyba się przegrzałem bo mnie bolała głowa. Ale ważną pracę zacząłem - sianie kompostu i ściółkowanie nim na rabacie tzw "angielskiej" Oto kilka fotek
Najpierw sianie - podziwiam Alinkę za jej pracę - bo moja pryzma to 1/4 jej kompostownika a przesiałem tylko część

i rabata częściowo posypana - ale jeszcze wiele pracy i dni siania mnie czeka aby było tak jak chcę

Ogródkowy chaos u monitki 20:51, 07 sie 2013

Do góry
A teraz już ogrodowo

Obiecany Gosi malkul gracillimus w zeszłym roku

i w tym

Liliowiec gentle Sheperd zaczyna kwitnąć

No werbena uwielbiam ją za wygląd i te roje motyli które zwabia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies