pospacerowałam sobie po ciekawych nowych wątkach na forum i odkryłam nowe piękne ogrody .
aż jestem zadziwiona że jeszcze coraz piękniejsze magiczne ogrody do oglądania nam przybyły .
czas jednak rzucić coś na ząb ..pismo obrazkowe coby o mnie ludzie z forum nie zapomnieli .
róże jedne już kończą kwitnienia inne dopiero zaczynają .
w tym roku rosa carina wyjątkowo ma ładne kwiaty
Ania nie wiem kiedy lepiej przesadzić dyptam ale myślę że na wiosnę - bo na wiosnę baby na rynku sprzedają sadzonki
a jeśli chodzi o podpórki do bylin to widziałam ostatni w Gardeners World jak zrobić
przepis na podporkę
kupuje się 2.5 m drutu stalowego o śr 6 mm i zgina się np. na koszu albo dużej donicy i powstaje pętelka
potem układa się na ziemi i na pętelkę nakłada się deseczkę, staje się na deseczce na tej petelce tyłem do niej i odgina się wystające 2 druty do góry i w ten sposób powstaje podpórka
i jak tak prawie uczyniłam
kupiłam 6m drutu bo takie były za 48 zł - i ucieli mi na miejscu po 2,5 m i zostały metrowe
więc ma 10 podpórek i 10 metrowych drutów
ja nawet nie dygnę tego drutu ale faceci wyginają bez problemu
to mój zakup po przywiezieniu ze sklepu - a teraz czekam na wykonanie właściwych podpórek
Przepraszam że niec nie pisałam ale wykańczamy ostatni pokój i mamy straszny bajzelek
A na zakupy .....zawsze
a mnie chodzi po głowie ten Pendula .... no mus go mieć i już miejsce na niego mam.....
Teraz musimy obrac strategię jak u Izy taras obsadzić ja miłorzęby obstawiam na tym ogrodzeniu ...będzie miodzio!!!
Aha hakone namierzona!!!!!!
zdjęcia wgram później bo czasu mi w dobie brakuje
Sobota to dzień intensywnych prac ale podlewanie zostało na dzień następny.Gdyby nie te dziury po nornicach i kretach to byłaby najprzyjemniejsza robota w ogrodzie.Ale tak przechadzając się z wężem miło na to i owo popatrzeć.
Excelsa -r.pnąca wiotkopędowa