Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:57, 08 lip 2015

Do góry
Dzisiejsze ogromne liliowce

Cudowny z mega grubymi płatkami American Fredoom, później mocniej się rozbił
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:56, 08 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Łukaszu, zacytowałam detale z Twojej bylinowej, bo są piękne Rabata już jest pełna i dojrzła. Nie wiem jak to zrobiłeś Bardzo, bardzo miło się do Ciebie zagląda i nabiera chęci na liliowce odmianowe
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:53, 08 lip 2015

Do góry
Troszkę Was pomęcze zdjęciami z wczoraj i dzisiaj

Bodziszek Renarda dla Iwonki, kwitnie tak sobie, ale liście ma cudne w dotyku, taki trwały zielony akcent na brzegu rabaty

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:49, 08 lip 2015

Do góry
Ewo rozchodnik zaraz pokażę na zdjęciach. Róże w purpurach u mnie to William szekspir 2000 i Munstead Wood, bardziej czerwona jest u mnie jeszcze Ascot, którą uwielbiam, ale jest odzielona od reszty Queen of Sweeden, do tego mam jeszcze 4 Krzwey Marii Theresi W sumie mam 2x MW, 1x WS2000, 2x A, 2x QoS i 4x MT

Moniko też zdarzało mi się podlewać po deszczu i na szczęście już się nie przejmuje dziwnymi spojrzeniami sąsiadów
Szmaragdowy Zakątek 19:39, 08 lip 2015

Do góry
Luki – a mnie oprócz „ptasich łapek” zachwyciła Berry Smoothie od ciebie i właśnie zamierzam kupić większą ilość tych ślicznotek

rozark – Reniu, u mnie SEROTINA rośnie w pełnym słońcu i zawsze ma raczej za sucho niż wilgotno. Co roku listki całe białe od mączniaka i bardzo szybko opadają ogołacając całą roślinkę…masakryczny widok. Miałam ją w tym roku wyeksmitować, ale chyba się przestraszyła i postanowiła pokazać na co ją stać.

popcorn – Carola, moje jukki rosną na słonecznej patelni od wschodu do godziny 16, a podlewane są tak samo jak inna „zielenina” bo mają pod stopkami linię kroplującą. Nie wiem co im jest, w tamtym roku sypnęłam im więcej nawozu i nawet obornik dostały i też nic…uwzięły się i nie kwitły! Byłam dzisiaj u znajomej na działce…ona ma 5 jukk. Wszystkie posadzone w jednym rządku jedna obok drugiej, wszystkie tak samo podlewane, tak samo nasłonecznione…3 pięknie kwitną co roku a 2 zakwitają sobie co drugi rok…taki kaprys chyba!
Ja już przestałam z moimi jukkami walczyć…nie chcą kwitnąć to nie …łaski bez!!!
Carola, jeśli chodzi o żurawki to wycięłam tylko listki które leżały na ziemi (trochę uszkodzone i przysuszone). Zasłaniały Danici, więc musiałam wyciąć co nieco żurawki żeby nie zjadły moich tujowych kulek do reszty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:55, 08 lip 2015

Do góry
Karolino ja też tak lubię jak jest nabite na rabatach Młode żurawki przy takich upałach muszą mieć bardzo mokro, u mnie nawet te nowo sadzone z moich nie przypalały się w upały, ale spokojnie tylko się ochłodzi to się zbiorą w sobie

Mateusz gliny nie było za dużo, może z 7-8 pełnych taczek.

W nocy była burza i bardzo mocno popadało, niepotrzebnie wczoraj podlewałem w ciemnościach bo wcześniej nie było kiedy

Znalazłem piękne buki na żywopłot i jak je zobaczyłem to żałuję, że mam graby tym buczkom tak pięknie świeciły się liście, ale raczej na moim piasku nie chciałyby rosnąć. Były też niewielkie grujeczniki prawie za darmo i bardzo kusiło mnie zabrać kilka tylko po co
Ogród niby nowoczesny ale... 15:36, 07 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Oj jest na czym zawiesić oko stipa z siewek kwitnie? no i gdzie tu sprawiedliwość, moja wzeszła w lutym i jeszcze nie kwitnie, a ładne gęste kępki mam.
Ta sesleria coraz bardziej kusi, ale nie mam miejsca

Łukasz, kwitnie ta co sama się wysiała. Ja dodatkowo posiałam sobie w domu stipę z nasionek. Potem w maju wystawiłam ją na dwór i zmarzła. Do dziś odbiła ale ma ledwo ze 5 cm. - ta na pewno nie zakwitnie.

magnolia napisał(a)
Magda jak ślicznie! Bujnie bardzo.... A grabowa jest świetna bo dosyć nietypowa i wieelka, a oddechem- nie można się nie zachwycić.

O matulu! jaki avatarek fajny!
Buziaki piekna kobitko

magnolia napisał(a)

jeszcze nie- w czwartek jednak będą.

Za to średniak dostał się do gimnazjum , nie najlepszego do jakiego startował, ale bardzo dobrego- dostało się 150 osób, w tym większość z rejonu( więc mieli gwarantowane miejsce), a odpadło 511- więc tez można powiedzieć że się popisał. Choć tydzień wcześniej wykręcił lepszy popis- przeciął sobie na wierzchu stopy tętniczkę i ścięgno. Mam więc gimnazjalistę szytego i w gipise na 5 tygodni

No kochana...zdolnych dzieciaczków się doczekałaś.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:31, 07 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mateusz myślę, że wczesne posadzenia bardzo sporych sadzonek, które udało mi się zdobyć i nawiezienie 5cm gliny oraz 5cm kompostu przynosi dobre efekty.

Dobre podłoże, które trzyma wilgoć daje bardzo wiele. A co do sadzonek to racja, sam to zauważyłem że nawet małe sadzonki które pikowalem w doniczkach rosły nie za szybko, po wysadzić do ziemi rosną w oczach. Sporo tej gliny musiałeś nanieść, niby 5cm to nie dużo ale powierzchnia dosyć spora, więc pewnie przyczepka gliny tam się znalazła
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:20, 07 lip 2015

Do góry
Mateusz myślę, że wczesne posadzenia bardzo sporych sadzonek, które udało mi się zdobyć i nawiezienie 5cm gliny oraz 5cm kompostu przynosi dobre efekty.

Iwonko żywopłocik wprowadzi porządek na całej rabacie, ale jednocześnie całkiem ją zamknie, dlatego u siebie zrezygnowałem z żywopłociku po całości tej rabaty bo też była taka pierwsza wersja, żurawek nie chciałem bo mam je wszędzie więc tutaj jest tylko mały żurawkowy akcent. Najważniejsze, aby pierwszy plan był trwały i dobrze się prezentował przez cały sezon dlatego zdecydowałem się na to co posadziłem. Ptasie łapki mam w jednym miejscu na krawędzi rabaty, więc zrobię Ci zdjęcie dla zobrazowania. Kwestia tego jak chcesz, żeby rabata się prezentowała

Kasiu na żywo widać jednak, że sporo roślin to młodziki ale nie przeszkadza mi to, a wręcz boję się przyszłego roku bo teraz rabata to istny labirynt jeżeli chce w nią wejśc, w przyszłym roku będzie to niemożliwe W jeżówkach się zakochałem w tym roku, ale preferuje odcienie różu, nie mogę się doczekać Buterffly Kiesesse czy jakoś tam się to pisze jestem jedynie zawiedzony, że w tym roku przyszły kiepskie sadzonki Secret ROmance i nie kupiłem.

Bozga dziękuje bardzo

Marto dziękuje, bardzo się cieszę z tej rabaty bo dzięki niej mogłem dosadzić to co jeszcze chciałem mieć i ja z efektu jestem zadowolony, na dodatek kilka zestawień dość ładnie się sprawdza. Napomknę tylko, że w panach mam kolejna rewolucje w przedógródku i mam na niego już pewną koncepcje... na pewno będzie dużo liliowców

Olu czy to jakiś wyczyn z rabatą to nie wiem, ale ja jestem zadowolony i każdy nowy kwiatek na niej ogromnie mnie cieszy

Olu leonku bardzo się cieszę

Olu w, kolejna Ola również bardzo dziękuje

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:03, 07 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Co do podlewania na noc, ja od x lat tak podlewam i teraz również i u mnie takie podlewanie sprawdza się najlepiej, pomijam fakt, że wcześnie rano nie chciałoby mi się wstawać podlewać trawy

rozumiem. Ale nasz słynny Pan Trawka ciągle nam powterzażeby an noc nie podlewać, staram się tego pilnować
Rododendronowy ogród II. 23:18, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu to samo zaobserwowałem u siebie na liliowcach, cieszyłęm się, że wypuściły dużo pędów kwiatowych, ale teraz jak się przyjrzałem to na pędach jest bardzo mało pąków. Na jednej odmianie pęd miał zazwyczaj ponad 30 pąków, a teraz co najwyżej 10, a niektóre odmiany jeszcze mniej.

