Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:42, 20 lis 2011

Do góry
Mam ten stożek na strychu, ale co ja na to poradzę, że kule w donicach muszą być, inaczej będę chodziła jakaś "zdenerwowana" No trudno, czasem Sebku miłości i ekonomii nie da się połączyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:37, 20 lis 2011

Do góry
Albo tutaj też są pomysły

Kompozycje z wrzosami w roli głównej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:34, 20 lis 2011

Do góry
bociek napisał(a)
Danusiu, napisz prosze co zmienisz na zimowa dekoracje w donicy? Ja mam skrzynie drewniane na murkach, w ktore wstawiam skrzynki z pelargoniami, teraz stoja puste i nie mam na nie pomyslu...

Boze, jak u Ciebie jest pieknie....

Właśnie jestem w kropce, wrzosy już były..sama nie wiem. Muszę się pokręcić po sklepach ogrodniczych. W skrzynki możesz dać miniaturpowe kulki bukszpanowe i podsadzić jakimś "lejcem" np ja mam wyrośnięte i zahartowane bluszcze i chyba je wykorzystam. Najlepiej dać żółte jaskrawei iglaki jeśli lubisz i pod spód kolorowe wrzosy albo golterię z czerwonymi koralami.
Gałązki iglaste i dynie, kolorowe gałązki z koralami.

Poszukaj też inspiracji może w tym artykule Dekoracje na zimę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:29, 20 lis 2011

Do góry
Obcięłam pelargonie o zielonych kwiatach, jednak zbytnio nie jestem z nich zadowolona. Stały zimą na południowym oknie w dobrym nasłonecznieniu, ładnie popuszczały, ale zakwitnąć to za bardzo nie chciały-miały ze dwa-trzy kwiatki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:27, 20 lis 2011

Do góry

Maski

Tyły jeszcze nie sprzątnięte, zrobię to w poniedziałek - zdecydowanie dzień jest za krótki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:25, 20 lis 2011

Do góry
Urwałam świeżych liści laurowych - nie ma to jak mieć takie drzewko pod ręką

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:23, 20 lis 2011

Do góry
Przetrwają zimę?

Wczoraj w wolne donice posadziłam małe kulki. nie wiem gdzie będą stały, macie może pomysł?

Pod bukiem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:21, 20 lis 2011

Do góry

Muszę zmienić tą donicę na zimę i dekorację w niej także

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:18, 20 lis 2011

Do góry
Inne hortensje także nieźle, ucięłam po jednym kwiatku

Ogród zrobił się znowu czysty

Lustro zarosiało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:16, 20 lis 2011

Do góry
Po krótkiej nocy (włączył się gdzieś alarm o 2 w nocy i rozbudził okolicę poleciałam do ogrodu zrobić fotki po wczorajszym sprzątaniu.

Hortensje na stole troszkę poczyściłam, ale przyznacie, że jak na minus 4 co było czasem nieźle się prezentują?

Najpierw widok z okna

Drugie okno

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:13, 20 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wiosna może trwać i lato też pod warunkiem, że mamy odpowiedni zapas fotek
A Sebek jak widać ma - będzie nas cieszył kolorami przez całą nieciekawą porę roku

Tak tak - jeszcze mam duuuużo zdjęć do pokazania
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:08, 20 lis 2011

Do góry
Wiosna może trwać i lato też pod warunkiem, że mamy odpowiedni zapas fotek
A Sebek jak widać ma - będzie nas cieszył kolorami przez całą nieciekawą porę roku
Miniaturowy ogródek 01:17, 20 lis 2011

Do góry
Gabrysiu,miałam rację, rabaty trzeba jeszcze ciut powiększyć, ciekawy pomysł i zobaczysz jak się zrobi ładniej. Trawka bardzo ładna. Ogród się spisał na medal.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 01:16, 20 lis 2011

Do góry
falcomm napisał(a)
Witam, przeglądam, podglądam, i kombinuje jak tu przenieść do siebie( tzn. do swego ogródka) np.: pomysł z lustrem, ale u mnie nie ten klimat no cóż będe podziwiać nadal
pozdrawiam oli

Ogród z lustrem polecam https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem.
Można zbudować drewnianą ramę i w niej umieścić lustro.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 01:14, 20 lis 2011

Do góry
Worek po korze, cokolwiek.
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 01:13, 20 lis 2011

Do góry
Cześć nocne marki Martek Gosia i ..,. zaraz zobaczę kto dziś nie może spać
O, jeszcze Gabrysia
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 01:09, 20 lis 2011

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Witajcie, mam pytanie do tych co tu zaglądną dziś. Pomyślałam, że z tymi donicami to do wiosny nie doczekam więc przyśniło mi się,że można do nich przecież jakieś cebulki potykać i na wiosnę będzie dekoracja na schody. Poradźcie tylko gdzie jeszcze można nabyć cebulki - jutro będę we Wrocławiu i może uda mi się zaglądnąć do jakiegoś marketu, ale muszę się zdecydować na jeden tylko i musi to być dobry strzał. Może OBI. Mają jeszcze cebule? A i może ktoś ma doświadczenia z sadzeniem cebulek w donice? Jakie się najlepiej sprawdzają? Czekam na porady

Pojedź do dużego supermarketu typu Castorama albo Obi i LM. Jeszcze są różne przeceny.
O sadzeniu cebulek w donicach jest wątek

Na końcu artykułu jest o sadzeniu piętrowym cebulek
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/81-przyszla-jesien-czas-sadzic-cebulki-kwiatowe

No i mamy wątek o tym także
https://www.ogrodowisko.pl/watek/990-tulipany-w-donicach-na-balkonie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 01:05, 20 lis 2011

Do góry
Czeka Cię wiosną troszkę tylko pracy, zwłaszcza z wytyczaniem kantów trawnika i ich wycinaniem. Rabaty nabiorą eleganckiego wyglądu. No i jeszcze pielenie

No i przydałaby się regeneracja trawnika. Niskie skoszenie posypanie ziemią i dosiewki. A potem to już tylko nawożenie i lanie wody.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:59, 20 lis 2011

Do góry

Pokaż te listki w chorobach różaneczników. Magija coś poradzi.

Trzeba je podlać przed zimą, cały czas apelujemy. Zwijają je także z powodu mrozu.
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 23:18, 19 lis 2011

Do góry
Otrzymałam maila od Ani Słomczyńskiej - producentki programu "Maja w ogrodzie"

Kochani, miło mi poinformować, że nasz koleżanka z Hortulusa zdobyła bardzo ważną europejską nagrodę, którą odebrała w Brukseli 2 dni temu. Pozdrawiam Ania

"Unia doceniła i nagrodziła
18.11.2011
Iwona Bigońska z Dobrzycy z ogrodów HORTULUS wśród 3 najlepszych i najbardziej innowacyjnych rolniczek w Europie! Unijni komisarze uznali, że ogrody tematyczne pani Iwony - to jeden z najlepszych i najciekawszych projektów rolniczych. Co więcej - nie ma odpowiednika w całej Unii - a warto go naśladować.

Bruksela- serce Unii Europejskiej. To właśnie tu w ramach inicjatywy komitetu Kobiet Copa rozdano "Nagrody za innowację dla rolniczek". Nagrody przyznawane są co dwa lata i należą do najważniejszych wyróżnień dla unijnych gospodyń. Komisja nie ukrywała, że miała kłopot z kwalifikacją działalności pani Iwony, bo ta nie mieściła się w typowych kryteriach konkursu. Projekt Iwony Bigońskiej - to szkółka roślin ozdobnych, sklep, galeria i bar - ale przede wszystkim ogrody - japoński, francuski, ziołowy i wodny. Firma wydaje również książki, albumy i kalendarze poświęcone właśnie tym ogrodom. To przeważyło. Władze regionu, które również uhonorowały w Brukseli laureatkę konkursu - widzą w jej działaniu siłę napędową do podobnych, nietuzinkowych projektów. Hortulus to nie tylko ekologia i ogrody, to również duże gospodarstwo rolne, które zatrudnia 100 osób. A to Unia docenia przede wszystkim."

Gratulujemy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies