Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bajkowy ogród Weroniki 22:15, 02 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ślicznie wyglądają te rozchodniki mam jedną wielgachną kępę i tę będę dzielić, do tego chcę dołożyć rozplenicę Hamlen i może jakieś niższe rozchodniki; obejrzę sobie fotki z Anglii, tak na spokojnie, bo jeszcze nie miałam kiedy i coś wymyślę
kartka leży pod ręką i notuję, potem będę kreślić, ale coś się z tego wyklaruję

a to moja kępa do dzielenia, pozdrawiam Weroniko

Jest z czego dzielić...
To jeszcze inspiracja z trawkami i rozchodnikiem, też z Frankraju.

Frankraj.

I wspomnienie moich z tamtego roku, przebarwionych. W tym roku, i w tym miejscu jest ich dużo.
Bez pomocy ani rusz II... :) 22:15, 02 sie 2013

Do góry
Nikt sie nie odzywa, ale co tam - wklajam dalej, choćby dla siebie

Troszkę od ostatniego postu popracowałam w "ogródku".

i po przeróbce:

Oczywiście nie jest jeszcze skończona.
Myślę, żeby w tym półkolu z trzmielinki wsadzić coś małego na pniu - może glauca globosa...

A może ktoś z Was pomoże i podpowie, co mogoby się jeszcze znaleźć na rabatce?
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:12, 02 sie 2013

Do góry
A to nasze niedzielne jedzonko Pierwsze zbiory będą

Pozdrawiam wszystkich zaglądających A teraz idę na wieczorny "obchód" do Was
Mój 4 arowy azyl... 22:11, 02 sie 2013

Do góry
Zakochałam się w dzielżanie Ma przepiękne środki!

Ponownie zakwitła jedna z ostróżek

Hortensja coraz bardziej wybarwiona. Szkoda, że ma tylko dwa kwiaty. Nie znam jej nazwy

Rozkwita chryzantemka. ta odmiana zawsze zaczyna kwitnienie w końcu lipca
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:09, 02 sie 2013

Do góry
Zakwitł milin - no ale ja nie wiem - jakoś nie mam atencji do niego... krzaczor ogromny a kwiaty tylko na końcach pędów - kupa zieleni z odrobiną czerwieni ceglastej - kwiaty owszem ładne, ale krótkotrwałe - a może to przy tym upale, ale milin chyba lubi ciepełko...

Dolary coraz bardziej rozkwitają - już zacieram ręce na te "walutowe zbiory" bo jak zakwitły to chiba i zaowocują???

a to NN - za bardzo się pokłada...ale kwitnie ładnie

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:08, 02 sie 2013

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 22:05, 02 sie 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sliczne te floksy z drugiego zdjęcia,zdjęcia z Frank-raju też fajne. Pozdrówka.

Śliczne te Twoje rudbekie. Wyszłam przed chwilą w poszukiwaniu "świecącej lilii", na razie żadna nie świeci, to skupiłam się na świetlistej rudbekii. Chłodnej nocki życzę w ten upalny wieczór, Bogdziu.
Jak tu spać...

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:03, 02 sie 2013

Do góry
Renatko, Małgosiu, dziękuję za odwiedziny
Na przywitanie kwitnące dalie z mojego ogrodu.

Limki kwitną
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:02, 02 sie 2013

Do góry
Lake Michigan - miała mieć ok 60 cm - ma jakieś 20 mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie wyższa bo obecnie celem powąchania - a jest co wąchać oj jest - należy "bić pokłony" na kolanach z nosem przy ziemi - cóż... choć może to i zasadne by przed lilią bić pokłony... Piękna jest - kwiaty ma mocne - jakby woskowe... bardzo duże... Tylko ja - rozgarnięta ogrodniczka - posadziłam przy niej cały rządek aksamitek potocznie zwanych "śmierdziuchami" - hmmmm... ciekawe dlaczego Zestaw lilia plus śmierdziuchy zapachowo nie do pobicia Ale... miała być wyższa

i inna - Le Reve - kolorystycznie podobna, też pięknie pachnie - jednak inna
Pokażę nasz ogród 21:58, 02 sie 2013

Do góry

Prawda o kanciki dbam ile się da, dorobiłam się nawet nożyc do ich przycinania, świetnie się nimi robi, nie trzeba za każdym razem odcinać szpadelkiem, tylko wtedy gdy trawa przerośnie.

Trawnik i hortensje dostały mocno w kość po zeszłoweekendowym upale, więc juz nie są takie śliczne. Niestety nawadniania brak, trawnik trochę podlewam, ale rachunki za wodę koszmarne, więc nie jest to duże lanie.
Miałam w tym roku wiercić studnię, ale studniarze dwa razy umówieni nie przyjechali. Więc dałam sobie spokój. Nie spodziewałam sie tak upalnego lata Ale lepsze to niż zima, która jeszcze mocniej dała w popalić .
Hortensje też troszkę sie popaliły i zbrązowiały.
Na szczęście trawnik szybko się regeneruje.

Pielęgnacja trawnika:
Po zimie trawnik wertykulujemy i aerujemy (jest takie słowo? . Nawozimy florovitem do trawnika zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ; oprysk bofixem na chwasty dwa razy w sezonie; regularne koszenie nawet dwa razy w tygodniu. Przy deszczowym lecie trawnik daje radę, ale tak jak w tym roku ... bardziej chyba narzekam na brak studni niż nawadniania.
Może niedoskonały ale..... 21:57, 02 sie 2013

Do góry
Pelargonie

nowe przyrosty na Rose de Molinard

2 Hortensje Tardivy

Hortensja Limeligt

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:55, 02 sie 2013

Do góry

pisałam "wieki temu" o oczorypnym misz-maszu no to jest Co prawda to jednoroczny misz-masz - prawie - który zamierzam zastąpić rabatą jednak bylinową - zauroczona przez jeżówki tu i tam
Mój 4 arowy azyl... 21:53, 02 sie 2013

Do góry
Wczorajsze fotki:
słupek rozwaru

pylniki lilii

trojesć bulwiasta

jedyna portulaka - pozostałość z wysianych dwa lata temu
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:51, 02 sie 2013

Do góry
A dzisiaj pracowałam w warzywniku noooo może słowo "warzywnik" to brzmi zbyt dumnie do tego co ja posiadam, ale - pomidorki som? som... pietrucha, sałata (nieudana ale jest), szczypiorek, lubczyk (cos mały) seler... Warzywa som to i warzywnik jest Mikro... warzywnik... z makro chwastami już był i osiedlem mrówek... Ale się porządeczek zrobiło i jest nawet ładne czego oczywiście nie uwieczniłam na zdjęciach

Za to - zrobiłam przegląd i stwierdzilam, że w zasadzie jest wszystko to samo co było i chwalić się nie ma czym, ale żeby własną obecność w wątku zaznaczyć to i tak Wam pokażę moje misz-maszowe zestawy kolorystyczne

Mój 4 arowy azyl... 21:42, 02 sie 2013

Do góry
Sójka zgubiła piórko

Owadzi świat...
na perowskii

przekwitającym przetaczniku Christa

i jeżówce

edit: Agnieszko, poprawiłam tę lawendę

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 21:38, 02 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Witaj Moim zdaniem świerk

każda opinia jest cenna tym bardziej od tak zdolnej ogrodniczki ps. masz przepiękny domek

alinak napisał(a)
najszybciej rośnie świerk . serby ładnie się da formować . w przyszłości unikniesz ogałacania się od środka i wytrzepywania cetyny jak w przypadku thujii .

dziękuję za radę, zanotuję w pamięci - dziękuję za wpis i boję się wchodzić po raz kolejny na Twój wątek bo na swoje pole potem patrzeć nie będę mogła

a tym czasem zaczęłam już powoli przygotowywać grunt, to strasznie ciężka praca! Jutro będę robić za glebogryzarkę i podjadę do szkółki może coś dobrego dostanę

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 21:31, 02 sie 2013

Do góry
Melduję, że rabata, którą zajmę się jako pierwszą jest już przekopana. Zrobię tak jak podpowiedziała mi Danusia Łopata wchodziła jak w masło, co świadczy o tym, że trawnik się słabo ukorzenił.. Tzn. mąż kopał, więc może mnie szło by gorzej hehe Jutro za dnia to jeszcze dopracuję, bo dziś dzień okazał się za krótki i komary się za szybko obudziły..
Tylko co z tym pierisem i tawułami, o które pytałam wcześniej? Zostawić? Przesadzić?
Całość wysypię korą i będzie czekała na roślinki

Zdjęcie robiłam jak już się ściemniło, więc jakoś kiepska, ale na dowód pokażę

Metamorfozy ogrodowe 21:21, 02 sie 2013

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Maj 2012

Lipiec 2013

o jacie!możesz pokazać wiuęcej ujęć?interesująca ta skarpamoże trochę skopiuję
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:17, 02 sie 2013

Do góry
Ja tylko tak na momencik bo cały czas się odgruzowuję czekałam do popołudnia na majstrów to wlazłam do ogródka i co nieco powsadzałam z przywiezionych roślin, upał był cały dzień niesamowity i ja musiałam w tym upale roślinki wsadzać i mam problem bo nie mam już gdzie sadzić, będę musiała w tym ogródku góra 5 rodzai kwiatów prowadzić, a reszty się pozbyć bo nie mam miejsca na taką różnorodność, myślałam o różach, horti, liliach, liliowcach klony by zostały co są, powojniki i hosty, bo mam ciemny kąt w ogródku a inne chyba znowu oddam Zdjęć nowych nie mogę wsadzić, bo nie mogę jeszcze dostać się do kabelka, żeby je przerzucić do kompa Zostawiam Larisskę i poczytam trochę Wasze wątki
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:03, 02 sie 2013

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Świerk serbski - Picea omorika

Ratujcie mojego serba. Wygląda tak:

Dla porównania swierk obok wyglada tak

Jeszcze zdjecie całości:

Dzisiaj spryskałam na przedziorka, ale nie mam pojęcia co to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies