Przesadzanie roślin to moja specjalność nawet kwitnących. Początkowo robiłam książkowe próby zestawiania roślin, przeczytałam że irysy ładnie się komponują z piwonią - posadziłam , kwitły w innych terminach , więc dałam spokój książką , nie staram się kopiować tylko robię takie zestawienia , które mi się podobają. Czasami trafiam za pierwszym razem a czasami zmieniam kilkukrotnie układ roslin.
Dzidko, rozchodniki o czerwonych liściach nie sprawują się u mnie wcale. Matrona jeszcze jako tako (może dlatego, że nie jest bardzo bordowa ), a trzy inne takie jakie posadziłam rok, czy dwa lata temu prawie takie sama są teraz. Jeśli chodziło Ci o wykładanie to nie bardzo ma się co wykładać.
Dzidko, ogrodu nie ma co zazdrościć, przy takim sezonie jak teraz lepiej mieć malutka rabatkę i kawałdzikiej łąki. Najpierw wiosna ulewy, grad a teraz ogromna susza. U nas ostatni raz deszcz padał 10 lipca. Na piasku przy takich temperaturach to wiesz co to znaczy. Ratuje nas staw i w miarę rozprowadzone nawodnienie. Inaczej byłoby już po ogrodzie. Ten rok pokazał, że jest potrzeba, by nawodnienie zmodyfikować.
Załączam jeszcze soczysty czerwcowy ogród
Następny ogród to Hestercombe Gardens w hrabstwie Somerset gdzie najciekawsze są dwie części ogrodu, formalny edwardiański wg proj. E.Lutjensa a obsadzony przez Gertrudę Jekyll.