Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:36, 12 lip 2013

Do góry
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:35, 12 lip 2013

Do góry
Pozdrawiam odwiedzających przed pracą Być może dzisiaj to będzie "ten dzień" gdy mnie do cywilizacji podłączą
U nas sobie... pada... Wczoraj udało mi się ciut ciut popracować w ogródeczku... ale coś ten rok w moim rejonie pracy ogrodowej nie służy...

Mam do Was pytanie - i prośbę - otóż mam takie miejsce "przy płotku" - jeszcze niedawno był tam "ugór" ale w zeszłym roku zrobilam rabatkę - pierwsza była raczej do kitu bo posadziłam wszystko niskie... druga też jest raczej do kitu choć posadziłam trochę wyższego - za to kolorystycznie jest szaleństwo i ogólnie "na oko" ładnie wygląda jak się spojrzy z daleka (zdjęcia nie oddają tego). Kolory są wszystkie - bo chcialam wiedzieć jaki najbardziej by mi tam przypasował. A rosną sobie tam: zawilce, aksamitki, gipsówka, liatra, wiciokrzewy, pięciornik, heliotropy, lilie, lawenda, kuklik, szałwia, smagliczka, floksy drummonda no i nie wiem może co jeszcze Wiele to jednorocznych więc raczej bezproblemowo wypadnie Na pewno też wypadnie wiciokrzew bo nie mogę znieść ilości mszyc jaką ma wiosną.
I tak: wiem że tak nie zostanie w przyszłym roku - i mam dwa pomysła na tą rabatkę i nie wiem co będzie lepsze i dlatego prośba do was o pomoc Miejsce jest słoneczne.
Pomysł nr 1 - to mi podpowiada serce i bardzo chciałabym bo nie mam na razie dla nich innego miejsca w ogrodzie to:
róże
lawenda/szałwia
lilie
no i coś rzucić na płotek
kolorystycznie trzymać się bieli, różu, fioletu

pomysł nr 2 to bardziej "wiejsko" czyli
jeżówki w roli głównej i jakies inne byliny, rudbekia, liatra coś tam takie. Kolorystycznie - do "ustalenia" I mam wrażenie że być może pomysł nr 2 byłby w tym miejscu lepszy... ale... chciałabym róże... Z drugiej strony płotka są hosty i myslę o posadzeniu tam cisów. Rabatę oczywiście można poszerzyć

Teraz będą obrazki miejsca i proszę powiedzcie co myślicie

Przedwiośnie ogrodu..:) 09:32, 12 lip 2013

Do góry

To zdjęcie z tarasu, a teraz z trawnika:

Cisy obłędne....takie duże chciałabym u siebie upolować były by z nich piękne stożki!!!!!

A miłorząb cudny ....ostatnio kocham miłorzęby i zachwycam się nimi coraz bardziej.
A rabata frontwa szykuję się cudna...kulki ...cisy.... żwirek
Moje poletko 09:27, 12 lip 2013

Do góry
Ja fajnie, że jesteś!
Pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 09:22, 12 lip 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)

I z moja corcia

Oj następna mała ogrodniczka rośnie z jaką uwaga ogląda kwiat
Pozdrawiam
Jurajski Ogród 09:21, 12 lip 2013

Do góry
Wczoraj na kamienne schody Jurajskiego Ogrodu zawitali goście: Dajana z Mężem z "Czarodziejskiego miejsca na ogród Dajany". Serdecznie dziękujemy Wam za tę jakże miłą wizytę.

Dajana to niezwykle sympatyczna, energiczna, żywiołowa i pełna zapału kobieta, a przy tym wrażliwa na potrzeby "braci mniejszych" - sobie odejmie, a zwierzaki nakarmi. Nie dziwię się, że sama "góry przenosi" w swoim ogrodzie i wiem, że je przeniesie - jak będzie trzeba.
Dajana na jurajskich schodach

A tu my obie na mostku

Z Moli na kamiennej ścieżce
W cieniu - zacieniona 09:20, 12 lip 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Ale U Ciebie pięknie rośnie!!
No to , to akurat nie powinno mnie dziwić....
Również pozdrawiamrównie cieplutko
Kolorowy ogród na piasku 09:20, 12 lip 2013

Do góry
viva napisał(a)
Na dobranoc i dzień dobry obrazki

ALeż masz dopracowane kanciki
i te szpalery różane .... zniesławiona (do tej pory nie wiem dlaczego) ostróżka pięknie sie prezentuje w rózach!!
Ach jak mi sie u Ciebie podoba
Moje poletko 09:17, 12 lip 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Celinko...pozdrawiam cieplutko...

Dzięki Bogusiu do Ciebie teraz zakukam
Moje poletko 09:14, 12 lip 2013

Do góry
Celinko...pozdrawiam cieplutko...
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 09:14, 12 lip 2013

Do góry
kraania napisał(a)

Ło mamusiu ależ u Ciebie jest pięknie .... i te podkładowe murki .... bardzo bardzo mi się podobają
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 09:05, 12 lip 2013

Do góry

Zadyszałam się spacerując po ogrodach, odpocznę chwilkę i idę dalejPozdrawiam Aniu
Moje poletko 09:00, 12 lip 2013

Do góry
Witam Was

Dziękuję za słowa otuchy.
Od kilku dni jestem w domu. Odkrywam świat na nowo. Ile rzeczy mnie zaskakuje. ....
OOO!!! ale ten pokój duży OOOO!!! ale dziwna kuchnia!! OOOO!!! a ile ubrań w szafach wisi!!!

Ogród czekał cierpliwie. M. robił fotki, abym w tym trudnym dla mnie czasie miała jakiś kontakt z rzeczywistością

Powoli wychodzę na prostą.... idzie ku dobremu...

Aby nacieszyć oczy, pospaceruję teraz po Waszych ogrodach

Grembosiowo 08:55, 12 lip 2013

Do góry
grembosia napisał(a)

Genialny pomysł na grilla w altanie Właśnie wpadł mi pomysł, żeby u mnie zlikwidować jedno przęsło i wstawić też takiego grilla, tylko nie wiem, czy się da Mogę skopiować pomysł?Zrobisz mi zbliżenie na szczegóły ?

Pozdrawiam serdecznie
Wizytówka - Mój ogród z elementami stylu japońskiego 08:25, 12 lip 2013

Do góry
Początki tworzenia ogrodu w 2006 roku i póżniejszy jego rozwój w następnych latach.
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 08:24, 12 lip 2013

Do góry

Dla posumowania trawnikowych historii jeszcze taki ogólny widoczek.
Nawet jeśli nie wzbudzą zainteresowania to traktuję je jako archiwum naszych zmagań.

Niepozorny biały kijek wbity w trawnik zapowiada rewolucję. Wyznacza nową granicę działki.
Wszystko co po lewo będzie drogą. Czeka nas wielkie przesadzanie prawdopodobnie już jesienią. Przedtem trzeba wyznaczyć nowe miejsca, wszystko przygotować i przemyśleć, żeby (o ile to możliwe) nie zmarnować żadnej rośliny. Duża operacja logistyczna, można powiedzieć...
Trochę się tego boję a trochę już czekam na te zmiany.
Pracy nie zabraknie i będzie co pokazywać...

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:14, 12 lip 2013

Do góry
Moje nowe zakupy . Trzemilny na pniu i świerki serbskie. Będą wsadzone na rabatce północnej, ale wciąż nie mam przygotowanej ziemii. Mam nadzieję, że do sierpnia uda mi się dla nich przygotować godne miejsce
Wizytówka - Mój ogród z elementami stylu japońskiego 08:13, 12 lip 2013

Do góry
„Ta moja walka trwała wiele lat niesamowitego wysiłku, ale wszyscy mówią że było warto zawalczyć o swoje miejsce na ziemi, a Pan Bóg rozum odbiera czasem po to, abyśmy mogli iść do przodu nie oglądając się wstecz”.
Dzisiaj prezentuję Wam zdjęcia i opis samodzielnego procesu tworzenia ogrodu z elementami stylu japońskiego.
A więc zaczynamy: „Moją przygodę z ogrodem rozpocząłem 12 lat temu kiedy otrzymałem w darowiźnie bardzo stary przedwojenny dom i stodołę wraz z dużym ogrodem znajdującym się na obrzeżach miasta w cichej spokojnej okolicy. Kiedyś spędziłem tam lata mego dzieciństwa i może właśnie sentyment zaważył na decyzji przyjęcia tak dużej posesji.
Rodzina była bardzo przeciwna podjętej decyzji. Chyba wówczas Pan Bóg mi rozum odebrał, bo gdybym wtedy miał światłość umysłu, nigdy nie porwałbym się na samotną walkę z wszystkimi przeciwnościami i z pracą którą należało wykonać.
W ogrodzie rosło prawie 50 drzew owocowych które należało usunąć.
Prawie 3 lata zajęło mi usuwanie drzew i wstępne porządkowanie terenu. Nie wiedziałem za co się zabrać. Ja jako członek już trzeciego pokolenia miałem inne wizje na dom i ogród. W pierwszych trzech latach koncepcja była taka, żeby tylko doraźnie uporządkować ogród, aby po przejściu na emeryturę było gdzie odpocząć i mieć jakieś zajęcie. A mieszkałem wówczas w miejskim blokowisku i nie bardzo uśmiechało mi się życie na emeryturze w miejskim gwarze. W 1998 roku przeszedłem na emeryturę i miałem czas ale nie miałem pieniędzy na to żeby cokolwiek remontować czy zakładać ogród. Niestety dzisiaj to wiem że ogród jest potężną inwestycją równie drogą jak budowa domu. Niezupełnie znałem się na roślinach, moją pasją były kiedyś kwiaty uprawiane w doniczkach w mieszkaniu i na balkonie, ale dobrze rozwijał się Internet i tam czerpałem wiedzę i inspiracje. Najbardziej zachwyciły mnie ogrody japońskie. Zgłębiam wiedzę na ich temat do dziś. One zaszczepiły we mnie pewne wizje kształtowania ogrodu i jego realizacje. Obecnie w moim ogrodzie są jego motywy, a ogród jest połączeniem różnych stylów bez wyraźnej przewagi w kierunku japońskiego stylu.

Wracając do początków budowy ogrodu wiedziałem, że aby ładnie się prezentował, musi być zróżnicowany wysokością terenu. Płaski teren nie tworzy wyraźnej perspektywy. Na kształt i budowę ogrodu miało wiele czynników które umiejętnie zagospodarowałem. Przede wszystkim zagospodarowałem olbrzymie ilości gliny i ziemi która pozostała po remoncie i przebudowie piwnic – i tak wpadłem na pomysł, że w jednym zakątku ogrodu usypię okrągłą skarpę o średnicy 8m i wysoką ok. 1m. Resztę ziemi rozplantowałem tworząc wyższy taras względem pozostałego terenu. W środku okrągłej pryzmy wyznaczyłem kwadrat 4mx4m i wybrałem ziemię na głębokość 1m i rozplantowałem ją wokół pryzmy odpowiednio poziomując tworząc skosy. Natomiast do środka kwadratu nawiozłem gruzu budowlanego który został po remoncie budynku. Przygotowałem bazę pod budowę altanki otwartej. I już miałem pewną wizję na kształt tej części ogrodu. Ponieważ zostało dużo cegły po remoncie domu postanowiłem zrobić schody na skarpę i murki oporowe zabezpieczające osuwanie się ziemi. Ten teren miałem wstępnie przygotowany już w 2004 r. W 2005 r. nastąpiło prawdziwe urządzanie ogrodu.. Sam remontowałem dom i jednocześnie tworzyłem ogród – było to niesamowite wyzwanie.
W 2005 r. postawiłem altankę, zrobiłem oczko wodne, posadziłem pierwsze drzewa i krzewy. Nie było dnia, abym nie odwiedził marketu z roślinami. W 2007 roku postanowiłem postawić altankę zamkniętą na chłodniejsze dni. Jest to herbaciarnia stylizowana na styl japoński. Wszystkie prace wykonałem samodzielnie. Posadziłem dużo klonów japońskich, które uwielbiam – szczególnie jesienią kiedy się pięknie wybarwiają. Posadziłem dużo wrzosów, wrzośców, dużo iglaków formowanych na styl bonsai oraz katalpę, która przepięknie kwitnie w czerwcu, a zapach kwiatów roznosi się po całej okolicy. W ogrodzie jest mnóstwo azalii, rododendronów i kącik różany oraz mnóstwo innych ciekawych roślin.
O każdej porze roku ogród jest inny. Zimą 2010 roku zrobiłem pierwsze lampy japońskie, które dodały uroku temu miejscu. Ogród ciągle się zmienia, bo i rośliny podrosły w ciągu 7 lat i ciągle trzeba je formować, przycinać, a nawet czasem przesadzić. I wydawało się, że to już koniec, a ciągle jakieś rośliny dokupuję. Maj 2010r. był szczególnie dotkliwy, gdyż 2 razy nawiedziła nas powódź i całkowicie zalała ogród. Jakimś cudem wszystko się uratowało, jednak musiałem dodatkowo zdrenować teren. Zalane było też oczko wodne i przez to woda nieciekawie wyglądała, postanowiłem jednak zostawić czyszczenie na przyszły rok. Posesja ma 1500 m. kw. .i jest co robić. W roku 2010 mój ogród otrzymał II nagrodę na szczeblu powiatowym za aranżację i umiejętne wkomponowanie roślin w otoczenie, wizualizację i dbałość o otoczenie posesji. Jest to duża satysfakcja dla mnie i jestem pewien że to co robię przynosi chlubę miastu i jej mieszkańcom”. Obecnie ogród przeszedł modyfikację, zmieniono trochę kształt oczka i wybudowano nową kaskadę. Zmieniono również lampy które wykonałem sam .Są nowe nasadzenia. Ogród zmienia się wraz z wiekiem i pora roku.
Blaski i cienie nowego życia 08:12, 12 lip 2013

Do góry
bukszpan u Pudełków fotografowałam
następnym razem będę pisała skąd fotka żeby nie byłonieporozumień

Dzisiaj przywitał mnie deszczowo-ulewny dzień,
więc z daleka pokażę Wam postęp prac z drugiej strony
jeszcze dzień potrzebuję....

i moja hortensja You&Me Forever w pełni kwitnienia- kolor kwiatów jaki ś taki blado-niebieski, więc będę kupować do donic zwykłe ogrodówki, w szkółce mi się podobała Bodensee niebieska i taką wielką miałam na nią chrapkę. Może w sierpniu sobie jeszcze kupię

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:11, 12 lip 2013

Do góry
Przedogródek mam jednak w tej chwili tragiczny.

Będę zatem szukać inspiracji na ogrodowisku, w jaki sposób ten mój przedogródek zaaranżować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies