Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Holandii 21:21, 15 cze 2013

Do góry
jedna z otwartych dziś roślinnych fabryk specjalizuje się w bylinach. Było tam wszystko, co można sobie wymyślić, a skrzynki z sadzonkami na prawdę ciągnęły się po horyzont

były tez piękne widoki

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 21:20, 15 cze 2013

Do góry
Wszystkie bratki w moim ogrodzie mrugają do Was

Ogród... reni 21:18, 15 cze 2013

Do góry
andziulka napisał(a)
Witaj Reni! Moje piwonie już przekwitły, teraz czas na róże

Tak, czas różany się zaczyna

Ogród w Holandii 21:17, 15 cze 2013

Do góry
podlewają i kontrolują wzrost

transportują z hali do miejsc załadunku

do takich specjalistycznych samochodów

na prawdę warto zdac sobie sprawę, że to jest poważny przemysł, a nie zabawa hobbystów. A wszystko po to, abyśmy mogli cieszyć się najbardziej nawet wymyślnymi roślinami i żeby stać nas było, aby je kupić. czasy barona van Zuylen z zamku De Haar, który kazał przesadzac 50-cio letnie drzewa i było go na to stać, minęły chyba jednak bezpowrotnie.
Jurajski Ogród 21:13, 15 cze 2013

Do góry

cdn

Jak się nazywa ta srebrzysta roślinka?

Piękne poduchy kwiatów - ależ tam musi pachnieć : )
Jurajski Ogród 21:10, 15 cze 2013

Do góry
spacerkiem przez Jurajski - cd

cdn
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:09, 15 cze 2013

Do góry
Witaj Ewo----- tak ona kwitnie na biało ktoś mnie uprzedzał ale nie wiedziałam że to ta wiozłam ją z Brukseli ha ha no to se przywiozłam.pilnuję jej jak da popalić to ją usunę a na razie zrywam kwiatki i już pozdrawiam W podzięce kwiatuszki;D
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:08, 15 cze 2013

Do góry
Karola wielkie gratulacje

A konewek zazdroszczę, też o takich marzę do warzywniaka
Rozpoznawanie odmian róż 21:08, 15 cze 2013

Do góry
Michalina napisał(a)

bo to nie jest Eden Rose.
On wygląda tak

Dziękuję. Więc mam już pewność, że nie Eden, ale w dalszym ciągu nie wiem co to za róża.
Mój ogród - złe dobrego początki 21:08, 15 cze 2013

Do góry
piękny dzień dzisiaj - gorący, ale piękny!
zostawiam wam moje okazy - tym razem doniczkowe: surfinia i bakopa

Testowe dodawanie zdjęć 21:08, 15 cze 2013

Do góry
napis z prawej

napis z lewej

na-
pis
trochę tak, trochę siak

ogrodoweimpresjejolki 21:06, 15 cze 2013

Do góry
Jolu w Dniu Twoich Imienin Wszystkiego co Najlepsze a przede wszystkim zdrowia, humoru i Szczęścia osobistego.
Ps. Tort jest normalnym arcydziełem. Mam nadzieję że nie został pokrojony.

Ogród w Holandii 21:05, 15 cze 2013

Do góry
maszyny robią wszystko

przycinają w kształt kuli

pikują sadzonki z tacek do pojedynczych doniczek

ogrodoweimpresjejolki 21:05, 15 cze 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Trzymajcie kciuki za pogodę u mnie jutro

Nie mogłam wyjść z podziwu nad ich urodą

rzeczywiście niesamowity uroda
cieszą oko i serce takie widoki
pozdrawiam
Ogród w Holandii 21:03, 15 cze 2013

Do góry
Aż mi szkoda, że nieco więcej osób niż najbliższe grono wypróbowanych znajomych nie zobaczy tego czym chciałam dziś się podzielić. Oprócz ładnych widoczków tym razem spora dawka pouczających obrazków. Tym bardziej ciepło pozdrawiam koleżaneczki Szkoda, że Was tam ze mną nie było
A była to niemal całodniowa wycieczka podczas dnia otwartego szkółek hodowlanych w Boskoop - miejscowości znanej na całym świcie jako centrum hodowli roslin, miejsca powstawania nowych odmian, dorocznych targów szkółkarskich z cenionymi na świecie nagrodami dla największych osiągnięć hodowlanych. Na co dzień w Boskoop mozna odwidzić kilka szkółek nastawionych na spzredaż klientom indywidualnym,. Ale 99% Boskoop to wielkie firmy szkółkarskie nastawione an spzredaż hurtową na całym świecie. I te właśnie wielkie firmy otworzyły się dziś dla zwykłych ludzi. Niesamowite byłoto zobaczyć. ogrodnictwo XXI wieku

Wrażenie robi już sama skala , jaką operują te firmy. Polska nazwa szkółka jakos zupełnie do nich nie pasuje. To sa fabryki roślin, gdzie niemal wszystko odbywa sie w sposób zmechanizowany - od sadzenia, przez, kontrolę wilgotności, przycinanie i transport. Czasem gdzieś czytam, że to dziwne, ze na przykład cisowe kule na pniu w Holandii sa tańsze niz w Polsce. Teraz najłatwiej się przekonac dlaczego tak sie dzieje. Organizacja i mechanizacja sprawiają, że cena hurtowa wyprodukowanych tam roślin jest bardzo niska. Ja wiem, nie ma to jak romantyzm osobistego doglądania każdej roślinki, glaskania, pzremawiania. Ale gdyby każdy klon palmowy nadal był w ten sposób hodowany to jego cena byłaby zaporowa. a tak, dorodne drzewko do kupienia za 5 euro - czego dowodem jest zakupiony przeze mnie ( z przeznaczeniem na prezent bo ja już nei mam gdzie wsadzić) klonik pienie przebarwiający sie na jesieni. A zatem do rzeczy

takie niewielkie poletko klonów palmowych

ciągnące się po horyzont ostrokrzewy

w takich halach produkuje się rośliny doniczkowe, stanowiące absolutną podstawę produkcji

Rododendronowy ogród II. 20:58, 15 cze 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Ogród tętni życiem, sójki piękne , jeszcze wielu zaległych stronek nie otwarłem, tak więc zostanę troszkę dłużej .

Na szczęście ...czterolistna

Zapraszam Mariusz.Koniczynka wodna piękna.
Testowe dodawanie zdjęć 20:56, 15 cze 2013

Do góry

Gra wstepna

Finał

Może niedoskonały ale..... 20:54, 15 cze 2013

Do góry
Nie przepadam za takimi ozdobami w ogrodzie.Inni stawiają tego sporo. Każdy ma swoją wizję .Ale ten bocian ma swoje miejsce.
Ma swoją historię
W grudniu przejeżdżałam z synem przez sąsiednią wioskę [która leży na szlaku bocianich gniazd] i zobaczyliśmy na słupie skulonego bociana.Dodam,ze mróz był duży i spadł śnieg.Pojechalismy do domu po aparat ,syn zaczął robić zdjęcia.Wyszedł pan i stwierdził,że chyba musi byc chory i nie poleciał z innymi.Na moje uwagę"że ktoś powinien to zgłosić" pan się "zmył.
Pojechałam do domu i jakoś serce mnie bolało tym bardziej,że taki bocian miał mi przynieść wnuka i to właśnie w grudniu.
Wysłałam meila do lokalnej telewizji i pani rozpoczęła akcję ratowania.Artykuł w internecie,telefon do strazy itd....i po 2 godzinach zadzwoniła,że bociek uratowany i jest u weterynarza.Za dwa dni napisała ,że trafił do ZOO w Poznaniu
Na świeta pod choinkę dostałam od swojej kuzynki tego bociana.Miejsce mu wybrałam stosowne i zapowiedziałam,żeby nie kupowała dla niego żaby bo moje poczucie estetyki tego nie zniesie.Może uratuję jakiegoś anioła bo taka rzeżbę mogłabym mieć

ogrodoweimpresjejolki 20:53, 15 cze 2013

Do góry
Wszystkiego najlepszego Jolu
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:47, 15 cze 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Szałwia w tym roku pieknie rosnie

ależ niesamowity kolor ma ta szałwia!! pięknie!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies