Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:17, 17 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Mega mi się podoba u mnie widziałam jeszcze supertunie w OB.. albo internetowo u Kalisiaka.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:10, 17 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Donica z lamelkami gotowa.
Przed - nudna elewacja i po - deseczki .

Coś pięknego !
Mój ogrodowy pamiętnik 12:07, 17 cze 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Co te róże tak się wolno zbierają. Chyba tylko u mnie.

No i w związku z brakiem róż to jest głównie tylko zielono.

Ale pięknie !!
W ogródku Martki 11:57, 17 cze 2022

Do góry
Ogrodowego urlopu cd. Wycinam liście po cebulowych, wykopuję tulipany, usuwam chwasty, niekiedy wręcz darń chwaścianą, robię miłe przerwy. Lista prac przez to nie skraca się w tempie zawrotnym. Zachwycam się najnowszą rabatą. Zwiewnie, sielsko i bez zielska
Kosmosy, bodziszek kantabryjski Biocovo, rozplenice, przetacznik kłosowy i goryczkowaty, amsonia, chabry Black Boy jako wisienka. Klon palmowy z B za 13 Oraz dwie cukinie

Przedziwny Ogród 11:47, 17 cze 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale dekoracje, widać, że kochasz je tworzyć.
Obiecuję sobie co roku, że „coś” w końcu zrobię i na chęciach się kończy

Dekoracje, to moja pasja. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez ozdób. Taki mam styl

W ogródku Martki 11:45, 17 cze 2022

Do góry
Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa pod adresem różanych portretów, one wymagają tego, by z nieprzymuszonej woli wstać o dość wczesnej porze… więc wiecie… przyjmuję w zamian każde dobre słowo

Ewo, dziękuję, sama jestem zaskoczona zmianami w ogrodzie i we mnie też przez ostatni rok A miało nie być róż, żółtego, niebieskiego, etc. etc. dziękuję także Tobie za wsparcie „w krytycznych momentach” bo zasługa pięknego ogrodu bez wątpienia jest efektem wymiany informacji i doświadczeń z Wami.

Roociko, te paprotki to narecznica szerokolistna, górska i wietlica japońska. Po zimie byłam pewna, że wietlica zaginęła, a jednak nie, była niespodzianka

Haniu, właśnie zaczęłam się zastanawiać, czy chodzi o ciachnięcie całego przywrotnika? Bo że kwiatostany, to wiem.
Zbiorów cukinii nie ma jeszcze, na razie są cukinki, ale w przyszłym tygodniu robię pierwsze zbiory Czytałam, że wczesne obrywanie pierwszych pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych owoców.
Moja strefa klimatyczna to 6b, czyli zgadza się. Miejscówka jest zaciszna… Plan jest taki, że zrobię objazd do 3 szkółek i zobaczę, co mają. Twój klon też mnie kusi, ale zastanawiam się, czy nie posadzić go przed domem przy szpalerze z miskantów. Mam tam potrzebę drzewka zaś Heptacodium za oranżeria w miejscu drugiego klona, którego już nie ma.
Zmywarki szkoda, ale szczerze mówiąc to cieszę się, że nie spaliło się nic więcej czytaj wszystko, mam w kuchni blat z drewna… gdyby nikogo nie było w domu…

Juziu, to fakt, ściana nie przeszkadza w odbiorze Aleksandra jest piękna, ale przeraziła mnie początkowo kolorem, spodziewałam się różu, a na pączku zaczęła się pokazywać jakaś czerwień… która jednak okazała się koralem i następnie różem koralowym, to już jest do zaakceptowania. Sąsiedztwo dla niej musi być naprawdę nienarzucające się. Tylko jakie?

Alicjo, dziękuję za tyle miłych słów, spąsowieć można Pieris Katsura ma piękne, bordowe przyrosty. Potem łagodnieją. Alu, czas na odpoczynek i bierze się z wybiórczych dążeń do perfekcjonizmu w jednych kwestiach go mam, w innych nie i jest dobrze. Do podróży ogród trzeba przygotować, choć to nie on rusza w podróż, tego się dopiero uczę
Heptacodium oglądałam u Ciebie i urzekło mnie. Mam dla niego miejscówkę, nawet zamówiłam, ale nie dotarło. Kupię stacjonarnie, może gdzieś znajdę. Ambrowców mam 5, na razie wstrzymam się… dwukolorowego nie widziałam, zerknę, dzięki!

Wiaan, jeszcze czekam na objawienie dwóch Jude de Obscure i Lady Emma Hamilton, nie rozkwitła też jeszcze Ascot, ale tej pączki już znam z zeszłego sezonu. Z różami jest pięknie, ale z pewnością wymagają uwagi i pracy Bardzo mnie ta przygoda ogrodowa uszczęśliwia

Lidko, nie mam róż tego typu, tylko Artemis. Preferuję większe kwiatostany. Jesteś pierwszym gościem, miło mi, że nadal zaglądasz

Elu, u mnie nic nie spadło, wszystko przeszło. MW ma u mnie półcień. Służy jej zdecydowanie. Szałwię chcę przyciąć, by zdążyła jeszcze raz w sezonie obficie zakwitnąć, zrobiłam tak w zeszłym roku, szybko odbiła i przez całą jesień miałam drugie kwitnienie, choć nie tak obfite, ale nie jest źle

Magaro, gdyby po różach nic nie kwitło, to też bym się nie smuciła, po tym szaleństwie róż chętnie „odpocznę” i dam poszaleć innym rabatom. Ale raczej będzie kwitło. Ponieważ… obecna różanka powstała w wyniku doklejenia pasa róż do istniejącej od zeszłego roku bylinowej, a tam oprócz znanych już wszem penstemonów kwitły gaury Lindheimera, różowe jeżówki i w tym roku dosadziłam chabry purpurowe. Jeśli jeżówki przestaną mi pasować, bo to w zasadzie nie jest idealne połączenie dla róż, to przesadzę w przyszłym sezonie. Gaury są zwiewne, ale też dość wysokie, będą dobrym tłem. No i nasienniki penstemonów też ładnie się prezentują na rabacie przez cały czas. W zeszłym roku było tak:

Antracycie, na zdjęciu są trzy sadzonki Bupleurum posadzone razem. Gdzieś wyczytałam, żeby sadzić kępkami i spróbowałam część tak, część osobno. Ten pierwszy pomysł jest lepszy, a nawet za skromny. U mnie B. ma bardzo dużo słońca i bardzo dużo miejsca, może to chwyciło? Trzeba by posadzić w masie i ocenić efekt. Ale czy warto powtarzać eksperyment? Nie wiem jeszcze, co wniesie, ocenię po zakwitnięciu. Twoja łączka wymaga chyba mocniejszych kontrastów ale już chabra Black Boy polecam.

Tajemniczy Ogród 11:44, 17 cze 2022

Do góry
Już mi się czasem miesza, co wrzucałam, ale - dla potomnych - nowa rabatka nabiera mocy:

Naparstnice zaczynają swój pokaz:
,
Gromowładny zarasta:

a Cuma chodzi po krzakach i wyżera hemoglobinę, którą podsypałam magnoliom:
Przedziwny Ogród 11:39, 17 cze 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
No właśnie wygląda super, też czekam na całość skończonej pracy

Już niebawem

Tajemniczy Ogród 10:40, 17 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ależ śliczna jest ta róża - żarcik . Będę szukać. Przez Ciebie

Biorę na klatę A masz już Alden Biesen? Bo jeśli nie, to z piżmowych ona u mnie jest na pierwszym miejscu Uwielbiam ją i już trzy sztuki u mnie rosną Nie umiem jej zrobić zdjęcia, ale kolor ma po prostu obłędny. Te fotki z zeszłego roku, bo teraz dopiero się rozzkręca ale jak widzę tą liczbę pączków....ach Ona nie jest wcale biała jak na tych fotkach - mieszanina starego różu, zieleni i bieli. No cudo.

Tajemniczy Ogród 10:36, 17 cze 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)

I jeszcze ta trawka obok kocimiętki, fajna, taka wyprostowana, co to jest?

Renatko, tu nie jestem pewna - na pewno któraś z molinii, ale nie zapisałam od razu i musiałabym poszukać gdzieś w tej stercie paragonów, które zbieram, żeby wiedzieć co kupuję Coś mi kołacze Witches Broom ale głowy nie dam uciąć
Na górnym zdjęciu jest na pewno Witches Broom, wyglądają bardzo podobnie, więc tam też może być ona. Obiecuję, że w wolnej chwili dokopię się do nazwy i potwierdzę

Dębowe zakątki 10:23, 17 cze 2022

Do góry
Kwitną lilie

róża blue rhapsody

Dębowe zakątki 10:19, 17 cze 2022

Do góry
róża bouquet parfait

Dębowe zakątki 10:15, 17 cze 2022

Do góry
gogo napisał(a)
U Ciebie niezmiennie kolorowo, pięknie wszystko kwitnie
Też chwalę Twoje obrazy, cudne, i anioły
Ja też bardzo lubię szałwię jednoroczną, wolę tę z podłużnymi liśćmi, niż z okrągłymi.
Ona nie rośnie wysoka, ok. 30 - 35 cm.
A z szałwiami wieloletnimi to tylko kłopot, bo dobierają się do nich golasy
I krótko kwitną.

U mnie karczownika upolował któryś z dokarmianych kotów i zostawił blisko nory.
Ale młodą różę zdążył podgryźć i padła

Grażynko, ja bardzo lubię kolorowo
Teraz kwitnień róznych jest dużo
Szałwie mam tylko te jednoroczne i chyba jedną wieloletnią.
Jeszcze ze 2 szałwie wieloletnie mi się marzy

chipek

Piwonia kocimiętką

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:09, 17 cze 2022

Do góry
Cześć wszystkim,

Na wiosnę kupiłam 3 piękne doorenbosy. Duże donice, piękny system korzeniowy. Posadzone w torfie wymieszanym z glebą (piach i glina, wokół rośnie mnóstwo brzóz i sosen). Wystawa południowa. Ostatnio mamy ciągle ulewy, nawet trawnik miejscami przestał sobie radzić. 2 z moich brzóz w ciągu tygodnia zrobiły się całkiem smutne, zwieszone. Liście usychają, brązowieją - raczej na całej gałęzi niż pojedynczo. Gałązki póki co elastyczne (nie wyglądają jakby usychały gałęzie). Drzewka pomimo to wypuszczają dalej liście. Trzecia brzoza, która rośnie tuż obok jest (przynajmniej jeszcze) szczęśliwa i ma największe liście. Od kilku dni poszukuje co im może dolegać. Nie wygląda mi to na rdzę, czy chorobę grzybową. Pasożytów tez nie widzę. Czy to możliwe, że zasychają, bo mają za mokro? A może to jakaś choroba? Może póki się nie ukorzeniły, przesadzić je w bardziej piaszczyste miejsce?

Pozdrawiam,
Marta
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:04, 17 cze 2022

Do góry
Agi, Martka, Wiola, Lucy, Wiaan, Juzia, Agnieszka, Lidka, Kordina, Magara, Asia (Roocika) - bardzo dziękuję za pochwały dla małżonkowego dzieła . Dziękuję tez za wszystkie sugestie dotyczące obsadzenia donicy.
Najbardziej spodobał mi sie pomysł Mirki i Wiaan - supertunie ze stipą, a jesienią wrzosy. Supertunie spełnią moje pragnienie obfitości kwiecia, koloru i długiego kwitnienia. Dam tu różne szalone kolory . Mam nadzieję, ze jeszcze można je kupić .
Ścianka jest duża (a nawet ogromna), jednak ona jest tu elementem elewacji, nie kusi zatem przełamywanie jej bryły. Widać to w nieco szerszym kontekście - donica jest tylko dodatkiem do „elewacji”, koniecznym, by ta „elewacja” zaistniała .
Dębowe zakątki 10:02, 17 cze 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
No popatrz Ty piszesz, że niezawodny i obficie kwitnący, a u mnie taka mizerota. Niby kwitnie, ale ma z 6 kwiatków. Miło mi, że Ci się u mnie podoba.
Piękne te anioły i fajnie, ze Twoje obrazy mogło zobaczyć więcej osób.

U mnie Ville kwitnie od kilku lat bardzo obficie. Może swojemu miejscówkę zmień ?
Oj bardzo mi się u ciebie Dorotko podoba
Ja też się cieszę ,że moje obrazy mogło zobaczyć więcej osób
hmm tylko mogłoby więcej też osób je kupić. No nic poczekamy i na to

LO.

Gizelka

NN

W ogródku Martki 09:56, 17 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Również z nasion - Bupleurum. Nie tak zaawansowany jak Zuzy.

Nie tak zaawansowany, ale bardziej dorodny. Myślę, że ma lepsze warunki niż u mnie.

Bardzo ładne portrety różane
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 09:42, 17 cze 2022

Do góry
Witam, Bardzo proszę o opinie nt. trawy pampasowej jak na zdjęciu.
Wsadzona została blisko 2 miesiące temu a póki co ma tylko 3 nowe pędy.
Jak widać, w poprzednich latach było ich dużo więcej i były bardzo grube, dlaczego w tym roku rośnie tak słabo? Wsadzona została z dużej donicy i bryłę korzeniową miała solidną, kupiłem dwie sztuki (duże, koszt jednej - 40 zł) i obie rosną bardzo słabo, jedna ma 3 pędy a druga tylko dwa,
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:40, 17 cze 2022

Do góry
Nowy nabytek Forever&Ever
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:05, 17 cze 2022

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Witam chyba Agnieszka

Jestem pierwszy raz przepiękny dom i usytuowanie terenu.
Pole do popisu nie jest to trudny teren ale nasuwa się pewnie mnóstwo pomysłów jak go zaaranżować chodzi mi o tył domu.

Trawy obecne robią robotę a ten akcent z klonu chyba Atropurpurea jest przepiękny.

Dlugi pas muru tak jak pisałaś trzeba czymś obwiesić o ile się nie mylę. Pewnie jakimś bluszczem. Dałabym jakieś akcenty z terenu chodzi mi o gadżety drabiny np w poziomie, kola Lub lustra w ramach.
Ogólnie jest pięknie i trzeba czekać na koniec realizacji i pełnię szczęścia.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies