Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:12, 21 wrz 2013

Do góry
dzisiaj po południu wyszło u nas SŁONKO yupiiiii juz dawno go nie widziałam. Pojechałam po nawozy i kupiłam też 3 hortensje Vanilla fraise
Wykopałam dwie hortensje, gigantyczne są, zdjęcie kiepskie bo pod słonce ale inaczej się nie dało, hortki w donicach są prawie mojej wysokości...

a tutaj już trzy nowe vanilki w pąkach! liczę żę w przyszłym roku będą równie piękne jak te zeszłoroczne

Ogród u stóp klasztoru 21:05, 21 wrz 2013

Do góry
alinak napisał(a)
zimowity w rozkwicie . dziewczyny jesień wielkimi krokami biegnie do nas . w górach śnieg a u mnie pierwsze liście do grabienia .

[

Ale pięknie, więc się zachwycam swobodnie.
Co jest w tym koszyku?
A z tą jesienią u nas to kicha, od środy mają być w nocy przymrozki, niech to....

Sprawdziłam przed chwilą prognozę na przyszły tydzień i przymrozków niet i 6 stopni w nocy a potem więcej. Dodam że to jest ta sama strona z prognozą. Co za bezsens, naprawdę. No ale się cieszę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:46, 21 wrz 2013

Do góry
Niestety ukazało się to czego najbardziej się obawiałem

Z drugiej strony bardzo ładnie.

Trzeba było wkroczyć w akcje przesadzania bukszpanu, dwa pręty fi20, szpadel....... za mało
Po póltorej godzinie walki już chciałem przypinać pasy i wyrywać samochodem
Przyszedł tata z pomocą i razem daliśmy rade wyrwać z ziemi buksika.
Później poszło już łatwo, obrót o 60 stopni przesunięcie bardziej pod płot i gotowe

Po wyrwie w krzewie nie ma śladu, no może troszke stracił kształt przez szarpanie w każdą strone

Tą małą dziure z dołu pomijamy i uznaje, że nie widze najwyżej podsadze jakimś bukszpanem.

Na bałagan pozostawiony proszę nie zwracać uwagi.

Teraz pozostaje zaplanować nasadzenia i zakrywać ogrodzenie winobluszczem. Jestem bardzo zadowolony z pozbycia się jałowca
Pierwszym działaniem będzie połączenie dwóch fal żurawek
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 20:45, 21 wrz 2013

Do góry
i jeszcze

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:45, 21 wrz 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Anek liliowce muszą być ... od dnia gdy ujrzałam ich szpaler w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jestem na nie chora absolutnie ... nawet mam na nie pomysła u siebie .. w szpalerze mają stanowić granicę warzywnika taty ... to jakieś 8 metrów ... 8 metrów to już szpaler ... wkleiła bym zdjęcia ale zdjęcia szpalerów liliowców ma Madżen bo mi bateria siadła ... w każdym razie liliowce tylko w szpalerach ... im dłuższy tym piekniejszy

edit ... znalazłam u Madżen przeklejam

Edit.. to moje Nie gorsze..
Pierwszy szpaler.. (nie mam czasu na szukanie bardziej rozkwitłych...)

A te dziś przekopałam..

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:45, 21 wrz 2013

Do góry
Opieńki z pozdrowieniami
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 20:44, 21 wrz 2013

Do góry
Przeprosiłam szydełko i powstały czapeczki

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:37, 21 wrz 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Kasiek, co to za roślinka, ta na środku z różowym kwiatkiem? I te na dole zdjęcia

I ta ścieżka to wysypana tylko tym czymś szarym, czy pod nią coś jest, jakaś włóknina..?

Kasiu to aleja różana , jasny róż to róża a ciemny obok róży to hortensja, oprócz tego rosna tu funkie i floksy. Po drugiej stronie scieżki są ogniki i też róże, oprócz tego floksy i piwonie. Purpurowe liście ma jabłonka Ola.

Scieżka ma pod spodem folie - można dawać włókninę, inaczej kamienie szybko ,,pochłonie" ziemia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:36, 21 wrz 2013

Do góry
Akcja Jałowiec Out przeprowadzona pomyślnie
To już zdjęcia historyczne. Krzaczek nawet nie wygląda na takiego wielkoluda jakim się okazał.

Zaczęła się walka, która w sumie trwała pół minuty. Elektryczny 'lisi ogon i po sprawie

Troszke mnie teraz plecy bolą jak spadł na mnie ten krzaczor, zabawnie musiałem wyglądać leżąc z jałowcem na sobie
I pamiątkowe zdjęcie z 'krzaczkiem'
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 21 wrz 2013

Do góry
Anek liliowce muszą być ... od dnia gdy ujrzałam ich szpaler w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jestem na nie chora absolutnie ... nawet mam na nie pomysła u siebie .. w szpalerze mają stanowić granicę warzywnika taty ... to jakieś 8 metrów ... 8 metrów to już szpaler ... wkleiła bym zdjęcia ale zdjęcia szpalerów liliowców ma Madżen bo mi bateria siadła ... w każdym razie liliowce tylko w szpalerach ... im dłuższy tym piekniejszy

edit ... znalazłam u Madżen przeklejam

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:18, 21 wrz 2013

Do góry
Królowa..... taras brudny przez nią jak cholera

Jakiś widoczek

I chyba ostatnie lilie wodne..
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:16, 21 wrz 2013

Do góry
Dziś też pożegnałam sie z jabłonką prowadzoną poziomo..
1. Nie mam czasu i cierpliwości od zabawy z prowadzeniem w poziomie..
2. Przeszkadzała w koszeniu
3. Ma dobre jabłka wiec wyprowadziliśmy ją do pionu i poszła w miejsce porzeczek, które poszły na śmieci.. i tak nie miałam czasu ich zbierać..
4. Jabłonka zasłaniała widok na ogród..

Był taki drapak.. z poziomem to już ma niewiele wspólnego

Tak poszła do pionu

A taki jest teraz widok... Ba.. i teraz jest fajnie

Trawniczek posiany.. M chciał jeszcze królowa wyrzucić.. bo przeszkadza w koszeniu..... ale została.

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:11, 21 wrz 2013

Do góry
Tosia napisał(a)

To ja będę cierpliwie czekała na zdjęcia tych nowych rabat
Na ogródkowanie mam tylko soboty, porażka! Pamiętam jak moje nowuśkie, drobniutkie hosty sadziłam gdy było już bardzo ciemno miałam czołówkę na głowie i dodatkowo byłam wspierana przez Pana z latarką
Ci co przechodzili musieli mieć niezły ubaw! Albo mysleli sobie - jaka wariatka!

Tosia.. ja notorycznie robię po ciemku lub przy czołówce
To wcześniejsze.. nieskończone..

I wyciągnięty ucięty kabelek Ten wcześniejszy

Miałam gdzie żurawki wrzosy, ale drzewa się rozrosły i wrzosom było za ciemno.. Rh przesadziłam bo miał zła ziemię. i posadziłam hosty... dosadzę ich więcej.. ale najpierw muszę wytępić tułacza....
Bałaganu udajemy, że nie widać..
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:07, 21 wrz 2013

Do góry
Macham zaglądajacym.. i sorki, że nie indywidualnie, ale nie mam czasu.. wpadłam tylko na chwilkę....
Wszystkie (prawie wszystkie) wysokie liliowce przesadziłam na nową rabatę.. kończyłam po ciemku wiec fota nie ma. Po ciemku wykopywałam też irysy bródkowe .. nie posadziłam ich bo myślę co z nimi zrobić... dużo pójdzie na kompost... ale cześć może bym posadziła.. szkoda tylko, że nie wiem który to był biały Śliczny był.. No i nie wiem gdzie... bo we wsiowym już ich nie chcę... dwie taczki kłaczy irysów.... masakra...
Ale kilka taczek liliowców przesadziłam.. tradycyjnie ucięłam kabel od oświetlenia A eM-uś pokazywał, gdzie jest kabel i mówił uważąj........ uważałam, a potem zapomniałam..
Wypieliłam 6,6m2 trawnika.. szkoda mi było ziemi na ściąganie z darnią Potem to urobiłam z torfem.. i akcja przesadzanie rozpoczęta..

stąd wykopywałam...

a tu wsadzałam..... potem musiałam zagęścić bo sie nie mieściły.. ależ jarmark kolorów będzie..

Moja bajka 20:06, 21 wrz 2013

Do góry
Posadziłam tą hortensję obok poprzedniej. Tu jeszcze w wersji przymiarek
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:04, 21 wrz 2013

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:01, 21 wrz 2013

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 19:55, 21 wrz 2013

Do góry
c.d. budowy piwniczki ogrodowej
Co z tym ogródeczkiem począć 19:52, 21 wrz 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
O znalazłam czy to jest Georgia Peach

A kocimiętka może tak troszku w cieniu być czy nie ?

Kocimiętka mnie się nie trzyma, miałam z nią różne dziwne przypadki, ale mi się podoba u Ciebie, byle rosła jak należy i cieszyła oko, a co do żurawki jak dla mnie to Georgia Peach, jest piękna ok, ale jak patrzę na nią to ona chce u ciebie rosnąć i bardzo dobrze się u Ciebie czuje
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:51, 21 wrz 2013

Do góry
Aniu jak u Ciebie ???
masz jakieś słoneczko ...
u mnie zimno, szaro ....

dopiero zakwitły moje spóźnialskie...
a może to i dobrze, bo jesień później do mnie przyjdzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies