Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:22, 13 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Te baldachy takie delikatne podobne do kopra włoskiego - to co to? Pozdrawiam
Ogrodowe komplety mebli 10:18, 13 lip 2013

Do góry
Sani napisał(a)
Witam Ogrodników,

Jakiś czas temu szukałam w tym wątku informacji o meblach akacjowych, tej wiosny je kupiłam i zobaczę jak będą sprawdzać się zimą. Stoją na zadaszonym tarasie.
Oto zdjęcia.

To jest ten sam komplet, zarówno stół z krzesłami jak i sofa. Właśnie dodanie przez producenta sofy skłoniło mnie do zakupu tych mebli, ponieważ nie mogłam zdecydować sią czy bardziej chcę mieć stół, za którym był mój mąż, czy sofę na której można usiąść wygodnie z kawą. W sklepie zdecydowałam, że dokupię jeszcze jedną częśc sofy ( miały być dwie) aby można było się wygodnie położyć. Trzecia dodatkowa funkcja bardzo sie nam podoba, choć wcześniej nie była zaplanowana.

Mam stół z tej serii...już trzeci sezon. Stoi niby pod dachem, ale deszcz często zacina. Na zimę niczym nie przykrywałam. Trochę skrzypi i często się telepie ale po dokręceniu śrub ok.
Farba już się trochę złuszczyła i przed zimą trzeba będzie zakonserwować

Radość dla oczu, pokarm dla duszy 10:17, 13 lip 2013

Do góry
Nati napisał(a)

kochana po południu przyjechała teściowa chciałam jej pokazać i już płatki się zwinęły a wieczorem wisiał kapeć szkoda bo nie zachęcają do sadzenia przez to, chyba że jak się rozrośnie będzie więcej kwiatów, tawułka rośnie zdjęć jeszcze nie robiłam pozdrawiam
aj widzisz to samo u mnie tylko tak jak mówisz jak więcej kwiatów to więcej podziwiania ale fota trzasnięta to się liczy może następnym razem to będzie inny kolor hi hi Hanusia sliczna jak zawsze buźiole dla dzieciaczków !!! lilia na powitanie dnia
Miejsce na ognisko - ognisko w ogrodzie 10:11, 13 lip 2013

Do góry
Uwaga to nie studnia...hehe

Kondziowy Ogród :) 10:05, 13 lip 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

he he fotka z ukrycia...dałam sie złapać...dzięki za odwiedziny...jutro widzimy się w Wojsławicach, Twoje roślinki już gotowe do zapakowania
System automatycznego nawadniania 10:02, 13 lip 2013

Do góry
Co do ciśnienia to nie wiem jak wyliczyć. Udało mi się tylko to co napisałem 1,8m3/h. A co do wymiarów tarasu to już wysyłam jeszcze raz zdjęcie.

Ranczo Edy 10:01, 13 lip 2013

Do góry
sobotnie fotki z pozdrowieniami
ogrodoweimpresjejolki 09:23, 13 lip 2013

Do góry
Jaki dobrze wstać skoro świt

Prawie wszystkie prace domowe zrobione Pojadę na swoje włości

Moja codzienność - ogród Oli 09:17, 13 lip 2013

Do góry
leon60 napisał(a)

Miscanthus torebus

Moja codzienność - ogród Oli 09:09, 13 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Odmiana horti???

Miscanthus torebus
Callistemon cytrynowy - kuflik 09:04, 13 lip 2013

Do góry
A tak na obecną chwilę wygląda jeden z moich kuflików.
Po przycięciu przekwitłych kwiatostanów wypuścił nowe przyrosty.
Ogród to moje hobby 08:53, 13 lip 2013

Do góry
Teraz coś dla tych co kochają klony nie tylko palmowe ale inne również .

Przez ostatnie prawie 8 lat nabyłem trochę doświadczenia .Są niezwykle piękne od wiosny do jesieni .Mają piękny pokrój liści a różne przebarwienia mogą zauroczyć każdego. Jednak nie wystarczy zakupić dany egzemplarz i posadzić byle gdzie.

Zasada nr 1,dużo czytać informacji na temat gatunku, obserwować jak rośnie w innych miejscach. Obserwować jak rośnie po kilku latach żebyśmy nie byli zaskoczeni jak okaże się że ma zbyt ciasno ,że pali go słońce i wygląda nieciekawie.

Klony palmowe są zwykle drogie i jeżeli budujemy nowy ogród czy modyfikujemy jego część czasem warto zainwestować w jeden porządny ładny egzemplarz dla wyeksponowania jego urody. Natomiast jak spotkamy mały niedrogi egzemplarz i nie mamy jeszcze miejsca dla niego można a nawet trzeba go wsadzić w ustronne lekko zacienione miejsce i po roku lub dwóch latach przesadzić na inne miejsce .

Nie trzymać go w doniczce bo wsadzony w ziemię nabierze sił i dobrze się ukorzeni. W póżniejszych latach nie warto przesadzać bo klony mają bardzo płytki system korzeniowy i łatwo go uszkodzić. Jeżeli wsadzamy egzemplarz z doniczki do ziemi to tylko do końca czerwca bo wtedy jeszcze zdąży się ukorzenić przed zimą a w przeciwnym przypadku przechować doniczkę z klonem w piwnicy i tylko co dwa tygodnie sprawdzać czy ma wilgotną ziemię.

Na wiosnę wystawić na ogród nie wcześniej jak w maju po przymrozkach najlepiej jeszcze w pąkach bo jak rozwinie liście w piwnicy to dostanie szoku po wystawieniu. Piszę o tym bo mnie to spotkało. Uczcie się na błędach innych a nie własnych bo to drogo kosztuje.

W ubiegłym roku jesienią kupiłem 3 malutkie egzemplarze klonów w markecie po 5 zł i zamiast trzymać w doniczce wsadziłem do ziemi. Owszem zabezpieczyłem na zimę i co? , na wiosnę bardzo póżno wypóścił tylko jeden z nich i to bardzo słabiutko. Ponieważ nie mam obecnie miejsca a kocham klony mam taki mały kącik gdzie trzymam je w donicach i przycinam na wiosnę żeby nadać im ładny kształt i wszystkie bezwzględnie chowam na zimę . Straciłem jeden cenny egzemplarz który stał 5 lat na ogrodzie i wystarczyła jedna zima i po nim .

Ale się rozpisałem ale co tam ,jeszcze wspomnę o jednym. Sam robię sadzonki klonów w czerwcu z przyciętych pędów. Niestety nie zawsze się udaje ale warto spróbować . Udało mi się ukorzenić dwie sadzonki .Jest to klon Drummondii i Katsura .Mam je dwa lata posadzone w ziemi i za rok będą wsadzone do doniczek i prowadzone na bonsai ,bo bonsai to również moje hobby.To na razie tyle pozdrawiam Was
.
W cieniu - zacieniona 08:38, 13 lip 2013

Do góry
W cieniu - zacieniona 08:35, 13 lip 2013

Do góry
...od Ani
W cieniu - zacieniona 08:34, 13 lip 2013

Do góry
Ville de Lyon...pierwszy kwiat
W cieniu - zacieniona 08:33, 13 lip 2013

Do góry
Brunnera...olbrzymkę przesadziłam pod jałowiec,zajmowała bardzo dużo miejsca...tutaj może się panoszyć.
Piaskownia na zakręcie 08:25, 13 lip 2013

Do góry

Matko i córko !!!!!! Jakie toto piękne!!!!! Muszę poczytać czy do mnie się nada
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 08:10, 13 lip 2013

Do góry

przemekg napisał(a)

[/img]

Z tych które prezentujesz polecam Arc-en-ciel, silna odmiana, o dużych kwiatach.

Młoda sadzonka, a już kwitnie pięknymi, sporej wielkości kwiatami.

Tutaj w połączeniu z bielą, gwiaździste kwiaty u jednej i drugiej odmiany.

Piękne są też 'Inner light', Clyde Ikins', 'Sunny Pink' - szczególna, 'Mayla' choć dla mnie nieco nienaturalna, no i ' Texas Dawn'.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:36, 13 lip 2013

Do góry
Miłego dnia życzę

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:11, 13 lip 2013

Do góry
Oj popadało wczoraj u mnie mocno , uchwyciłam jeszcze proste Anabellki , bo coś mi się zdaję , że te ulewy mi je zniszczą , ścięłam lawendę ( czy to dobry moment?)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies