Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ja też zaczynam:) 11:51, 10 lut 2012

Do góry
Nie, nie zimozielona trawa tylko coś innego co mogłoby ją zastąpić w tej kompozycji a będzie atrakcyjne cały rok. Osobiście uważam,że miskant Morning Light fajnie by wyglądał i jest na tyle wysoki,że zasłoniłby skrzynkę gazową , tylko.... zimą nieciekawie się prezentuje. Dlatego tak zastanawiam się nad ewentualnym zamiennikiem
A co myślicie o cyprysiku Fernspray Gold?

Ja też zaczynam:) 08:45, 09 lut 2012

Do góry
lenka napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę,że wolę roślinkę zamiast żwirek(8) Może żółta żurawka? Tylko czy poradzi sobie na wystawie wschodniej? Albo ilex Golden Gem?
I jeszcze odnośnie tej trawki- rozplenica czy raczej coś wyższego- miskant?

Ale się cieszę....... Świetny pomysł miałaś Ewo!! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas dla mnie

Również zadałam sobie pytanie odnośnie żwirku i pomyślałam sobie o wypełniaczach żółtych :
Ilex crenata (ostrokrzew karbowanolistny) Golden Gem, lub
żurawka Citronelle bądź Lime Marmalade (rośnie jak rakieta)
oraz przy furtce jacyś strażnicy ??? np
stożek cis lub
choina kanadyjska ???

ośmielę się narysować coś na Ewy projekcie (choć nie chcę oberwać po uszach)

Ja też zaczynam:) 00:23, 09 lut 2012

Do góry
Tak sobie jeszcze myślę,że wolę roślinkę zamiast żwirek(8) Może żółta żurawka? Tylko czy poradzi sobie na wystawie wschodniej? Albo ilex Golden Gem?
I jeszcze odnośnie tej trawki- rozplenica czy raczej coś wyższego- miskant?

Ale się cieszę....... Świetny pomysł miałaś Ewo!! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas dla mnie
Przedogródek Agniechy973 10:56, 07 lut 2012

Do góry
tak naszkicowałam na szybko, bez miar, na oko zupełnie. Na zielono zaznaczyła skarpę, tak mi sie wydaje że biegnie.
1- tawuła
2- trawa ozdbona
3 pęcherznica
4- miskant gigant
5 śnieguliczjka Hancock

Przedogródek Agniechy973 10:41, 07 lut 2012

Do góry
hej.
Aga z małym nie jest źle. Walnął w sobote noskiem w lodowisko, poszło trochę krwi, i wydawało sie w porządku, ale w nocy zaczął puchnąć, więc zawieźlismy go do szpitala.Mój mąż ma z dzieciństwa połamany nos i teraz kłopoty nie tylko natury estetycznej, więc bardzo pilnuje teraz nosków naszych dzieci.
W szpitalu stwierdzili że nie wiedzą jak jest i trzeba go pokazywać co 2 dni.Teraz na kontrolach jest jak na klasycznej izbie przyjęć- powoli i w tłoku.Wczoraj lekarka oceniła że chyba jest złamanie, jutro to powinni potwierdzić. Wtedy w piątek będzie zabieg.
Tymek jest wesołym chłopcem,dobrze się przy tym bawi, boli go tylko przy dotknięciu. On był chorowity jako malec, także jest zaprawiony w boju, nie boi się. także nie jest źle. Dziś jest normalnie w szkole.
Tyle że dużo czasu to wszystko pochłania.
Co do Twojego projektu- obawiam się że to nie moja wyobraźnia, tylko to że inaczej sobie wyobrażam miejsce niż jest w rzeczywistości. Także hamuj mnie.
Tak, myślę żeby rząd tawuł szedł jak kształt rabaty, potem po skarpie ( da sie ją wygładzić, dać łagodny spadek?) następny rząd. Tu chętnie ze względu na skarpę dałabym trawę ozdobną w dość szerokim pasie, a za nią pęcherznicę- już pewnie nie w pasie tylko w plamie. Całkiem z tyłu można dać miskant giganteus.
Nie wiem czy dobrze to sobie wyborażam, widzę skarpę która biegnie jak żywopłot prawie prostopadle do podjazdu, a potem zakręca pod katem prostym i idzie rónowlegle do niego? Tak jest? Więc tą kompozycję wyobrażam sobie do tego zakrętu, a dalej już lasek( który tam jest, tak?) z runem o jakim pisałam Ewa G. Chyba że jest potrzeba żeby było jeszcze coś na tej skarpie różwnoległej do podjazdu, zanim zacznie się tam ten lasek.Wtedy te skarpę można obsadzić czymś nie wysokim, jednorodnym, co będzie łączyło te różne przestrzenie. Może to być np. śnieguliczka 'hancock'. Przez tę śnieguliczkę pewnie powinna biec ścieżka z trawnika do lasku, tak?
Czy to Twój ogród ? czy zupełnie czyjś inny?
Przedogródek Agniechy973 16:43, 03 lut 2012

Do góry
Spreparowałam zdj. w G. puzzlach., Oczywiście rośliny nie do końca te, ale sam pomysł. Niestety nie widać też półkola i skarpy.
1. Pomiędzy żywopłotem zimozielonym a garażem zostaje półkole trawnika.
2. W żywopłocie mam posadzone młode jarzębiny
3. Od tyłu rabaty rośnie: - miskant
- pęcherznica
- tawuła brzozolistna
4. Od żywopłotu pierwsze roślinki w każdym rzędzie rosną wyżej bo tam tylko jest skarpa.
5. Przy okazji wyremontowałam sobie garaż

Ogród botaniczny w Powsinie 16:15, 31 sty 2012

Do góry
to chyba miskant cukrowy? jeśli tak, to piękny; dostałam zmaltretowane sadzonki, wsadziłam, może w tym roku odbiją

Kolejna do przeróbki 08:26, 31 sty 2012

Do góry
A może hortensje limelight, miskant i coś stożkowatego + bukszpan? To wg mnie bardzo reprezentacyjne zestawienie. Ale ja malutki żuczek w ogrodnictwie jestem
Od planów do... spełnienia marzeń 19:28, 30 sty 2012

Do góry
Dopiero tutaj raczkuję.
Spoglądając na te rabaty bardziej podoba mi się koncepcja z brzozami. Natomiast cisów chyba jest za wiele i dużo zielonego.
Może między kosodrzewinę jakieś trawy np Morning light, lub zamiast kosodrzewiny hortensje i miskant Morning light?
Mój ogród 11:25, 30 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Dzięki wszystkim za miłe powitanie, witam jeszcze raz wszystkich no i naszą szefową Danusię. Nie pokonałam jeszcze wszystkich trudności technicznych, w domu nie ma mi kto pomóc, ale będę dalej. próbowała. Działkę kupiłam w 2004 r. Taki pasek ziemi, zapuszczony i zachwaszczony. Wcześniej nie nie miałam wspólnego z ogrodnictwem. Ale takich, którzy zaczynali jak ja jest wśród nas wielu. Oglądałam Wasze piękne ogrody, przy niektórych wredna igiełka zazdrości mnie ukuła. Zaczęłam prace w ogrodzie z wielkim zapałem, mimo że na początku nie było prądu i wody. Wodę na początku nosiłam od sąsiadów ze studni, a teraz od 3 lat mam wodę, prąd i domek. Zapał mnie nie opuścił, ogród jest coraz ładniejszy, ale daleko mu do doskonałości. Jest ponoć takie powiedzenie że ogród nigdy nie jest skończony.

Mój skromny domek

Jest sporo iglaków, to była moja pierwsza fascynacja, kupowałam malutkie nie raz z przeceny, wiadomo brakowało kasy. I z tych maluchów wyrosły już całkiem duże krzewy.

Jest także dużo krzewów liściastych, byliny no i moja ostatnia fascynacja - trawy

Na tym zdjęciu, jest miskant chiński, wsadziłam go a właściwie zadołowałam w zeszłym roku jesienią, a wiosną wsadziłam go na właściwe miejsce. Rósł szybciutko, nawet zakwitł nie wiem tylko jaka to odmiana.

Bożenka, jeszcze raz wróciłam do twojego działkowego ogrodu, i powiem tak, jest wyjatkowy, a jak pomyślę, że musisz tam dotrzeć, to jesteś ,, wielka" spodobało mi się też zdanie, że ogród nigdy tak naprawdę nie jest skończony; zazdroszczę nie ogrodu, ale emerytury, bo masz czas na ogród. Ja babcia jeszcze musze poczekać, ale cos mi tak wychodzi, że będę pracować do końca a te astry - boskie, moje kolory

Mam jeszcze kilka traw, które są fajnymi wypełniaczami na rabatach.

Tutaj turzyca" Carex morrowi "Silver sceptre"

Tutaj "sesleria caerulea" z iglakami. Są trzy ale tu widać tylko jedną i kawałek drugiej.

A dla wszystkich którzy kochają swoje kawałki ziemi i zapałem je uprawiają w pocie czoła bukiet tegorocznych astrów

Czyż nie piękne, a teraz idę zwiedzać Wasze ogrody.

Pozdrowienia

Bożena
Mój przyszły ogród 17:59, 28 sty 2012

Do góry
można by powtórzyć hortensje i miskant, ale pergola na boku warzywnika zacieni warzywa
a jak ma wyglądać warzywnik wewnatrz bukszpanowej obwódki? i co w nim bedzie rosło?

myslę, że co do sasiedztwa z tujami, to sporo tu zalezy od nawożenia i nawodnienia, jakie zapewnisz
sąsiedztwo każdej dużej rośliny jest nienajlepsze dla warzyw.
możesz jeszcze oddzielić tuje od warzywnika długą grządką podwyższoną,
czy Twój ogród będzie miał nawadnianie?

a co do zejścia z tarasu, znalazłam zdjęcie - a nie można do istniejącego kwietnika (to jest donica?gazon?) dobudować większego kwietnika? powiedzmy w środkowej częsci zejścia wymurować grządkę podwyższoną, ale niższą od kwietnika, taka lekko półkolistą, w linii schodka,, a kwietnik zostawić na jednym końcu tej grządki, tak jak jest teraz - i jednak zrobić zejścia na dwie strony?
zejście na jedną stronę i to akurat na tę bliżej płotu może się okazac niewygodne,
a w najgorszym razie może się okazać, że skracacie sobie drogę przez "skarpkę" (zwłaszcza dzieci)

masz może zdjęcie zrobione z tarasu?

planując ogród przemyśl, które miejsca tak naprawdę widujesz - z okien, albo często przechodząc
Mój przyszły ogród 18:45, 27 sty 2012

Do góry
3. pergola jeszcze nie wiem z czym podsadzona różami
4. 3 kule bukszpanu
5. ekran z cisa hicksii
6 kula bukszpanu
7 stożek cisa i może miskant zebrano( o ile nie przekręciłam nazwy)?
8 3 szt. świerk serbski picea omorika
9. buk purple fountain
10. 3 szt. RH cuningham
I nie wiem co dalej - powtórzyć ekran z cisa, może smargdy?
Strona zachodnia (uboga):
1. szmaragdy
2. wierzba hakuro szczepiona
3. wierzba hakuro krzew (mam je i muszę gdzieś upchnąć)
4, Warzywniak z otoczką z bukszpanu, obok ekran z cisa zasłaniający kompostownik (zły numer wpisałam)
5. formy szczepione?
Pozostały mi ze 4 drzewka owocowe do upchnięcia.
Przy tarasie pod oknem chcę piwonie tylko znowu nie wiem z czym. A obok taras kończy się mini skarpką i kwietnikiem murowanym z kulą bukszpanową. To ten fragment zakreskowany na niebiesko.
UFF to tyle

Mój przyszły ogród 18:27, 27 sty 2012

Do góry
Spójrzcie proszę na mój przyszły ogród. Wszystkie uwagi, pomysły, opinie bardzo mile widziane. Rabata pod oknem:
1.Cis formowany na stożek 2.RH kwitnący na biało (nie wiem jakiemu nie będzie zbyt ciemno)
3.kula bukszpanu 4.funkie patriot 5.5szt.thuje danica
Rabata wysypana białym kamyczkiem. Aby zachować promień koła muszę wyjść za róg domu. Funkie muszą byćw pasie, na który zsuwa się śnieg z dachu.
Tarasik przy drzwiach:ławka i pergola z winobluszczem trójklapowym

Rabata pomiędzy chodnikiem a podjazdem wysypana kamykiem:
1. ciurkadełko lub inna forma ozdobna 2. klon carnival (czy nie bedzie miał zbyt ciemno?)
3. 3 kule bukszpanu
Przedogródek od zachodu: tu zostaje łatka (0,6 na 3m) przy boksie śmietnikowym (ucięty na zdjęciu) Nie mam na nią pomysłu
Przedogródek:
1. dereń Ivory Halo 2. 3 szt. rozplenica 3. 3 szt. cis stożek 4. 3szt. hortensja phantom 5. 3 szt. kule bukszpanu 6. miskant gracilimus (lub morning light) ile sztuk? 7. 2 szt. hortensja limelight 8. 5szt. szmaragdów 9. zawijasek bukszpanowy wysypany kamyczkiem 10.śliwa wiśniowa 11.hortensja bombshell
Nie wiem co dać w róg za szmaragdy i czym wypełnić bok ok. 3m. Czy dać ekran z cisa czy coś innego?
Strona wschodnia:
1. 3 wiśnie umbraculifera,
2. RH cuningham. ile sztuk? c.d.n.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:00, 27 sty 2012

Do góry
a jaka jest skal tego planu?
Pytam, bo trzeba zaplanować do przestrzeni.
No i napisz, dlaczego ten ekran z cisa? Wysoki bardzo?. Wg. mnie przesłony, ok, ale aż takie warstwowe chcesz mieć? Katalpy są b. ładne, niech będzie im widać choć kawałek pnia.
Ja bym zrobiła mocno nowocześnie- Hortensje z miskantami ,ale nie równo, tylko np 2 hortensje razem, potem miskant, 1 h., 1 miskant itp.- dla przełamania.
A resztę posadziłabym w jednym rodzaju zadarnienia- jakaś niska, zielona trawa- kostrzewa owcza, Carex 'the Beatles', Sesleria skalna albo nie trawa- trzmielina Minimus ( kolorowa trzmielina wg. zbyt dużo już wnosi), albo irga Major jeśli się tam zmieści, czy 1 odmiana wrzośca.
Jak zależy Ci na kwiatach, to może daj pas za cyprysikiem szałwi omszonej ( lepsza niż kocimiętka tu bo nie ma szarych liści) i gdzieniegdzie wpleć ich kilka jeszcze w tuje w 1 linii, ale nie w równych odstępach. Lub po prostu jako zadarnienie posadź bordową żurawkę- doda kolor.
Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo.
Przedogródek Agniechy973 13:09, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
to rysunek jutro.
Jak cień nie za cienisty, to miskant Morning L. będzie ok.
Funkie chciałam w łanie, zamiast bluszczu żeby tam z nim kłopotu nie było , żeby się nie rozłaził. Ale jak będziesz go wycinać kiedy się zacznie rozłazić, to możesz posadzić też funkie kępami w bluszczu.
W suchej rzece mogą być plamy rojników, kępy sucholubnych, niewielkich traw- kostrzewy niebieskie, kostrzewa owcza, nawet owies wieczniezielony.

Ja chciałabym jak najwięcej zimozielonych, żeby łyso nie było. Funkie późno wychodzą, łyso będzie. Dlatego ten bluszcz. Zakładam, że będzie czas na trzymanie go w ryzach. Kępy funkii - super pomysł. A ja tu kombinuję jakieś powojniki.
Przedogródek Agniechy973 12:56, 24 sty 2012

Do góry
to rysunek jutro.
Jak cień nie za cienisty, to miskant Morning L. będzie ok.
Funkie chciałam w łanie, zamiast bluszczu żeby tam z nim kłopotu nie było , żeby się nie rozłaził. Ale jak będziesz go wycinać kiedy się zacznie rozłazić, to możesz posadzić też funkie kępami w bluszczu.
W suchej rzece mogą być plamy rojników, kępy sucholubnych, niewielkich traw- kostrzewy niebieskie, kostrzewa owcza, nawet owies wieczniezielony.
Przedogródek Agniechy973 11:37, 24 sty 2012

Do góry
w nr 5 mogą być wrzośce, carex Ice dance, czy też cis repandens
Co do okolic ławki- Fajnie. Tam chyba będzie dość mocny cień, nie wiem czy miskant da radę bez słońca. Tu sama zaobserwuj jak dużo tam cienia. Zamiast miskanta możesz dać inną trawę- trzęślicę trzcinowatą czy modrą- ale tez nie jęśli cień tam jest głęboki.
Miskant - Miscanthus 07:19, 24 sty 2012

Do góry
Pięknie wyglądają z kwiatostanami.
Do niedawna mój Miskant ch. variegata miał jeszcze zielona źdźbła.
Ogrodnik mimo woli 20:15, 23 sty 2012

Do góry
Przedstawię jeszcze jedną moją rabatkę, która niedługo (jak tylko przyjdzie wiosna) przemebluję praktycznie w całości. Więc mogą to być fotki archiwalne....
Wszystkie moje miejsca w ogrodzie powstawały z potrzeby chwili, czyli posadzenia tego co mi się spodobało i kupiłam. Miejsce też zostało wybrane przypadkowo, bo jak pisałam wcześniej ciągle się przymierzamy do zrobienia prawdziwego trawnika w dalszej części ogrodu.... I padło tak "nie w pięć ni w dziewięć". Tym razem to była fascynacja trawami i chęć przesadzenia pięknego liliowca od mojej mamy w bardziej widoczne miejsce. Liliowec jest piękny, żółty, kwitnie praktycznie całe lato.. a wsadziłam go za żywopłot, bo tylko tam miałam przekopany kawałek ogródka. Szkoda mi było daru prosto z serca od mojej mamy (cudowna, wspaniała kobieta..mój wzór dobroci niedościgły) i szkoda było takie śliczne pozostawić w miejscu zapomnianym....
Więc łopata w dłoń, przebieranie każdego sztycha z chwastów, dziura w ziemi, taczki piachu, na dno kamień.... kilka dni przygotowanie tylko terenu, nasadzenia poszły szybko i powstała kolejna rabatka z trawami i liliowcem.. po drodze zakupiłam magnolie (jak urosną to nie weim co zrobię..znów za gęsto). W dniu 5 września 2009 roku miałam swoją wymyśloną rabatę z trawami:

PS. Miskant duży, bo przekopałam go z innego miejsca.... jak zawsze odpowiednio dobranego (czyt. źle dobranego).

10 października nawet to jakoś się zaprezentowało, chciaż pusto było niemiłosiernie:

Za rok się okazało, że wcale nie jest tak pusto jak myślałam....acha, wiosną kwitną celulowe....by nie było pustych przebiegów.
Ale teraz chcę pokazać jak się zmieniało w odstępach rocznych, czyli 2010....

Jednak natrafiłam na foto z wiosny... 2011 nie mogę się powstrzymać i wstawię. Mam nadzieję, że mi admin wybaczy, że w jednym poście więcej niż 4 zdjęcia...

I przyszedł rok 2011....dużo traw już przeniosłam w inne miejsce... zrobiło się strasznie ciasno.... a to dopiero lipiec, gdzie trawy jeszcze szaleją.
Niestety za trawami wymyśliłam skalniak, mało tego, skalniak zrobiliśmy i mi go trawy zasłaniają z tarasu i okna.. Więc znów łopata w dłoń.... i w bój. I napewno nie będzie to bój mój ostatni

PS. Placyk pod ławeczkę mojej własnoręcznej roboty.... M.uważa, że od złej strony się wzięłam za robotę....a bo ja się na tym znam.... Pod łąwkę i tak nikt nie zagląda
Przedogródek Agniechy973 12:34, 21 sty 2012

Do góry
Powiększyłam plan i wycięłam tylko przedogródek. Trochę zmieniły się proporcje, ale nie na tyle, żeby zaszkodziło w orientacji. Koła trochę przeszły w jajo.
Zaznaczyłam miejsce, gdzie myślę zostawić kamyczki. Oczywiście trzeba na tym tle rozmieścić jakieś rośliny, ale skąpo. Na pewno rojniki, rozchodniki, może jakieś kostrzewy niskie niebieskie, może miejscami wyższe trawy?
Na razie mam pomysł tylko odnośnie nasadzeń nr 1 i 2.
1. Myślę, że bluszcz dobrze będzie się tu sprawował. Z bluszczu na wiosnę muszą wystawać białe lub kremowe cebulowe (chyba tulipany będą dobrze wyglądać, a może wcześniejszą wiosną jeszcze krokusy wyjdą, czy są za niskie?), a w lecie chciałabym tu mieć na wierzchu powojnik na leżąco, najlepiej z białymi kwiatami, ale nie cały łan tylko w kilku miejscach placki kwiatów.
2. Trzmielina Emerald Gaiety (biało-zielona) trzymana w ryzach raczej na płasko.
Ten cały kąt zacieniony marzy mi się zielono-biały. Biały będzie tu ładnie rozświetlał. Do tego przy ławce może uda się H. Limelight + funkia Patriot + miskant Morning Light. Czyli też biały + zielony.

3, 4, 5 - do przemyślenia. Podobają mi się łany wrzosów i wrzośców. Może spróbować na rabacie 3 kilka odmian, ale nie mocno kontrastowych, tylko żeby kolory się rozmywały, przechodziły delikatnie jeden w drugi? Nie wiem czy do żwiru będą pasować, bo po jednej str. będą graniczyły ze żwirem.

Te przejścia w rabatach po prawej str. trzeba zrobić. To wyżej do słupa elektrycznego, a to niżej to wylot z trasy objazdowej motorowo-rowerowej. Ale tu już trzeba jakieś naturalne przejścia zastosować, nie kładki czy mostki. Może płaskie kamienie zakopane, a może tylko kora, tylko że korę chyba zaraz mi rozniosą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies