Aaaaaaaaaaaaale cudne widoki, masz przepieknie i jakie otoczenie. Zachwycily mnie kamienne schodki i brama wjazdowa. Cudo. Wszystko takie uporzadkowane a jednoczesnie naturalne Slicznie. I masz wspaniale futra
Agato, troszkę mnie nie było. U Ciebie nastrój już chyba lepszy?
Tak patrzę i patrzę na Twój przedogródek. Najbardziej kłopotliwy jest dla mnie ten naroznik po lewej stronie okna. Podoba mi się pomysł z umieszczeniem tam akcentu nie-roślinnego. W Holandii jest dużo takich różnych jak to Popcarol nazywa durnostojek ogrodowych. Na przykłąd ozdób metalowych, które nie są mocowane na solidnych podstawach, jak rzeźby, tylko na przykład na grubych drutach wbijanych w ziemę.
Ja bym hortensji do towarzystwa z traw dała trzęślice, ze względu na ich delikatne kwiatostany, fontannowość i zamiłowanie do wilgotnej i i trochę kwaśnej gleby. Kwitłyby z grubsza razem z hortensją. I jakieś zimozielone poduchy, między którymi rosłyby kępy traw. I tu niestety najlepszy wydaje mi się jednak bukszpan, tylko nie w żadnych kulkach. Półkoliste poduchy albo można go nawet strzyc w lekko nieregularne ale obłe bryły. Nierównej wielkości, 3-5 na cały przedogródek. Między bryłami trzęślice i cebulowe na wiosnę. Najbardziej pasowałyby mi jakieś "skromne", narcyzy i białe tulipany, takie w kształcie kieliszków. Narcyzy wcześnejsze, tulipany późniejsze.
Natomiast w narożniku posadziłabym dużą kepę trzcinnika, najlepiej 'Avalanche', bo jest najjasniejszy i w nią wbiła taką ogrodowa ozdobę. Czy Monika z ogrodu nowowoczenego i holenderskiego nie miała czegoś takiego w swoim ogrodzie? Coś jasnego widocznego na tle muru. Może metalowego i w kształcie koła, sięgającego do połowy okna. Trzcinnik, w odróżnieniu od trzęślic wcześnie zaczyna rosnąć i pewnym momencie to by był główny element przyciągający wzrok, już po kwitnieniu cebulowych, a potem schowałby się troszkę w kwitnących trawach i oddał hortensji palmę pierwszeństwa.
Wtedy walory ozdobne w kolejnych poprach roku są takie:
- zima - zimozielone bryły, zaschniete trawy i może kwiatostany hortensji, jak dobrze pójdzie.
- wiosną - dalej bryły, rośliny cebulowe, ze dwie odmiany, żeby przedłuzyć kwitnienie.
- wiosna/lato - no oczywiscie bryły, jasny trzcinnik w narożniku
- potem w ciągu lata do jesieni juz hortensja i trzęślice, no i szałwia kiedys tam kwitnie, nie wiem kiedy to u Ciebie wypada (szławia jest też jasną plamą ze względu na liście i pasowałaby mi do innej jasnej plamy mniej więcej w przeciwległym narożniku. Może wartoby ja przyciąc wiosną i trochę odmłodzić.)
- no a jesienią trawy sie przebarwiaja a ich kwiatostany zasychaja i tak juz zostaje do wiosny. No i cały czas masz te zimozielone bryły i irge pod płotem. Czy ona kwitnie i owocuje?
Pomyślałąbym ewentualnie nad dodaniem jeszcze jakiś drobnych bylin przy samym brzegu od strony wejścia do domu. Może sasanki?
A te zimozielone bryły rozmieściłabym: jedną wiekszą pod irgą w rogu, tuż przy wejściu do domu, drugą wiekszą w przewległym rogu, tak, żeby były dobrze widoczne zimą, ze dwie małe w okolicach trzcinnika i jedną koło szałwi.
Ciekawe, bo to Carnosa, a te wg. fachowców kwitna tylko w sierpniu.
Gratuluje kwitnienia, bo to jednak nie jest wcale takie proste doprowadzic hoje do kwitnienia. Mam ich obecnie okolo dziesieciu, poza Carnosą, ktora kwitła wiele razy, teraz kwitnie mi Multiflora.
Oto fragment mojej rabaty z ławeczką. Sporo już zrobione, ale nie wszystko. W dalszym ciągu przypomina to raczej plac budowy, niz ogród. Dlatego ujęcia z bardzo bliska.
To co widac na zdjęciu to:
- irga łyżeczkowa 'Schneider'
- jałowiec płożący
- orlik błękitny 'Origami Red -White'
- clematis 'Moniuszko'
- clematis 'Albina Plenata'
- lilie, nie wiem jakie, okaże się jak zakwitną?
- liliowce, tak samo...?
- cis japoński, w głębi. Bardzo małe sadzonki jeszcze. Przeznaczone do formowania.