Czyli to taki rok jakis dla nich niekorzystny . Dobrze ze to wytrzymałe rosliny to może w przyszłym roku bedzie lepiej.Piątek juz blisko................
Rododendronowy ogród II. 23:14, 06 lip 2015

Do góry
Bogdziu to samo zaobserwowałem u siebie na liliowcach, cieszyłęm się, że wypuściły dużo pędów kwiatowych, ale teraz jak się przyjrzałem to na pędach jest bardzo mało pąków. Na jednej odmianie pęd miał zazwyczaj ponad 30 pąków, a teraz co najwyżej 10, a niektóre odmiany jeszcze mniej.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:06, 06 lip 2015

Do góry
Iwonko to na zdjęciu, które zacytowałaś nietypowo od prawej: ciemne to bodziszek Midnight Reitter kwitnący na fioletowo, kolejny to rozchodznik odmiana Brilliant dorasta do 30-40cm, kolejny to bodziszek Rennarda kwitnie tak sobie, ale ma piękne listki bardzo miłe w dotyku, następna jest turzyca Ice Dance,

dalej jest już żywopłocik bukszpanowy za którym rośnie szałwia Blue Queen, teraz nadająca się już do ścięcia.
Dalej po lewej mam jeszcze za bukszpanem przetacznik Red Fox, który również idealnie nadaje się na obwódkę, zdjęcie mogę zrobić jutro
Jeszcze nie wiem, czy będę w sobotę.

Gosiu wiesz jak to jest jeszcze coś chciałbym sobie dosadzić, ale teraz już tylko cebulowe, dojdą czosnki i lilie, oraz kilka korekt z nasadzeniami, ale to już na jesień bo po ostatnim przesadzaniu przy tych upałach muszę podlewać każdą roślinę z osobna Na szczęście obecnie mam na to czas.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:58, 06 lip 2015

Do góry
Paweł też jestem zaskoczony, do tego stopnia, że te co słabiej urosły mnie irytują, ale i tak jestem mega mega zadowolony bo rabata miała powstać dopiero jesienią i to nie w całości. Chociaż już doskwiera mi brak miejsca na niej, a chciałbym jeszcze coś dosadzić

Łukasz pewnie zapraszam , daj znać tylko kiedy się wybierasz i drzwi czekają otwarte

Frezjo bałem się jeżówek bo raz kupiłem i padły mi po zimie, ale teraz już wiem, że z mojej winy, a warte są każdego zachodu. Ta ze zdjęcia to Secret Affair.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:51, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

O matko, jak slicznie
Łuki, co masz na obwódce posadzone? Bo nie mogę się rozeznać? Po kolei możesz wymienić dzięki
Ps. Będziesz w sobotę na spotkaniu?
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:51, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiem jak to się dzieję, ale znów otwieram twój wątek i zdjęcia, cóż za wyczucie czasu z mojej strony
No i oczywiście jak mógłbym nie zaglądać.
szałwia powalająca z tego co widzę to prawie wszystko pożarła w donicy

hehehe ... jeszcze ma chwilkę ... za moment do cięcia
Ogród niby nowoczesny ale... 22:37, 06 lip 2015

Do góry
Oj jest na czym zawiesić oko stipa z siewek kwitnie? no i gdzie tu sprawiedliwość, moja wzeszła w lutym i jeszcze nie kwitnie, a ładne gęste kępki mam.
Ta sesleria coraz bardziej kusi, ale nie mam miejsca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:37, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

[img size=321x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/903446

piękności..zakupiłam ostatnio "Supreme Cantaloupe"...jeszcze nie kwitnie ale widziałam na żywo i złapała za serce
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:35, 06 lip 2015

Do góry
Oj posadziłbym tyłeczek pod taką palmą, ale w sumie obecnie nie ma co narzekać na brak słońca
Już wiem gdzie wepchnę czosnki główkowate, cudnie grają z takim różem.
Ogród cudnie się prezentuje, a werbena bardzo ładnie wygląda pod Umbrami, trzymam kciuki za przedpłocie... wolę nie myśleć co będzie jak u mnie kanalizacje zaczną kopać, a podłączenie zaraz obok bukszpanowej...
Szmaragdowy Zakątek 22:21, 06 lip 2015

Do góry
Ptasie łapki bardzo mnie w tym roku zachwyciły, bo w zeszłym kupiłem i od razu dzieliłem, aby mieć więcej sadzonek o niestety odbiło się na urodzie tym bardziej, że dzielone pod koniec czerwca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies