Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

leon60 07:16, 07 lip 2015

Nowa rabata powala , jest piękna
olaw 08:58, 07 lip 2015

leon60 napisał(a)
Nowa rabata powala , jest piękna

Podpisuję się pod słowami Oli
Luki 15:20, 07 lip 2015

Mateusz myślę, że wczesne posadzenia bardzo sporych sadzonek, które udało mi się zdobyć i nawiezienie 5cm gliny oraz 5cm kompostu przynosi dobre efekty.

Iwonko żywopłocik wprowadzi porządek na całej rabacie, ale jednocześnie całkiem ją zamknie, dlatego u siebie zrezygnowałem z żywopłociku po całości tej rabaty bo też była taka pierwsza wersja, żurawek nie chciałem bo mam je wszędzie więc tutaj jest tylko mały żurawkowy akcent. Najważniejsze, aby pierwszy plan był trwały i dobrze się prezentował przez cały sezon dlatego zdecydowałem się na to co posadziłem. Ptasie łapki mam w jednym miejscu na krawędzi rabaty, więc zrobię Ci zdjęcie dla zobrazowania. Kwestia tego jak chcesz, żeby rabata się prezentowała

Kasiu na żywo widać jednak, że sporo roślin to młodziki ale nie przeszkadza mi to, a wręcz boję się przyszłego roku bo teraz rabata to istny labirynt jeżeli chce w nią wejśc, w przyszłym roku będzie to niemożliwe W jeżówkach się zakochałem w tym roku, ale preferuje odcienie różu, nie mogę się doczekać Buterffly Kiesesse czy jakoś tam się to pisze jestem jedynie zawiedzony, że w tym roku przyszły kiepskie sadzonki Secret ROmance i nie kupiłem.

Bozga dziękuje bardzo

Marto dziękuje, bardzo się cieszę z tej rabaty bo dzięki niej mogłem dosadzić to co jeszcze chciałem mieć i ja z efektu jestem zadowolony, na dodatek kilka zestawień dość ładnie się sprawdza. Napomknę tylko, że w panach mam kolejna rewolucje w przedógródku i mam na niego już pewną koncepcje... na pewno będzie dużo liliowców

Olu czy to jakiś wyczyn z rabatą to nie wiem, ale ja jestem zadowolony i każdy nowy kwiatek na niej ogromnie mnie cieszy

Olu leonku bardzo się cieszę

Olu w, kolejna Ola również bardzo dziękuje

popcorn 15:26, 07 lip 2015

Cudnie i z przepychem, jak lubię
popcorn 15:27, 07 lip 2015

Żurawki od Ciebie mi się częściowo usmażyły przez te upały.. podlewam i liczę że odrosną przypalone listki:/ ech ta pogoda, jak nie urok, to...
mateuszmichn 15:31, 07 lip 2015

Luki napisał(a)
Mateusz myślę, że wczesne posadzenia bardzo sporych sadzonek, które udało mi się zdobyć i nawiezienie 5cm gliny oraz 5cm kompostu przynosi dobre efekty.

Dobre podłoże, które trzyma wilgoć daje bardzo wiele. A co do sadzonek to racja, sam to zauważyłem że nawet małe sadzonki które pikowalem w doniczkach rosły nie za szybko, po wysadzić do ziemi rosną w oczach. Sporo tej gliny musiałeś nanieść, niby 5cm to nie dużo ale powierzchnia dosyć spora, więc pewnie przyczepka gliny tam się znalazła
Luki 08:55, 08 lip 2015

Karolino ja też tak lubię jak jest nabite na rabatach Młode żurawki przy takich upałach muszą mieć bardzo mokro, u mnie nawet te nowo sadzone z moich nie przypalały się w upały, ale spokojnie tylko się ochłodzi to się zbiorą w sobie

Mateusz gliny nie było za dużo, może z 7-8 pełnych taczek.

W nocy była burza i bardzo mocno popadało, niepotrzebnie wczoraj podlewałem w ciemnościach bo wcześniej nie było kiedy

Znalazłem piękne buki na żywopłot i jak je zobaczyłem to żałuję, że mam graby tym buczkom tak pięknie świeciły się liście, ale raczej na moim piasku nie chciałyby rosnąć. Były też niewielkie grujeczniki prawie za darmo i bardzo kusiło mnie zabrać kilka tylko po co
Kuba 09:41, 08 lip 2015

Bylinowa przepiękna-też tak chcę!!!!!
Napisz proszę jakie tam rosną róże szczególnie chodzi mi o purpury/burgundy, czy to ich docelowa wielkość, piszesz że jest tam rozchodnik którego nie widzę, pomóż mi go namierzyć
Borbetka 10:30, 08 lip 2015

Też podlewałam ze 2 godziny, a potem lało. Ale mój tata, ogrodnik z wielkiego zamiłowania, podlewa nawet jak pada cha, cha.
Luki 20:49, 08 lip 2015

Ewo rozchodnik zaraz pokażę na zdjęciach. Róże w purpurach u mnie to William szekspir 2000 i Munstead Wood, bardziej czerwona jest u mnie jeszcze Ascot, którą uwielbiam, ale jest odzielona od reszty Queen of Sweeden, do tego mam jeszcze 4 Krzwey Marii Theresi W sumie mam 2x MW, 1x WS2000, 2x A, 2x QoS i 4x MT

Moniko też zdarzało mi się podlewać po deszczu i na szczęście już się nie przejmuje dziwnymi spojrzeniami sąsiadów