Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 16:15, 09 paź 2022

Drugie miejsce, gdzie jeszcze widzę potencjał żywiopłotowy, jest tu przy tarasie, gdzie posadziłam na planie równobocznego L judaszowce. Też mi chodzi po głowie, aby to miejsce jakoś oddzielić od reszty w sposób bardziej formalny.

Na razie jeszcze nie mam pomysłu, więc chodzę o oglądam to miejsce. Może to będzie za ciężkie w odbiorze?
Wiolka5_7 16:39, 09 paź 2022

Martka napisał(a)
Wiolu, pytasz, gdzie chcę sadzić kolejny żywopłot. Mam szalony pomysł, aby to zrobić od północnej strony skrzyń warzywnych i wydzielić w ten sposób warzywnik. Za jakiś czas nie będzie tu skrzyń, rozpadną się ze starości, wtedy zrobię po prostu rabaty warzywne w ziemi. Żywopłot nie będzie ich zacieniał, bo będzie od północnej strony. Co sądzisz?

Tak myślałam, że chcesz tutaj go zrobić
Świetny pomysł

Bodziszka Rozanne bym dzieliła wiosną, bo one ciężko się dzielą, lepiej wiosną ,mam to sprawdzone jak tylko wypuszczą listki to dziel.

Seslerie bym podzieliła spokojnie, moje dzielone 2 tyg temu pięknie się przyjęły i mają nowe przyrosty, nawet te z mikro korzonkami Tylko przytnij je, niech cała moc idzie w korzenie

Rdesty dzieliłam wiosną i świetnie to zniosły
Alija 18:45, 09 paź 2022

Mnie też bardzo podoba się ten pomysł, żywopłocik będzie świetnie oddzielał warzywnik od reszty ogrodu.

Jeśli chodzi o dzielenie traw to zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że wiosna jest najlepszą porą, inni uważają, że wczesna jesień. Nie umiem doradzić, ja dzielę, przesadzam rośliny, kiedy akurat mam chęci, trzeba tylko pamiętać o podlewaniu, żeby nie przesuszyć korzeni.
Mary 19:01, 09 paź 2022

Martka napisał(a)
...
8. Oraz: czy z tych turzyc da się zrobić kilka trawek? Nie mam żadnego doświadczenia z dzieleniem turzyc. Czy wiecie może, jaka to odmiana?

Myślę, że to Turzyca Everillo.
Jak wspominam rady Toszki to mi sie kojarzy, że trawy przesadza się do końca sierpnia. Chyba za późno.
A jak chodzi o tę konkretną turzycę to coś kojarzę, że ona czasem wymaga czyszczenia wiosną i rozdzielania na pojedyncze kępki. Ja bym poczekała do wiosny,
Mary 19:03, 09 paź 2022

Martka napisał(a)
Zagadkowa jest sprawa żywopłotu cisowego od frontu: połowa rośnie szybciej, druga wolniej, wręcz stoi w miejscu, sadzone w tym samym czasie i z tymi samymi dodatkami. A jednak inne - jakby się umówiły. Roznica worostu to dobre 40 cm.

Dziś zauważyłam, że krzaki na tej niższej połowie są obsypane owocami, ta wyższa połowa żywopłotu owocuje bez porównania słabiej. Może to jest rozwiązanie zagadki??? Inna gleba i braki wody po prawej stronie?

Czy tam bliżej podjazdu nie było np. głębokich wykopów, żeby położyć jakieś kable czy rury?
Mary 19:33, 09 paź 2022

Taka różnica, że jedne rosną, a inne kwitną to wydaje się wskazywać na różnice w ilości azotu i potasu. Może te które Ci tak mocno rosną mają zbyt dużo azotu? Dlatego szybko przyrastają, a nie wydają owoców.
Agatorek 20:50, 09 paź 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Martka nie zauważyłam siewek hameln.

.

A ja w zeszłym roku przesadzałam „siewki” rozplenicy. Nie wiem jakiej odmiany.
Rozplenica-matka rośnie nad „starym” oczkiem około 5-6 lat. Także siewki pojawiły się po kilku latach. W tym roku nie widziałam nowych (trudny dostęp, tuje, sosny plus można łatwo wpaść do oczka). Albo jeszcze za małe . Wszystkie rozplenice-córki ładnie zakwitły w tym roku.

Co to za skrót ZPJ? Coś nie doczytałam
Martka 21:18, 09 paź 2022

Wiolu, dziękuję, dzielę teraz seslerie, resztę na wiosnę. Jestem zaskoczona, że przewidziałaś miejsce

Alicjo, pomysł z żywopłotem nabrał rumieńców, kupuję cisy. Przez chwilę myślałam, czy nie skusić się na liściaste, ale jednak przez długi czas będzie pusto... całoroczne w tym miejscu będą idealne. Może nie ma to dużego znaczenia? ... zrobię eksperyment. Niektóre trawy podzielę teraz, inne na wiosnę. Bodziszki i paprocie zostawię na wiosnę.

Mary, dziękuję, to chyba faktycznie Everillo. U mnie siedzi już od kilku lat, bez spektakularnych efektów, jak widać. Podzielę na wiosnę, dużo tu do stracenia nie ma Zmienię miejscówkę,
Zagadka cisowego żywopłotu - chyba rozłożyłaś ją na czynniki pierwsze. Niedobory. Tylko znów zastanawiam się, z czego one wynikają, jeśli nawoziłam, to po całości Wykop był pod kabel, ale znów po całości żywopłotu aż do podjazdu. W 2011, żywopłot sadziłam w 2017. Czy dobrze rozumiem, że wykop rozluźnia glebę i poprawia sytuację? Ale znów, dlaczego połowa? Znów wracamy do powodów, które mogą tkwić w zasobności gleby? Mam na działce miejsca bardziej i mniej gliniaste, bardziej i mniej żyzne. Chyba to? Sypnę na jesień na tę słabszą część jeszcze raz mączką rogową i bazaltową.

Agatorko, właśnie gdzieś mi dzwoniło, że rozplenice potrafią się wysiewać. Córki powtórzyły cechy matecznej?
ZPJ to złota polska jesień

nicol21 21:33, 09 paź 2022

Zywoplot od polnocnej str warzywnika bedzie super. Jak piszesz - kiedys ladnie zakryje warzywnik w ziemi.

Odpowiedzi co do dzielenia traw i mi sie przydadza
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mary 21:34, 09 paź 2022

Martka napisał(a)
Mary, dziękuję, to chyba faktycznie Everillo. U mnie siedzi już od kilku lat, bez spektakularnych efektów, jak widać. Podzielę na wiosnę, dużo tu do stracenia nie ma Zmienię miejscówkę,
Zagadka cisowego żywopłotu - chyba rozłożyłaś ją na czynniki pierwsze. Niedobory. Tylko znów zastanawiam się, z czego one wynikają, jeśli nawoziłam, to po całości Wykop był pod kabel, ale znów po całości żywopłotu aż do podjazdu. W 2011, żywopłot sadziłam w 2017. Czy dobrze rozumiem, że wykop rozluźnia glebę i poprawia sytuację? Ale znów, dlaczego połowa? Znów wracamy do powodów, które mogą tkwić w zasobności gleby? Mam na działce miejsca bardziej i mniej gliniaste, bardziej i mniej żyzne. Chyba to? Sypnę na jesień na tę słabszą część jeszcze raz mączką rogową i bazaltową.

Moja myśl była taka, że wykop rozluźnił niższe warstwy ziemi, co pozwoliło tym cisom głębiej się ukorzenić. A czy miejsce po wykopie było zasypane tą samą ziemią?
Może warto jeszcze zastanowić się, co się dzieje po drugiej stronie płotu.