Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko o czym ... Marzysz

Wszystko o czym ... Marzysz

Bogdzia 22:52, 09 wrz 2013

Z niektórymi radami jakie tu otrzymujesz niestety nie zgadzam się . Obornik jest jednak nawozem i w nieskończonej ilości dawac go nie można i MUSI byc przekompostowany( myśle ze minimum 4 miesiące). Pod rh ja nie ścióluję ale jak chcesz próbuj, moje zawsze chorowały jak je przykryłam, a co do mikoryzy to wszędzie piszą ze ta do rh jest nieskuteczna wiec po co ja stosowac?, sprawdziłam to również u siebie i zero efektu było. Co do roslin towarzyszących to zależy czy lubisz przesadzac , jeśli ich nasadzisz duzo to masz od razu dobry efekt ale ciągłe przesadzanie w miare wzrostu rh, a jeśli dasz mniej to teraz efekt będzie gorszy.No i cięcie rh , rozumiem cięcie w celu odmłodzenia ale inne po co? Łosiu czy Ty swoje tniesz????
ka1sia 23:02, 09 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Z niektórymi radami jakie tu otrzymujesz niestety nie zgadzam się . Obornik jest jednak nawozem i w nieskończonej ilości dawac go nie można i MUSI byc przekompostowany( myśle ze minimum 4 miesiące). Pod rh ja nie ścióluję ale jak chcesz próbuj, moje zawsze chorowały jak je przykryłam, a co do mikoryzy to wszędzie piszą ze ta do rh jest nieskuteczna wiec po co ja stosowac?, sprawdziłam to również u siebie i zero efektu było. Co do roslin towarzyszących to zależy czy lubisz przesadzac , jeśli ich nasadzisz duzo to masz od razu dobry efekt ale ciągłe przesadzanie w miare wzrostu rh, a jeśli dasz mniej to teraz efekt będzie gorszy.No i cięcie rh , rozumiem cięcie w celu odmłodzenia ale inne po co? Łosiu czy Ty swoje tniesz????

Tak tak, Bogdziu, obornik przekompostowany, to wiem Filip nawet napisał jak to sprawdzić
O mikoryzie, to nic nie wiem, zamierzam dopiero poczytać. Wszystkie Twoje rady są dla mnie bardzo ważne i cenne, bo poparte ogromnyn doświadczeniem, dziękuję
Loosiuu 23:16, 09 wrz 2013

U siebie nie mam, ale zajmuję się okazami w innych ogrodach i tam właśnie ściółkowałem obornikiem końskim, dobrze przekompostowanym i na drugi rok dostały ładne soczyście zielone liście i kwitły bez zarzutów. Dlatego napisałem, że zanim się użyje trzeba sprawdzić. Jeśli chodzi o ściółkę to pod rododendronami mniejsza warstwa, bo korzenie muszą oddychać, ale na całej rabacie jak jest pod wysuszającymi sosnami przyda się więcej.
Jeśli chodzi o cięcie to co roku mają wyłamywane kwiatostany, a jeżeli jakiś pęd przeszkadza, bo wychodzi poza obręb koła to go ucinam nad pąkami i ładnie odrastają. Nie zawsze takie pędy kwitną na drugi rok, ale zachowują ładny pokrój, co w skali roku jest dosyć ważne. Ja lubię jak rośliny są posadzone gęsto, dlatego to zaproponowałem.
Mikoryzy co prawda nie stosowałem, ale słyszałem dość pozytywne opinie, że warto stosować.
Co ogród to inne sposoby. Ja staram się pomóc na tyle na ile potrafię. Ekspertem nie jestem, ale zawsze jakoś udało mi się doprowadzać do porządku te krzewy, jak właściciele zaniedbali Dobrze, że tu zajrzałaś. Przy da się opinia bardziej doświadczonej osoby
ka1sia 23:24, 09 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
U siebie nie mam, ale zajmuję się okazami w innych ogrodach i tam właśnie ściółkowałem obornikiem końskim, dobrze przekompostowanym i na drugi rok dostały ładne soczyście zielone liście i kwitły bez zarzutów. Dlatego napisałem, że zanim się użyje trzeba sprawdzić. Jeśli chodzi o ściółkę to pod rododendronami mniejsza warstwa, bo korzenie muszą oddychać, ale na całej rabacie jak jest pod wysuszającymi sosnami przyda się więcej.
Jeśli chodzi o cięcie to co roku mają wyłamywane kwiatostany, a jeżeli jakiś pęd przeszkadza, bo wychodzi poza obręb koła to go ucinam nad pąkami i ładnie odrastają. Nie zawsze takie pędy kwitną na drugi rok, ale zachowują ładny pokrój, co w skali roku jest dosyć ważne. Ja lubię jak rośliny są posadzone gęsto, dlatego to zaproponowałem.
Mikoryzy co prawda nie stosowałem, ale słyszałem dość pozytywne opinie, że warto stosować.
Co ogród to inne sposoby. Ja staram się pomóc na tyle na ile potrafię. Ekspertem nie jestem, ale zawsze jakoś udało mi się doprowadzać do porządku te krzewy, jak właściciele zaniedbali Dobrze, że tu zajrzałaś. Przy da się opinia bardziej doświadczonej osoby

Wszystkie Wasze opinie bardzo mile widziane a ja jestem za nie ogromnie wdzięczna
Mala_Mi 09:44, 10 wrz 2013

Nie czytłam i nie oglądałam.. zostawiam tylko otwarty wątek do poczytania, by Cię nie zgubić.. bo mignęło, że sie rabata szykuje
popcorn 10:00, 10 wrz 2013

Poczytałam, mądrzejsza jestem u mnie kora pod Rh, pewnie dlatego takie marne

mus przesadzić.

miłego dnia!!
Mala_Mi 11:40, 10 wrz 2013

Ja za radą Bodzi pod rh tak jak obręb korony kory nie daję..... i po raz pierwszy rodki mi przyrastają a nie marnieją. Tylko u mnie ziemia i warunki nie dla rh..ale zaryzykowałam ponownie, ostatni raz.... Stosowałam mikryzę wielokrotnie i do różnych roślin... aby sprawdzić efekt dawałam np pod połowę cyprysów, pod połowę rh, i pod połowę jodeł.... po 4 latach od zastosowania.. nie widać żadnej różnicy.
Te jodły bez mikrozy nawet lepiej rosną niż te bez... lepiej za te pieniądze założyć automatyczne podlewanie rh.. mi tak M zrobił i się sprawdza.

Też pomyślałam o wrzosach i kiścieniu.... ale widzę, że Marzenka już Ci zapodała temat..

Rabata bardzo ozdobi ogród... warto pomęczyć się....

Mi w cieniu pod drzewami i pomiędzy rh... fajnie rosna orliki.. to jakbyś chciała jakieś kolory w czerwcu. Same sie wysiały i fajnie to wygląda.

Paprocie jak będziesz sadzić to pilnuj by nie były to odmiany które sie wysiewają, bo nie nadążysz z pieleniem i będziesz klęła do 10 pokolenia... i wszytko Ci zarosną.... puste miejsca możesz obsadzać tiarelkami.. rozrastają sie szybko i dają efekt dywanu.. i łatwo sie usuwa nadmiar.. to samo z runianką, ale ona już do usuwania nadmiaru dużo gorsza ale lepsza jeżeli idzie o zielony dywan.....

Do różowych kwiatków możesz kupić białe serduszki.. świetne radzą sobie w cieniu Są różne odmiany serduszek.. o liściach zielonych i żółtych, kwiaty białe lub różowe
Te są wysokie i potem zanikają serduszka okazała, wiec możesz posadzić tam gdzie hosty ... zanim ozdobą będą hosty, serduszka będzie zdobić..
http://www.florini.pl/serduszka-okazala-alba-div-classlat-dicentra-spectabilis-p9-div-p1623.html

Są serduszki wspaniałe które nie tacą liści przez cały sezon..
http://www.futuregardens.pl/serduszka-wspaniala-dicentra-eximia.html

Tu masz pokazane też różne odmiany
http://www.kwietnik.com.pl/pl/p/serduszka-wspaniala-lac.-Dicentra-eximia/6654

Jak coś sobie przypomnę, to napiszę..
Madzenka 18:16, 10 wrz 2013

Jestem na bieżaco i monitoruję postępy prac i rad
Syla 18:49, 10 wrz 2013

ka1sia napisał(a)
dzisiaj jest poniedzialek, a my nawet nie jesteśmy na półmetku

podstawowe narzędzie do kopania w naszym ogrodzie ja tego nawet podnieść nie mam siły

super miejsce na rabatę ... podoba mi się jej kształt i te drzewa i te rh .... będzie pięknie ..... przyjemność dla oka patrząc z perspektywy tarasu .....działaj dalej i koniecznie pokazuj podpatruję i kibicuję
Joaska 20:25, 10 wrz 2013

Kasiu Twojemu ogarkowi gratuluje ojcostwa widzem że się nowa rabata pod sosenkami robi ..... będzie cudna.... a katalpa superowa....... przypominam że spotkanie trzeba zorganizować bo TARGI!!!! a ja działam pseudo budwlanie,.... czyli gmina ...starostwo...gmina...starostwo i tak w kółko pozdrawiam