Żagwiny się starzeją jak wszystkie poduszkowe byliny i co jakiś czas np. co 3 lata trzeba je odmłodzić, Posadzić albo skrajne części tych poduszek, albo posadzonkować. Środek zawsze wyspywałam kompostem bo brzydko wyglądał. Ale wiosną rośliny bardzo sie odwdzięczały kwitnieniem.
Jak przezimują juki? Przemarzły w lutym, gdy nie było śniegu!
Basiu, kiedy moja juka ubiegłej zimy mi przemarzła, sąsiadka poradziła, żebym zebrała jej wszystkie liście do góry i owinęła sznurkiem, żeby zrobić coś na kształt chochoła, to ochroni środek juki przed zmarznięciem. W tym roku tak zrobię, jak będzie zobaczymy
Basiu oprócz jukki również trawy ozdobne zawsze tak wiązaliśmy. To bardzo dobry sposób, zabezpieczy także rozetę jukki przed nadmiarem wilgoci.
No wreszcie popatrzyłam co tam zrobiłeś w tym ogrodzie.
I wpływ Ogrodowiska cieszy bardzo. Jak nawięcej pięknych ogrodów. Grzesiu, ja także boleję, że na swojej działce choćby dla przyjemności już niewiele siedzę, ale cóż. Mam Was i to mi zabiera teraz najwięcej czasu, nawet więcej niż praca zawodowa.
Pogodzisz się z tym, że na działce będziesz mniej, ale za to finanse się poprawią. Zdążysz i u siebie zrobić, sprężysz się
Bardzo proszę o poradę. Czy przed zabezpieczeniem hortensji ogrodowej na zmę oberwać liście, które utrzymują się na roślinie do tej pory. Mam obawy,że jeżeli zawinę razem z liśćmi to pod przykryciem hortensja będzie gnić.Pozdrawiam.
Jesień bardzo malownicza w każdym ogrodzie gdzie się przebarwiają liście, dobrze, że posadziłam te buki i tulipanowca. Sama zieleń nie byłaby tak atrakcyjna.