Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 18:46, 07 lip 2013

JoannA 19:19, 07 lip 2013

Skula napisał(a)

Witaj Skula, bardzo mi się u Ciebie podoba, z tą matą wiklinową świetny pomysł, też o tym myślę i mam obiekcje co sąsiedzi powiedzą.
Przedogródek jak wszystko się rozrośnie będzie piękny, może tylko lawendy bym więcej dorzuciła
Ale i tak mi się podoba. A jałowiec limeglow też rośnie w moim ogrodzie i jest śliczny!
pozdrawiam
kachat 20:17, 07 lip 2013

Podoba mi się twój ogród Skula, fajny przedogródek A powiedz proszę, co tam rośnie obok lawendy? Ten krzew taki zielony
Skula 22:04, 07 lip 2013

kachat napisał(a)
Podoba mi się twój ogród Skula, fajny przedogródek A powiedz proszę, co tam rośnie obok lawendy? Ten krzew taki zielony

dziękuję za miłe słowa
nie często się one tutaj u mnie zdarzają
ale nie zrażam się

a krzew o który pytasz to:

Cis pośredni Taxus media 'Densiformis'

Bardzo ładna odmiana cisa, która prezentuje się ciekawie rosnąca swobodnie, ale dająca się również pięknie formować w gęste różnorakie formy. Rośnie nieco silniej niż typowe odmiany ozdobne, osiąga po wielu latach uprawy swobodnej do 3 metrów wysokości oraz ponad 4 metry szerokości, tworzy początkowo formę odwróconego stożka, z czasem staje się mocno rozłożysty. Posiada gęsto rozmieszczone igły na pędach, również sylwetka jaką formuje jest o wiele bardziej gęsta niż u typowych odmian krzaczastych.
Skula 22:12, 07 lip 2013

JoannA napisał(a)

Witaj Skula, bardzo mi się u Ciebie podoba, z tą matą wiklinową świetny pomysł, też o tym myślę i mam obiekcje co sąsiedzi powiedzą.
Przedogródek jak wszystko się rozrośnie będzie piękny, może tylko lawendy bym więcej dorzuciła
Ale i tak mi się podoba. A jałowiec limeglow też rośnie w moim ogrodzie i jest śliczny!
pozdrawiam

dziękuję i Tobie za ciepłe słowa
myślę że przedgródek jeszcze kilka roślinek dostanie - myślałem jeszcze o berberysach

a mata wiklinowa to świetny zakup - ja też powiem szczerze miałem obiekcje - co powiedzą sąsiedzi
ale ile czasu można znosić ich bałagan?
powystawiane donice , składowisko różności i na koniec zrobili sobie za domem skład pa;et którymi palą , tną je tam i wióry leciały przez ogrodzenie
także dojrzeliśmy i my do decyzji i jesteśmy bardzo zadowoleni
myślę ,że jeśli nie potrafili docenić że mają piękne rośliny - co prawda przez siatkę ale jednak - to teraz mają piękną wiklinę

dosłownie 2 kilometry od nas jest producent takich mat - i nie tylko ( piękne i fajne rzeczy robią - polecam ) i zamówiliśmy - koszt jednej to ok 30 zł mniej niż w markecie
kachat 23:26, 07 lip 2013

Tak właśnie myślałam, że to cis, ale jakiś taki za mało zwarty mi się wydawał Aż trudno uwierzyć, że z niego taki potwór wielometrowy wyrośnie

Jeśli to nie tajemnica, to powiesz proszę, ile zapłaciłeś za swojego jałowca limeglow? Ja właśnie niedawno identycznego jak twój kupiłam i coś mi się wydaje, że za dużo zapłaciłam :/
JoannA 00:11, 08 lip 2013

Jeśli myślisz o berberysach to polecam odm. 'Bagatelle', mam go w ogrodzie i jestem z niego najbardziej zadowolona, ładnie rośnie też 'Admiration'. Dla mnie oba idealne, takie bezobsługowe
Trawnik masz wypasiony, ale przy automatycznym nawodnieniu... ja biegam z wężem.
Skula 21:32, 08 lip 2013

kachat napisał(a)
Tak właśnie myślałam, że to cis, ale jakiś taki za mało zwarty mi się wydawał Aż trudno uwierzyć, że z niego taki potwór wielometrowy wyrośnie

Jeśli to nie tajemnica, to powiesz proszę, ile zapłaciłeś za swojego jałowca limeglow? Ja właśnie niedawno identycznego jak twój kupiłam i coś mi się wydaje, że za dużo zapłaciłam :/

pewnie ,że nie tajemnica - o ile pamiętam to coś 40 zł.
ale jest naprawdę spory
Skula 21:37, 08 lip 2013

JoannA napisał(a)
Jeśli myślisz o berberysach to polecam odm. 'Bagatelle', mam go w ogrodzie i jestem z niego najbardziej zadowolona, ładnie rośnie też 'Admiration'. Dla mnie oba idealne, takie bezobsługowe

nawet ostatnio szukałem w szkółce właśnie tych berberysów - ale niestety nie było

wiem gdzie można je kupić w Warszawie i tam pojadę
Skula 21:41, 08 lip 2013

JoannA napisał(a)

Trawnik masz wypasiony, ale przy automatycznym nawodnieniu... ja biegam z wężem.

bardzo chciałem mieć ten system i tylko cena całego projektu mnie poraziła
postanowiłem się sam z tym zmierzyć - i co?
cała zima czytania i zgłębiania tematu , potem projekt , zakupy i na wiosnę montaż
z 13000 zrobiło się 20000 i działa ! a więc warto !