Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 09:54, 04 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witam. Podglądam twój ogród od kilku miesięcy, jest dla mnie inspiracją, też chcę założyć rododendronową rabatę przed domem i u Ciebie szukam natchnienia.
Teraz zobaczyłam te dwa zdjęcia i mam pytanie, czy od początku wiedziałaś, "stało ci w oczach", że te rabaty tak mają wyglądać? rozrysowałaś sobie wcześniej jak one mają być rozmieszczone, czy samo tak wyszło? Patrząc na pierwsze zdjęcie widzę haos, mały bałaganik, na drugim zdjęciu, widzę dostojny, harmonijny ogród o ciekawym rozmieszczeniu rabat. Chylę czoła. Ogarnięcie tak dużej pustej przestrzeni i stworzenie na niej konkretnych rabat - wysp, które po czasie dopiero nabiorą charakteru to jest coś. Ja nie mam takiej wyobraźni. Patrzę na te dwa zdjęcia i nie wierzę, że jedno wyszło z drugiego. Też mam możliwość zagospodarowania dużego terenu (w sumie ponad 1 ha z laskiem i potokiem), ale brak mi wyobraźni. Nie wiem jak sadzić teraz rośliny, aby za kilka lat stworzyły taki piękny ogród jak twój.
Na razie więc zostawiam moje hektary i zamierzam zająć się moim małym ogródkiem przed domem, do którego od zeszłego roku wprowadzam rododendrony i azalie. Już niedługo zapraszam do mojego wątku, gdzie będę Ciebie prosić o porady.
Pozdrawiam ciepło w ten deszczowy dzień.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:51, 04 cze 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Jeszcze raz moje ,ulubione hościaki.

to jesteś w swoim żywiole Renatko.
Świetne foto na avatorka
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:34, 04 cze 2013

Do góry
PS. M sprostował mnie... tylko pół trawnika dostało nawóz..... na resztę brakło sprzyjających okoliczności przyrody

Za to rano pomiędzy jednym opadem a drugim cyknęła dla Gosiaczka liście katalpy jak wyglądają o tej porze roku

Na szczycie gałązek nowe przyrosty są takie "ceglne" i ze środka idą juz kfiotki

Tulipanowiec ładny na górze, bo na dole liście powichrowane od przędziorka czy innego szpeciela... upodobało sobie go draństwo.. też szkołą życia u mnie , wiedzą robale, że nad oczkiem nie mam jak opryskać drzewa I niech ktoś powie, że robale nie myślą.. to już prawdziwa strategia na przetrwanie

Foto z domciu, z drzwi balkonowych.. na takei mokro nie wychodzę .. potem pójdę na polowanie, ale niech przestanie padać...

Ogród średniowieczny i nie tylko 09:31, 04 cze 2013

Do góry
Zakwitł także jeden żółciutki orlik - od Ani ASC bardzo ładny, z takimi długimi trąbkami.

i trzykrotki szaleją różowe też od Ani
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:26, 04 cze 2013

Do góry
Winchester cathedral

Rose de Recht

Cardinal Richelieu

i widok ogólny na róże
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:25, 04 cze 2013

Do góry
Róż coraz więcej zobaczcie ile pąków.

Tuscany
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:22, 04 cze 2013

Do góry
Kilka zdjęć z wczoraj. Udało mi się skosić trawnik między kolejnymi ulewami. Znowu w kostkę a co tam niech będzie inaczej.

kwitną teraz białe iryski i dalej niebieskie
Jurajski Ogród 09:21, 04 cze 2013

Do góry

Współczuję. Znam ten ból, u mnie przy większej ulewie jest to samo. Jedynie mój potok jest grzeczniejszy, ma dosyć głębokie koryto i nie wylewa. Kto by pomyślał, że taka malutka, wąziutka, spokojna rzeczka, może tak się rozlać.
Pokażę nasz ogród 08:52, 04 cze 2013

Do góry
asica napisał(a)
Okazało się, że na jakiejś płycie uchowały się zdjęcia z ogrodu przed zmianami. Sama nie widziałam tych zdjęć od kilku lat. W końcu mogę zobaczyć (i pokazać) faktyczne przed i po ... Udało mi się też ustalić, że pierwsza darń została zdjęta w r lipcu 2008. Zmiany "ogrodowiskowe" nastąpiły w roku 2011

Trzeba bardzo wierzyć, że to te same miejsca
Na ostatnim zdjęciu jest hortensja, jaka?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 08:35, 04 cze 2013

Do góry
Jeszcze raz moje ,ulubione hościaki.
Mój kawałek raju II 08:20, 04 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
A w domu jednemu kwiatkowi się pomyliły pory roku
oczywiście grudnik zwariował

Sądząc po kształcie kwiatów to nie te święta Myślę, że to Rhipsalidopsis, czyli kaktus wielkanocny
Ogród do kwadratu 08:18, 04 cze 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
A ja rozsławiam szałwię - wszem i wobec. Kopytnik jest piękny BiBi - bardzo mi się podoba i nawet mam go na liście chciejstw - ale czytałam, że nie jest łatwą rośliną... widocznie trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki - nie rośnie przecież gdzie popadnie
Mam dwie kule buksikowe przy wejściu do domu, dwa gabiony - stoją jak strażnicy - czyli że system dwójkowy jest oswojony.
A propos listy chciejstw - mak lekarski "Pink Peony" - widziałam w jakiejś gazetce ogrodniczej i się zakochałam - piękna różowa kula - ma wysokość 70-90 cm kwitnie od czerwca do września i nadaje się do bukietów... nasiona sieje się od maca do czerwca wprost do gruntu... Tylko gdzie go kupić??
Tak wygląda

A to prawda Szałwię oswoiłam dzięki Tobie A co do kopytnika... no fiesz,... dobry koń to trudny koń
Dwa i trzy to pięć, ogród na piątkę. System trójkowo-dwójkowy to super duet
Mak piękny.. ale na razie jestem zauroczona chabrami
Ogród w lesie 08:13, 04 cze 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
W naszym lesie nic ciekawego sie nie dzieje. Coś kwitnie, coś przekwita a coś nie ma szans zakwitnąć, bo pogoda nie sprzyja. Ale i tak jest fajnie. Układamy plany, myślimy. Gubimy się w pomysłach i zamiarach. Co to będzie?
Póki co kilka zdjęć. Bakopowo-lobeliowo. Zastrajkowała pelaśka. Nie chce kwitnąć i już. A miało być tak pięknie: biało-niebiesko-czerwono. Na cześć Napoleona co to dwieście lat temu potykał się z pruską armią niedaleko od nas.
Póki co jest tak:

Coś białego dla BB.

Ale super zdjęcia! Nonono.... i pamiętałaś o mnie.. U Ciebie zawsze jest fajnie nawet ze strajkującą pelaśką Z zagubienia mogę pomóc się wydostać oczywiście na miarę moich mozliwości, o ile zaufasz mojej intuicji zgubić się nie zgubimy w tym lesie, DżiPiesa masz, w razie czego mchu szukać będziemy

PS.
zrobię Ci miejsce przy strumieniu Pszczółki, ale kto będzie nosił kamole?
Ogródek Anity 08:03, 04 cze 2013

Do góry
Ech, u mnie dzisiaj znowu

A wczoraj z okna to trąbę powietrzną widziałam...
Czy słonko zaświeci ???
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 08:01, 04 cze 2013

Do góry
Ja stawiam na drzewoszka
A pryskać to trzeba chyba czymś co działa na stonkowate, bo to też żuczkowate. Rośliny przez nie nie umrą, ale zostaną bez liści a to paskudnie wygląda. U mnie opanowały brzozy najbardziej. Efektów po opryski jeszcze nie można ocenić bo cały czas leje....
U mnie wczoraj niedaleko była trąba powietrzna, a dzisiaj , zgadnijcie...

Także pogoda bez zmian...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:41, 04 cze 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
i moje mikre powojniki

"mikre powojniki"????? Kobieto - nie grzesz!! co to za odmiana? piękne są
Ogród do kwadratu 06:51, 04 cze 2013

Do góry
A ja rozsławiam szałwię - wszem i wobec. Kopytnik jest piękny BiBi - bardzo mi się podoba i nawet mam go na liście chciejstw - ale czytałam, że nie jest łatwą rośliną... widocznie trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki - nie rośnie przecież gdzie popadnie
Mam dwie kule buksikowe przy wejściu do domu, dwa gabiony - stoją jak strażnicy - czyli że system dwójkowy jest oswojony.
A propos listy chciejstw - mak lekarski "Pink Peony" - widziałam w jakiejś gazetce ogrodniczej i się zakochałam - piękna różowa kula - ma wysokość 70-90 cm kwitnie od czerwca do września i nadaje się do bukietów... nasiona sieje się od maca do czerwca wprost do gruntu... Tylko gdzie go kupić??
Tak wygląda

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:33, 04 cze 2013

Do góry
Witaj Basiu! Idź pooglądaj, może już co wyrosło? Pogoda sprzyjająca, przynajmniej u mnie cały tydzień mgieł, czas i za innymi grzybkami się obejrzeć.
Miłego dnia wszystkim, chociaż tam gdzie zagrożenie powodzią, te dnie takie spokojne nie są.

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 04:37, 04 cze 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Dzisiaj w ogrodku :

Zakwitł niebieski mak

Podworko przez pryzmat tawułki

Krzewuszka

Marta ten mak jest odlotowy Cudny, nawet nie wiedziałam, że są maki niebieskie? Skad masz takie cudenko? To nowy nabytek czy juz go miałas? Piszesz, że " jeszcze was nie zalewa" czy juz kiedys Was zalewało? masz takie zagrozenie? Bo to jest przerazajace co sie widzi co sie dzieje a konca tych deszczow nie widac. U nas tez leje, wracałam od lekarza w burzy i oberwanie chmury miałam wrazenie. Juki u mnie dopiero noski pąkow pokazały ale chyba duzo kwiatow bede miała. Moje zdrowie Martus to tak jak ta pogoda mnie przeraża. Z antybiotykow to nie jest ale zła diagnoza i zle leczenie na poczatku nie chce tu pisac bo to o ogrodach a nie zdrowiu.Słoneczka Ci zycze i milego dnia Ogrod masz cudny a zdjecie z bluszczem i traktorem zjawiskowe

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 01:52, 04 cze 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Grzyby zbierać? O Tak! Właśnie wczoraj pozyskałam żółciaka siarkowego na sznycle.

Już są? Młodziutki, widać że ledwo urósł. W sam raz na sznycle
Chyba będę musiała obejrzeć to drzewo, na którym go po raz pierwszy spotkałam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies