Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe zacisze 13:45, 30 cze 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
I jeszcze chwilka :

Śliczny powojnik-znasz nazwę? u rodziców był taki

A to bardzo ładna fotka miłego zakątka słonecznego

A tu mam pytanie co kwitnie w donicy na fioletowo??
Pozdrawiam, z mało słonecznej okolicy.
Wczoraj udało mi się warzywniak ogarnąć
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:44, 30 cze 2013

Do góry
Poza tym cały czas kwitną żurawki, podobaja mi sie te ich delikatne kwiatki, zdobia ogród poza ich pieknymi liśćmi -są młodziutkie, niedawno sadzone, były niewielkie a juz tak porosły
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:41, 30 cze 2013

Do góry
Iwonko, no to mnie zaskoczyłaś tą książeczką! Też mam taką czarodziejską z przepisami na "mikstury"
Dzieci ,jak zobaczyły u mnie na stole, to na początku się dziwili, a teraz pytają, czy mam coś ciekawego "na wzmocnienie".
Ostatnio robiłam taką 10-dniową na mięcie i dodatkach rozmarynu,macierzanki i jeszcze innych ziołach.
Degustatorzy orzekli, że to "gorzkie krople".
Gorzkimi kroplami raczyłam ich na przeziębienie, jak byli mali.[kupowałam w aptece Pektosol].
Było to skuteczniejsze niż antybiotyk.

Trawnik koszę jutro, Chyba, żeby lało, to nie. Ale do ogrodu musowo,bo 3 dni nie zaglądałam.
Za kwiatki i życzenia dla rodziny dziękuję!
Buziaczki.
O malwach była mowa u Zbyszka.Moje jeszcze nie kwitną, te są z ub.roku.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:41, 30 cze 2013

Do góry
Moje hortensje powolutku dają znać,że im u mnie dobrze choc są młode - bo choć dopiero w tym roku posadzone ale będa kwitnąc

Limka

Nie wiem tylko co z niebieska Nico Blue, też sadzona w tym roku, wygląda zdrowo choc nie ma jeszcze pąków

Za to Annbel bedzie kwitnąc obłędnie, a obawiałam sie o nia bo przesadzałam ja z innego miejsca ale jest ok
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:36, 30 cze 2013

Do góry
Z tyłu za nim na płocie jest wiciokrzew imponujących rozmiarów a więc oba pnącza obok siebie + dogorywająca róża (może sie weźmie do roboty jak jej pnące zaczną konkurencje robic ..) To chyba niezłe towarzytswo....?

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:33, 30 cze 2013

Do góry
Wczoraj posadziłam "prezentowego" clematisa Jerzy Popiełuszko na podporze, która miała byc dla róży pnącej, niestety 3 kolejne róże nie chciały tam rosnąc, więc spróbujemy z powojnikiem, może sie tym razem uda
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:31, 30 cze 2013

Do góry
Przygotowałam kolejne nowe miejsce na nasadzenia, dzis po południu będe przekopywac tam rosliny kwasolubne

Chciałam tam przenieść moje azalie, rododendrony i wrzosy które miałam dotychczas tutaj żeby uporządkowac trawnik przed tarasem i zlikwidowac tę wyspę:

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:29, 30 cze 2013

Do góry
Kasiu, Abrahama mam drugi sezon. To rabatowa róża. Ciut mi podmarzła na początku czerwca, ale wybroniła się. W tej chwili kwitnie jednym kwiatem, ale z podmarzniętych pędów wypuściła młode odrosty i kwiaty będą,gdzieś za 2 tygodnie. Kwiaty ma duże i niestety to jej wada.Bo gałązki wiotkie nie utrzymują ciężaru kwiatu i cały czas są zwieszone. Delikatnie pachnie. U mnie zimowała tylko pod kopczykiem. A czerwcowy przymrozek, to raczej kaprys natury był. Poza tym zdrowo rośnie, zobaczymy jak będzie do jesieni się sprawować. Pokażę jak zakwitnie.Tak kwitła w zeszłe lato.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:25, 30 cze 2013

Do góry
Zacznę od pokazania nowych nabytków :
Oto taczka.... jak pisałam .....rusza w swój dziwczy rejs.........

Kupiłam nowe kosze-osłonki na donice na taras

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:22, 30 cze 2013

Do góry
Trochę nowych fotek udało mi sie zrobić, niestety Bogdziu nie było dzis słońca więc żadnych skrzydlatych gości nie udało mi sie uchwycic choć wszystko w ogrodzie kwitnie, ale dzis ani jaednej pszczółki czy motyla....może innym razem.Ale mimo nieciekawej pogody zapraszam wszystkich na spacer po moim ogrodzie:

Najpierw widoki robione z tarasu, już ogród nabiera cech prawdziwego "OGRODU", jeszcze troche pracy a będę mogła swój wątek zamieścic w dziale : Nasze ogrody - jak myslicie ?

Działeczka koło Muzeum 13:20, 30 cze 2013

Do góry
Róż ciąg dalszy

Ta biała jest bardzo wysoka - ma z 1,30 m wysokości, pachnie, kwiaty zebrane po 3-4 wyrastają z 1 łodygi.

Zółta również jest wysoka, pachnąca.

Różowa ma inny pokrój - jest bardziej zwarta, niższa, przepięknie kwitnie - z racji dużej ilości pąków, kwitnienie jest ciągłe. Pięknie pachnie.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 13:20, 30 cze 2013

Do góry
Odwiedziła mnie wczoraj śliczna dziewczynka Natalka i zrobiła zdjęcia tym kwiatuszkom , które jej się najbardziej spodobały i pomogła mi wyskubać uschnięte płatki z hortensji, będzie z niej kiedyś ogrodniczka
Natalko fajnych i wesołych wakacji Ci życzę

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:18, 30 cze 2013
Do góry
Haneczko, wzoraj świętowałaś, a ja trawę kosiłam ( czyli kabelek trzymałam ) Jest mokro, dużo deszczu, więc sporo masy zielonej było, stosuję wypróbowany nawóz i po nim jest zdrowa i bujnie rośnie, ale w tym roku pojawił mi się w jednej części szczawik
Dobrego dnia i każdego kolejnego - te życzenia mam dla Ciebie zawsze, a dziś i dla córki i syna również

Wczoraj w księgarni kupiłam książkę z przepisami na naleweczki z dostępnych w ogrodzie inrediencji będzie jak znalazł gdy ktoś mnie odwiedzi, a jeśli nie, to ciekawy kształt butelek i kolorowa zawartość zdobić będzie kuchnię

Mój zielony świat malowany roślinami... 12:58, 30 cze 2013

Do góry
ogród szerszym okiem

a to zakątek Tess

no i pytanie - co jej jest????

Choroby trawnika 12:48, 30 cze 2013

Do góry
Cześć,

W trawniku pojawiło mi się coś czarnego przypominającego połączenie waty mchu i mazi.

W załączniku przesyłam zdjęcie.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?

Za pomoc będę wdzięczny.

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 12:44, 30 cze 2013

Do góry
Zwykły żywotnik, który był do wyrzucenia. Cztery lata temu ciachłem tu, ciachłem.
Planuje wyprowadzić jeszcze jedną kulke na szczycie
Mój 4 arowy azyl... 12:26, 30 cze 2013

Do góry
Ostatnie kulki i druga kostka przystrzyżone

Obficie zakwitnie zawilec japoński

wszystko się tak porozrastało... choina kanadyjska na pierwszym planie
Nasz przydomowy ogródek 11:56, 30 cze 2013

Do góry
Zbyszku, jak okiełznałeś jukkę? Ja nie mogę sobie poradzić, bo co wytnę, to dalej się rozrasta. Już głęboko wykopywałam odrosty, a po chwili już są i idą co raz dalej. Pozdrawiam niedzielnie. Jak przeschnie to od jutra koszenie.Wieczorem kibicujemy siatkarzom.

Przypomnij sobie swojskie klimaty, gdzie spędziłeś dzieciństwo, poznajesz?

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:51, 30 cze 2013

Do góry
Dziękuję spacerującym ze mną.. mam nadzieję, że łatwiej będzie sie zlokalizować na moim areale.... któy może nie jest duży (do chciejstw), ale też nie jest mały (do roboty)....

Kolejna lilia zakwitła

Werbenki z nasionek Danusi , wzytkie kwitną..

Pierwsza jeżówka z tych co rozdaję...

Tojesć i pysznogłówka.. wielki bukiet... kilka metrów kwadratowych..

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 30 cze 2013

Do góry
I widok na sad, różanki i rabatę z rh... spod szklarni

A to pod ścianą północną.. czyli rabata psa.. ma tu pokopane dołki i sobie lubi kopać i leżeć
Widać cześć zakupów do posadzenia kiedyś tam..

Okazy z tej rabaty w tej chwili ro horti i trójsklepka oraz zarośnięte nieprzycięte bukszpany

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies