Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrod nad bajorkiem 19:47, 04 mar 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 19:47, 04 mar 2025

Do góry
Bedzie monotematycznie ale nie moglam sie powstrzymac. Zmarzlam na kosc, bylo warto.

"Ogród" Telimeny 18:47, 04 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
O! Dwie ogrodowe "kórki" znalazły się w Kórniku
ale Telimenka zamieniła się w zimorodka jednak

Chciałam zaproponować przeniesienie basenu w róg, ale już doczytałam, mam innego pomysła - jakby miejsce na gril przenieść jako przedłużenie tarasu po lewej? Bliżej coś przenieść itp, nie wiem czy to możliwe i ile tam miejsca?

Miejsca niewiele i w tym kącie jest okno tarasowe w pokoju gościnnym, z którego jest wyjście i widok na "ogród". Chyba nie przejdzie .
Ogród w malinówkach 18:42, 04 mar 2025

Do góry
Przyciąłem jednak te platany. Tylko nie krzyczcie

Termin lekko późny. A może nie trzeba było ruszać. Będę się "modlił" by drzewka były gęste i ładne

Ogród prawie wymarzony … 18:37, 04 mar 2025

Do góry
W Meksyku tradycyjnie jestem
Kwiatki później
❤️

Pomidorowy Zawrót Głowy 18:36, 04 mar 2025

Do góry
Ja mam może nie tak elegancko i estetycznie jak Wasze, ale praktycznie wielki przezroczyste pudło z nasionami posegregowanymi w woreczkach strunowych, osobno pomidory wysokie, pomidory karłowe, byliny, kapustne (jarmuże, kalafiory, kapusty, sałaty) jednoroczne, warzywa korzeniowe itd mam je ułożone w/g kolejności wysiewów od II-III- IV-V itp. Woreczki wyjęłam na potrzeby zdjęcia na wierzch.
W sumie mam pełno pojemniczków 4,5/4,5 cm fajnie wyglądałyby w nich nasionka a jak estetycznie ale wtedy brakuje mi tak podstawowej wiedzy jaka jest wydrukowana na torebkach

"Ogród" Telimeny 17:48, 04 mar 2025

Do góry
O! Dwie ogrodowe "kórki" znalazły się w Kórniku
ale Telimenka zamieniła się w zimorodka jednak

Chciałam zaproponować przeniesienie basenu w róg, ale już doczytałam, mam innego pomysła - jakby miejsce na gril przenieść jako przedłużenie tarasu po lewej? Bliżej coś przenieść itp, nie wiem czy to możliwe i ile tam miejsca?

Glina i zielsko 17:37, 04 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Dziś była kawka na tarasie tak na szybko bo temperatura jeszcze nieodpowiednia.

Dobrego Dnia.

No i tradycji stało się zadość - mówiąc po staropolsku. Chyba
Pomidorowy Zawrót Głowy 15:53, 04 mar 2025

Do góry
Pudełko, które zostanie przeniesione do pojemniczków. Pojemniki takie bywają stosowane do wysyłki nasion okulizowanycj.

kilka takich pojemniczków wejdzie piętrowo do tekturowego pudełko.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 14:38, 04 mar 2025

Do góry
Marta, Aga, Basia, Daria, super że dotarłyście .

Tar, przy okazji to ja bardzo chętnie przygarnę te cebulki . Ale kto wie kiedy ta okazja się nadarzy. A ja jak wiadomo jestem niecierpliwa .

Daria, oczar kwitnie . Chociaż te pędzelki ma malusie.
Ogrodowe wariacje 14:23, 04 mar 2025

Do góry
Moja piękna brzoza została wycięta, no tak musiało być. Na szczęście mam drugą w rabacie brzozowej

Tak było latem

Teraz jest pustka, w samym rogu rosła, obok pojemnika na kosze.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:32, 04 mar 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:31, 04 mar 2025

Do góry

Pomidorowy Zawrót Głowy 12:22, 04 mar 2025

Do góry
Przechowywanie nasion pomidora.

Dziś chciałbym podzielić się z Wami kilkoma pomysłami na DIY organizery do przechowywania nasion pomidora. Bo kto z nas nie ma w swoim garażu lub szafie pudełka pełnego nasion, które zdają się mnożyć w tajemniczy sposób?

1. Kartonowe pudełka po butach

Kartonowe pudełka po butach to świetny sposób na zorganizowanie nasion. Można je podzielić na sekcje, używając kartonowych przekładek. W ten sposób łatwo będzie znaleźć potrzebne nasiona, a i wygląd pudełka można upiększyć, oklejając je kolorowym papierem - pin nr 1.

2. Drewniane skrzyneczki
Podobnie jak karton, ale bardziej wytrzymałe i ciężkie - pin nr 2 oraz pin nr 3 (z segregacją na miesiące wysiewu). Tutaj do ich przyozdobienia przydałaby się Grzebiuszka ze swoim talentem.

2. Woreczki strunowe

Woreczki strunowe to świetny sposób na przechowywanie nasion. Można w nich trzymać pojedyncze odmiany, a następnie wkładać je do większych torebeczek/pojemników. Na innym forum podpatrzyłam, że można je przechowywać w kartonikach po herbacie. Bardziej ekskluzywną wersję, czyli sztywnych kopert ze strunowym zamknięciem ma @Agapant.

3. Albumy na zdjęcia

Taki album w sieciówkach typu Act..n, K.k, Pe..o można kupić za kilka-kilkanaście złotych. Niestety ta metoda się u mnie nie sprawdziła. Folijki rwą się przy większej ilości nasion, bardzo niewygodnie się je tam wkłada i wyciąga - pin nr 4 oraz pin nr 5 (wersja z segregatorem).

4. Opakowania na płyty CD
Recykling tego co mamy akurat pod ręką - pin nr 6

5. Walizki na zdjęcia
Pierwszy raz zobaczyłam go u Kasi.in na jednym z filmików - pin nr 7

6. Opakowania po drażetkach/cukierkach

Ten sposób będę dopiero testować, bo dotarły do mnie dwie walizeczki na nasionka, w każdej po 64 miejsca na różne odmiany- pin nr 8

A Wy jakie macie sposoby?

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:04, 04 mar 2025

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
widze ciemiernikowe szaleństwo pieknie wyglądają kompozycje i czytam ze masz heptakodium?? Jak sie ono sprawuje u ciebie?? Bo sam sie zastanawaiam nad nim

Dopadła i mnie ciemiernikowa choroba Mam heptacodium od 2023, jest bezproblemowe. Kwitnie na przełomie sierpnia i września, wabi owady. Na jesień się przebarwia i dość długo trzymało liście, chyba jako jeden z ostatnich krzewów je zgubił w listopadzie. Kupiłam lokalnie w szkółce. Ten świeży przyrost to z tamtego sezonu

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 10:59, 04 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Jeszcze chwila i zapełnią się szkółki, drzewka jednak fajnie się kupuje stacjonarnie. Ja nawet stacjonarnie wyszukuję 1 egzemplarz na milion, który najbardziej mi odpowiada a do koszyka w necie wrzucą ci co popadnie

Twój kot robi miny normalnie

Posadź co masz w donicy, mocno podlej i leć do bliskich chociaż na tydzień
Wróciłam właśnie z Rzymu, naładowałam baterie słońcem, zielenią i wiosenną temperaturą - od razu mi lepiej

P.S. Turkusy i brązy to piękne połączenie lubię też błękit z piaskowym odcieniem zwłaszcza latem...

To super, ze naladowalas baterie.
Podczas jesiennego wypadu do Irlandii, wyskoczyliśmy na niecały tydzień do Toskanii.
Przez cały pobyt uciekaliśmy przed deszczem.
W Sienie załapaliśmy się na oberwanie chmury i huraganowe porywy wiatru.
Dopiero ostatniego dnia przed wylotem do domu, w Pizie, mieliśmy 26 stopni i słonko.
No ale Toskania jest piękna nawet podczas słabszej pogody.
Poza tym…turystów prawie nie widywaliśmy.

Pomidorowy Zawrót Głowy 10:22, 04 mar 2025

Do góry
agapant napisał(a)

Startujemy z pomidorami, zobaczymy co przyniesie nowy sezon.

Na ten widok serce się raduje! Sporo odmian będzie Do tej pory przed oczami mam Twoje zdjęcie z zeszłego sezonu z pomidorami w koszyku, tyyyle kolorów było. Dwa mnie wtedy szczególnie urzekły.
agapant napisał(a)
Pomidory obrodziły, nie wszystkie odmiany powtórzę za rok.
Boso przez ogródek 09:26, 04 mar 2025

Do góry
Dagmara, tak to są kokony pszczół murarek. Obecnie są w pudełku tekturowym w lodówce. Za 2 tygodnie mają mieć już domek w ogródku i mniej więcej wtedy wyniosę część aby się wykluły i zapyliły owoce.
Kolejną partię wyniosę jak będą ogórki i pomidory do zapylenia.

Do domku wstawię od razu formatki, aby mogły składać jajeczka i pyłek.

Co do bazyli to masz dobrą pamięć.
26 kwietnia wstawiłam sadzonki do wody, 5 maja były już takie:

W tym roku myślę nastawić je kilka dni wcześniej, aby jeszcze dorodniejsze były przy sadzeniu.
Anna i Ogród 2 09:17, 04 mar 2025

Do góry
Dziś wysiewam jednoroczne kwiatki. Już dawno powinnam to zrobić ale musiałam je stratyfikować i mi zeszło. Oby szybko kiełkowały
Glina i zielsko 09:04, 04 mar 2025

Do góry
Dziś była kawka na tarasie tak na szybko bo temperatura jeszcze nieodpowiednia.

Dobrego Dnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies