Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 23:42, 16 sie 2013

Sebek napisał(a)
Pooglądałem genialne zestawienia - mi jakoś trudno idzie zastosowanie ich u siebie...Ale przynajmniej mam powody do ciągłego przesadzania

Przesadzanie roślin to moja specjalność nawet kwitnących. Początkowo robiłam książkowe próby zestawiania roślin, przeczytałam że irysy ładnie się komponują z piwonią - posadziłam , kwitły w innych terminach , więc dałam spokój książką , nie staram się kopiować tylko robię takie zestawienia , które mi się podobają. Czasami trafiam za pierwszym razem a czasami zmieniam kilkukrotnie układ roslin.

viva 23:53, 16 sie 2013

Poziomka napisał(a)

Jasiu, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem i ciągle wypatruję coś nowego
Powiedz co to bylina na pierwszym planie o koperkowych liściach i koperkowych kwiatach? Czy to może amin?
Poziomka 23:55, 16 sie 2013

Gabriela napisał(a)
Rośliny się suszą i głupieją, ale kwitnący ciemiernik ładny bardzo i jeżeli nie będzie tak dużych upałów, to kwiaty trochę pobędą.
Oglądałam z zachwytem ostatnie zdjęcia i przykro się robi, że Ci się poniszczyło i poschło.

Przetaję narzekać, byłam dzisiaj w ogródku u koleżanki jej floksy wyschły, a moje kwitną w najlepsze tylko czasami mają spuszczone listki.

i piękna ponownie kwitnie

agatanowa 23:58, 16 sie 2013

Poziomka napisał(a)
przeczytałam że irysy ładnie się komponują z piwonią - posadziłam , kwitły w innych terminach ,

no, ale z drugiej strony, miałąś dłużej kwitnącą rabatę
Poziomka 00:14, 17 sie 2013

viva napisał(a)

Jasiu, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem i ciągle wypatruję coś nowego
Powiedz co to bylina na pierwszym planie o koperkowych liściach i koperkowych kwiatach? Czy to może amin?

Masz rację to aminek , niestety u nas jest jednoroczny ,w tym roku pierwszy raz go posiałam, rośnie w kilku różnych miejscach ( wg filozofii - może w którymś miejscu ogrodu ocaleje od plagi ślimaków - filozofia okazała się skuteczna i mam nadzieję zebrać nasiona ).

viva 00:22, 17 sie 2013

Jasiu, poznałam bo też siałam aminek ale Twój jest jakiś bardzo tłuściutki. Mój był bardzo chudy, chyba z powodu słabej ziemi. A może Twój jest z angielskich nabytków i jest to jakaś wyselekcjonowana odmiana.
Wygląda przepięknie
Poziomka 00:41, 17 sie 2013

Nasionka są z Anglii, Kasia B. sprowadzała w tym roku różne nasiona więc skorzystałam z okazji.
Z angielskich nabytków miałam nasiona karłowej nasturcji o czerwonych kwiatach, bardzo żałuję że nie posiałam je w donicach - udało mi się zebrać tylko 4 nasionka a szkoda bo bardzo mi się podobała.

monteverde 00:45, 17 sie 2013

Jasiu pamiętam o zaproszeniu, może jak się urządzę, to w końcu będę miała więcej czasu i w czerwcu trafię do Twojego raju a to wspomnienie mojego
Poziomka 22:05, 09 wrz 2013

Piękne dalie Aniu, a cleome zagościło w moim ogrodzie pierwszy raz.

Jesień

Zdjęcia 7.09.2013
rabata różana

przedogródek

Bogdzia 22:36, 10 wrz 2013

Byłam , nic nie powiem bo brak mi słów , jest cudnie zawsze , o każdej porze roku . Pozdrawiam serdecznie.