Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek Hanusi po zimie 19:15, 31 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Zbyszku,Ma to być rozplenica i miskant zebrinus,ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.....co wyrośnie sprawi mi radość.rozplenicowe nasionka dostałam też od Karolinki /przywiezione z Egiptu/.
Zanasionkuję się w tym roku.....
A moja sąsiadka zza płotu,będzie się dziwić po co trawy posadziłam.....przecież to nie kwitnie.....

Hanuś, to jest jakaś rozplenica...odmiany nie pamiętam a drugie to napewno zebrinus, ale nie wie m który bo mam dwa ....a i tak żadnego nie pamiętam
Grunt, że fajne. Mam tylko nadzieję, że rozplenica nie umarzła w tym roku... bo rozdałam kilka kępek..i będzie wstyd jak dałam zdechłą Ze zdechłego kota mozna zroibć sobie okład na nerki, a co zrobić ze zdechła trawą ??????
Ogródek Hanusi po zimie 18:21, 31 mar 2012

Do góry
Zbyszku,Ma to być rozplenica i miskant zebrinus,ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.....co wyrośnie sprawi mi radość.rozplenicowe nasionka dostałam też od Karolinki /przywiezione z Egiptu/.
Zanasionkuję się w tym roku.....
A moja sąsiadka zza płotu,będzie się dziwić po co trawy posadziłam.....przecież to nie kwitnie.....
Zakupy przez internet 23:09, 30 mar 2012

Do góry
Tinka napisał(a)
CYTRYNIEC - CHIŃSKI PROZAC - SCHISANDRA CINENSIS
KALINA KORALOWA ROSEUM - VIBURNUM OPULUS
TRZMIELINA OSKRZYDLONA COMPACTUS - EUONYMUS ALATUS
SZCZĘŚLIWA JAGODA GOJI
CESARSKIE DRZEWKO SZCZĘŚCIA - PAULOWNIA
ZNIEWALAJĄCY ZAPACH - TUBEROZA WONNA
ACIDANTERA - MIECZYK ABISYŃSKI
120 DNI KWITNIE - LAGERSTROEMIA INDICA
- MIŁEK WIOSENNY - ADONIS VERNALIS
SZKARŁATKA CHIŃSKA -
TOJEŚĆ ORSZELINOWATA - LYSIMACHIA CLETHROIDES
MISKANT ROTER PFEIL
OSTROGOWIEC RÓZOWY - CENTRANTHUS RUBER
OSTROGOWIEC FIOLETOWY
PYSZNOGŁÓWKA SZKARŁATNA- MONARDA `CAMBRIDGE SCARLET`
HORTENSJA ŻÓŁTA LIMELIGHT - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA AKSAMITNA ASPERA - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA BUKIETOWA GRANDIFLORA - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA BUKIETOWA RENHY - VANILLE FRAISE - WANILIOWE TRUSKAWKI
HORTENSJA OGRODOWA NIEBIESKA NICO BLUE - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA DRZEWIASTA ANNABELLE - HYDRANGEA ARBORESCENS
HORTENSJA PNĄCA - HYDRANGEA PETIOLARIS
TRAWA CZERWONA RED BARON - IMPERATA CYLINDRICA
CZARNOLISTNY KONWALNIK- NIESPOTYKANA TRAWA - OPHIOPOGON
GLICYNIA NIEBIESKA PROLIFIC - WISTERIA SINENSIS - SZCZEPIONA
RDESTÓWKA AUBERTA - FALLOPIA AUBERTII
ty oddaj ta paczkę, pryszcze ci wyslali u kogo kupowalaś?
Zakupy przez internet 21:18, 30 mar 2012

Do góry
CYTRYNIEC - CHIŃSKI PROZAC - SCHISANDRA CINENSIS
KALINA KORALOWA ROSEUM - VIBURNUM OPULUS
TRZMIELINA OSKRZYDLONA COMPACTUS - EUONYMUS ALATUS
SZCZĘŚLIWA JAGODA GOJI
CESARSKIE DRZEWKO SZCZĘŚCIA - PAULOWNIA
ZNIEWALAJĄCY ZAPACH - TUBEROZA WONNA
ACIDANTERA - MIECZYK ABISYŃSKI
120 DNI KWITNIE - LAGERSTROEMIA INDICA
- MIŁEK WIOSENNY - ADONIS VERNALIS
SZKARŁATKA CHIŃSKA -
TOJEŚĆ ORSZELINOWATA - LYSIMACHIA CLETHROIDES
MISKANT ROTER PFEIL
OSTROGOWIEC RÓZOWY - CENTRANTHUS RUBER
OSTROGOWIEC FIOLETOWY
PYSZNOGŁÓWKA SZKARŁATNA- MONARDA `CAMBRIDGE SCARLET`
HORTENSJA ŻÓŁTA LIMELIGHT - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA AKSAMITNA ASPERA - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA BUKIETOWA GRANDIFLORA - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA BUKIETOWA RENHY - VANILLE FRAISE - WANILIOWE TRUSKAWKI
HORTENSJA OGRODOWA NIEBIESKA NICO BLUE - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA DRZEWIASTA ANNABELLE - HYDRANGEA ARBORESCENS
HORTENSJA PNĄCA - HYDRANGEA PETIOLARIS
TRAWA CZERWONA RED BARON - IMPERATA CYLINDRICA
CZARNOLISTNY KONWALNIK- NIESPOTYKANA TRAWA - OPHIOPOGON
GLICYNIA NIEBIESKA PROLIFIC - WISTERIA SINENSIS - SZCZEPIONA
RDESTÓWKA AUBERTA - FALLOPIA AUBERTII
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:42, 28 mar 2012

Do góry
Bukszpan nawet 30 cm wystarczy, a miskant około 80 cm? Myśląc na oko to powinno wystarczyć
Kubusiowo 20:59, 25 mar 2012

Do góry
Marzenko powinno być ładnie na balkonie ale dopiero jak wszystko poodbija - w sensie hakone i miskant. No i bluszcz by sie przydał jako tło ale nie wiem co z nim będzie
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 20:00, 23 mar 2012

Do góry
Dziękuję za Wasze pomysły! Bardzo mi się podoba ten z kolistym trawnikiem, jednak obawiam się, czy dam radę to zrealizować.
Załączę kilka zdjęć, które zrobiłam dzisiaj, w trakcie porządków, by lepiej zobrazować zastaną sytuację. Cel na ten rok: ujednolicić trochę, uładzić chaos nasadzeniami z żurawek, dodać parę form z cisa lub bukszpanu (ale to do uhodowania, na gotowce brak funduszy). No i coś pokombinować z kształtem rabatek. Zapraszam na wycieczkę

Taras, jak widać, duży, półkolisty, z kostki - mebli na razie brak. Będą kiedyś na nim donice z kwiatami

W tym narożniku rośnie wielki miskant, chętnie dodałabym tu hortensje - jest cień, wilgoć, no i tu spędzamy czas
...

Co między te świerki? Może drzewko kuliste i dołem jakieś kulki dla przełamania? A może trawę ozdobną?

Tu myślałam o obsadzeniu brzegu żurawkami.

Tu: magnolia w rogu i iglaki.

Tu prawa strona widziana z tarasu - słoneczna - dlatego miałaby tu stanąć ławeczka.

Bok domu - kulki z bukszpanu uparcie nie są kulkami Danusiu, jak je strzyc? Mają nóżkę, zamiast pięknie się od dołu okrąglić...

Przed domem: dekoracje i brzózka na środku trawniczka przed domem...

Będę wdzięczna za Wasze sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
Moje poletko 19:16, 23 mar 2012

Do góry
To może i dla mojego jest nadzieja?To mój pierwszy miskant i nie wiem kiedy one się budzą po zimie.Turzyce już wyszły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:30, 20 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
O coś nowego i poszalalas no to będzie ciekawie.

Danusiu gdzieś radzilas mi trawę do tej rabaty Gosi pod ścianę j nie mogę znaleść to był jakiś miskant

a i zerwalam 50% szmaty. Ile tam było mrówek o_O jak je przegonić ? proszek niezbyt działa. a i czy te mrowiska mogły zepsuć mi rośliny? Zaczęły brazowiec ?

Zaczyna się wiosną Danusia szaleje w ogrodach radosna

Miskant pewnie Morning Light, jak pamiętam. Widziałam o szmacie w wątku

Mrówki posyp proszkiem do pieczenia. Mrówki nie zniszczyły roślin, raczej niskie temp. To może być chwilowe.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:06, 20 mar 2012

Do góry
O coś nowego i poszalalas no to będzie ciekawie.

Danusiu gdzieś radzilas mi trawę do tej rabaty Gosi pod ścianę j nie mogę znaleść to był jakiś miskant

a i zerwalam 50% szmaty. Ile tam było mrówek o_O jak je przegonić ? proszek niezbyt działa. a i czy te mrowiska mogły zepsuć mi rośliny? Zaczęły brazowiec ?

Zaczyna się wiosną Danusia szaleje w ogrodach radosna
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:56, 19 mar 2012

Do góry
kasiavohenstrauss napisał(a)
Witam,przepraszam,ze tak od razu z pierwszym postem.Ale bardzo spodobala mi sie kompozycja Pani Danusi,z bukszpanow,hortensji bukietowej i wysokiej trawy.Jaka to odmiana trawy?Miskant?Jezeli tak to jaki dokladnie?Bylabym wdzieczna za odpowiedz.

To miskant gracillimus.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:31, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, śledziłam Twoją odpowiedź Celince przy jej rabacie..wooow..... i zdradź mi proszę jaka to trawa w paski rosnie na zdjeciach i jak odmiana berberysu???? Tez będę musiała coś zrobic z moimi rh po które jadę 31 marca.... i dać im jakieś towarzystwo

Miskant Variegatus, a berberys to Red Pillar o kolumnowym pokroju.

Dzieki wielkie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:28, 19 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Danuś, śledziłam Twoją odpowiedź Celince przy jej rabacie..wooow..... i zdradź mi proszę jaka to trawa w paski rosnie na zdjeciach i jak odmiana berberysu???? Tez będę musiała coś zrobic z moimi rh po które jadę 31 marca.... i dać im jakieś towarzystwo

Miskant Variegatus, a berberys to Red Pillar o kolumnowym pokroju.
Moje poletko 16:00, 19 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?

Dosadzić piennych roślin, inne kolory zieleni, bo wszystko jest takie smutne. Trzeba je ożywić formami piennymi, najtaniej trzmielinami Emerald'n Gold, które są wesołe, bo żółto-zielone. Posadź żurawki albo więcej wrzośców (wrzosy są kiepskiego koloru) w jaskrawych barwach, dosadź miskant Variegatus. Od razu zrobi się weselej. Zabierz te pojedyncze iglaki.

Poniżej - Niby też wrzosowisko, ale jakoś weselej jest, dosadź te same rośliny co na zdjęciach. Użyłam kolorowych wrzośców i wrzośców po kilkanaście sztuk jednego koloru

Tutaj trzmielina

Tutaj widać kolorowe wrzośce, różne odcienie zieleni, ale nie sine.

Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 08:37, 19 mar 2012

Do góry
Dobra postaram się odpowiedzieć na tę lawinę pytań

Donice możesz postawić na schodach przy murku np. co drugi/trzeci stopień....zależy ile ich masz
Możesz postawić też na chodniczku pod oknem i na kwadraciku, który się wcina w trawnik (tam chyba stoi nawet jakaś donica na zdjęciu).
Ale może najpierw zrób ten przedogródek, a później pomyśl o donicach....sama będziesz widziała, gdzie Ci czegoś brakuje

Jakie klony ??? Nie wiem o co chodzi

Rh cum. w. - różanecznik Cunningham's white 3 sztuki

Stożki cisowe lub bukszpanowe najlepiej różnej wielkości.....od największego do najmniejszego

Miskant morning light skoro jest znacznie niższy od gracillimusa.

Drzewko Danusi - masz na myśli wiśnię ??? Jeśli o te drzewko chodzi to jest szczepione na pniu. Możesz kupić niższe.

Chyba się udało

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 06:55, 19 mar 2012

Do góry
Witam,przepraszam,ze tak od razu z pierwszym postem.Ale bardzo spodobala mi sie kompozycja Pani Danusi,z bukszpanow,hortensji bukietowej i wysokiej trawy.Jaka to odmiana trawy?Miskant?Jezeli tak to jaki dokladnie?Bylabym wdzieczna za odpowiedz.
Hirutkowy raj:)) 22:43, 18 mar 2012

Do góry
Bożenko,Justynko w ten weekend ,a właściwie od czwartku byliśmy w Kazimierzu,oj piekny Kazimierz i pogodę trafiliśmy super
Oczywiście odwiedziliśmy dwie szkółki w Końskowoli ,ale u Dębskich jeszcze nieczynne trwały prace przygotowawcze ,a Kurowskich też rozruch i niewiele było do kupienia i wszystko droższe niż w mojej okolicy

Po drodze kupiłam tylko kilka krzaczków bukszpanów,dereń biały Siberian Pearls,miskant zebrinus i troche różnych cebul
Za ciemna rabata przed domem 16:10, 18 mar 2012

Do góry
Po prawo w prześwicie między domem a rynną posadź w kępie miskant Variegatus albo nawet 3 szt w jednym dołku.
Ogród w Holandii 21:23, 17 mar 2012

Do góry
U nas dzisiaj tez było pięknie, chociaż też deszcz zapowiadali. Ale chyba już dwa dni z rzędu to nie będą się mylic i jutro faktycznie będzie padać. Z tym sercem to ja jednak się wstrzymam. Ty to jesteś pasjonatka bukszpanów i ich artystycznego wycinania. Ja to bym chyba nawet nie umiała. Na prawdę dokupię mu kulę i dostawię po prawej i będzie taki podwójny. A z tyłu posadzę parzydło leśne i takie białe będą wystawały. Tym razem miskant w żaden sposób nie da się zgapić od Danusi, bo tam jest ciężki cień i żaden miskant by tego nie wytrzymał. A jak tam wodna ściana?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:17, 17 mar 2012

Do góry
Po drugiej stronie chyba przesadziłem z tym cięciem

Taka była

A taka jest

Miały wyjść kule na pniach różnej wysokości - na razie tylko kije są różnej wysokości
Coś na pewno musi tam być - za tują już latem pasował mi miskant .

a świerczka z konieczności

Taki krzywaczek teraz jest

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies